Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Muncii anunță că a decuplat Teamnet de la Registrul General de Evidență a Salariilor: „Firma deține platforma REVISAL în mod fraudulos"

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că există o decizie a Curții de Conturi potrivit căreia Teamnet - firmă controlată de deputatul Sebastian Ghiță - trebuie să cedeze platforma REVISAL - Registrul General de Evidență a Salariilor - pentru că îl deține „în mod fraudulos”. 

Dragoș Pîslaru a explicat că în lipsa controlului asupra acestei platforme autoritățile nu au putut dezvolta registrul salariilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizarii unitare.

„Pentru a crea registrul public am ales să optăm pentru modificarea Hotărârii de Guvern 500 care se referă la registrul privat salarial. Se numește REVISAL. E registrul unde sunt înscriși toți salariații din sistemul privat plus contractualii din sistemul public. Cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat și, în oglindă, registrul public. Ei bine, când ne-am apucat să facem acest lucru am descoperit că firma IT care gestiona acest sistem, care se numește Teamnet, are o situație în modul următor: Ei consideră că au codul sursă și proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecția Muncii și, în acest moment avem o decizie a Curții de Conturi care spune în mod explicit că Teamnet trebuie să cedeze toată proprietatea intelectuală, tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos", a declarat duminică Dragoș Pîslaru la emisiunea „În fața ta" de la Digi24.

Ministrul a spus că a avut mai multe discuții cu reprezentanții firmei Teamnet însă aceștia au cerut mandatul acționariatului străin pentru a putea preda codul sursă al aplicațiilor software. A fost stabilit un termen pentru un răspuns, dar aceste a fost depășit. Cu toate acestea, spune ministrul, reprezentanții firmei au promis că vor ceda o parte din codul sursă către Inspecția Muncii.

În perioada următoare ministrul a spus că va prezenta un raport cu firmele care „au capturat” bazele de date esențiale din Ministerul Muncii.

Dragoș Pîslaru a explicat în luna iulie la Digi24 că multe dintre sistemele informatice folosite de stat au fost create de firme private, dar acestea nu au înmânat autorităţilor şi codul-sursă. Astfel, deşi programele au fost plătite din bani publici, statul nu e proprietarul lor și nu poate opera modificări în programe, problema fiind în modul în care au fost făcute contractele cu aceste firme.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  REVISAL ... acel SAL parcă înseamnă „a salariaților” și nu „a salariilor”: mă înșel?
  • Like 0
 • Norocul nostru că tot ei au primit în grijă sistemul informatic de sănătate...nu ne mai facem bine în veci!
  • Like 0
 • check icon
  Ar trebui poate, să se creeze un fond pentru muniție (cu sare la început), ca să fie ”aliciți” toți cei care au jefuit și/sau au fost complici la jefuirea statului român. Apoi, ...
  • Like 0
 • Stefania check icon
  Are perfecta dreptate domnul ministru.Eram sigura ca nu au aplicatia pe serverele proprii.Ma tem ca este la fel si la CNAS!Mai mult decat atat, este o aplicatie prost conceputa deaorece nu poate fi intretinuta decat manual.Minunatii dezvoltatori de la Teamnet spun ca asa le-a cerut ITM-ul, nimic mai fals! Cand le-am spus sa ne puna la dispozitie actul in care ITM-ul cerea acest lucru care nu este in lege au dat-o cotita. Am pus mai jos petitia pe care am trimis-o la ITM si echipei de la Teamnet.Din punctul meu de vedere este un abuz din partea dezvoltatorilor, iar faptul ca statul nu declara angajarile/terminarile/inactivarile/activarile/modificarile de salariu etc la fel ca toate companiile, spune multe despre cata incompetenta exista in statul roman.Abia dupa primele raportari or sa stie cu exactitate cati salariati exista in sistemul bugetar.Oare daca nu se declara in timp real vor primi amenda asa cum primesc si companiile?
  "adresam aceasi problema echipei de la Teamnet.In present, asa cum ati mentionat si dumneavoastra “pentru istoricul complet al contractelor este necesara baza de date”, baza de date care se afla intr-o aplicatie non REVISAL si care nu poate fi exportata de fiecare data deoarece contine un numar foarte mare de inregistrari (ex un angajator care are peste 4000 de salariati si care are un volum de 200-300 de angajari/plecari , de mii de absente, de zeci de inactivari/activari, mii de modificari de programe de lucru, salarii de baza, lunar).
  Asa cum am discutat si la telefon, atat timp cat aplicatia REVISAL poate fi intretinuta manual pentru modificari, tot in acest mod trebuie sa poata importa fisiere rvs (export xml si validate cu REVISAL) prin optiunea Import.In acest moment nu se poate, deoarece la incarcarea ultimului fisier rvs, baza de date existenta in REVISAL este stearsa.Acest lucru conduce la intretinearea doar MANUAL de catre clientii nostrii a aplicatiei, ceea ce este incorect deoarece contravine HG 500/2011, care stipuleaza doar obligativitatea intretinerii acestor date si nu mentioneaza ca trebuie facuta MANUAL. Deasemeni este redundanta, pentru ca sunt obligati sa intretina datele in 2 aplicatii separate (non revisal si revisal).Asa cum functioneaza acum aplicatia, obliga practic angajatorii sa o intretina exclusiv manual, ceea ce nu este stipulat de lege (putem spune ca este chiar un abuz din partea devoltatorilor).
  Prin urmare solicitam modificarea acestei aplicatii in sensul in care sa poata permite incarcarea fisierelor rvs fara stergerea bazei de date existente, ceea ce inseamna updatarea bazei de date.In acest mod, aplicatia va fi flexibila si va acoperi si situatiile (majoritatea) in care angajatorii utilizeaza alte aplicatii decat REVISAL, pentru intretinerea datelor de personal."
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult