Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Muncii, exasperat de valul de pomeni electorale: „Astea sunt gălețile, sunt puii, e exact același lucru la o altă scară. Cumpărare de voturi!”

Șase ore a încercat luni seara ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, să îi facă să înțeleagă pe deputații din comisiile reunite de buget-finanțe și muncă din Camera Deputaților să nu facă abuz de pomeni electorale. În van. 

„Eu am crezut totuși că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluați. Nu mă așteptam ca toți să fie sfinți în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă așteptam la un pic de decență. Dar nu s-a învățat nimic, nimic. Acestea sunt gălețile, sunt puii, este exact același lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin niște deal-uri pe care tu aproape că știi sigur că nu poți să le livrezi", a rezumat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

La mimarea dezbaterii pe o serie de amendamente aduse la OUG20/2016 privind salarizarea în sectorul public, parlamentarii PSD și ALDE au pus pe masă pomeni electorale de 3-4 miliarde lei - în plus față de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanță - la o prima estimare conservatoare, oferind creșteri salariale adiționale și sporuri pentru sănătate, învățământ și o serie de agenții guvernamentale fără vreun calcul de impact sau identificarea sursei de finanțare, a avertizat ministrul Muncii.

Pîslaru a povestit pe Facebook că la finalul dezbaterii a avut parte totuși de un „moment frumos”, când „un parlamentar mi-a zis cu onestitate și apreciere că m-am luptat pentru a nu cheltui banii bugetului aiurea de parcă erau banii mei”.

„Și i-am răspuns că acest lucru este firesc, întrucât sunt banii noștri, ai tuturor celor care plătim taxe în țara asta. Cu atât mai mult aveam datoria de a atrage atenția că nu este bine și moral să creezi așteptări oamenilor fără să poți implementa mai apoi.

Mandatul meu și al Guvernului este să fim responsabili pentru a nu duce bugetul în derivă și a trebui să tăiem alte cheltuieli mai apoi. Și să nu promitem ce nu putem face. Singura soluție corectă este creșterea graduală a salariilor, printr-o lege unitară de salarizare până în 2021. La care lucrăm”, a adăugat ministrul Dragoș Pîslaru.

Premierul Dacian Cioloș a estimat impactul bugetar al pomenilor electorale votate de parlamentari în ultimele luni, inclusiv majorările de salarii pentru anumite categorii de bugetari votate luni seara în comisii de către deputați, la peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni seara, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal, potrivit Agerpres. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat dur, acuzându-i pe parlamentarii români că se ocupă, în prag de alegeri, cu „mituirea" diverselor categorii de electorat „pentru cumpărarea votului oamenilor”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu avem constiinta de sine, sa se inteleaga ca tot noua ne va fi rau , educat si spiritul civic pe care nici o generatie nu l a invatat in scoala pana acum , nu stiu cum ne vom schimba si in ce masura .
  • Like 1
 • Este dezamagitor faptul ca toti parlamentarii care s-au perindat pana acum in ultimii 26 de ani au lucrat exclusiv in interes propriu, fara nici o exceptie. Nu au facut decat sa favorizeze propria persoana sau grupuri apropiate si au dus coruptia la rang de virtute. Ei nu pot intelege cum ar putea cineva, din orice functie administrativa, sa lucreze in beneficiul platitorilor de taxe, fara a amesteca interesele personale.
  • Like 0
 • Trebuie o lege care sa interzica promisiunile de mariri venituri / taieri de taxe in cei 2 ani premergatori campaniei electorale si in timpul campaniei. Legea sa stipuleze clar ca au voie sa promita doar in primii doi ani dupa incheierea alegerilor si desemnarea castigatorului. Si cu asta basta. E atat de greu ?
  • Like 0
  • @ Doru Necula
   http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/167959

   (1) Nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.

   Asta e problema. Legea exista.
   • Like 0
  • @ Tudor Potecaru
   Legea exista, dar nu pentru psd si alde. Acestia nu fac altceva decat se lupta, incalcand orice lege i-ar obstructiona, pentru a pune mana pe putere. Nu vor decat sa se puna la adapost de legile si institutiile care le ancheteaza faptele. Dragnea este deja condamnat definitiv. Tariceanu este in cercetare cu privire la marturie mincinoasa-grav pentru "ai doi-lea om in stat". Urmeaza multi,multi, prea multi altii, de la aproape, toate partidele. Le este frica. PSD si ALDE stiu foarte bine ca economia nu suporta aceste mariri. Daca, sa speram ca nu, vor castiga ei alegerile, vor vedea ei ce fac pentru a nu onora promisiunile. N-ar fi pentru prima oara. Daca pierd, ceea ce este de dorit, lasa "un cartof incins" in mana viitoarei majoritati parlamentare si viitorilor guvernanti. Nici acestia nu o vor putea onora si se vor ivi miscari revendicative, ceea ce ar fi minunat pentru ticalosii pesedisti&co. Actiunea psd/alde reprezinta subminarea autoritatilor si ar trebui anchetata si pedepsita. Acest fapt ar trebui sa constitue un nou si grav cap de acuzare pentru dragnea si tariceanu. Membrii comisiilor au fost, cu siguranta, santajati si amenintati cu statutul lor de paraziti(pparlamentari). Sa nu uitam ca, in toate comisile parlamentare, predomina psd, alde si ceilalti acoliti. Ne ramane votul!
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult