Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Sănătății: Amenzile din legea vaccinării sunt pentru părinții care refuză informarea, nu vaccinarea copiilor

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat luni că amenzile prevăzute în proiectul legii vaccinării sunt pentru părinții care refuză să participe la acțiunile de informare despre vaccinare, și nu pentru cei care refuză vaccinarea copiilor. 

„Proiectul a intrat deja de săptămâna trecută în format electronic pentru avizare interministerială, astăzi a plecat în format scris la toate ministerele și va fi făcut public. (...) Da, sunt și amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru părinții care refuză să participe la acțiunea de informare, nu pentru cei care refuză vaccinarea", a declarat Bodog, citat de Agerpres. Acesta a precizat că părintele are dreptul să refuze „dar își asumă responsabilitatea”, iar actul normativ va conține sancțiuni și pentru reprezentanții autorităților. „Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcțiile de sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copiii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar își asumă toată responsabilitatea", a afirmat ministrul Sănătății.

Proiectul obținut de presă spune însă că sancțiunile sunt pentru părinții care refuză vaccinarea

Proiectul legii vaccinării obținut de presă spunea însă cu totul altceva, și anume că amenzile vor fi date părinților care refuză vaccinarea. Potrivit proiectului obținut News.ro, în cazul vaccinurilor obligatorii consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment până la amenzi de 10.000 de lei. 

Totodată, în propunerea de act normativ se arată, conform sursei citate, că părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au obligaţia să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii şi să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau de cea a Municipiului Bucureşti. Nerespectarea de către părinţi a acestor obligaţii se sancţionează cu avertisment la prima constatare a abaterii şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei la următoarele constatări ale abaterii. Toodată, părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului pot fi amendaţi şi cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care nu prezintă copilul la vaccinare nici după ce au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti şi s-a stabilit un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii. 

Actul normativ, care ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2019, stabilește că șa înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Citeam, în website-ul DIGI-24, că Bodog merge la "next level", adică nevacinaţii să nu mai aibă acces în instituţiile de învăţământ de stat. „Am discutat şi cu ministrul Educaţiei şi cu specialişiti în educaţie şi există şi posibilităţi alternative de învăţământ pe care părinţii şi le pot asuma în cazul în care îşi asumă că refuză vaccinarea." {sursa »» http://tinyurl.com/yaosd7nm}.

  Încă un pas către Liga Generală Medicală pe care Lino Aldani o imagina în povestirea "37 grade Celsius" hăt, în 1963. Ca şi Ray Bradbury, cu "Fahrenheit 451" – scrisă tot la mijlocul secolului trecut –, ei au imaginat ceea ce credeau că sunt distopii. De fapt, constat că au imaginat cu fidelitate realitatea zilelor noastre!

  Pentru cine vrea să citească povestirea lui Aldani, să caute în internet "Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice", nr. 433. Este prima povestire din broşură.

  Lectură plăcută şi vorba preafericitului: "Veniţi de luaţi aminteeeee....". Spre asta ne îndreptăm!
  • Like 1
  • @
   check icon
   Bodog ăsta e chiar bou? Ce-are sula cu prefectura?!
   Care-i problema dacă nevaccinații merg la școală cu vaccinații, dacă aceștia din urmă sunt protejați?
   Statul suntem noi, cei care plătim impozite, iar impozitele le plătim ca să beneficiem de servicii PUBLICE din partea acestui stat hoț! O astfel de prevedere trebuie atacată în instanță, până la cea mai înaltă instanță! Trebuie sesizat și Avocatul Poporului, e neconstituțional.
   • Like 1
  • @
   pai e o problema. Si inca una mare, chiar cu urmari fatale.
   Ca sa fie protejata, rata de vaccinare dintr-o comunitate tre' sa fie de 95%. Din datele ministerului, in Romania vorbim de o medie(!) de 50%. Ca atare, protectia de turma nu exista.
   Schema de vaccinare se intinde pe o perioada mai mare de timp. Deci, chiar daca un copil de clasa 1 sa zicem are toate vaccinurile facute cf schemei de vaccinare, el tot este expus la cele la care nu a fost imunizat inca.
   Insa ce te faci daca sa zicem copilul tau nu poate fi vaccinat din motive medicale (sa zicem boala a sistemului imunitaro) si, ca atare, trebuie sa se bazeze pe imunizarea celorlalti din colectivitate? Mai cu seama ca, in conditiile in care sistemul lui imunitar este slab, este mult ma expus.
   Parintii lui nu platesc aceleasi taxe si impozite? Acest copil nu are dreptul la educatie? Cum ar fi daca ai fi tu in situatia asta? Sa ai un copil care nu poate fi imunizat si este mult mai expus, pentru el varicela putand fi fatala? Nu-ti doresc asa ceva, dar fa un exercitiu de imaginatie.


   • Like 0
  • @ topwriter
   check icon
   Păi atunci, dacă ai un copil cu probleme imunitare, bite the fu – – ing bullet și ține-l izolat, într-un mediu steril, dacă ți-e frică.
   Acum fă tu un exercițiu de imaginație: poate am și eu un copil la care nu vreau să-i fac toată schema de vaccinare, sau un copil cu contraindicații de vaccinare, dar îmi asum răspunderea pentru el, dacă i se întâmplă ceva rău din cauză că n-a fost vaccinat, este doar vina mea.
   Mi se pare corect ca și tu să-ți asumi răspunderea pentru al tău, dacă are probleme și tu îl scoți de sub clopotul de sticlă ca să meargă la școală. De ce încerci să arunci răspunderea ta pe mine?
   De ce ai pretenția de la toți ceilalți să-și vaccineze obligatoriu copiii, ca să protejeze copilul tău?
   • Like 0
 • Eu speram ca Romania se indreapta catre mai multa libertate si mai multa democratie. In schimb observ ca mi se ofera "consens" si presiune sociala, sa ma aduca pe "drumul cel bun". Nu stiu nimic despre vaccinari, dar stiu ca nu de mult oamenii erau cu totii de acord ca pamantul este plat, sau ca socialismul este epoca de aur. Din punctul meu de vedere, vaccinarile pot fi de asemenea un fenomen de inertie si incapatanare sociala. Sunt suficienti oameni care au tras semnale de alarma, pentru a-mi trezi suspiciunea. Tot ceea ce au facut cei din tabara opusa a fost sa recurga la presiune sociala si spirit de turma. Asta nu este ceea ce asteptam eu. Daca romanii accepta sa fie umiliti in felul acesta, inseamna ca intr-adevar sunt slabi si prosti. Nu am copii, dar daca as avea, nu as permite nimanui sa il impunga nici macar cu un ac, fara permisiune. Daca cineva ar face asta cu forta, as considera ca este un atac si as raspunde in legitima aparare.
  • Like 2
  • @ Sergiu Mureșan
   check icon
   Gândim la fel în privința obligativității. Și totuși, dacă ce-am auzit ieri la radio este adevărat, atunci viitoarea lege mi se pare nu bună, ci foarte bună, excelentă!
   Uite și motivele:
   1) Părinții au drept de veto, deci dacă chiar nu vor să-și vaccineze copiii, nu sunt obligați să facă asta, și nici amendați. Sunt însă obligați să-și asume răspunderea exclusivă pentru eventualele consecințe nefavorabile ce rezultă din acestă decizie a lor de a nu vaccina copilul, ceea ce este ceva absolut de bun simț.
   2) Părinții sunt în schimb amendați dacă refuză să se informeze despre vaccinarea copilului la comisia de la Direcția de Sănătate Publică, constituită din profesioniști. Excelentă și această prevedere, ignoranții trebuiesc amendați pentru necunoașterea unui lucru important pentru sănătatea copilului lor!
   3) Nimeni nu are nicio problemă cu vaccinarea sau nevaccinarea copilului mic, crescut acasă, problema se pune abia în momentul când acesta intră în colectivitate, și și atunci se dă părintelui o marjă generoasă de recuperare a vaccinărilor – 18 luni. Asta iarăși este o prevedere excelentă, deoarece atunci când e la vârsta grădiniței, copilul deja merge și vorbește, deci poți vedea exact dacă eventualele chestii autiste sau probleme neurologice au apărut după vaccinare sau erau prezente și înainte.

   Dacă se mai și repornește Institutul Cantacuzino, să producă vaccinuri clare, monovalente, și se renunță la unele vaccinuri inutile din schemă (hepatită, tetanos, tuse convulsivă, oreion și rubeolă→care ar trebui făcut doar la femeile care vor să devină mame), atunci guvernul ăsta merită și statuie...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Ce motive ar avea politicienii care, chipurile, reprezintă statul român (nu vreau să repet ce zicea Tudor Vladimirescu) să resusciteze Institutul Cantacuzino pe care l-au pus pe butuci după modelul COMTIM?
   • Like 0
  • @ Sergiu Mureșan
   toate lumea vorbeste despre varicela si alte boli alte copilariei. Care pot avea urmari fatale, eu de exemplu am facut varicela in clasa 2a, impreuna cu vreo 3sferturi din clasa. Toti am trecut bine merci peste asta, insa tatal unei colege, care avea 34 ani a murit din cauza complcatiilor, om de altfel sanatos.
   Dar sunt boli care nu trec fara urmari. De exemplu poliomelita. Care, daca nu te omoara, te lasa schilodit pe viata. Boala asta a facut revagii si a lasat atatia copii schiloditi pe viata.
   Asadar, unde e umilirea sau atacul la persoana aici? Unde este responsabilitatea statului si ce protectie trebuie acesta sa ofere societatii?
   • Like 1
  • @ topwriter
   check icon
   OK, dacă tu adult n-ai făcut varicelă când erai mic, și acum ți-e frică, vaccinează-te!
   Dar nu avea pretenția aberantă să ne vaccinăm noi toți copiii, ca să fii tu adult acoperit de „turmă”...
   • Like 0
  • @ topwriter
   Inteleg problema in cauza, vreau doar sa atrag atentia asupra solutiei propuse. Renunți la libertate ori de câte ori se iveste o noua problemă. Apare un terorist, pierzi dreptul la intimitate, apare o criza economica, pierzi dreptul la proprietate, apare un nou virus, pierzi dreptul de a alege ce e mai bine pentru sanatatea ta. Orice agresor poate sa justifice un atac in mii de feluri sa para ca este spre binele victimei.
   • Like 0
 • check icon
  Iaca ce sa zic, mare diferenta! Informare care defapt e mincinoasa pentru ca nu va prezenta adevaratele riscuri ale vaccinurilor! Numai bun ca sa te ia ei in vizior sa aiba ce amenzi sa dea, prost sa fii sa mergi la "informarile" astea! Vedeti aici ADEVARUL despre vaccinuri din gura unui om care chiar stie ce spune! http://bit.ly/2tUiPZm
  • Like 1
 • Mai bine-l vaccinezi împotriva prostiei pe Tov Pop , ăla cu manualele comisioane .
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult