Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Sănătății, despre raportarea deceselor de Covid: Raportul preliminar arată că există diferențe între diversele sisteme de raportare

Ioana Mihaila - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că un raport preliminar care i-a fost prezentat miercuri arată că există diferențe în ce privește numărul de decese din cauza Covid-19 între diversele sisteme de raportare, iar pe 7 mai va fi prezentat un raport final.

„Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătății cu specialiștii INSP și unde participă inclusiv specialiști ai STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat azi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport”, a spus Ioana Mihăilă.

Întrebată în ce constau diferențele și cum pot fi rezolvate problemele de raportare a deceselor Covid, ministrul a spus că în prezent raportarea se face în sistemul Alerte MS, unde spitalele raportează numărul total de decese din cauza Covid. Raportarea din Corona Forms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate și preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. „Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comisie care analizează aceste diferențe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale Covid sau suport Covid și din datele furnizate de INSSE. Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmații până când nu avem o certitudine”, a adăugat ministrul Sănătății, potrivit Biziday.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, după ce a fost demis, că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 din cele două baze de date în care acestea sunt transmise. „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”, a spus Vlad Voiculescu.

Cititi și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei dracie ! Deci Vlad Voiculescu n-a mintit sau n-a vorbit fara sa stie ?
    Un amic spunea despre VV ca e baiat bun, dar este pagubos si uite cata galagie a provocat in cele 4 luni de ministeriat . In tara in care toti urlam unii la altii si manelele sparg ferestrele , ne deranjeaza galagia unor adevaruri care aduc stirbire conceptului " lasa ca merge si asa, daca e in interesul national". Telul sa fie nobil, ca-n rest adevarul este relativ in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult