Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul Sănătății, despre raportarea deceselor de Covid: Raportul preliminar arată că există diferențe între diversele sisteme de raportare

Ioana Mihaila - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că un raport preliminar care i-a fost prezentat miercuri arată că există diferențe în ce privește numărul de decese din cauza Covid-19 între diversele sisteme de raportare, iar pe 7 mai va fi prezentat un raport final.

„Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătății cu specialiștii INSP și unde participă inclusiv specialiști ai STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat azi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport”, a spus Ioana Mihăilă.

Întrebată în ce constau diferențele și cum pot fi rezolvate problemele de raportare a deceselor Covid, ministrul a spus că în prezent raportarea se face în sistemul Alerte MS, unde spitalele raportează numărul total de decese din cauza Covid. Raportarea din Corona Forms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate și preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. „Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comisie care analizează aceste diferențe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale Covid sau suport Covid și din datele furnizate de INSSE. Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmații până când nu avem o certitudine”, a adăugat ministrul Sănătății, potrivit Biziday.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, după ce a fost demis, că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 din cele două baze de date în care acestea sunt transmise. „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”, a spus Vlad Voiculescu.

Cititi și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei dracie ! Deci Vlad Voiculescu n-a mintit sau n-a vorbit fara sa stie ?
    Un amic spunea despre VV ca e baiat bun, dar este pagubos si uite cata galagie a provocat in cele 4 luni de ministeriat . In tara in care toti urlam unii la altii si manelele sparg ferestrele , ne deranjeaza galagia unor adevaruri care aduc stirbire conceptului " lasa ca merge si asa, daca e in interesul national". Telul sa fie nobil, ca-n rest adevarul este relativ in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult