Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Sănătății, despre raportarea deceselor de Covid: Raportul preliminar arată că există diferențe între diversele sisteme de raportare

Ioana Mihaila - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că un raport preliminar care i-a fost prezentat miercuri arată că există diferențe în ce privește numărul de decese din cauza Covid-19 între diversele sisteme de raportare, iar pe 7 mai va fi prezentat un raport final.

„Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătății cu specialiștii INSP și unde participă inclusiv specialiști ai STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat azi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport”, a spus Ioana Mihăilă.

Întrebată în ce constau diferențele și cum pot fi rezolvate problemele de raportare a deceselor Covid, ministrul a spus că în prezent raportarea se face în sistemul Alerte MS, unde spitalele raportează numărul total de decese din cauza Covid. Raportarea din Corona Forms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate și preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. „Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comisie care analizează aceste diferențe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale Covid sau suport Covid și din datele furnizate de INSSE. Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmații până când nu avem o certitudine”, a adăugat ministrul Sănătății, potrivit Biziday.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, după ce a fost demis, că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 din cele două baze de date în care acestea sunt transmise. „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”, a spus Vlad Voiculescu.

Cititi și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei dracie ! Deci Vlad Voiculescu n-a mintit sau n-a vorbit fara sa stie ?
    Un amic spunea despre VV ca e baiat bun, dar este pagubos si uite cata galagie a provocat in cele 4 luni de ministeriat . In tara in care toti urlam unii la altii si manelele sparg ferestrele , ne deranjeaza galagia unor adevaruri care aduc stirbire conceptului " lasa ca merge si asa, daca e in interesul national". Telul sa fie nobil, ca-n rest adevarul este relativ in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult