Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță că de acest weekend depinde libertatea noastră: „Nu am atins încă vârful pandemiei. Nu vreau să ne gândim la relaxare”

Nelu Tătaru - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îndeamnă populația să fie prudentă, pentru că vârful pandemiei nu a fost atins, iar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum sunt gestionate aceste zile. Ministrul spune că se aşteaptă ca în lunile octombrie-decembrie să fie un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

„Recomand încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare”, a spus ministrul Sănătății, citat de Agerpres

Și secretarul de stat Raed Arafat a avertizat sâmbătă, într-o intervenție la Digi24, că nu este încă timpul să ne relaxăm, chiar dacă bilanțul zilnic al cazurilor de infectare cu noul virus a scăzut. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că situația se poate înrăutăți dacă nu se respectă în continuare măsurile impuse prin ordonanțele militare, iar adevăratul risc al răspndirii coronavirusului îl reprezintă pacienții asimptomatici.

Președintele Iohannis a declarat miercuri că săptămâna viitoare ar putea fi  luată o decizie privind prelungirea stării de urgență sau trecerea la starea de alertă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Varful ('peak'-ul) de cazuri active continuă să crească până când numărul de pacienți care mor sau se recuperează în fiecare zi, este mai mare decât numărul de noi infecții.
    • Like 0
  • Nu va suparati ca intreb si eu, na, ca cetatean, ce inseamna "varful" pandemiei? Intreb pentru ca peste tot in media se prezinta"
    1.total cazuri inregistrate
    2. total cazuri in ultimile 24 de ore
    3. total morti
    4 total vindecati
    Care este VARFUL? pandemiei?
    Capacitatea spitalelor are n paturi dotate cu ventilator mecanic. Daca total bolnavi intr-un anumit moment dat este egal cu n atunci acesta este "varful"?
    Daca total bolnavi intr-un anumit moment dat care necesita ventilatie mecanica este egal cu n atunci acesta este "varful"? Multumesc.
    • Like 0
    • @ Daniel Sterea
      check icon
      Numarul de cazuri noi maxim inregistrate, acela este varful.
      • Like 0
    • @ Daniel Sterea
      Varful ('peak'-ul) de cazuri active continuă să crească până când numărul de pacienți care mor sau se recuperează în fiecare zi, este mai mare decât numărul de noi infecții.
      • Like 0
    • @
      Varful ('peak'-ul) de cazuri active continuă să crească până când numărul de pacienți care mor sau se recuperează în fiecare zi, este mai mare decât numărul de noi infecții.
      • Like 0
  • Pentru că este probabil ca spitalele să fie suprapopulate cu bolnavi, pentru că este probabil să fie și decese și pentru că sistemul de sănătate este insuficient dotat și încadrat cu personal de specialitate, ar trebui ca la fiecare amenințare a unei boleșnițe mai contagioase să închidem populația în case, să închidem școlile, să scoatem instituțiile de forță în stradă și să suspendăm drepturi și libertăți. Astfel cel puțin de două ori pe an, țara va fi închisă ( toamna-iarna și iarna-primăvara, ne vom lipi pe uși #stămacasa și #suntemresponsabili, iar între cele două „peroade” ne vom antrena pentru noile vârfuri de epidemii ce stau să vină, cu măști, mănuși, plase și distanțare socială și ceva „relaxare”. Că pentru medici acesta este „raiul pe pământ” este una, dar omenirea este compusă din persoane cu mai multe ocupații, meserii și profesii, viața înseamnă mai mult decât securitate sanitară.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Asta e o "bolsnita" de o gravitate care nu s-a mai intamplat de 100 de ani. Da sa nu stam in casa ca se plictiseste Nicolae.
      • Like 1
  • antonia check icon
    Respectul si aprecierea mea domnului ministru Tataru pentru ce a facut pana acum. Si echipei.
    Unul din defectele noastre ca natie e ca nu prea stim sa apreciem ce si cand e de apreciat. In schimb sarim mereu pe cele negative.
    • Like 0
    • @ antonia
      Vă recomand cu căldură emisiunile lui Marius Tucă împreună cu Stan Valentin din fiecare zi de vineri (10.04/17.04/24.04 și 01.05).... le găsiți încărcate pe youtube. Urmăriți-le pentru a vă putea arăta și mai mult respectul și apreciarea pentru cine mai doriți dvs.
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      antonia check icon
      Multumesc. Ce ne mai place stilul asta smecheresc, bai, io-s destept si ceilalti is prosti, ascultati ce va zic io, ca voi habar n-aveti si mare noroc aveti ca va deschid io ochii c-altfel tot prosti ati muri. Cu gura cascata urmarim. Show pe bani. Am trecut de faza asta.
      Dar nu contest dreptul oamenilor de a-si spune parerea, cu conditia sa o faca decent (in niste limite ).
      • Like 2
    • @ antonia
      Stilul șmecheresc...suna bine, nu am mai încercat. V-ați aruncat așa... ca pelicanul la peste cu reacții neechilibrate. De unde deduceți dvs. unele aspecte lasă de dorit. Mă bucură totuși faptul că ați închis cu chestia aia legată de părere.
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      antonia check icon
      Reactiile mele sunt la emisiunile recomandate de dvs, la stilul Tuca-Stan.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult