Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății, surpriză neplăcută pentru antivacciniști: „Copiii nevaccinați ar trebui să nu intre în colectivitate. Sunt și alte posibilităţi de educaţie”

Ministrul Sănătății Florian Dorel Bodog consideră că dacă nu este vaccinat un copil nu ar trebui să intre în colectivitate, dând exemplu Franța, unde există o prevedere de acest fel.

„Este o discuţie, și în Franța au fost procese pentru că prin Constituţie este garantat dreptul la sănătate și educaţie. În Franța nu poate merge la școală fără vaccin. La noi s-a pus problema cu privire la acces, cred că se vorbește despre acest lucru. În procesele intentate, justiţia a zis că primează sănătatea. (...) Dacă nu e vaccinat, să nu intre in colectivitate. Din câte ştiu sunt și alte posibilităţi de educaţie. Este un risc. Nu putem minimiza”, a spus ministrul Florian Dorel Bodog la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Ministrul Sănătății a precizat că el și-a vaccinat copiii, iar în calitate de ministru al Sănătății este de datoria lui să se asigure că pe piața din România intră vaccinuri de bună calitate.

Florian Dorel Bodog a precizat că în prezent există o problemă de aprovizionare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că autoritățile nu au găsit deocamdată un producător de unde să îl achiziționeze.

„Am găsit un stoc de vaccin făcut în India. Nu l-am adus, pentru că nu avea condiţii de punere pe piaţă în Europa”, a spus Bodog. 

Întrebat ce se întâmplă atunci când părinții refuză vaccinarea copilului, ministrul Sănătății a precizat că în Legea vaccinării nu sunt prevăzute sancțiuni.

„În lege nu sunt sancţiuni. Părintele poate refuza după ce este informat. La final semnează dacă este sau nu este de acord. Medicul de familie are obligaţia să păstreze documentul. Părintele îşi asumă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă”, a spus ministrul. 

El a precizat că proiectul legii vaccinării va conține sancțiuni și pentru autorități - până la nivel de ministru - care nu reacționează în situația în care pe piață lipsesc vaccinuri. „Se pot prevedea sancţiuni până la demitere”, a adăugat Bodog.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24 va fi difuzată duminică, începând cu ora 13:05. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Daca vaccinarea imunizeaza pe cel vaccinat rezulta ca cel nevaccinat nu poate sa transmita boala decat la alt nevaccinat. De ce sa nu-l acceptam pe nevaccinat in mijlocul vaccinatilor "imuni la boala" ca acestia nu se pot imbolnavi ca sunt "imunizati" ?
    Problema este calitatea vaccinului care este cumparat din foste republici sovietice nu din Germania, Elvetia, Franta sau alte state civilizate cu traditie medicala. Sigur ca spaga nu prea vine din zona civilizata.
    • Like 0
  • Acesta "epidemie" I'm aminteste de alte cateva ce au avut ca efect INFRARIXUL.Stie cineva la ce ma refer? Ce vaccin a devenit obligatoriu?Dupa "porcina "si aviara"???
    • Like 0
  • Ca parinte mi se pare f. greu sa decid - o povara crunta !! . Fiecare vaccin are un risc: dupa citit prospecte de la acelasi vaccin diferiti producatori, dar si alte vaccinuri, fiecare are un risc de 1-2-5% si la 10 vaccinuri administrate in primul an din viata = 30-50% risc de efect secundar pe care noi parintii il suportam, nu firma importatoare farmaceutica. Vaccinurile EU le platesc. Si testele de alergii de dinainte tot eu din buzunar le suport. Si testele de anticorpi post vaccinare iar eu le platesc. Daca vaccinul nu se activeaza: ghinion, tot eu il suport, macar Merck a recunoscut la oreion o rata de eficienta de 80% dar la celelalte NIMENI nu recunoaste si niciun importator nu imi da bani de un alt vaccin. Daca cu vaccin si cu anticorpi copilul face boala, iar mi se zice: ghinion! si tot eu platesc medic si tratamente si zile de concediu. iar cifra de vaccinare de 95% minim nu functioneaza ( conform rapoartele din 2009 si 2010 din romania cand 95 -97% erau vaccinati contra rujeola si am avut 4-6 mii cazuri in Ro). Daca ma internez cu copilul la spital - tot eu platesc. Daca se interneaza alt parinte cu copilul in spital SI eu platesc prin taxe. Sa mai zic cate buzunare a trebuit sa ung sa am un comportament minim decent... Niciun medic nu semneaza pe propria raspundere sa ma scape macar de o mica parte din toate poverile astea. Niciun medic nu imi testeaza alergiile inainte (surpriza, am aflat tarziu ca sunt alergica la aluminiu, si copilul se pare ca ma mosteneste).
    Daca e ceva in care sa am incredere sunt vaccinurile vechi, aparute pe piata de 50-60 ani - dar au disparut ca sunt prea ieftine....
    • Like 2
  • atunci vom face homeschooling. Si vom face si statistici sa aratam rata de internari si retete prescrise. In 3 ani niciun parinte nu va mai vaccina.
    • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Unul dintre marile neajunsuri ale erei informatiei si comunicarii in care traim este ca, cel putin deocamdata, prostul, incultul si diletantul are chiar mai multe sanse sa se faca auzit decat desteptul si informatul. Intr-un fel nu e surprinzator, de vreme ce marea masa a oamenilor oricum sunt in cel mai bun caz la nivel mediu si ca istetime, si ca chef de a se informa cu adevarat.

      Stimata doamna Claudia, (asta daca ati vorbit in nume personal si nu asa, la general), in primul si-n primul rand, efectele adverse de teama carora ezitati sa faceti vaccinul nu au nici pe departe acele valori statistice. Sa-mi fie cu iertare, dar asta e ori ticalosie propovaduita voit, ori prostie sincera. Sa crezi ca WHO avizeaza niste vaccinuri cu risc de 1-5% pt efecte secundare grave este noaptea mintii. Cautati pe pagina oficiala si veti vedea ca riscul de efecte adverse severe este <<0.1% pentru ORICE VACCIN. Sau poate credeti ca in era in care au fost eradicate (tocmai cu ajutoru vaccinurilor) multe dintre bolile care decimau populatiile in urma cu sute (sau chiar numai cateva zeci) de ani, WHO se ocupa de mismasuri si invarte cifre ca sa le dea lor bine procentele.

      In al doilea rand - cand faceti calcule cu probabilitati, nu le adunati ca pe merele Anei. Ca sa va dau un exemplu, daca riscul pt efecte adverse este de 1% pt 10 vaccinuri, probabilitatea finala ca macar unul din ele sa produca efecte adverse este de 10%. Adica nicidecum 30-50% cum ati "calculat" dvs. Iar daca in loc de 1% consideram riscul pt efecte secundare serioase (nu o febra sau o iritatie sau altele asemenea), riscul declansarii unei reactii secundare dupa administrarea a 10 vaccinuri scade mult sub 1%, in functie de procentele respective. Deci despre ce naiba vorbim?

      Dar na, asa e cand toti sfertodoctii si-au gasit portavocea ideala - internetul! Si dintr-o convingere izvorata din falsa cunoastere sau, mai rau, manati de dumnezeu stie ce lupte stupide purtate cu morile de vant din jur, le picura prostilor miere otravita in urechi. Si, colac peste pupaza, se mai gasesc si cativa ticalosi gen evanghelistul Gadea, care fara pic de judecata invita in prime-time personaje care sa faca pe avocatul ne-vaccinarii, prezentand argumente numai si numai intr-o directie, in dulcele stil antenist.

      Sa-mi fie cu iertare (sau nu, chiar nu-mi pasa), dar eu unul cand aud pe cineva spunand ca mai bine nu te vaccinezi stiu 100% ca vorbesc cu un om PROST. Iar acel "prost" poate tine loc de multe alte adjective, de la incult, neinformat, credul, rupt de lume sau altele. Dar in esenta este un om prost, pe care l-as invita dracului inapoi in anii 1800, cand o epidemie facea nu cateva zeci sau sute de victime pe tara, ci sute de mii.
      • Like 4
    • @ Demagogus Abominabilis
      Am vaccinat cu cap: am citit prospectul si rapoartele producatorilor si apoi am decis ce cumpar si luat cel cu riscurile cele mai mici. De fapt riscul de efecte secundare pe un sigur vaccin e de 1-10% declarat de producator pe site-ul propriu. Surpriza legala e ca daca efectul secundar este cel mentionat de producator, producatorul e scutit de responsabilitate. Cine trage? copilul Cin plateste? parintele. Ba mai mult, nu am gasit teste care sa fi studiat efectele secundare a administrarii mai multor vaccinuri in acelasi moment ( acum 9 ani se vaccinau 3 injectii la varsta de 1 an). Si mai mult, WHO nu are pe site niciun prospect sau studiu clar. Mai interesante si detaliate sunt datele de la EMA pt ca prospectul romanesc are mai putine date sau de la Oxford Jurnals sau de la BMJ sau europeanvigilances sau Lancet si versiunea pe bacteriologie ebiomedicine. Cand aveti timp cititi si cateva carti ale unor doctori: Gherardi sau Philipe Even, sau macar de sindromul soldatilor americani din Golf etc. Si studiile pe cadrele medicale franceze post vaccinare multipla contra hepatita B si cate cazuri de artrita reumatoida (boala inflamatoare...) . Eventual poate gasiti ce s-a intamplat cu vaccinul contra polio oral care costa sub 1 euro doza si era suficient o doza pt eficientizare = eu a trebuit sa cumpat 5 doze a cate 50 euro fiecare.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      check icon
      10.000.000 like-uri! Pregãtiti-vã scutul! Veti avea multe de ìncasat!
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      In cazul asta va felicit. Nu doar pentru ca ati acceptat vaccinarea, ci si pentru informarea prealabila. Si ca sa fac o paranteza, nu neg sub nicio forma dificultatile care vin in Romania de azi odata cu vaccinarea. Asta insa e o problema secundara si ca tema, si ca importanta, tinand cont de tema principala, si anume viata propriului copil si a celor din jur. Ca multe altele de acest gen, intra la capitolul "Romania, te iubesc", dar n-ar trebui sa opreasca pe nimeni de la a accepta normalitatea vaccinarii, asa cum nici traficul infect din Bucuresti nu opreste pe nimeni sa se duca la serviciu (cu masina personala, metroul sau orice altceva). E normalitatea acestei perioade, asa cum in urma cu o suta de ani era normal sa moara peste 50 de milioane de oameni de gripa (nu e exagerare).

      Cat despre ce mi-ati sugerat sa citesc, ca sa fiu clar, n-am negat niciodata ca exista pericole. Partea proasta este ca acestea sunt prezentate dezechilibrat si fara a pune in balanta beneficiile, ba chiar le ignora total, de parca vaccinurile ar fi fost inventate ca sa fim microcipati pe ascuns, nu ca sa salveze vieti.

      Si culmea e ca oamenii in general accepta riscuri mult mai mari si cand vine vorba de lucruri mult mai mundane decat viata. De exemplu, stiti ca, statistic vorbind, unul din 10.000 de romani moare anual intr-un accident de masina? "Asa, si?" Cati dintre romani credeti ca ar alege trenul si ar renunta la masina in concediu, micsorand astfel riscul de a muri pe drum de 100 de ori? Cam zero, banuiesc. Cu toate ca nu e vorba decat de confort, nu de altceva vital - renunti la confortul masinii pt un drum mai sigur. Dar mersul cu masina a devenit un risc ori asumat ori ignorat ori neconstientizat - oricare ar fi motivul de la om la om, rezultatul e acelasi: merge cu masina.

      Si aici intervine abjectia celor care diabolizeaza vaccinarea mai ceva ca pe seringile cu HIV de prin gunoaie. Se raporteaza absolut asimetric la riscuri, prezinta cu lux de amanunte tot felul de nenorociri care au avut drept cauza directa sau indirecta un vaccin (cazuri reale, nu le neg) si concluzioneaza ritos ca vaccinul e moarte curata, ignorand miseleste cate sute de mii de vieti au fost salvate cu acelasi vaccin.

      Si o ultima zicere, fix pe subiect si cu date exacte - prin martie/aprilie erau in Romania ~4000 de cazuri de imbolnaviri de rujeola si 18 decese. Adica o rata de mortalitate de ~1 la 200 de imbolnaviri, adicatelea 0.5%. Intrebarea mea catre toti cei care sunt asa de siguri ca fac alegerea corecta nevaccinandu-si copiii - imi puteti explica de ce refuzati un risc de efecte secundare serioase MULT MAI MIC de 1% acum, vaccinandu-va copiii, dar acceptati ca, peste x luni sau ani, copilul sa va moara in brate pentru ca este acel "norocos" din 200 de cazuri care moare in caz de epidemie? Daca tot o dam asa in calcule si riscuri si droburi de sare. Ma indoiesc ca imi poate explica cineva motivele fara sa apeleze la pompierisme si jelanii.

      @Stefania - multumesc, sunt calit...
      • Like 2
    • @ Demagogus Abominabilis
      P.S. nu locuiesc in Romania. Problema nu e a romaniei, e de mai multi ani si in occident. Rahatul e ca pe aici sunt petitii de a reveni la vaccinuri fara aluminiu ( peste 1 milion de semnaturi) si se face educatie alimentara in scoli si afise ca sa se spele pe maini de minim 4 ori pe zi si se imbunatateste calitatea apei din reteaua de distributii - opus a ce se intampla in romania unde doar spagi si scandal al legii obligatorii. Nu, nici aici nu sunt suficiente vaccinuri de cativa ani. Si aici sunt comunitati intregi complet nevaccinate de ani de zile - cate o internare, dar niciun deces.
      • Like 1
    • @
      in Olanda ultimul caz de polio a fost in 1992 - a mai aparut altul? . O tara cu risc crescut in conditiile in care tara e bine legata de fostele colonii africane si protestantii mai fac misionarism ...
      Cele 2 cazuri din Ucraina din septembrie 2015 sunt virus "vaccine derivated". Ca si cel din Mali. Toate 3 aparute in aceeasi saptamana.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      check icon
      Și care-i problema ta dacă cineva alege pentru copilul lui altfel decât ai ales tu? Care-i problema ta, că îi pui o etichetă imaginară de „prost”? Pune câte etichete imaginare dorești, cui dorești, dar nu te băga în alegerile personale ale altora!
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Problema e ca o asemenea alegere (nevaccinarea) nu influenteaza doar propriul copil, ci si pe ai altora.
      • Like 0
    • @
      Draga Dick, tocmai aici e problema. Sau poate intelegem diferit termenul "personal". Un parinte prostit de TV, speriat de bubuli sau pur si simplu sarac cu duhul nu decide pentru el insusi cand refuza vaccinarea copilului, ci decide pentru un copil. Alegerea de a-ti vaccina sau nu copilul este la fel de "personala" ca si alegerea de a-l hrani sau de a nu-l tine legat de calorifer pentru ca nu sta locului.

      Nu doresc nimanui, nici macar prostilor de care vorbesc, sa-si vada copilul intubat sau in sicriu pentru ca au vazut ei nush ce reportaj TV sau au citit undeva ca vaccin = autism. Dar tare mult as vrea sa vad, pe langa toate mizeriile de emisiuni in care se combat adevaruri dovedite stiintific, si cate-o emisiune in care parinti mai destupati sau mai incuiati se uita unul la altul, dar de fapt in gol, cu gandul la copilul pe care l-au condamnat CA PROSTII la o moarte care in secolul XXI este evitabila in procent de 100%. Si sa-i vad atunci explicandu-ne cum vine treaba cu alegerea "personala" facuta lautareste. De fapt jignesc lautarii, macar aia chiar au simt, chiar daca nu au scoala. Dar medicina nu e muzica, s-o poata "fredona" oricine la misto.
      • Like 2
    • @ Anon
      Wow in ce mood influenteaza copii altora, nevaccinarea?
      • Like 0
  • Cos Min Cos Min check icon
    La asemenea declaratii se vede ca presiunea e mare si a primit ordine clare de undeva .... Nu vor face niciodata scoli sau clase separate pentru vaccinati si nevaccinati pentru ca se va vedea prea clar ca cei nevaccinati sunt mai sanatosi si mai intregi la minte :)
    • Like 4
  • D-l ministru uita ca in Franta sunt sute de procese pe rol din cauza asta. De ce nu ia domnia sa exemple de tari mai civilizate de Franta, unde vaccinurile nu sunt obligatorii? Tari precum Germania, Austria, Olanda, tarile nordice, Marea Britanie? Sa nu mai zicem ca marea criza cu rujeola nu e din vina nevaccinatilor ci din exact vina d-lui ministru pentru ca in plina criza de rujeola 10 judete din tara nu au vaccinul pe stoc. Sa-si rezolve problemele la minister, si apoi sa se apuce de obligat sau neobligat.
    • Like 4
    • @
      Anon check icon
      Da, pentru ca virusul poate evolua.
      • Like 1
    • @ Tudor Istrate
      check icon
      Daaaa,sã luãm exemplu Germania,Austria,Olanda,tãrile Nordice,etc.pt. cã si ei "au" 50% populatie ruralã,cu buda-n fundu' curtii si spãlat la lighean in sopru.Apoi,sã ne punem tichie de mãrgãritar si sã fim antivaxx cã asa e cool!
      • Like 2
    • @
      Problema e că ei chiar se simt neprotejați. Dar nu totalmente din vina lor, ci mai ales din vina celor care, de la 1990 încoace nu au făcut nimic pentru ca Statul român să fie la inima lui tare și de neclintit în fața influențelor de tot felul.
      Sunt câteva puncte cheie pentru supraviețuirea unei nații între celelalte de pe Pământ: armata, sănătatea și educația(aci intră și cercetarea). Toate astea sunt la nivel minim, deoarece banii pentru ele sunt furați cu nesimțire sau/și risipiți din prostie, an de an, de cei care sunt la putere, fără să-i doară mintea de ce se poate întâmpla cu nația întreagă, în cazul unor situații deosebite. Ei, cei de la putere sau care au fost la putere, s-au asigurat material iar restul țării nu mai contează.
      Asta e fraților.
      Idioții naibii!!! Și proști pe de-asupra.
      Ce? Or să iasă oameni de știință și patrioți din odraslele lor, fiindcă doar ei vor fi supraviețuitorii, urmașii,... care or să devină viitorul luminat al țării?
      Dacă te uiți la majoritatea(statistica ne omoară - literalmente) copiilor celor cu bani, în afară de chefuri, băutură, droguri și f_ _ _t, altceva nu au în cap. E la modă acum următoarea recomandare pentru toți copii în general: „Vai săracii de ei, lăsați-ii, să se bucure din plin de copilărie c-apoi când vor fi adulți vor <sparge piața>”. Partea proastă e că formarea se începe din copilărie și se face cu multe sacrificii, care trebuie trăite ca să fie înțelese. Știința de azi nu mai e cea de la 1900, ca volum de studiu, iar creierul uman nu a suferit între timp nici un salt în evoluția sa. Există tot mai puțin timp liber pentru cei care ar putea fi cu adevărat viitorii oameni de știință pe care se poate baza nația.
      Ca urmare avem de ales, până nu e prea târziu între oportunismul clasei politicienilor actuali și valoarea reală, dar care nu e ușor de obținut.
      Altfel Dumnezeu cu mila ...
      Asta e tot ce ne-a mai rămas, bagajul cu un ADN rezultat dintr-o istorie milenară de-a lungul căreia am demonstrat că suntem cu adevărat un popor care la vremuri de restriște poate supraviețui unit și dârz în ființa sa națională fără ca să calce drepturile altor nații din vecinătate.
      Din păcate acum lucrurile sunt difuze și mult mai greu de evaluat. Amenințările actuale au multe fețe, sunt mult mai subtile, dar nu sunt cu deloc mai puțin primejdioase decât cum erau în trecut năvălirile turcilor sau a tătarilor și culmea e că ne macină predominant din interior.
      Dezbinarea, sărăcia, favoritismul pe criterii nesănătoase, minciuna, manipularea, hoția, slaba educație, sănătatea șubredă, demografia negativă, exodul capetelor luminate, economia consumeristă, etc., sunt sintagme ale realității actuale din România. Sunt obstacole care trebuie musai să fie depășite, altfel...
      • Like 3
    • @
      Pai da, sa luam exemplu exact tarile astea, pentru ca astea au facut buda in case si baie in case si canalizare si toate cele pentru cetatenii lor, fara sa-i oblige sa se vaccineze. Sa facem si noi la fel prima data conditii decente, nu sa bagam mizeria sub pres. Plus ca aia de care zici tu cu buda in fundu curtii, aia nu refuza vaccinarea, aia locuiesc in enclave cate 10 in camera, majoritatea sunt romi care nici macar nu stiu citi. Ori degeaba dai tu vaccinare obligatorie ca nu rezolvi nimic, aia raman nevaccinati pentru ca acolo nici un medic nu ajunge. Sa-l framante pe d-l ministru treaba asta, cum ajunge in zonele rurale sarace si cu populatie roma daca vrea vaccinare mai multa, ca acolo e problema, si nu neaparat ca oamenii aia nu vor ci pentru ca nici dracu (ma refer la autoritati) nu ii baga in seama.
      • Like 2
    • @ Tudor Istrate
      ar mai fi si costurile tratamentului celor (nevaccinati) imbolnaviti, pe care le suporta - de regula- majoritar , cei cu copii vaccinati
      (faci o boacana, pe cont propriu, ba chiar impotriva sfaturilor/recomandarilor , si pe urma dai in judecata statul ca nu te salveaza --si plateste statul din ...banii contribuabililor corecti!!)
      • Like 1
    • @ Corneliu Apostol
      Pai de acord, dar atunci sa nu mai facem discriminare. Cei care consuma abuziv alcool, cei care fumeaza, cei care manca mancare proasta si se imbolnavesc sa plateasca din buzunar pentru viciile si greselile lor. Cel mai bine e ca in America, statul nu te asigura obligatoriu, daca vrei iti faci asigurare daca nu, nu. Asa platim toti pentru toti iresponsabilii.
      • Like 3
    • @ Florin Jurca
      pentru ca ei chiar sunt neprotejati. Acum vreo 10 ani o unviersitate din Belgia (Leuven cred) a studiat cati studenti mai au anticorpi la rujeola dupa 2 vaccinari in copilarie. Surpriza: undeva pe la 75% . Cu acest studiu si cu ultimile tulpini de rujeola neacoperite de vaccin belgia raporteaza o scdere a vaccinarii pe la 80%. Sa vezi la ei presiune, GlaxoSmith fiind sursa no1 a incasarilor la statul belgian...
      • Like 2
    • @ Tudor Istrate
      chiar daca raspunsul dv pare o reducere la absurd, asi spune ca da, exista si trebuie sa existe solidaritate sociala, dar insotita de decenta si revine legiuitorului (politic) fie el cel constitutional - parlament, fie el ocazional - guvern, sa delimiteze "decenta" cf cutumelor si ...buzunarului;
      nu e de dispretuit constrangerea bugetara, ea exista mai real decat toate celellate (inclusiv la acele minunate aparate medicale pe care nu ni le putem permite sau referitor la cei care le-ar putea valorifica si pe care nu ni-i putem permite)
      • Like 0
    • @ Corneliu Apostol
      check icon
      Care crezi că e procentul de mortalitate/invaliditate din cauza nevaccinării?
      E plin de bunici nevaccinați în jurul nostru...
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nu e aproape nimeni antivaxx, doamnă!
      Orice persoană rațională este în schimb reticentă la vaccinarea obligatorie, în condițiile în care sunt multe lucruri nelămurite și ascunse în legătură cu acest subiect. Iar obligativitatea ridică exponențial suspiciunile și neîncrederea! Nimic nu-i obligatoriu, în afară de moarte!

      Dacă astăzi acceptăm ca vitele vaccinarea conform unei scheme în care vaccinurile se tot înmulțesc în timp, mâine vom accepta să respirăm sau să mâncăm otrăvuri în doze mici - obligatoriu - ca să ne îmbunătățim imunitatea/rezistența la ele, ca șobolanii! Ce-i atât de greu de înțeles?!
      • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      Aha... și la vaccinați nu poate evolua virusul, sau ce?
      • Like 1
    • @
      Anon check icon
      Daca toata lumea se vaccineaza, virusul nu se poate dezvolta. Daca se vaccineaza majoritatea, e posibil ca unul din cei nevaccinati sa preia virusul, care se va dezvolta si va evolua. Ce va raspandi persoana acum bolnava va fi o noua generatie de virus, pentru care cei vaccinati inainte nu sunt protejati. Decizia ministerului mi se pare corecta.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Probabil cã dvs stiti cel mai bine care este atitudinea "vitelor". Eu nu am de unde sã stiu. Anturajul meu e format din oameni inteligenti,educati,correct informati,deplin responsabili fatã de copiii lor(si a celor din jur),impermeabili la impostura sfertodoctilor.Asta e! Avem " gusturi" diferite!
      • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      Si mie!Dar noi suntem niste "vite" (citez dnul Dick) rãtãcite printre atåtea personaje care "stiu ele mai bine!"
      • Like 1
    • @ Tudor Istrate
      check icon
      Aveti dreptate. Problema bolilor contagioase nu se poate rezolva DOAR prin vaccinuri sau DOAR prin mãsuri de igienã si alimentatie. E necesarã coroborarea acestor mãsuri. Din pãcate, pânã la "budã-n casã", "apã la ghivetã", carne-lapte-brånzã-ouå pt toti copiii subnutriti,e cale lungã! Deocamdatã,vaccinurile sunt mai la indemånã. Si mie imi repugnã ideea de" obligatoriu"(in general),dar când situatia devine uråtã cred cã ar trebui sã mai renuntãm la "printipuri".
      • Like 0
    • @ Anon
      si numai in Romania o evoluat, in Spania nu (sunt 1 milion de romani acolo, ce se duc/vin in tara, multi nevaccinati niciodata)
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      Ce spui tu este o teorie care mi se pare dubioasă. Ai referințe științifice solide pentru teoria asta? Nu de alta, dar și un copil o poate infirma: din moment de vaccinul își pierde eficacitatea în multe cazuri, rezultă că acei oameni sunt ca nevaccinați (de altfel, chiar există epidemii ale unor boli pentru care se fac vaccinuri, în populația vaccinată!). Așadar, virusul se va dezvolta și va evolua oricum, că e vaccinată sau că nu e vaccinată toată populația...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mugiți superb!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Multumesc. Prostul ,ar trebui sã fie foarte intelligent ca sã priceapã cåt e de prost. Nu e cazul dvs.! Spor la mârlãnit,in continuare!
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Un exemplu: http://www.nature.com/nature/journal/v426/n6967/full/426609a.html

      Da, in timp vaccinul isi pierde eficacitatea, motiv pentru care ar trebui probabil repetat periodic. Cazurile de care vorbiti ar putea fi evitate daca toata populatia ar fi cu vaccinurile la zi.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Extraordinar, dvs. nu numai mugiți, ci chiar gândiți și scrieți!
      Remarcabil...
      Aveți grijă, că v-a scăpat din vedere corolarul la panseul dvs., și cred că vă privește: și pe proști îi pot înțelege doar alți proști ca ei...
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      Păi vedeți...
      Și atunci, nu vi se pare că a fi cu vaccinurile „la zi” nu este în primul rând în interesul sănătății noastre, ci în interesul firmelor care produc și vând aceste așa-zise panaceuri?
      Câte analize periodice și rapeluri ar fi necesare ca să fim „la zi”? Vă spun eu, nu ar fi niciodată destule...
      Polio, difterie, pertussis, rujeolă și rubeolă ar fi suficiente, ultimele două cred că ar chiar putea lipsi. Și mai cred că ar fi foarte bine dacă vaccinurile ar fi simple, nu combinate 3 în 1 sau chiar 6 în 1! Dacă ar fi așa, aș fi fan și promotor al vaccinurilor. Din păcate însă, nu este așa, schema de vaccinare se tot umflă cu noi și noi vaccinuri, iar copiii nu par să fie mai sănătoși, ci mai bolnavi, cu mai multe probleme! Sper că mă înțelegeți și pe mine, am încercat să fiu rațional și deschis.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Greu ,greu ati ajuns in putul gândirii! Vi s-a defectat vidànja?
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Nimic nu e perfect, dar da, mi se pare ca e in interesul nostru sa fim cu vaccinurile la zi ca sa evitam epidemiile. Ca e necesara mai multa transparenta si cercetare in ceea ce priveste vaccinurile si ca ar fi utile mai multe optiuni (dna. Claudia Olteanu mentiona problema cu Al), aici sunt de acord. Dar a renunta complet la vaccinare nu mi se pare o solutie, cel putin nu pana nu se gasesc alternative mai bune.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu, doar s-a crăpat, probabil din cauză că au mugit unii excesiv de tare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult