Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății, „În fața ta”, la Digi24: „E o crimă condiționarea actului medical de primirea unui plic”. Pacienții vor putea reclama șpaga prin SMS

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru la Digi24, că orice condiționare a unui act medical de primirea unui plic cu bani este „o crimă”.

„E greu să vorbești unui pacient atunci când el este într-una din cele mai vulnerabile situații. M-as feri să dau sfaturi. Aș reaminti că orice condiționare a unui act medical de primirea unui plic este o crimă”, a răspuns ministrul Vlad Voiculescu la întrebarea ce le-ar spune pacienților care dau plicuri cu bani la doctori.

Oficialul de la Ministerul Sănătății a spus că nici el și nici famila sa, din câte știe, nu a dat niciodată bani pentru servicii medicale în spitale, adăugând că a fost plecat din țară de la 18 ani, până în decembrie anul trecut.

Întrebat dacă se consideră caz de mită atunci când un pacient îi dă bani medicului care își face bine treaba, Vlad Voiculescu a arătat că acest lucru este ceva ilegal.

„Nu e locul meu să mă pronunț, există experți juridici.(...) Aceste lucruri sunt ilegale. Moral nu aș dori să comentez. Moral ce avem de făcut ca societate este să ne plătim corect personalul medical”, a afirmat ministrul Sănătății la Digi24.

Feedback-ul de la pacienți, prin SMS

Ministrul Sănătății a anunțat că sistemul de colectare a feedback-ului de la pacienții care vin în contact cu sistemul medical este pe ultima sută de metri. Pacienții vor primi un SMS după ce au fost la medic și vor răspunde, dacă doresc, anonim, cum au fost tratați, dacă sunt mulțumiți și dacă au dat șpagă. „Vor fi 10 întrebări”, a precizat ministrul, care anticipează că, astfel, autoritățile vor avea o imagine necoafată despre sistemul medical pe care-l administrează. Gradul de mulțumire al pacenților va fi criteriu eliminatoriu la concursurile de manageri de spitale, a mai spus Vlad Voiculescu.

În prezent, feedback-ul de la pacienți se ia „manual, la fața locului” de către o asistentă. În asemenea condiții, 98 la sută dintre români se declară foarte mulțumiți de sistemul de sănătate și doar 0,2 la sută spun că au dat șpagă în spital.

Efectele plicului în spital

Despre efectele plicului dat medicilor ministrul a vorbit și în luna iulie, la prezentarea Strategiei naţionale anticorupţie 2016-2020. În opinia lui, „plicul” are legătură cu salariile mici ale personalului medical.

(Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

„CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanțele legale aș vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poți să vorbești despre cauzele plicului fără să vorbești despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul așa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medic. Din punct de vedere moral, plicul e nimic altceva decât un abuz, un abuz împotriva celor mai slabi ca noi, un abuz împotriva noastră, a tuturor, atunci când suntem cel mai vulnerabili", a afirmat în iulie ministrul Vlad Voiculescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eugen check icon
    Vad ca toată lumea critica pe noul ministru al sănătății, dar nimeni nu se gândește la rezistenta sistemului la schimbări. In cele câteva luni de când este in portofoliu ce ar fi putut face decât sa testeze "terenul" in încercarea de a aduce lucrurile pe făgașul normal.
    Cadrele medicale se vaită ca sunt salariile mici, păi salarii mici are toată lumea, începând cu președintele Johannis, care precis n-are salariul cât Angela Merkel, si terminând cu ultimul pălmaș. Practic salariile acestor BUGETARI se realizează din ceea ce cotizam noi la stat si deci dacă salariile noastre sunt mici, cât ar mai trebui sa ne "rupem de la gura" sa le asiguram salarii după pretențiile lor (e drept ca dacă anumiți funcționari publici, bine plătiți, n-ar mai fura si ei, poate ar mai rămâne bani si pentru sănătate). Toti medicii spun ca in occident salariile omologilor sunt mult mai mari. Corect, dar si CONTRIBUABILII au salarii mari si deci au de unde sa cotizeze.
    Se vaită ca după 6 ani de facultate "abia" iau 600-800 euro, eu după "doar" 5 iau brut undeva pe la 300 de euro din care plătesc taxe la stat peste jumătate din ei (sa nu uitam ca pe lângă impozitele directe toți plătim TVA la toate produsele cumpărate), ca urmare la cât ar mai trebui sa renunț din bruma mea de câștig ca sa le fie lor bine? Ca au responsabilitate, toți avem o responsabilitate la ceea ce facem, si ca sa fim cinstiți, sunt destui medici care-si practica meseria fără nici un fel de responsabilitate.
    Si ca o ultima idee toti medicii care au studiat gratis la facultățile de stat si vor sa lucreze in occident ar trebui sa returneze statului roman, adică noua contribuabililor, contravaloarea școlarizării lor, pentru ca noi le-am "subvenționat" studiile nu pentru ca sa aibă occidentalii medici bine pregătiți, ci pentru noi aici. Pentru ca in numele libertăților individuale n-ar trebui ca săracii sa plătească si bogații sa profite, deși asa a fost de când lumea si pământul
    • Like 1
  • Cri check icon
    Actualul ministru al sanatatii este, din punctul meu de vedere, o mare dezamagire. Domnia sa a venit la minister aureolat de implicarea sa nobila intr-un "trafic" de citostatice care a avut ca efect salvarea sau prelungirea vietii multor bolnavi oncologici pe care birocratia cinica si cretina a guvernantilor nostri ii condamnase la moarte. Tot respectul pentru aceste lucruri, insa prestatia domniei sale la minister nu a dus, cel putin deocamdata, la rezolvarea niciuneia dintre problemele majore ale sistemului public de sanatate. Domnia sa nu a rezolvat niciuna dintre problemele cu adevarat urgente ale sistemului public de sanatate si nici nu a dat impresia ca ar fi abordat frontal vreuna dintre aceste probleme, cum ar fi: deblocarea posturilor in spitale, mai ales in provincie, unde exista un deficit acut de specialisti in spitale, multe linii de garda fiind descompletate si dezorganizate datorita lipsei medicilor; multe medicamente au preturi mai mari decat in UE sau mai grav, nu se gasesc ( cum ar fi citostaticele de ultima generatie ); deficitul cronic de personal si de tehnica in radio-terapia oncologica, avand ca efect condamnarea la moarte a mii de bolnavi; abuzurile numeroase si continue ale Casei Nationale de Asigurari - domnul ministru nu are puteri asupra CNAS, dar ar fi putut sesiza Parlamentul in cazul deficientelor intolerabile ale CNAS; numeroasele spitale inchise de guvernul Boc-Basescu au ramas in continuare inchise, astfel ca zeci de mii de oameni sunt privati de dreptul elementar la asistenta medicala de specialitate. Desi domnul ministru nu s-a implicat in mod eficient in niciuna dintre problemele grave si numeroase ale sistemului public de sanatate, domnia sa este totusi macinat de o problema si anume spaga luata de doctori; si de aici un intreg interviu dat pe tema coruptiei doctorilor; este mentionata si decizia CCR prin care si spaga luata post-terapeutic ( ca sa zic asa ) este ilegala; domnul ministru citeaza copios din deciziile CCR cu privire la doctori, dar uita un singur lucru: judecatorii de la CCR care au decis ce si cum in privinta spagii la doctori sunt oameni care au 4 ani de facultate si castiga 20-30 mii lei lunar, fara a raspunde personal de nicio eventuala decizie eronata; doctorii "spagari" au 6 ani de facultate plus 5 de specializare, raspund in civil si in penal daca gresesc, avand in schimb, 2-4 mii lei lunar.
    Intr-un fel medicii poate ca isi merita soarta, nefiind capabili de niciun protest coerent si convingator; pe de alta parte, sa nu uitam ca in juramantul prestat la terminarea facultatii, medicii se obliga sa ajute neconditionat orice bolnav, indiferent daca pacientii si societatea sunt sau nu sunt capabili sa le recunoasca si sa le recompenseze activitatea. Deocamdata insa, desi medicii raman categoria profesionala cea mai "scolarizata", salariile lor sunt mult in urma angajatilor din aparatul represiv al Statului - Statul roman, la fel ca inainte de 1990, pretuieste mai mult forta si coercitia decat spitalul sau scoala; un procent semnificativ dintre cetatenii obisnuiti, politicieni si oamenii din mass-media, prin entuziasmul aratat fata de activitatea DNA, par sa impartaseasca aceasta viziune; daca am dreptate, inseamna ca intr-adevar medicilor nu le-a mai ramas decat alternativa emigrarii, ceea ce deja se intampla in fapt.


    • Like 0
  • Cu tot respectul tanarul Domn ministru nu a reusit sa iasa din reflexele de ONG-ist. Vorbim despre problema plicului, infiintam sisteme de feedback de la pacient, vrem sa moralizam un sistem care are doua componente una privata despe care nimeni nu sufla un cuvintele si unul public fara cadre medicale, subfinantat si prost gestionat. Vorbim vorbe, in loc sa constientizam ca suntem ministrul sanatatii si trebuie sa gestionam si sa incepem sa corectam defectele majore. Care nu tin de plic. Plicul e efectul.
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Prea scurta emisiunea. Calitatea numarul 1 a ministrului acestuia tanar este aceea ca e primul care are curajul sa indeparteze spoiala de minciuna si legenda in care e ambalat sistemul de sanatate romanesc. L-a numit "mlastina" pe buna dreptate. Din pacate nu e realist sa ne asteptam sa il si poata schimba radical in cateva luni cate a avut la minister, dar putem spera macar la cateva lucruri noi. De urmarit cum se va schimba harta calitatii serviciilor medicale odata implementat serviciul de notare prin SMS, de la prea-minunatul si magicul 95% pe toata tara cum apare acum in hartiile oficiale, cand mor oameni cu zile.
    • Like 0
  • OK ,sunt tânăr medic rezident, anul 2 , infama chirurgie digestivă și viscerala...probabil ca 90% din cei ce au citit prezentarea mea deja ma urăsc și vor sa arunce cu roșii stricate in mine :))
    Sa continuam, astăzi la ora 8 o sa pornesc spre țara mama, România , după un stagiu foarte util efectuat in Franța , știți voi... cea mai plictisitoare țara din Europa, după nemtia.
    Sunt entuziasmat, merg la mine in țara unde prietenii și familia ma așteaptă, chiar și câțiva dintre foștii pacienți cu care mai țin legătura.
    Și citesc pe net cum noul ministru vrea sa eradicheze șpaga, cum ca o sa dea "putere" pacientului ca sa răspundă prin sms dacă a dat sau nu șpagă ... și dacă a dat o sa răspundă pacientul și in fata legii, și dacă i- a dat de frica ca poate pleacă doctorul in alta țara unde salaru e decent o safaca pușcărie amândoi sau domnul ilustru ministru o sa se hotărască sa meargă mai departe și sa cerceteze oare de ce nu se poate trai din salariu de Dr ?

    Chiar acum 5 zile operam cu șeful secției, un francez , și mi povestea cum se lua șpagă in Fr pe vremea când era el rezident... cam pe când m am născut eu. Acum de ce nu se mai ia șpagă in Franța ?

    Va răspund eu , domnule ministru, pt ca miniștrerul sănătății din Franța este condus de oameni competentei care Stiu sa dea salarii corespunzătoare și sa își țină medicii in țara . Una e sa ai salar de 500€ (caz fericit in Ro) sau de 7-8000€ (caz comun in Fr). Logic ca ala cu 500 o sa riște sa se compromită , ca dacă nu se compromite o sa vina banca și-l arunca in strada , pe banca nu o interesează ca ai copil de 3 ani, ca ai salvat săptămâna asta vreo 10 asistați sociali de la pieire....

    Țin sa precizez ca sunt un rezident pe infama chirurgie și ca nu iau șpagă...
    • Like 1
  • check icon
    Oamenii plecați din țară o lună își pierd percepția corectă a țării de unde au plecat, darmite după 18 ani, conform spuselor din text: „a fost plecat din țară de la 18 ani”. Eu, dacă plec în concediu peste hotare o săptămînă, de multe ori sînt buimac atunci cînd aflu cîte s-au întîmplat în săptămîna aia. Mi se pare o eroare gravă să pui în funcții de conducere oameni care nu știu pe ce lume se află. O da bine la Bruxelles ori la NATO, dar cert în rezolvarea problemelor majore ale unui minister nu dă bine. Ideea că cine a stat x ani peste hotare și a învățat democrație, apoi vine acasă să o însămînțeze este o sărmană naivitate. Sar peste faptul că majoritatea covîrșitoare a românilor care emigrează se îmbolnăvesc relativ repede de o boală numită snobism, aroganță și dispreț față de țara de origine, mai amărîtă și ea, că de, se construiește greu o țară.
    • Like 0
  • check icon
    NU ama urmarit emisiunea, dar sunt sigur s-au discutat doar discutii. A fost intrebat ministru sanatatii cum se face ca Romania este singura tara din Europa fara un sistem de asigurari de sanatate? NU. Cum explica minstrul monopolul pe care il detine asazisa casa de sanatate? Cum explica ministrul de ce nu pot plati serviciile medicale si apoi sa cer casei de sanatate decontarea cheltuielilor? Cum explica ca mnistrul de ce nu pot sa-mi aleg singur furnizorul de servicii medicale, fiindca acolo unde calitatea este buna auzim doar replica ”nu mai sunt fonduri” si eu ma vad nevoit sa ma duc la altii, in care poate nu am incredere? Cum explica ministrul ca daca am beneficiat de un serviciu medical in strainatate mie mi se deconteaza doar o fractiune din cheltuieli? Cum i se pare ministrului ca sunt obligat sa platesc taxa de sanatate - ca asigurare nu este - pentru veniturile din inchirierea bunurilor proprii, in conditiile in care eu sunt deja ”asigurat”? Cum explica ministrul sanatatii ca eu nu am voie sa platesc servicii de sanatate suplimentare, in conditiile in care tot urla ca nu sunt bani - eu daca platesc se considera ca dau mita. Pe ce dracu ne ia statul banii, ca serviciile medicale de care benficiem sunt execrabile? Eu de ce n-as putea sa ma asigur in alt sistem de sanatate, de exemplu intr-o tara civilizata? Ce sanse avem la servicii medicale daca luam in considerare nivelul precar al scolii de medicina si a invatamantului in general fiindc numarul medicilor buni care mai raman pe plaiurile mioritice este deja critic si majoritatea populatiei este nevoita sa aiba incredere in niste trepadusi cu titlu de doctori? Cum asigura ministrul un management serios al unitatilor spitalicesti daca sunt incurajati sa participe la management doar medicii - un medic bun poate fi usor un manager prost, bineinteles nu obligatoriu? De ce nu se creaza competitie in sistem si se finanteaza anumite unitati dupa criterii care nu au nici o legatura cu performanta? Unde sunt programele de preventie ca analizele care ni se asigura gratuit nu le pot face la un laborator ca lumea fiindca, asa cum am mai spus deja, nu sunt fonduri. Carui interese raspunde sistemul medical monopolist si iresponsabil pe care il gestioneaza dl. Ministru, ca binele pacientului sigur nu-l vizeaza nici el, nici nimeni.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Sînt foarte bune întrebările astea, măcar unele dintre ele. Răspunsul scurt este că într-o asemenea harababură, cîștigă structurile de tip mafiot. România este o țară cu un sistem mixt de îngrijire medicală de stat și privată, cu un sistem de asigurări de tip monopol... E o poveste lungă și nu ușor de descîlcit, deoarece sînt numeroase interese majore la mijloc.
      • Like 1
  • mircea check icon
    Insasi titlul articolului are o slabiciune care tine de jumatatile de masura cu care se trateaza unele probleme in Romania printre care si problema spagii.Aceea ca doar a conditiona actul medical este rau.Altfel , daca te face bine e normal sa-i dai 1000 euro.Sau 4000 pentru o operatie pe cord deschis.Haideti sa ne trezim.Nici apoliticul Voiculescu si cu atat mai mult cei din system nu au taria sa recunoasca realitatea din teren.Care realitate vazuta de la ''firul ierbii '' este urmatoarea:
    1.Exista un ''mercurial'' al serviciilor medicale , mai ales in zona chirurgilor.Daca nu dai senzatia ca ai ''potenta'' platii nu ajungi la nici un domn professor decat in cel mai rau caz daca esti cazut pe strada si altfel mori.Exemplu real : un pacient care urma sa-si puna un stent la un spital dialoga cu vecinul de pat nou venit.-Matale cum stai? -Ei taica eu am nevoie de 4 stenturi.-Si ai bani?-Doar de 2.-Si ce te faci?-Pun doua si sper sa nu crape unde n-am pus.
    2.Sistemul medical care permite in parallel lucrul la ''stat'' dar si la cabinetul privat nu face decat sa asigure hemoragia de bani catre buzunarulmedicilor.Dca sunt asa de buni acesti ''domni profesori'' de ce nu lucreaza doar in spitale private?Raspunsul este ca la stat se fa bani buni mult mai usor.Si apoi o alta intrebare : cine verifica daca la spitalele de stat este planificat la operatie orice necajit?Sau cat timp stau la program mediciiin sistemul de stat?
    3.Acum catva timp am avut din nefericire in familie un caz de boala oncologica.Am alergat dupa ''a doua opinie'' peste tot inclusiv la o ruda in Canada.Care , prin medicul de familie din Toronto a reusit sa-i prezinte dosarulmedical al bolnavului unui oncolog de acolo.Dupa un timp , pentru ca acel oncolog a fost extreme de amabil si vreo 2 saptamani s-a tot uitat pe analize,RMN-uri,etc. ruda din Canada a considerat necesar sa-i multumeasca intr-un fel Romanesc, cu o cutie de bomboane.Reactia medicului care in receptia spitalului a fost ''gratulat''cu o cutie de bomboane neambalata,adica vizibil bomboabne si nu bani a fost socanta: mai intai s-a albit,apoi a desfacut cutia neluand nici o bomboana si a asezat-o deschisa pe masa asistentelor invitandu-le sa ia cate o bomboana.Asta inseamna sa fie ''lege'' ca nu se rasplateste serviciu lmedical nici inainte,nici dupa si nici ''la mijloc''.
    4.Ca sa se pazeasca de DNA (va spun iarasi din experienta proprie ) madicii nu mai pun mana pe bani,au sertare in dulapinde apartinatorul pune cu mana lui banii.Asta in general dupa operatie , ca daca a reusit nu mai reclama nimeni.
    De ce totusi , aceasta practica existenta si inainte de 1989 nu poate fi eradicata?Pe de o parte fiindca noi, pacientii avem teama , partial reala ca va trebui sa mai venim la control sau doamne freest la alta operatie.Si daca nu dau acum nu ma mai primeste.Pe de alta parte fiindca medicii au dat de gustul ''puterii'' si au devenit politicieni.Astfel ei fac legi pentru ca sistemul sa se mentina.
    In final un calcul simplu , tot din experienta familiei :
    - cardiolog , ca sa pastram specialitatea - 4000 euro/operatie x 2/zi x5 zile/saptamana x 4 saptamani /luna x 12 luni = 1.920.000 euro.In spitalul statului , cu echipametele platite de noi, cu materialemedicale platite de spital.Pare incredibil dar din aceasta cauza nu dispare SPAGA!!!
    • Like 1
    • @ mircea
      check icon
      Scena canadiană este firească acolo, deoarece salariul unui medic, mai ales al unui bun, cu experiență, este suficient de mare pt a-ți permite orice. În România, avem un sistem „combinat”, ba „de stat”, ba „privat”, ba „semiprivat”, adică mă duc la stat, dar îi dau doctorului o atenție, acolo. Asta face parte din tradiția balcanică, dar și din realitatea postcomunistă: nu mărim salariile medicilor, oricum iau plicul. Ca să ieși din acest haos, trebuie clarificat cum funcționează sistemul și să iei o decizie: asigurările de sănătate le poți face numai la stat sau pot apărea și firme private, precum asigurările de locuință? De ce nu se clarifică acest sistem? Deoarece un sistem neclar, interpretabil, este mană cerească pt tot felul de șmecherii și de șmenuri. Sistemul medical „de stat” înghite sume imense, greu de controlat, multe se duc aiurea, altele „unde trebuie”.
      • Like 0
  • Cred că nu e soluția cea mai bună însă e un început. Pedepse pentru malpraxis în România există ?
    • Like 1
    • @ Claudiu Bogdan
      check icon
      Definiția malpraxisului este dificilă. Nu orice acuzație adusă unui medic este corectă, mulți cred că medicul este un soi de vrăjitor care îl scapă pe cel grav bolnav și-l face flăcău viril de 20 de ani ori fetișcană bună de măritat cu mulți pețitori. Aș întreba, umil, de ce aveți o anume ură față de medici? De ce v-ar interesa pedepsele pt malpraxis și nu premiile pt bene praxis, de un exemplu? Sau alea se înțeleg de la sine că nu trebuie lăudate ori recompensate?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult