Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Transporturilor a anunțat cele patru proiecte de autostrăzi care vor fi cuprinse în PNRR

lucrări la autostrada A3 Nădășelu-Poarta Sălajului

Foto captura Asociatia Pro Infrastructura/ lucrări la autostrada A3 Nădășelu-Poarta Sălajului

România a discutat la Bruxelles despre patru mari proiecte de autostrăzi care să fie cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la TVR, care a explicat că este vorba despre o simplificare a procedurii.

„Cele patru proiecte mari sunt: 

- Autostrada 7, de la Ploiești până la Pașcani, trecând prin Buzău, Focșani și Buzău, în valoare de circa 2,5 miliarde de euro. 

- Al doilea proiect este deja în execuție și este A3, între Nădășelu și Poarta Sălajului, adică între Cluj și Zalău. 

- Autostrada A1, acel sector lipsă de 9 km, între Lugoj și Deva, cu faimoasele tuneluri. Sunt tuneluri care lasă neafectată zona de la suprafață, rămâne un coridor masiv de trecere între Apuseni și Meridionali. 

- Al patrulea proiect, mult așteptat de România, de Moldova, este A8. S-au prins în PNRR sectoarele din capete, de la Târgu Mureș la Miercurea Nirajului, iar în partea cealată, în zona Târgu Neamț, de la Pipirig până la Moțca”, a declarat miercuri seara la TVR1 ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

În total, prin PNRR ar putea fi realizaţi aproximativ 450 de kilometri de autostradă. 

Întrebat ce autostradă crede că are șanse mari să primească finanțare prin PNRR, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a declarat într-un interviu acordat luna trecută pentru Republica.ro că prioritatea absolută pentru PNRR în ceea ce privește autostrăzile este Moldova, A7, tronsoanele care sunt mature pentru a fi gata în 2026 din A7 și probabil capetele autostrăzii A8. „Prin PNRR ne rezolvăm datoria istorică, în primul rând față de Moldova, de a începe și de a înainta cât de mult posibil cu autostrada care leagă Moldova de București și cu autostrada care leagă Moldova de Transilvania”, a punctat Cristian Ghinea.

România va depune dosarul PNRR la Bruxelles la finalul lunii mai, iar în luna iunie urmează să vină răspunsul autorităţilor europene.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aghiazma pentru credinciosi. Din categoria multor articole cu "se face noi cu drag muncim" secondate cu POZA si TITLU cand dansii sunt FALIMENTARI la intrari de bani europeni. Dar oricum este digerabila si "ANAFURA" cu cea mai mare crestere economica a "gainilor ecologice" cu oua de "brontozaur-carpatin" o noua specie tip SIFON. Dar oricum poporul roman este fericit ca i se serveste zilnic "cocaina" si "ecstasy" pe post de stimuli corasonici pentru simturi...EL e multumit....prost sarac mintit umilit dar fericit !
    • Like 1
  • O anunțat și alții ca fac 2000 de km în 2 ani. De anunțuri suntem sătui.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult