Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Transporturilor a anunțat cele patru proiecte de autostrăzi care vor fi cuprinse în PNRR

lucrări la autostrada A3 Nădășelu-Poarta Sălajului

Foto captura Asociatia Pro Infrastructura/ lucrări la autostrada A3 Nădășelu-Poarta Sălajului

România a discutat la Bruxelles despre patru mari proiecte de autostrăzi care să fie cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la TVR, care a explicat că este vorba despre o simplificare a procedurii.

„Cele patru proiecte mari sunt: 

- Autostrada 7, de la Ploiești până la Pașcani, trecând prin Buzău, Focșani și Buzău, în valoare de circa 2,5 miliarde de euro. 

- Al doilea proiect este deja în execuție și este A3, între Nădășelu și Poarta Sălajului, adică între Cluj și Zalău. 

- Autostrada A1, acel sector lipsă de 9 km, între Lugoj și Deva, cu faimoasele tuneluri. Sunt tuneluri care lasă neafectată zona de la suprafață, rămâne un coridor masiv de trecere între Apuseni și Meridionali. 

- Al patrulea proiect, mult așteptat de România, de Moldova, este A8. S-au prins în PNRR sectoarele din capete, de la Târgu Mureș la Miercurea Nirajului, iar în partea cealată, în zona Târgu Neamț, de la Pipirig până la Moțca”, a declarat miercuri seara la TVR1 ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

În total, prin PNRR ar putea fi realizaţi aproximativ 450 de kilometri de autostradă. 

Întrebat ce autostradă crede că are șanse mari să primească finanțare prin PNRR, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a declarat într-un interviu acordat luna trecută pentru Republica.ro că prioritatea absolută pentru PNRR în ceea ce privește autostrăzile este Moldova, A7, tronsoanele care sunt mature pentru a fi gata în 2026 din A7 și probabil capetele autostrăzii A8. „Prin PNRR ne rezolvăm datoria istorică, în primul rând față de Moldova, de a începe și de a înainta cât de mult posibil cu autostrada care leagă Moldova de București și cu autostrada care leagă Moldova de Transilvania”, a punctat Cristian Ghinea.

România va depune dosarul PNRR la Bruxelles la finalul lunii mai, iar în luna iunie urmează să vină răspunsul autorităţilor europene.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aghiazma pentru credinciosi. Din categoria multor articole cu "se face noi cu drag muncim" secondate cu POZA si TITLU cand dansii sunt FALIMENTARI la intrari de bani europeni. Dar oricum este digerabila si "ANAFURA" cu cea mai mare crestere economica a "gainilor ecologice" cu oua de "brontozaur-carpatin" o noua specie tip SIFON. Dar oricum poporul roman este fericit ca i se serveste zilnic "cocaina" si "ecstasy" pe post de stimuli corasonici pentru simturi...EL e multumit....prost sarac mintit umilit dar fericit !
    • Like 1
  • O anunțat și alții ca fac 2000 de km în 2 ani. De anunțuri suntem sătui.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult