Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Transporturilor: Autostrada Moldovei A7 va avea perdele forestiere și stații de încărcare pentru mașini electrice

Autostrada moldova - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Autostrăzile propuse să fie finanțate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR), așa cum este Autostrada Moldovei A7, vor avea de-a lungul lor perdele forestiere și stații de încărcare pentru mașini electrice, a declarat pentru Economedia.ro ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

„Autostrăzile, precum A7, vor avea perdele forestiere de-a lungul lor, precum și stații de încărcare pentru mașini electrice în parcări și centrele de întreținere, ambele prinse încă din faza de proiect tehnic”, spune ministrul Transporturilor.

Următorii kilometri din A7 care vor fi gata teoretic în 2023-2024 sunt cei 63 de kilometri ai tronsonului Ploiești-Buzău. Licitația pentru selectarea firmei de construcții va fi organizată în luna mai. Segmentul cuprinde 6 noduri rutiere, 42 de poduri și viaducte, 4 parcări securizate și 159 de hectare de perdele forestiere. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat recent pe Facebook că pentru acest tronson sunt gata studiul geotehnic și cel de fezabilitate, iar în această săptămână va fi obținut și acordul de mediu. „Intrăm în linie dreaptă pentru construirea A7”, a adăugat Cătălin Drulă. 

„Acesta este un proiect din «noua generație» pregătită de CNAIR, unde toată partea de proiectare este pusă la punct înainte de lansarea licitației pentru execuție. Astfel, vom avea exproprierile făcute la zi, toate avizele, studiile geotehnice și acordurile necesare - astfel încât să putem începe lucrările în teren de îndată ce semnăm contractul de execuție”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Până la finalul anului vor fi scoase la licitație și contractele de execuție pentru restul loturilor până la Pașcani - Buzău – Focşani, Focşani –Bacău şi Bacău-Paşcani. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus într-un interviu pentru Economedia.ro că proiectul A7 face parte din pachetul PNRR propus Comisiei Europene.

Tot prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă se încearcă finanţarea și a tronsoanelor Târgu Mureş – Miercurea Nirajului și Moţca – Târgu Neamţ, din Autostrada Unirii, A8. 

Între principalele condiţii ale mecanismului european de finanţare se numără componenta verde, ecologică, contractarea lucrărilor până în 2022 şi finalizarea lor până în august 2026.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avand in vedere faptul ca politica europeana se indreapta spre protectia mediului la maxim iar autostrazile nu sunt tocmai niste "proiecte verzi" de implementat, autoritatile romane incearca in stilul nostru caracteristic romanesc sa pacaleasca Comisia Europeana pentru a finanta aceste proiecte de infrastructura, cu fel si fel de chestii gen perdele forestiere si statii de incarcare rapida si sigur cei de la CE nu vor pune botul la asa ceva.
    • Like 0
  • autostrada sa iasa repede ca despre sistemele de incarcare masini electrice vor instala imediat producatorii, costa rezonabil si se pot adapta pe traseu. Alte tari au si ei benzinarii obisnuite ce in cateva sapt. au creat 2-3 puncte de incarcare rapida si montat celule fotovoltaice pe acoperisuri.
    Iar de perdea forestiera, o pot planta ei si la anu', doar sa inceapa sa zbarnaie masinile pe autostrada...
    • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/auto/norvegia-cunoaste-reversul-medaliei-dupa-ce-a-devenit-raiul-masinilor-electrice-1160860
      • Like 0
  • Si va avea izoare cu miere din aur si laptele se va revarsa peste carosabil....
    • Like 0
  • va avea de toate. doar asfalt n-o sa aiba
    • Like 2
  • Sa va vedem, mai era unul, acum citiva ani care desena cu marker+ul, nu permanent, o viitoare retea de autostrazi care aratau mai mult a sistem sanguin al unui muritor...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon