Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Transporturilor: Autostrada Moldovei A7 va avea perdele forestiere și stații de încărcare pentru mașini electrice

Autostrada moldova - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Autostrăzile propuse să fie finanțate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR), așa cum este Autostrada Moldovei A7, vor avea de-a lungul lor perdele forestiere și stații de încărcare pentru mașini electrice, a declarat pentru Economedia.ro ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

„Autostrăzile, precum A7, vor avea perdele forestiere de-a lungul lor, precum și stații de încărcare pentru mașini electrice în parcări și centrele de întreținere, ambele prinse încă din faza de proiect tehnic”, spune ministrul Transporturilor.

Următorii kilometri din A7 care vor fi gata teoretic în 2023-2024 sunt cei 63 de kilometri ai tronsonului Ploiești-Buzău. Licitația pentru selectarea firmei de construcții va fi organizată în luna mai. Segmentul cuprinde 6 noduri rutiere, 42 de poduri și viaducte, 4 parcări securizate și 159 de hectare de perdele forestiere. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat recent pe Facebook că pentru acest tronson sunt gata studiul geotehnic și cel de fezabilitate, iar în această săptămână va fi obținut și acordul de mediu. „Intrăm în linie dreaptă pentru construirea A7”, a adăugat Cătălin Drulă. 

„Acesta este un proiect din «noua generație» pregătită de CNAIR, unde toată partea de proiectare este pusă la punct înainte de lansarea licitației pentru execuție. Astfel, vom avea exproprierile făcute la zi, toate avizele, studiile geotehnice și acordurile necesare - astfel încât să putem începe lucrările în teren de îndată ce semnăm contractul de execuție”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Până la finalul anului vor fi scoase la licitație și contractele de execuție pentru restul loturilor până la Pașcani - Buzău – Focşani, Focşani –Bacău şi Bacău-Paşcani. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus într-un interviu pentru Economedia.ro că proiectul A7 face parte din pachetul PNRR propus Comisiei Europene.

Tot prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă se încearcă finanţarea și a tronsoanelor Târgu Mureş – Miercurea Nirajului și Moţca – Târgu Neamţ, din Autostrada Unirii, A8. 

Între principalele condiţii ale mecanismului european de finanţare se numără componenta verde, ecologică, contractarea lucrărilor până în 2022 şi finalizarea lor până în august 2026.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Avand in vedere faptul ca politica europeana se indreapta spre protectia mediului la maxim iar autostrazile nu sunt tocmai niste "proiecte verzi" de implementat, autoritatile romane incearca in stilul nostru caracteristic romanesc sa pacaleasca Comisia Europeana pentru a finanta aceste proiecte de infrastructura, cu fel si fel de chestii gen perdele forestiere si statii de incarcare rapida si sigur cei de la CE nu vor pune botul la asa ceva.
  • Like 0
 • autostrada sa iasa repede ca despre sistemele de incarcare masini electrice vor instala imediat producatorii, costa rezonabil si se pot adapta pe traseu. Alte tari au si ei benzinarii obisnuite ce in cateva sapt. au creat 2-3 puncte de incarcare rapida si montat celule fotovoltaice pe acoperisuri.
  Iar de perdea forestiera, o pot planta ei si la anu', doar sa inceapa sa zbarnaie masinile pe autostrada...
  • Like 0
 • Si va avea izoare cu miere din aur si laptele se va revarsa peste carosabil....
  • Like 0
 • va avea de toate. doar asfalt n-o sa aiba
  • Like 2
 • Sa va vedem, mai era unul, acum citiva ani care desena cu marker+ul, nu permanent, o viitoare retea de autostrazi care aratau mai mult a sistem sanguin al unui muritor...
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult
sound-bars icon