Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Justiției, despre „demisia” lui Kovesi și Lazăr: „Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui”

Ministrul Justiției Tudorel Toader a revenit luni cu precizări despre „demisia” procurorului șef al DNA și a procurorului șef al Parchetului general. El a negat că le-ar fi cerut demisia Codruței Kovesi și lui Augustin Lazăr, deși duminică seara, la Antena 3, ministrul nu excludea „proceduri lăuntrice” care să ducă la demisia celor doi.

„Nu am sugerat să își dea (demisia - n.n.) am rugat să nu se speculeze pe această temă. Am invocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să își dea demisia. Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia - n.n.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat luni ministrul Justiției, la o conferință de presă.  

Întrebat dacă ia în calcul revocarea celor doi, ministrul a spus că va cere o evaluare a activității procurorului șef al DNA și a procurorului general al României.

„După această evaluare sub aspect profesional și managerial voi stabili care e procedura și calea de urmat”, a mai spus ministrul Justiției.

La întrebarea dacă asupra lui s-au exercitat presiuni politice sau dacă a discutat pe această temă cu Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, ministrul Justiției a negat.

„Nu am avut și nu am nicio presiune. Mă bucur de deplina independență pentru a decide bunul mers în activitățile Ministerului Justitiței”, a dat el asigurări.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seara la Antena 3 că va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, legate de ancheta privind Ordonanța 13 și nu exclude ca cei doi să-și prezinte demisia.

„Eu nu exclud, ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a criticat duminică ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea ordonanței 13, considerând că CCR a demonstrat că procurorii anticorupție şi-au depăşit atribuţiile.

O primă reacție a venit de la procurorul general, Augustin Lazăr, care a declarat, luni dimineaţă, că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum i-a solicitat, voalat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a acţiunilor în urma Ordonanţei 13, potrivit Realitatea.net.

„Vă spun doar atât: NU. Şi nici nu vreau să intru în polemici politice", a răspuns procurorul general, Augustin Lazăr.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar pt. ca a aparut la antena 3 si ma umple de dezaprobare. Aproape ca nici nu mai conteaza ce a spus concret, la cate laturi se varsa acolo.
    • Like 0
  • Domnule ministru, sunt ieşean şi mă mândresc cu faptul că sunteţi în guvern. Vă rog să nu bateţi palma cu mişeii care vă înconjoară.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult