Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Justiției, despre „demisia” lui Kovesi și Lazăr: „Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui”

Ministrul Justiției Tudorel Toader a revenit luni cu precizări despre „demisia” procurorului șef al DNA și a procurorului șef al Parchetului general. El a negat că le-ar fi cerut demisia Codruței Kovesi și lui Augustin Lazăr, deși duminică seara, la Antena 3, ministrul nu excludea „proceduri lăuntrice” care să ducă la demisia celor doi.

„Nu am sugerat să își dea (demisia - n.n.) am rugat să nu se speculeze pe această temă. Am invocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să își dea demisia. Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia - n.n.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat luni ministrul Justiției, la o conferință de presă.  

Întrebat dacă ia în calcul revocarea celor doi, ministrul a spus că va cere o evaluare a activității procurorului șef al DNA și a procurorului general al României.

„După această evaluare sub aspect profesional și managerial voi stabili care e procedura și calea de urmat”, a mai spus ministrul Justiției.

La întrebarea dacă asupra lui s-au exercitat presiuni politice sau dacă a discutat pe această temă cu Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, ministrul Justiției a negat.

„Nu am avut și nu am nicio presiune. Mă bucur de deplina independență pentru a decide bunul mers în activitățile Ministerului Justitiței”, a dat el asigurări.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seara la Antena 3 că va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, legate de ancheta privind Ordonanța 13 și nu exclude ca cei doi să-și prezinte demisia.

„Eu nu exclud, ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a criticat duminică ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea ordonanței 13, considerând că CCR a demonstrat că procurorii anticorupție şi-au depăşit atribuţiile.

O primă reacție a venit de la procurorul general, Augustin Lazăr, care a declarat, luni dimineaţă, că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum i-a solicitat, voalat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a acţiunilor în urma Ordonanţei 13, potrivit Realitatea.net.

„Vă spun doar atât: NU. Şi nici nu vreau să intru în polemici politice", a răspuns procurorul general, Augustin Lazăr.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar pt. ca a aparut la antena 3 si ma umple de dezaprobare. Aproape ca nici nu mai conteaza ce a spus concret, la cate laturi se varsa acolo.
    • Like 0
  • Domnule ministru, sunt ieşean şi mă mândresc cu faptul că sunteţi în guvern. Vă rog să nu bateţi palma cu mişeii care vă înconjoară.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult