Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Justiției, despre „demisia” lui Kovesi și Lazăr: „Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui”

Ministrul Justiției Tudorel Toader a revenit luni cu precizări despre „demisia” procurorului șef al DNA și a procurorului șef al Parchetului general. El a negat că le-ar fi cerut demisia Codruței Kovesi și lui Augustin Lazăr, deși duminică seara, la Antena 3, ministrul nu excludea „proceduri lăuntrice” care să ducă la demisia celor doi.

„Nu am sugerat să își dea (demisia - n.n.) am rugat să nu se speculeze pe această temă. Am invocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să își dea demisia. Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia - n.n.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat luni ministrul Justiției, la o conferință de presă.  

Întrebat dacă ia în calcul revocarea celor doi, ministrul a spus că va cere o evaluare a activității procurorului șef al DNA și a procurorului general al României.

„După această evaluare sub aspect profesional și managerial voi stabili care e procedura și calea de urmat”, a mai spus ministrul Justiției.

La întrebarea dacă asupra lui s-au exercitat presiuni politice sau dacă a discutat pe această temă cu Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, ministrul Justiției a negat.

„Nu am avut și nu am nicio presiune. Mă bucur de deplina independență pentru a decide bunul mers în activitățile Ministerului Justitiței”, a dat el asigurări.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seara la Antena 3 că va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, legate de ancheta privind Ordonanța 13 și nu exclude ca cei doi să-și prezinte demisia.

„Eu nu exclud, ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a criticat duminică ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea ordonanței 13, considerând că CCR a demonstrat că procurorii anticorupție şi-au depăşit atribuţiile.

O primă reacție a venit de la procurorul general, Augustin Lazăr, care a declarat, luni dimineaţă, că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum i-a solicitat, voalat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a acţiunilor în urma Ordonanţei 13, potrivit Realitatea.net.

„Vă spun doar atât: NU. Şi nici nu vreau să intru în polemici politice", a răspuns procurorul general, Augustin Lazăr.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar pt. ca a aparut la antena 3 si ma umple de dezaprobare. Aproape ca nici nu mai conteaza ce a spus concret, la cate laturi se varsa acolo.
    • Like 0
  • Domnule ministru, sunt ieşean şi mă mândresc cu faptul că sunteţi în guvern. Vă rog să nu bateţi palma cu mişeii care vă înconjoară.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult