Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Justiției, despre „demisia” lui Kovesi și Lazăr: „Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui”

Ministrul Justiției Tudorel Toader a revenit luni cu precizări despre „demisia” procurorului șef al DNA și a procurorului șef al Parchetului general. El a negat că le-ar fi cerut demisia Codruței Kovesi și lui Augustin Lazăr, deși duminică seara, la Antena 3, ministrul nu excludea „proceduri lăuntrice” care să ducă la demisia celor doi.

„Nu am sugerat să își dea (demisia - n.n.) am rugat să nu se speculeze pe această temă. Am invocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să își dea demisia. Nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia - n.n.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat luni ministrul Justiției, la o conferință de presă.  

Întrebat dacă ia în calcul revocarea celor doi, ministrul a spus că va cere o evaluare a activității procurorului șef al DNA și a procurorului general al României.

„După această evaluare sub aspect profesional și managerial voi stabili care e procedura și calea de urmat”, a mai spus ministrul Justiției.

La întrebarea dacă asupra lui s-au exercitat presiuni politice sau dacă a discutat pe această temă cu Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, ministrul Justiției a negat.

„Nu am avut și nu am nicio presiune. Mă bucur de deplina independență pentru a decide bunul mers în activitățile Ministerului Justitiței”, a dat el asigurări.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seara la Antena 3 că va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, legate de ancheta privind Ordonanța 13 și nu exclude ca cei doi să-și prezinte demisia.

„Eu nu exclud, ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a criticat duminică ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea ordonanței 13, considerând că CCR a demonstrat că procurorii anticorupție şi-au depăşit atribuţiile.

O primă reacție a venit de la procurorul general, Augustin Lazăr, care a declarat, luni dimineaţă, că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum i-a solicitat, voalat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a acţiunilor în urma Ordonanţei 13, potrivit Realitatea.net.

„Vă spun doar atât: NU. Şi nici nu vreau să intru în polemici politice", a răspuns procurorul general, Augustin Lazăr.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar pt. ca a aparut la antena 3 si ma umple de dezaprobare. Aproape ca nici nu mai conteaza ce a spus concret, la cate laturi se varsa acolo.
    • Like 0
  • Domnule ministru, sunt ieşean şi mă mândresc cu faptul că sunteţi în guvern. Vă rog să nu bateţi palma cu mişeii care vă înconjoară.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult