Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mirarea ministrului Tudorel Toader după ce a pus în aplicare „mica grațiere”. „Mi-a depășit așteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare"

Tudorel Toader - Parlament

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Peste 500 de deținuți au fost eliberați din închisoare în prima zi de aplicare a legii recursului compensatoriu, care prevede că persoanele încarcerate în condiții precare beneficiază de o scădere de 6 zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile petrecute în închisoare. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, marele susținător al acestei măsuri, s-a declarat uimit de rezultat. 

„Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat, vineri, ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

Toader a spus, potrivit agenției de presă, că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată și că unele penitenciare au avut probleme în aplicarea acestei măsuri, în sensul că nu au ştiut dacă au nevoie de o decizie judecătorească pentru a o pune în practică.

„La unele unităţi de penitenciare au fost ezitări cu privire la modul de aplicare, dacă e pe cale administrativă sau e nevoie de intervenţia judecătorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus în instanţă, acolo au respins, au rezolvat în final pe cale administrativă”, a mai spus ministrul.

Sindicaliștii din peniteniciare s-au declarat nemulțumiți de această lege și s-au arătat convinși că persoanele eliberate se vor reîntoarce în penitenciar, „80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”, este de părere Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. „Noi bănuim că va fi ca orice act de clemenţă. Se va întâmpla că, în această perioadă, vor pleca acasă un număr de deţinuţi, după care aceştia se vor întoarce”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In curand la noi ca in Suedia: puscariile pustii.
  • Like 0
 • Detinut eliberat, pana sa ajunga acasa a curmat viata a 3 oameni! Dorel Toader infantilule, "partikipi" la inmormantarea celor 3?
  • Like 0
 • 80% se vor întoarce... !!! Cu ce preț, domnule Ministru ? Cu prețul terorii unor oameni nevinovați !!! În primul rând, trebuia să vă asigurați că numai 20% se întorc în pușcării. Dar asta vă depășește, pe dumneavoastră și pe Șefu'... Din păcate mai adăugați la suferințele noastre.
  • Like 0
 • Păi noi, România, avem nevoie de un ministru care...știe ce face !
  • Like 0
 • check icon
  Domn ministru "Dorel" Toader. I se potriveste de minune.
  Ce ai mai facut Dorele?? Iar ai săpat unde nu trebuia de ne taiasi curentul???!!
  • Like 4
 • Poate domnul ministru să ne spună ce vor face cei pe care i-a gratiat că să nu se mai întoarcă de unde au ieșit?.stim cu toti răspunsul:ce au facut si înainte:nenorocirii.Si cap să nu fiu rea e foarte adevărat că nici nu cred că o sa i angajeze cineva vreodată.deci despre ce ? vorbește idiotul?stie cineva să-mi răspundă ?si chiar că mi se pare o nesimțire să vorbim despre săraci pușcăriași care nu au condiții în închisoare.dar oamenii cinstiti care muncesc ca idioții care nu fură care nu fac nenorocirile bestiilor care stau la pușcărie cum să spună si cine să-i asculte?.Poate o să se schimbe legile și la noi într-o zi si violatorii criminalii toate scursurile o să putrezească acolo unde le este locul.
  • Like 0
 • check icon
  Ministrul asta al justiției este un mare DOBITOC. Sau poate ne crede pe noi toti din tara asta fraieri si face pe prostul.
  Cum adică e surprins de efectele măsurii pe care a aplicat-o!!?? Încă o data o spun: e un DOBITOC.
  Pai când faci o lege, bai tataie, sau un regulament, o dispozitie, o regula, ce naiba faceti voi acolo, nu vezi mai întâi ce afecte are???!!
  Sunteți cu toții, ăstia care va numiți ministrii, niste DOBITOCI.
  Si exemplele sunt destule, de ne-am saturat de voi, INCOMPETENTILOR.
  LUATI-VA CU TOTII DE MANUTE SI DUCETI-VA!!!!!!!!!
  Ce sa mai comentez!!! ???NO COMMENT ca in fimuletele gen Animal Planet.
  • Like 4
 • Legi pentru bolnavi, legi pentru tineri, legi pentru batrani, legi pentru defavorizati, legi pentru cei care nu stiu pe ce drum s-o apuce, legi pentru oameni cinstiti? NU! Exclusiv legi pentru GUNOAIELE SI SCURSURILE SOCIETATII, pentru leprele care ne distrug copiii, care devin modele in scoli, care violeaza fara niciun resentiment, care fura insule si hoteluri. Mor oamenii cu gandacii pe ei in spitale si jigodiile stau la separeu in puscarii, la masaj si sex cu gardience, tratati in regim hotelier. Ies cand vor, fura cand vor. ca au de unde. ANAF ul e in mainile lor si nu li se confisca o centima. Asta nu e profesor universitar, doar o alta lepadatura scoasa din sacul cu cretini ai partidului. Lasati naiba indiferenta, trebuie sa ne solidarizam astia cati suntem impotriva javrelor, ca ei deja sunt uniti intru hotie si dezmat pe banii nostri.
  • Like 3
 • catalin check icon
  Hotii scapa hotii !
  • Like 0
 • catalin check icon
  Ar fii trebuit totusi sa fie ceva criterii pt eliberare(prima condamnare,familie, sansa de a se integra in societate,etc) pentru ca,procentul celor care se vor intoarce in penitenciare sa fie cat mai mic. Dar la tudorel ce asteptari sa avem, cand vor creste iar numarul de infractiunii vor da vina pe comisia europeana ca ei vor spatiu,conditi,etc pentru persoanele din detentie . Oricum asta este o rezolvare pe termen scurt pentru ca in sondaje 80% se vor intoarce inca din primul an inapoi. Cine pierde in perioada aceasta vor fii oameni de rand care vor fii, talhariti, violati, furati, accidentati in trafic, etc.
  • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult