Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mircea Cărtărescu: Voi refuza să fiu în manualul unic. E una dintre laturile întoarcerii la comunism!

Revenirea la manualul unic este una dintre laturile întoarcerii la comunism, care se observă de la venirea la putere a PSD, atrage atenția scriitorul Mircea Cărtărescu, care adaugă că „PSD ar trebui să își schimbe numele în PCR” și că măsurile luate în ultima vreme de către ce aflați la putere denotă o mentalitate comunistă, care țintește înspre un stat extrem de puternic și înspre diminuarea economiei private. 

De ce e rău ca toți elevii din România să învețe după același manual? Scriitorul Mircea Cărtărescu răspunde cu un șir de întrebări: „Dar de ce să nu avem un singur săpun? De ce să avem 100 de feluri de săpun? De ce să nu avem un singur fel de pastă de dinți? De ce să nu avem un singur fel de făină sau de mălai? De ce nu avem câte un singur produs pentru toate lucrurile? Păi de asta nu avem, pentru că nu trăim într-o astfel de lume în care tot ce se produce e produs de un singur producător care e statul și în care omul nu are niciun fel de libertate de alegere. Despre asta e vorba. Omul nu trăiește numai cu bunăstare, omul trăiește și cu libertate, cu nevoia de a putea alege dintre foarte multe lucruri. De aici vine și concurența, ce provoacă bunastarea oamenilor”, a declarat Mircea Cărtărescu la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24

Scriitorul amintește că, la apariția manualelor alternative, cineva întreba de ce este nevoie de mai multe manuale și câte istorii are România în definitiv. Și atrage atenția că este periculoasă o singură viziune, atâta vreme cât nu există o singură interpretare a faptelor și o singură versiune asupra unor evenimente din trecut. 

„Are un fundament ideologic foarte primitiv. E o întoarcere la un fel de neaoșism ceaușist. Acest manual unic, oricum ar fi, are absolută nevoie de o pagină lipită la început, cea cu Ceaușescu sau cu cine vrea să își asume acest rol”, spune Mircea Cărtărescu. 

În cazul în care intenția ministrului Educației va deveni realitate, scriitorul va refuza să apară în manualul unic. „Bineînțeles că voi refuza. Nici nu se pune problema. E o chestiune de principiu. Nu poate exista o monstruozitate precum manualul unic după care să se învețe literatura la oricare clasă. Nu se poate accepta așa ceva”, afirmă el. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-a surprins domnul Cărtărescu că s-a contrazis singur. A afirmat că pe de parte nu este de acord să se afirme că învățământul de pe timpul comunismului (de parcă acum nu am fi tot în comunism) ar fi fost mai bun decât cel actual. Dar, pe de altă parte a spus că își aduce aminte cu drag de dascălii cu care a învățat carte. Este adevărat că pe timpul lui Ceaușescu în învățământ erau impuse diferite obiceiuri tipice regimului care dădeau direcții marxist-leniniste școlii românești. Fiind vorba de copii, de suflete nevinovate, aceștia nu conștientizau la modul unui adult despre ideologiile comuniste. Profesorii chiar dacă unii au fost obligați să devină membrii PCR, erau adevărați intelectuali născuți și crescuți înainte de a se instala Petru Groza (de exemplu). Calitatea învățământului de atunci era dată de acești minunați profesori, adevărați dascăli atât din punct de vedere profesional dar și uman. Au fost (acum nu mai sunt) mulți învățători care au fost căutați de foști elevi chiar și după 30-40 de ani pentru că acei învățători și-au lăsat o amprenta în formarea acelor copii acum ajunși persoane mature, cu familie și cu un bagaj de viață și de realizări datorat și profesionalismului foștilor lor învățători. Domnul Cărtărăscu, învățământul, el, fără al confunda cu comunismul în sine, producea persoane mai bine pregătite și cel mai important era că acea pregătire era adevărată, pe bune. Diplomele erau valoroase, nu ca acum când au devenit niște cartoane pe care le poți cumpăra de la cea de bacalaureat până la cea de...doctor.
    • Like 0
  • Educatia copiilor trebuie sa aiba 3 componente: Statul, Comunitatea locala si Parintii.
    Programa scolara trebuie stabilita de fiecare. Din 30 ore pe saptamana fiecare din cei trei finanteaza si fac programa pentru 10 ore/saptamana. Statul face manuale unice pentru toti copii din Romania pentru 10 ore / saptamana. Comunitatea locala Constanta- de exemplu- face mai multe ore cu Marea Neagra si marinăritul iar Parintii pot plati mai multe ore la Scoala de fotbal a lui Hagi sau la turism.
    Deci Statul trebuie sa aiba manuale unice pentru 1/3 din orele de clasa.
    • Like 0
  • Curios lucru cum o știre tip pastilă efervescentă de genul acesta reușește cu brio să despice opinia publică în două tabere pro și contra manual unic. Conștentizează cineva oare faptul că Gheorghiță din satul Ghermănești, comuna Drânceni, județul Vaslui NU ARE NICI UN MANUAL DE PUS PE BANCĂ? Ideea e ca dezbaterea asta față de manualul unic se întâlnește îndeosebi în aglomerațiile urbane și din punctul meu de vedere nu reprezintă probelema nr. 1 în sistemul de învățământ. I-a întrebat cineva pe tăranii dintr-un fund de cătun dacă sunt de acord ca odraslele lor să învețe după un manual unic? Înțelegeți adevărata problemă? Suntem precum Firea care a găsit soluția la cea mai mare problemă a bucureștenilor: plantatul de mărar pe stațiile RATB. Ca să nu mai aduc aminte de faptul că de la revoluție s-au perindat pe la ministerul educației numai minți șlefuite care vedem și astăzi cum se prezintă în fața contribuabililor la un început de an școlar. Prin urmare, manualul asta unic e o problemă care merită dezbătută, însă înainte de toate poate că ar fi cazul să vedem și în ce școli se va preda aces manual unic sau de către care cadre didactice...totuși bine că vom avea mărar deasupra stațiilor RATB!
    • Like 4
    • @ Daniel Pîslariu
      Dixit!
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Anon check icon
      Aveti perfecta dreptate!
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      N-am prea citit argumentele taberei pro!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Credeți-mă că sunt și probabil există la fel de multe ca cele care apără flancul contra manualului unic. Ideea e că bazbutia asta cu manualul unic aduce aminte de perioada comunisă, cea a epocii de aur a României, perioadă care naște nostalgie în rândul multora dintre noi. Ei și aici e buba! Nostalgia asta față de nea Nicu prinde din ce în ce mai mult. Motivul? Lipsa unei democrații sănătoase, a unor partide politice ce servesc cetățeanul și nu invers, lipsa unor lideri de opinie drepți care nu pot fi mituiți pentru o vadră de vin, lipsa.. lipsa...și iarăși lipsă. Prin urmare, dacă lucrurile în țărișoara asta s-ar face cu simț de răspundere, calculate și executate la timp, nostalgia de care aminteam anterior s-ar risipi lesne. Și finalmente, dacă lucrurile ar merge în direcția bună, dezbaterea asta față de manualul unic nu numai că nu și-ar mai avea rostul, dar cu sigurnață nu ar mai fi existat. Concluzia, în lipsa a ceea ce am sperat că va fi ne învelim cu plapuma noastă de comoditate și apelăm la memoriile vremurilor aparent confortante (sumbre) de altă dată.
      • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Nu cred deloc în ideea „nostalgiei” după ceaușism care „ar prinde”.
      Cred însă că există decidenți în politică certați cu școala care se gândesc iresponsabil la soluțiile ceaușiste, în cazul de față cea a manualului unic.
      Argumente privitoare la susținerea acestei chestiuni nu am citit. Sincer, nici nu cred că există!
      • Like 0
  • Tot respectul pentru domnul Cărtărescu în calitate de scriitor. Unde nu ştiu, nu mă bag! Apreciez însă că a reuşit să-l facă pe dl. Băsescu să pună mâna pe o singură carte (el fiind obişnuit doar cu cinci deodată) şi, după cum se bârfeşte, bătrânul lup de mare încă mai are de citit la "Levantul".

    Dar între "Orbitor" şi istorie... este o oarecare diferenţă.

    "Scriitorul [...] atrage atenția că este periculoasă o singură viziune, atâta vreme cât nu există o singură interpretare a faptelor și o singură versiune asupra unor evenimente din trecut."

    În esenţă, dl Cărtărescu are dreptate. Este periculoasă o singură viziune, pentru că elevului i se poate inocula o imagine falsă asupra unor evenimente. Pe de altă parte, ca să poţi distinge între multitudinea viziunilor oferite de multitudinea manualelor alternative, trebuie să ai un fundament de unde să porneşti construcţia. Altfel, pericolul distorsionării realităţii (fie ea şi istorică) este la fel de mare ca şi la manualul unic. Deci o entitate academică cu rol de evaluare şi avizare a "alternativelor", ar fi necesară. Vă mai amintiţi de Decebal cel cu buze senzuale, nu?

    "Apreciez" "modesita" cu care dl. Cărtărescu refuză să fie în manualul unic. Mie mi se pare deplasat că este deja în manualele alternative, fie ilustrând cu o povestire tâmpă tehnica povestirii în ramă – "Florin scrie un roman" –, fie cu "Mendebilul" despre al cărei text spunea că "Are în el ceva nefast". Las plăcerea "republicanilor" de a căuta pentru delectare cele două nuvele "de manual". Dacă nu cumva aţi făcut/descărcat deja comentariile la "Florin..." pentru puştii dv.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Si de mafia manualelor s-a uitat?CAre cum a avut ceva relatii, gata, a editat un manual.Bun sau nu, asta nu conteaza!Conteaza cat se vinde.Si numai pe baza de (iarasi) relatii!Cat de normal este ca un candidat la medicina sa invete dupa vreo sase manuale?Au incercat sa dea tableta in mana elevilor, numai sa starpeasca acest fenomen.Care insa are radacini atat de adanci ca nu poate fi efectiv starpit...In numele carei libertati sa mai acceptam aceasta?Poate nu unul...dar 2, maxim 3 manuale in functie de profil, dificultate, etc.Nu-i comunism, e eradicarea unui fenomen care trebuia de mult eradicat...declaratiile sforaitoare nu mai folosesc nimanui, vedeti mai bine realitatea....
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Anon check icon
      Haideti atunci sa rezolvam problema adevarata: coruptia din sistem si licitatiile trucate/prost facute.
      • Like 3
  • Manualul unic nu este o catastrofă, nici pentru elev, nici pentru profesor, pentru că, şi unul şi celălalt folosesc tot un singur manual. La nivelul sistemului de învăţământ, manualul unic predispune la transformarea acestuia în etalon unic de evaluare, fapt care are mai multe inconveniente. La concursurile de manuale şcolare ar trebui să fie admise numai primele trei clasate. Partea cea mai substanţială de creativitate metodică şi didactică ar trebui să se manifeste la nivelul auxiliarelor didactice. Regimul elaborării şi utilizării acestora ar trebui să fie liber şi neîngrădit de niciun fel de avize şi aprobări care astăzi sunt un cumplit prilej de corupţie.
    În privinţa scriitorilor pe care programa şcolară prevede a fi studiaţi la o un anumit nivel, aceştia vor apărea şi în manualul unic şi în manualele alternative fără a li se cere consimţământul.
    • Like 2
    • @ Gheorghe Anton
      Care ar fi acele inconveniente?
      • Like 0
  • Problema nr.1 este, îmi pare mie, noțiunea de manual unic și manual alternativ. Dragi doamne/domni, TOATE manualele, indiferent de editură, sunt structurate după o PROGRAMĂ UNICĂ la nivel național. Cunoștințele testate la examene sunt cele DIN PROGRAMĂ, nicidecum din manual. Este adevărat că este, in substrat, și o luptă pe resursele financiare dintre edituri și minister, dar....'obrazul subțire cu cheltuială se ține', iar șansa ca.profesorul să găsească material suport de curs mai bun este mai mare când are posibilitatea să compare și să aleagă
    Durerea e când el compară, alege....iar Ministerul îi trimite tot ce vrea sau are el (ministerul)!
    • Like 2
  • Am inteles. Ralucai Ion ii place Cartarescu. Si mie, dar asta nu ma impiedica sa vad ce tampenii spune cand nu scrie. Si pare ca nu prea scrie, if you get my drift...
    • Like 1
  • E cineva care ma poate lamuri de ce sunt rele manualele unice? Argumentatia lui Cartarescu e sofista si usor imbecila.
    Accept orice argument rational.
    • Like 2
    • @ Valentin Salcudean
      Anon check icon
      Pot sa va spun de ce cred eu ca nu e o idee buna sa avem manuale unice.
      Daca mergem pe manuale unice si acele manuale se intampla sa fie proaste nu prea mai avem ce sa facem. Daca avem piata deschisa si nu monopol macar pot intra pe piata si manuale bune. Am avea macar sansa sa luam noi initiativa si sa facem ceva ca lumea in loc sa avem incredere in stat, mai ales ca statul... nu prea merita cine stie ce incredere, dupa cum se observa.

      Ar mai fi un aspect: daca acel manual unic ar fi selectat in urma unui concurs corect (mai multe edituri ar veni cu manualele lor si cel mai bun ar castiga), solutia asta ar deveni mai interesanta. Dar ceva imi spune ca nu asa vor sa rezolve lucrurile.
      La licitatii e de fapt problema, acolo cred ca ar trebui sa se lucreze.
      • Like 3
    • @ Anon
      La final, cum se va face evaluarea, determinarea pregatirii lor la nivel national daca au invatat din 10 manuale diferite ?
      Da-mi voie sa-ti dau un exemplu real de pe vremea lui Adrian Nastase: erau admise vreo 6 manuale alternative de istorie. Era unul sa spunem "clasic" din care se invata istorie in mod "clasic" iar intr-unul din cele alternative in loc de Stefan cel Mare sau Mihai Viteazu sau whatever, era bagata ca material de studiu Andreea Esca. Cum ii evaluezi la nivel national ?
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Anon check icon
      Exista o programa dupa care trebuie facute si manualele si examenele. Bag seama ca Andreea Esca nu intra in programa de istorie. Dupa acea programa ii evaluezi. In plus de asta trebuie sa existe un corp de evaluatori care sa spuna: OK, manualul asta respecta programa, asta nu.
      Ce facem insa daca in manualul unic apare Andreea Esca?
      • Like 2
    • @ Anon
      Corect, e de rau daca intra Esca in manualul unic. Asta inseamna ca corpul de evaluatori este cam incompetent.
      Dar, revenind la explicatia, solutia ta, probabil ca este una teoretica pe care ti-o doresti nicidecum una existenta, de vreme ce manualul cu Esca a intrat in functiune, a vazut lumina tiparului si a ajuns pe bancile scolare. Corpul de evaluatori daca a existat (ceea ce ma indoiesc) nu a putut opri sau preveni acest lucru. Nu vor putea cred eu, nici in viitor sa previna asemenea lucruri.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Anon check icon
      Asa e, insa cu mai multe manuale exista mai multe plase de siguranta. Daca evaluatorii sunt incompetenti (sau urmaresc niste interese personale in loc sa puna elevii pe primul plan), atunci poate profesorii nu sunt. E si chestie de principiu: e mai bine sa ai competitie si optiuni decat monopol. E mai bine sa intre si mediul privat in joc decat sa depinda totul de stat. Mai ales cand statul se dovedeste atat de incompetent.

      Discutia adevarata vizeaza exact evaluatorii si licitatiile, incompetenta de la varf. Acolo de fapt e problema si e o problema veche. Discutia asta noua cu manual unic vs manuale alternative eu o vad ca o diversiune, praf in ochi.
      • Like 0
    • @ Valentin Salcudean
      Corect! Argumentul lui Cartarescu este o falsa analogie ȋntre obiecte care diferã exact ȋn domeniul ȋn care este fãcutã comparația. Mergand pe acelasi rationament ridicol putem sa ne intrebam: De ce sa nu avem mai multe coduri penale?
      • Like 1
  • Mie imi pare un razboi intre minister, care vrea ca banii pentru manuale sa se duca numai "unde trebuie" si edituri, care nu vor sa fie scoase de pe o piata foarte lucrativa.
    In rest, pentru elevi si parinti, oricum ar fi manualul e unic: ala pe care zice profesorul sa il platesti.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult