Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nu despre Dăncilă, dar despre petrol și gaze

În realitate avea 20 și ceva de ani, dar nu i-ai fi dat mai mult de 18. Costum gri, cămașă albă, cravată grena cu imprimeuri.

Stătea cu antebrațele așezate corect pe masa prezidiului, pe locul cel mai din stânga. Din când în când, apăsa pe cap un pix și scria ceva pe blocnotes. Nu uita niciodată să închidă pixul, ca pe urmă să-l clicăie din nou. Cam cu aceeași frecvență își îndrepta nodul cravatei. Îi fixa atent, superconcentrat, cu o privire să le spargă fața, nu alta, pe fiecare dintre vorbitori. Era conștient că arată ca un băietan; pe cale de consecință, își încrețea fruntea, ridica sprâncenele și își pătrățea maxilarele, încercând să arate a bărbat chinuit de responsabilități. Părul negru țepos îi țâșnea de imediat deasupra frunții și țipa după niște gel; dar în anii `80, gelații încă nu erau la modă. 

Era o sală, așa-zicând, de oameni de știință. Matematicieni, informaticieni, geologi, geofizicieni, electroniști, mulți cu doctoratul luat, doctorat rar și adevărat, nu ca astea de acum. Aveam printre noi, de curând, și un profesor universitar plin, surghiunit pentru participare la Meditația Transcendentală. Eu eram ultimul pe listă, nu numai pentru că eram cel mai tânăr. Lucraseră în acest Centru de Calcul strategic, pentru Petrol și Gaze, mari nume ale matematicii românești, Silviu Guiașu și Ciprian Foiaș, plecați apoi în America.

Invitatul de onoare al sesiunii de comunicări științifice era academicianul Remus Răduleț, în ultimul său an de viață. Omul acela, născut în Sibiul austro-ungar, un palid aristocrat al gândirii interdisciplinare mondiale, stătuse de vorbă, în anii `20, când își făcea studiile la Zürich, cu Einstein, Schrödinger și Pauli. Îmi amintesc că ne-a vorbit atunci, cu glasul său aproape șoptit și o inteligență expresivă fascinantă, despre semne în teoria comunicațiilor, subsumat conceptului de ostensiune.  

Cel mai greu de urmărit a fost un matematician ungur care a conferențiat despre tensori și posibilități de reprezentare cvadridimensională a subsolului.

Întâlnirile acestea multidisciplinare la nivel înalt se datorau directorului Centrului, Vasile Chișcan, unul dintre rarisimii șefi deschiși la minte și nefricoși de umbra lor pe care i-am întâlnit în comunism. Am învățat mult în acei ani.

Dar ce vreau să vă povestesc s-a întâmplat la urmă. După ce s-au încheiat toate expunerile și discuțiile, tovarășul de la Sectorul de Partid, ați ghicit, tinerelul țepos și negeluit, încă se afla pe locul său, clicăind din pix. Mă așteptasem să-l văd ofilindu-se și descompunându-se ca în filmele cu extratereștri, lăsând pe scaun un straniu schelet îmbrăcat, sau nimic, nada, doar un pix care se declanșează și anclanșează singur. 

Și totuși, tovărășelul era acolo, indestructibil.

Și-a mai potrivit încă o dată nodul cravatei, a apăsat pe pix ca și cum arunca un pod în aer și a început să glăsuiască:

„Tovarăși cercetători, am ascultat cu multă atenție și cu tot interesul luările dumneavoastră la cuvânt. S-au spus aici lucruri deosebit de interesante, care arată nivelul științei în România socialistă, în lumina magistralelor indicații ale Secretarului General al Partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu. Cu specialiști ca dumneavoastră, nu vom mai avea nevoie să cumpărăm pe valută licențe din Occident...”.

Aici avea o formidabilă dreptate inconștientă: prin aranjamente cât se poate de neortodoxe, numai de el știute, directorul Chișcan reușise să aducă din SUA niște scule și niște softuri de prelucrare a vectorilor hiperlungi de date, care nu prea aveau ce căuta în Blocul Estic, căci, la o adică, puteau fi reprofilate pe lansat rachete!

„Am fost și prin birourile dumneavoastră, am văzut și calculatoarele, și concluzia pe care o voi transmite mai sus este că aici, la dumneavoastră, se muncește cu elan și simț de răspundere.

Însă, tovarăși, nu cred că trebuie să ne culcăm pe lauri. Cum spunea și tovarășul Ceaușescu, teoria ca teoria, dar practica ne omoară. De aceea vreau să vă întreb, de fapt să vă puneți chiar dumneavoastră întrebarea...”.

Plimba cuvintele prin gură ca pe niște căpșuni înainte de a le strivi în dinți. Fața îi era transfigurată, iluminată din interior, ochii aproape i se umeziseră, părea pe punctul de a decola spre stele. Nu știu dacă am mai văzut vreodată la cineva o asemenea intensitate a plăcerii de a se auzi vorbind.

Acest Fane sau Ninel se târâse toată viața lui prin școala obligatorie fără să învețe ceva, luând note de trecere la grămadă sau de milă, nu reușise cu adevărat niciodată, la niciun examen. Mereu, profesorii și colegii care pricepeau ce spun profesorii îl ignoraseră sau îl dăduseră la o parte ca pe un rebut din naștere. Cu cât crescuse nepăsarea lor disprețuitoare, cu atât ura se adunase în el. Nici măcar nu-l pot învinui pentru asta. Nu-i știam familia și ce copilărie o fi avut.

Până-ntr-o zi. O zi în care cineva i-a spus: „Ninele, nu ești o loază, nu ești un prost, nu ești ultima găină din Gostat, ești un tânăr de viitor. Vino la noi, unde nu se cere nici limba și literatura română, nici matematica, nici istorie, nici geografie, se cere să fii devotat și hărnicuț. Să slujești Partidul și Conducătorul. Nu trebuie să dai niciun examen pentru asta. Sau, o să le dai mai târziu, pe toate, și o să le iei, pe toate”.

Și acum, îi avea la mână. Pe toți șmecherii ăștia înfumurați. Putea să calce pe gât pe oricare dintre ei, era destul să-i pună o vorbă unde trebuie și îl lua mama dracului. Și ei știau asta, și umblau cu el pe vârfuri, îl puseseră în prezidiu, nu mai puteau să-l dea afară pe scări.

„...să vă puneți chiar dumneavoastră întrebarea: oare nu se putea mai mult? Nu puteați da țării mai mult petrol, mai multe gaze, pentru a reduce importurile? Oare chiar ați făcut totul?”.

Nu mai știu cât a durat zero absolutul tăcerii. Până la urmă, directorul, nea Vasile, cum îi spuneam cu drag, a luat asupra lui una dintre cele mai grele sarcini ale vieții.

„Tovarășe...”

Nu mai știu dacă i-a spus pe nume sau i s-a adresat cu „tovarășe secretar” sau altfel.

„...știți, noi, aici, la Centrul de Calcul, nu extragem petrol sau gaze. Noi, cum ne e și numele, calculăm. Trimitem în teren unde de șoc în pământ, prin explozii controlate sau cu mașini vibratoare. Undele acestea suferă fenomene de reflexie, refracție, absorbție, când traversează straturile geologice. Noi le înregistrăm cu niște senzori, niște geofoni. Fiecare tip de rocă sau sol produce imagini specifice ale undelor, cu care putem construi hărți în adâncime ale subsolului. Anumite configurații de straturi, nisip, gresie, șisturi, argilă etc indică, potrivit geologilor, o probabilitate crescută ca acolo să se afle petrol sau gaze. Deci, nu detectăm petrolul sau gazele, ci producem niște hărți tridimensionale de probabilități.

Pe urmă vin petroliștii și înfig sondele în zonele respective, unde poate să se găsească țiței. Sau nu. Nu putem nici îmbogăți zăcămintele de petrol din România, câte mai sunt, nu putem nici să extragem mai mult”.

Ultimul lucru pe care mi-l mai amintesc este privirea stinsă, rătăcitoare fără țintă, deja din altă lume, a profesorului Remus Răduleț. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Interesant articolul, corecta explicația lui "nea Vasile" dar as avea o mica remarca de facut, fara suparare. Daca tot dadeam intr-un articol de mai sus, explicatia, luata din DEX, a cuvantului "combate", de ce nu ne-am chinuit sa aflam si care este pluralul , corect, al substantivului (neutru) "geofon " ? Ca tot ne place sa cautam nod in papura.
  • Like 0
 • dan check icon
  Felicitari cine a avut de inteles ceva din articol a inteles.
  Multa oftica la unii comentatori ca a pomenit CTP de bagatorul de seama politrucul Ninel,ceea ce imi sugereaza ca unii comenteaza cu interes politic sau au rude implicate politic.
  In general politicienii sunt niste nulitati care habar nu au sa faca altceva decat sa se oftice se succesul altora si sa se razbune pe acestia.
  • Like 0
 • mai știi...?
  plecând de la faptul că foarte multe descoperiri într-un anumit domeniu au fost făcute de specialiști din alte domenii (vezi descoperirea planetei Pluto!), ninel al nostru o fi acum sondor-șef emerit pt planul bun la țiței!
  extrapolând, cum că meciul se vede mai bine din tribune, întrebarea care apare este: jurnalistul din sala de ședințe, mai are articolul scris după marea reuniune?
  ce scria atunci „omul” de litere despre bombardarea scursurilor de șist?
  • Like 0
 • - eu cam asta inteleg - > autorul vrea sa spuna ca Ninel era un fel de tata adoptator al lui Dancila, care la randul ei, face azi, aceeasi treaba ca a lui Ninel din vremuri de nu demult, cu deosebirea ca Ninel raporta altcuiva decat cel caruia raporteaza azi Dancila - cui raporteaza azi Dancila ? - dar cred ca si mai interesant ar fi de observat cum evolueaza Dancila, incet dar sigur, poate vorbi tot mai mult fara ciorne citite, in stiluri tot mai elevate, inselatoare si dubioase, insinuatoare, adica se califica tot mai mult pentru indeletnicirea de politician roman, basca si candidat la presedintie ....... - observ ca iarasi va trebui sa dau un vot negativ, asa ca toti mai vechii si mai cu experienta dar fara speranta locuitori ai Romaniei, care in sectia de votare nu constata decat singuratatea viitorului fara ai lor copii, nepoti si stranepoti, de care se vor bucura strainii ....... - puteti sa-i laudati pe capitalisti, caci ei sant parintii comunismului si nazismului, doua groaze ale istoriei ....... - poate gresesc, dar am dreptul la opinie, ca toti ceilalti .......
  - si-ar mai fi ceva de adaugat, pentru cititorii de buna credinta - daca filozofia este stiinta stiintelor de pe pamant, atunci Kant et comp. este un copil de bani gata, un visator al teoriei inutile, o stea topita de canicula istoriei, dar Marx si Nitsche, in ciuda indraznelii lor buna de dezaprobat si condamnat, macar au avut cate o urmare in practicile de dupa ei, oricat ar fi fost acestea de sinistre, ceea ce ne demonstreaza ca vorba multa este saracia omului, dar si practica(politica) murdara este dezastrul umanitatii ....... cred ca singura entitate in plus pe pamant este omul .......
  • Like 1
  • @ Stan Colton
   George check icon
   - eu cam asta inteleg - > ura multa (cine esti tu sa afirmi despre unul si altul ca sunt mai nu stiu cum..... sa faci asocieri? TU te crezi mai destept?) si greseli gramaticale cu duiumul (daca intelegi termenul).
   "cu deosebirea ca Ninel raporta altcuiva decat cel caruia raporteaza azi Dancila - cui raporteaza azi Dancila ? " cata perspicacitate....cum ai dedus?
   Citatul asta e superb "poate vorbi tot mai mult fara ciorne citite" ....
   Aveti bun simt domnilor....altfel va faceti de ras, dar se pare ca pentru unii asta nu inseamna nimic, ei trebuie sa isi exprime crezul.....
   • Like 0
 • De ce imi exprim opinia : pentru ca inca ma consider liber desi m-am confruntat cu tot felul de tertipuri mentalitati sau temperamente toate puse in scena de minti parsive. Da in ziua de astazi te lupti cu cele trei.... sanse de reusita ?...nule. Dar toti incearca sa schimbe ceva...nul deasemenea. Acum credeti ca ma intereseaza ce "basini" trage doamna Dancila pe la petrol sau chiar daca are "gaze" ?.indiferent cat de bun este articolul sau cat de inradacinata doctrina comunista in Romania este tot prin educatie masiva facuta de profesionisti in timp garantezi reusita unei tari si nu prin tusarea negativa a raposatului....ce ramane la postaci facand asta ?. Domn`le era mai bine pe vremea lui Ceausescu ia uitati ce multi il elodiaza !
  Domnilor eu chiar nu mai am argumente....daca Romania este un paradis de bine cum sustin mediile iar oamenii cauta fericirea si iubirea si numai asta conteaza eu le doresc sa aiba o tara pe masura realitatii sustinuta de ei....dar daca viata ii incearca "it`s not my fault folks" ( nu-i vina mea prieteni ). Oricum parerea mea personala este ca traim un fake news permanent si zilnic "but who cares"
  ( dar cui ii pasa ).
  Sa traiti bine si sa aveti de unde....cu conducatori si jurnalisti onesti si fara probleme la mansarda ca unii actuali ! ( posesorul articolului se exclude )
  • Like 3
  • @ Radu Panaitescu
   - cam la fel am scris si eu, zic eu, si eu sant supersatul de vorbe si experimente inventate de copii rai cu corp de adult, care in vartejul ametitor al politicii, isi ascund cat pot (dar fara succes) proasta lor origine intelectual-morala .......
   • Like 0
 • aroganta tipica intelectualului infatuat. Ce nevoie simti sa faci asta domnule popescu? Te doare ca Ninel a ajuns acolo unde d-ta nu ai facut-o?
  Ai fost si esti galagios domnule. Vrei sa domini? Esti narcisist?
  Studiaza-ti intai nevoile vitale si apoi incearca sa fii in acord cu ele, mazgalitor de ganduri ce esti.
  • Like 0
  • @ Alex Bacall
   - nu fi rau, Bacallule, acest Popescu, orice-a fost, orice este si orice va fi, deocamdata este un tip curajos, care spune multe, bune si la obiect, lucruri pe care nu le-am vazut pe-aici sub semnatura ta ....... - incearca pe site-ul "Monarhia", poate acolo o sa dai peste capete mai luminate .........................................
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   George check icon
   Ohooo, asta da CURAJ.
   Unde vezi curajul domnule? Pe vremea comunistilor nu stia decat sa pupe ..... sa arda cu fierul inrosit, toti dusmanii de clasa....care nu se incadrau in normele comuniste....
   Acum are curaj?
   • Like 0
 • antonia check icon
  vedeti ce inseamna economia de piata domnu' Popescu ? in ziua de azi nea Vasile se intorcea cu gravitate catre personal si respectiv Ninel, si zicea clicaind si el mimetic pixul
  varianta 1. ( daca e privat ): de maine ne apucam de foraje !
  varianta 2. ( daca e de stat): cat costa sa raportati dvs sus ca am depasit planu' la gaze ?
  • Like 3
  • @ antonia
   antonia check icon
   In rest, no coment. Plina tara de ninei
   • Like 0
  • @ antonia
   Mai toate companiile energetice cu excepția celor din statele anglo-saxone (acolo statul are alte mecanisme de control) sunt controlate de stat și au de obicei capital majoritar de stat iar asta e valabilă inclusiv în cazul OMV-Petrom, statul austriac fiind acționar majoritar. Avem o marotă tâmpită cu privatizarea, la noi e doar o lozincă finutză și așa am ajuns în situația ridicolă de a ne,, privatiza " companiile energetice către alte companii de stat ale altor state. Mai rar boi ca noi. .
   • Like 4
  • @ Adrian Ionescu
   antonia check icon
   Apreciez faptul ca sunteti informat, marturisesc ca eu nu.
   DAR, stiti dvs ceva ' de stat roman ' care merge ok si nu e capushat ? ( in afara de fisc la amenzi :D )
   • Like 0
  • @ antonia
   Păi vine acum USR-Plus iar ei au 15000 de specialiști (pe puțin) toți unul și unul și atunci problema e rezolvată, vom avea și noi companii cu capital majoritar de stat așa cu e OMV-Petrom, MOL sau CEZ-ul cehesc, merg foarte bine toate. P. S. Comentariul meu e o ironie și e un apropo la cei 15000 de specialiști catastrofali ai CDR-ului, o altă formațiune a oamenilor de bine din anii '90.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   antonia check icon
   O da. parca-i vad zvarcolindu-se noaptea in pat, gandindu-se cum 'sa dea tzarii cat mai mult carbune' ca-n filmele alea de propaganda dinainte de 89 in care eroul isi lasa nevasta ne consolata ca sa se dedice total tonei la hectar .
   Sa fim seriosi. mentalitatea naturala nespoita de idealism , e : mie ce-mi vine din asta ?
   Dar, ma bucur daca dvs vedeti altceva :) Sper sa aveti dreptate.
   • Like 0
  • @ antonia
   " Plina tara de ninei" - si de fricosi ............... si de egoisti ................. etc.
   • Like 0
  • @ antonia
   - "propaganda dinainte de 89 in care eroul isi lasa nevasta ne consolata ca sa se dedice total tonei la hectar" - ai trecut prin vremurile alea ?
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   antonia check icon
   ''ca-n filmele alea de ''
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   George check icon
   Cata dreptate.... Ca sa para destepti, si sa castige ei in detrimentul nostru, au facut orice li s-a soptit la ureche de catre cei interesati sa ne jecmaneasca. Vezi toate privatizarile, vezi afacerile cu lemn, cu taierea padurilor....Oare de ce nu zic nimic despre paduri cei de la USR, PNL si mai sus, ii vad pe altii cum fura dar daca e interesul lor ....ciocul mic.
   Noi nu putem face nimic ca imediat apare un ambasador (sau mai multi) sa ne spuna ca nu e bine asa - daca aducem atingere la portofelele lor sau altora, prieteni cu ei
   • Like 0
 • Și acești oameni învățați, cu experiență și responsabili pentru muna lor erau români sau comuniști.
  • Like 2
 • Iuliu check icon
  Totul despre Dancila si specia ei...
  • Like 3
 • CTP is back in business.. Multa sanatate si multe articole de genul celui de mai sus!
  • Like 7


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult