Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Miros de mitocan: Un moment jenant la radio cu viceprimarul Bucureștiului

Octavian Bădulescu, viceprimarul Capitalei

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Cunoaștem cu toții problemele Bucureștiului. Cea mai grava este, fără îndoială, traficul.
Este orașul în care atunci când plouă semafoarele se strică și multe intersecții rămân blocate, este orașul în care se parchează haotic pe trotuare iar pietonii nu mai au, în multe locuri, pe unde să circule. Este, de asemenea, un oraș care nu aure semafoare cu timer pentru șoferi și pietoni.

Ei bine, într-un alt loc din același oraș, viceprimarul Bucureștiului se întreabă retoric într-o emisiune radio „Nu puți dom’le când te dai jos de pe bicicletă?. „Nu faci bătături la c…r”? Cu atât mai jenant, emisiunea se ținea la postul de radio public, iar moderatoarea nici măcar nu i-a spus dlui Bădulescu să aibă atenție la limbaj, în schimb i-a replicat „Eu merg cu bicicleta și pot infirma”.

Despre personajul Bădulescu multe ar fi de spus, este cunoscut public pentru derapajele de limbaj și pentru atitudinea de mitocan. Atunci când intrase în coflict cu conducerea centrală a partidului, știind că ar putea fi revocat din funcția de viceprimar, Bădulescu țipa ca din gură de șarpe la televizor că știe el ce s-a întâmplat pe 10 august, știe cine a dat ordine și are dovezi solide împotriva celor care au comandat operațiunea. 

Dar, ce să vezi, Bădulescu a fost salvat la vot de colegii săi consilieri din CGMB și a scăpat de revocare. După aceea, a spus senin că declarațiile despre 10 august au fost minciuni sfruntate și că i-a mințit inclusiv pe anchetatori când a fost interogat despre evenimentele violente.

Continuă emisiunea, cu domnul Bădulescu încercând să pară foarte sigur în materie de cunoștințe despre traficul rutier și spune că în niciun caz bicicleta nu poate fi asimilată unui „vehicol”. Aflat în studio, Marius Gorgan, cunoscut pe YouTube ca Bucharest Bike Traffic, îl contrazice, spunându-i că așa cum este definită ea în codul rutier, bicicleta este vehicul. Mai devreme îi dăduse replica dlui Bădulescu, întrebându-l dacă toți oamenii care merg pe bibicletă în Olanda și Germania put. Eu l-aș fi întrebat dacă i-a mirosit el pe toți și dacă nu i s-a întâmplat vreodată să transpire mergând cu mașina sau mergând pe jos.

Simțind nevoia să dea un exemplu care să îi legitimize poziția despre problema bicicletelor, ne povestește dl Bădulescu cum în Varșovia s-a făcut un referendum și s-a decis ca bicicliștii să nu mai meargă pe carosabil. După ce am făcut un minim efort pentru a mă documenta, am descoperit următoarele cifre. De menționat este că Varșovia are o suprafață de două ori și jumătate mai mare față de cea a Bucureștiului. Cele două capitale au populații aproximativ egale.

„The length of bicycling paths and lanes increased from 275 to 361 km between 2010 and 2013, to now 457 km in 2017 (leading to a bike network density of 0.27 km for 1000 Warsaw citizens)2 , with another 74 km planned to be built by 2021 (Warsaw Bike Routes Development Program, WRR, 2015). The number of bicycle parking facilities increased during the same time from 117 to 267.”

Da, domnule Bădulescu, 457 de km de piste de biciclete, chiar dacă nu sunt pe carosabil. Știti câți km avem în București? Unele site-uri zic că am avea 9 sau 10 km de piste de biciclete funcționale, deci nu se știe exact dacă este o cifră sau un număr.

Mai sunt 9 luni până la alegerile locale de anul viitor, iar dl Bădulescu își recunoaște propria incompetență și afirmă hotărât „te invit pe tine (Bucharest Bike Traffic) să vii la primărie și cu bugetul pe care ți-l dau să faci treabă”. Timp de 4 ani tandemul Firea-Bădulescu a ignorat cu desăvârșire orice chestiune legată de infrastructura pentru biciclete (și mai nou pentru trotinete), așa cum a ignorat și multe alte probleme.

După ce promiteau „revoluție în trafic în 6 luni” se pare că mandatul lor aproape se termină și revoluția nici măcar n-a început. Bucureștiul stă groaznic în topurile privind poluarea și aglomerația din trafic.

Evident, dacă s-ar face un număr rezonabil de piste de biciclete și oamenii s-ar simți în siguranță, sunt convins că pe lângă bicicliștii care merg deja prin trafic, multă lume ar alege mersul la job sau la facultate pe două roți. Și ghiciți ce, domnule Bădulescu, acei oameni care ar alege să pedaleze ar fi cei care până atunci mergeau cu mașina unde pierdeau timp prețios în aglomerație sau mergeau cu mijloacele de transport în comun.

Așadar, fiind un vizionar care a salvat Bucureștiul de la a fi îmbâcsit de cârduri de bicicliști urât mirositori, dl Bădulescu ne amintește faptul că aici am moștenit un oraș cumplit de îngust „cu străzi de 5 metri” de la strămoșii noștri și nu putem face nimic cu el pentru a-l descongestiona. Un exemplu concret, șoseaua Berceni din sectorul 4 tocmai s-a lărgit de la două benzi la patru. Evident, încă 1 m de pistă pe sens nu a fost disponibil. În schimb cei „5m” se pot lărgi pentru a tăia din trotuare și a face orice din ele, dar în niciun caz pistă.

În încheiere, propun să se facă o înțelegere formală între bicicliști și administrația Municipiului București, atât cea actuală cât și viitoarele. Noi să facem cât mai des duș și să folosim spray-uri de bună calitate, iar ei să facă pistele de care avem nevoie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daaa, Bădulescu, viceprimaru' lu' pește prăjit! Un mahalagiu împuțit!
    • Like 0
  • Mitocanul (ca nu pot sa-i zic nici macar 'dl'), face bataturi in palma, deoarece nu-l iubeste nimeni in capitala.
    • Like 0
  • Firea și clica de susținători ai ei din pmb, aparținători psd alde, și-au făcut efectiv de cap cu banii publici. S-ar impune o anchetă drastică și pedeapsă pe măsură. Pușcărie pe termen mare, fără drept de eliberare condiționată, fără cauțiune, cu confiscarea totală a averii lor și a familiilor lor. Javra a aruncat cu bani în curul popilor, pe pomeni, de care au beneficiat eternii profitori și pomanagii. Și acum, în aproprierea alegerilor generale, aruncă cu pomeni, din banii publici, în timp ce elcen-ul își cere banii datorați de pmb și nu garantează nimeni că iarna asta și cele viitoare vom avea căldură in apartamente. Încă nu le ia nimeni "gatul"!!?
    • Like 4
  • Cum arată o identificare a cauzelor disfuncționalităților din viața orașelor și satelor românești în cheie ... electorală.
    A. În orașul în care: se parchează alandala, se claxonează alandala, se aruncă gunoaiele pe oriunde și alte astfel de ... minunății. Observați folosirea verbelor la modul impersonal, lucrurile și faptele rele își fac de cap ele însele.
    B. Primarul X, membru marcant al partidului ... lor, nu a făcut nimic în cei n ani de mandat să schimbe lucrurile rele cu unele bune. Consilierul Y. membru al partidului lor, a inițiat niște hotărâri în cadrul consiliului local numai și numai în folosul său personal. Observați aici folosirea verbelor la modul personal cu indicarea clară a persoanei și a partidului care au generat dezastrul civic.
    Putem concluziona că spiritul civic se manifestă bezmetic și fără imparțialitate și asta numai din cauza ... lor, a celor răi care sunt de la partidul lor.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult