Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Misterele Bucureștilor: Am vrut să vedem de ce școlile și grădinițele private rămân deschise chiar și când ninge și e frig

zăpadă - copii

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Cum să recuperăm o săptămână pierdută de școală? Materia e multă, vacanțe au fost destule. Părinții ne spun că trebuie să își ia concediu ca să stea acasă cu copiii dacă nu se fac cursuri. Și parcă nici vremea nu a fost atât de rea, cum ne speriase duminică primarul Capitalei.

Pe scurt, cam asta ne-au transmis miercuri reprezentanții unor școli private din București. Unii administratori susțin că au închis școala luni și marți, dar au redeschis porțile de miercuri, alții au avut program normal săptămâna asta – „nouă ne place școala și copiii vin cu drag” -, iar în alte unități frecvența redusă de luni, care a ajuns la aproape 25% marți i-a determinat ca de miercuri să „pună lacătul pe ușă” pentru toată săptămâna. În fine, am întâlnit și o școală unde chiar în această săptămână era programată o vacanță, dar și una unde toată săptămâna nu se fac ore, însă mai mulți elevi erau miercuri în sala de sport, la un antrenament de baschet.

În vreme ce toți cei contactați admit că recuperarea materiei va fi o provocare în școlile închise în aceste zile, fie ele de stat sau private, un administrator identifică și alte probleme: Ministerul Educației nu le-ar fi comunicat dacă olimpiada de engleză se va mai susține sâmbătă, așa cum era programat, și nici dacă simularea pentru examenul de capacitate la clasa a opta, stabilită pentru săptămâna viitoare, se va desfășura conform programului.

Cert e că decizia primarului Capitalei Gabriela Firea de a închide școlile de stat din București luni și marți, și apoi de a prelungi decizia pentru toată săptămâna, deși aplaudată frenetic pe contul de Facebook al edilului, a nemulțumit o serie de părinți. Cei mai mulți s-au văzut nevoiți să găsească o soluție de avarie pentru a nu-și lăsa singur copilul acasă. Primarul a venit cu o soluție pentru cei care nu au cu cine să își lase puștii – să sune la primărie pentru „soluții punctuale”.

Până atunci, părinților le sar în ajutor pe Facebook o școală de balet și o grădiniță privată. Pentru 70 de lei pe zi, respectiv 50 de lei pe zi, acestea se oferă să îi găzduiască pe cei mici de dimineața până la ora 17:00, în sumă fiind incluse și două mese și gustări.

Cineva vede și o parte bună în faptul că la stat nu se fac cursuri: întreruperea „lanțului” de viroze și gripe din școli.

Ce spun reprezentanții școlilor private despre programul din această săptămână:

* Simona Cheroiu, membru al echipei manageriale la Școala gimnazială SEB: „Problema principală este legată de recuperarea ulterioară a materiei”

„Nu sunt critică și nu comentez deciziile autorităților, vă spun doar ce am făcut noi la Școala Gimnazială SEB. Școala noastră a fost închisă luni și marți, dar de miercuri funcționează pentru că o parte din părinți ne-au solicitat asta. Ne-au spus că ar fi trebuit să își ia concediu de odihnă ca să stea acasă cu copiii.

În plus am considerat că s-ar pierde foarte mult și nu puteam să recuperăm atât de multă materie. Ar fi însemnat să prelungim semestrul în iunie. Cum să recuperăm o săptămănă pierdută de școală? E destul de complicat, mai ales că noi la gimnaziu lucrăm și cu profesori colaboratori, care au ore și la alte școli și nu pot să-și facă programul în afara orarului deja stabilit.

Sinceră să fiu, dacă știam că luni vremea nu avea să fie așa rea cum s-a prevăzut, noi nu închideam deloc, dar mesajul (primarului Capitalei - n.n.) a fost destul de convingător și atunci am spus că nu ne asumăm eventuale incidente în drumul către și de la școală. Dar acum le-am scris părinților că școala e deschisă de miercuri și că, în ceea ce privește transportul către și de la școală, orice eveniment îi privește în exclusivitate dacă doresc să aducă copiii.

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Efectivele de copii nu sunt la maximum, dar la școală au venit miercuri mai mult de jumătate dintre elevii noștri.

Problema principală este legată de recuperarea ulterioară a materiei. E greu de recuperat o săptămână de școală, două zile le mai recuperăm cum le mai recuperăm, mai lungim în fiecare zi programul cu câte o oră și în timp ajungem la zi cu materia, dar o săptămână întreagă e prea mult.

Închiderea școlilor a avut și o parte bună, având în vedere epidemia de gripă și de viroze. Închiderea aceasta rupe practic lanțul de îmbolnăviri - am avut și noi cazuri. Am înțeles că spitalele și policlinicile erau pline de pacienți cu gripă și viroze. A fost identificată o gripă de tip B1, au fost multe cazuri de viroză cu o tuse puternică remanentă și așa mai departe. Din punctul acesta de vedere închiderea școlilor a fost un lucru bun”.

Mihaela Troncea, manager și profesor la școala Micul Lord din București: „Sunt prea multe vacanțe”

„Copiii au venit la cursuri în mod obișnuit zilele acestea. Avem mulți copii care stau în vecinătatea școlii, pentru restul le-am asigurat transport, luni, cu oarecare întârziere, dar marți ne-am organizat mai bine.

Considerăm că sunt cam prea multe vacanțe, nouă ne place școala, elevii noștri vin cu mare drag la școală, am încercat să îi gratificăm cu mai multe jocuri educative. Am ieșit și afară cu ei, cât ne-a permis timpul, am băut o ciocolată caldă. Desigur se punea problema recuperării materiei dacă închideam o săptămână școala”.

Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. „Copiii nu au venit luni, marți și miercuri. Nu am avut solicitări de la părinți care să vrea să-și aducă aici copiii. Miercuri au fost în sala de sport copiii de la clubul de baschet și de volei”, ne-a transmis un reprezentant al liceului.

Luminița Maxim, director executiv la Little London International Academy: „Nu știm nici ce se întâmplă cu simularea pentru examenul de capacitate de săptămâna viitoare”

„Little London International Academy a fost deschisă luni și marți. Luni am avut o prezență de 75 la sută, însă marți s-a redus mult prezența, cam un sfert din elevi au fost prezenți. Mesajul din media potrivit căruia școlile sunt închise i-a făcut pe mulți părinții să îți țină copiii acasă. Au procedat așa pentru siguranța copiilor, lucru de apreciat. Și pentru că Inspectoratul Școlar Ilfov ne-a anunțat că școlile vor fi închise toată săptămâna, am decis ca miercuri, joi și vineri să nu ținem cursuri, urmând să avem un plan de recuperare a cursurilor.

Recuperarea materiei va fi o provocare pentru toate școlile care au fost închise, de stat sau private, însă eu zic că în sistemul privat chiar avem mai multe posibilități de recuperare, ținând cont că avem și varianta unui program lung, cu after school. La noi programul standard include câteva ore în plus, pentru consolidare. Așa că în cazul nostru recuperarea materiei nu reprezintă o așa mare tragedie.

În schimb e o tragedie pentru că suntem corelați cu calendarul Ministerului Educației și încă nu avem informații despre olimpiada de engleză unde copiii sunt înscriși. Olimpiada are loc sâmbătă sau cel puțin așa era programat. Nu știm nici ce se întâmplă cu simularea pentru examenul de capacitate de săptămâna viitoare la clasa a opta și da, în contextul ăsta e o problema pe care nu știm cum o vom administra, dar probabil autoritățile vor prezenta sau vor schimba calendarul. Subiectele la simulare la examenul de capacitate sunt unice, nu putem să îl organizăm decât odată cu toate școlile.”

Avenor College: „Noi aveam oricum programată o vacanță acum”

„Copiii din școala noastră sunt oricum în vacanță. Colegiul Avenor are programată o vacanță în această săptămână, iar cursurile reîncep de luni. Nu am fost afectați de nimic”, ne-a transmis Raluca Tarcea, director de comunicare și admitere la Avenor College.

„Sunt condiții grele, dar cu puțin efort putem răzbate”

Un reprezentant al King's Oak British International School: „Funcționăm la o capacitate de 99 la sută să spunem, sunt condiții grele, dar cu putin efort se poate răzbate, cursurile se țin”.

Cambridge School of Bucharest (CSB) anunța miercuri pe site că va rămâne închis pe 28 februarie din cauza condițiilor meteo. Joi se reiau cursurile.

Complexul Educațional Lauder-Reut a fost închis luni și marți. S-a redeschis miercuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult