Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce nu citesc copiii noștri, ca noi, pe vremuri? De ce nu mai citim noi, adulții, de fapt?

Copil citind

(Foto: Guliver Getty Images)

Cititul este unul dintre acele butoane de ieșire din prezent. Una din nenumăratele uși care înconjoară rotunda încăpere a lui aici și acum.

Ca să ies din prezența în mine, ca să simt mai puțin singurătatea sau golul creat la momentul căderii mele din rai, deschid una din aceste căi de evadare. Omenirea și-a inventat mii de ”escape buttons” ca să se simtă cât mai departe de imposibila stare de a fi doar cu sine: alcoolul, sexul, ecranele, zahărul, shopping-ul, facebook-ul etc.

Cititul este un buton nobil. E o cale departe de sine care ajunge, până la urmă, tot la sine.

Tot mai puțini copii și adulți citesc pentru că au la îndemână o sută de alte portaluri cu mult mai comode, instante, cu stimuli imediați, cu feed-back rapid. Mintea alege pe principiul minimului efort, conform programului ei de supraviețuire biologică. Și caută satisfacție cu cea mai mică investiție energetică.

Dacă vrei să te întorci la citit sau să îți orientezi copilul către citit, trebuie să faci întâi un program de detox mental. Să de decondiționezi de nevoia de stimuli puternici, să închizi cu lacătul ușile ușoare.

Cititul a devenit astăzi aproape o practică spirituală: un fel de zen îți trebuie deja ca să descoși rând cu rând, idee cu idee, realități care nu ți se întâmplă pur și simplu ca pe ecrane, care nu îți sunt servite în împachetări colorate.

România are cea mai mică piață de carte și cel mai puțin numeros public cititor din Europa. Înapoierea noastră spirituală pornește de la această dependență de imediat, de această fugă permanentă din aici și acum, din centrul în care am avea șansa să conștientizăm cine suntem și ce avem de făcut.

Toate sunt indicativul unui număr mare de adulți nevindecați și netreziți din rănile copilăriei lor.

De aici, și statisticile despre boli mintale și dezechilibre emoționale - foarte mari pentru România. De aici, și o școală cu programe dezorganizate și aglomerate, de aici și procent imens de analfabetism funcțional. De aici, și o economie fals umflată de consum isteric; de aici și birocrația, prefăcătoria, dependența de imagine, jurnalismul second-hand, politica de gârlă.

Citiți! E o ușă care duce către trezire! Cumpărați cărți și stați în ele cum nu știm să stăm încă în noi!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  ,,Cititul este unul dintre acele butoane de ieșire din prezent. Una din nenumăratele uși care înconjoară rotunda încăpere a lui aici și acum.

  Omenirea și-a inventat mii de ”escape buttons” ca să se simtă cât mai departe de imposibila stare de a fi doar cu sine: alcoolul, sexul, ecranele, zahărul, shopping-ul, facebook-ul etc.

  Înapoierea noastră spirituală pornește de la această dependență de imediat, de această fugă permanentă din aici și acum, din centrul în care am avea șansa să conștientizăm cine suntem și ce avem de făcut."


  ,,Dependenta de imediat " si ,,fuga de aici si acum" nu vi se par niste lucruri opuse? Ambele duc la inapoierea spirituala?
  Admiratia pe care v-o port nu ma ajuta sa pricep. Sunteti in mod real o prezenta puternica si de impact, aveti multe atuuri pe care le utilizat cu multa tenacitate dar sii cu multa abilitate feminina. Lucruri care mi se par de buna calitate.
  Cu toate astea nu pot sa nu va intreb daca e justificata sau nu comfuzia mea.
  • Like 0
 • check icon
  Aveți dreptate, dar cititul mai înseamnă și informare indiferent dacă citești cărți de specialitate sau beletristică de calitate. Din păcate nimeni n-a explicat și nu explică elevilor, de ce chiar și un roman e folositor dincolo de plăcerea lecturatului. Nimeni nu explică elevilor că prin citirea multor cărți ce reflectă practic de multe ori experiențele de viață ale autorului sau ale unor personaje istorice cunoscute, ei elevii capătă experiență și cunoștințe de viață în timp record fără să mai fi trecut în zeci de ani prin viață ca să le câștige. Nimeni nu le explică elevilor că cititul le dezvoltă o imginație, memorie sănătoasă și nu în ultimul rând un vocabular solid și vast ca să nu se mai trezească spunând cu obidă dar și snobism prost că nu pot traduce/adapta exact o frază din engleza de specialitate .Deci...
  • Like 4
 • Este usor sa ne pierdem "rasfoind" cu telecomanda printer atatea propuneri de canale sau cu degetul pe diverse retele sociale. Totusi ma bucur sa vad ca sunt initiative care incurajeaza cititul in scoli: "Clubul de lectura", "Cartea lunii". Cum repet mereu fetelor mele: nu esti prea mic sa incepi sa citesti si nici prea batran sa incetezi.
  • Like 2
 • Nu mai e util, poți să ai mari ,,succesuri" şi fără să fi citit o carte in viața ta, poți ajunge şi doctorand chiar şi prim-ministru .
  • Like 2
 • Cri check icon
  Excelent articolul d-nei Oana Moraru, cu un singur amendament: cititul a fost un buton de evadare din realitate pe vremea comunistilor, cand a reprezentat, alaturi de muzica adusa ilegal din Ocident, o modalitate de a rezista mental in fatza unei dictaturi criminale; astazi, eu cred ca dimpotriva, cititul, cultura si educatia solide sunt mijloace esentiale pentru intelegerea noilor realitati in care ne traim viatza.
  Din pacate, informatizarea societatii are si unele efecte profund perverse, si anume spalarea creierelor si alienarea oamenilor: cu totii observam zilnic cum pe strada, o multime de tineri si nu numai, nu mai vad pe unde merg butonand non-stop pe telefon, sau izolandu-se de ambient prin intermediul castilor audio.
  In fatza asaltului tehnologiei rezista din pacate doar cei cu creierul solid construit si bazat pe scoala, citit si educatie; restul oamenilor evadeaza voios in lumea Facebook.
  • Like 1
 • În urma unor discuţii repetate legate de obişnuinţa cititului cu nişte ani în urmă am scris asta (îmi dau copyponta):

  1- OBLIGATORIU- părinţii să aibă obiceiul cititului. Degeaba povestiţi cât aţi citit voi pe vremuri. VAX! Puterea exemplului este de bază. Nu te aştepta ca, dacă tu asculţi doar manele, copilul să ajungă singur să asculte clasică, jazz şi rock & roll. Nu este imposibil, dar trebuie sa aibă norocul interferenţei cu un alt astfel de model... Eu inclusiv pe raftul de la budă am în acest moment Călătorie la capătul nopţii. Mi-o dat-o fi-mio ăl mare retur şi m-am apucat s-o recitesc.  2- Le-am explicat diferenţa între un film şi o carte: Atunci când citeşti, TU eşti regizorul. Pui creierul la muncă. Nu iei de-a moca. Imaginaţia este cheia succesului. Deci. Faine şi filmele. Alea de te pun sa gândeşti. Ori alea de te râzi!:)))) Dar cartea în primul rand. De-aia, cred eu, ecranizările care ne plac sunt cele care se apropie cel mai mult de viziunea noastră, creată de cartea în sine.  3- Ai mei citesc de cum au învăţat să lege literele în cuvinte şi, mai apoi, să transforme frazele în imagini mentale(cel mic este la faza asta:)). Au citit de la sine. Dar am avut în grijă şi copiii altora. Nu citeau. La mine regula era/ este simplă:

  10 pagini pe zi ori 200 de genoflexiuni/ 50 de flotări. Poţi "răscumpăra" paginile necitite!:)))

  Pe principiul că dacă nu vrei să fii şef de sclavi, deci om cu carte, ca sclav tre' să ai brandul gros.

  Majoritatea n-au incercat decât de vreo 2 ori varianta cumpărării necititului prin exerciţii fizice. Au ajuns să prindă drag de citit. Nu că aş avea ceva împotriva mişcării. :)))  4- Îmi aduc aminte cu drag, pe unele încă le recitesc, poveştile copilăriei mele- Ispirescu, 1001 de nopţi, pleiada de legende, Charles Dickens, Alphonse Daudet, Daniel Defoe, Jules Verne, Karl May, Mark Twain, etc

  Dar m-am adaptat vremurilor şi le-am cumpărat seriile Harry Potter, Eragon, Stăpânul Inelelor, Cronicile de la Narnia, wtf.

  În timp au ajuns să-şi cumpere singuri cărţi din banii de buzunar. Acum, cei mari, îmi cer sfatul şi citesc literatură serioasă.  Încă o chestie: Când este vorba de filme, evitaţi cât puteţi dublările. Sunt un dezastru pentru dezvoltarea copilului. Parol.

  https://www.facebook.com/notes/tiberiu-popescu/copilul-meu-nu-citeste/1075080235850890/
  • Like 4
 • Javier check icon
  Depinde si de tipul activitatii desfasurate. Si timpul alocat serviciului/profesiei. Nu cred ca poti compara timpurile noastre cu cele in care parintii nostri erau tineri. Acum petrecem la serviciu cate 9-10 ore, perioada in care citim zeci de pagini de rapoarte, expertize, analize, scriem la randul nostru romane de proiecte, astfel ca acasa nu mai avem starea de a citi. Chiar si o carte care ne-ar antrena mintea si spiritul. Pe de alta parte, in pofida faptului ca nu citim beletristica, mintea noastra este totusi antrenata.
  • Like 1
 • dalex check icon
  Cititul raspunde cel mai bine intrebarilor care insotesc viata unui om din copilarie pana la batranete. O persoana care nu are rabdare sa citeasca o carte pentru ca este avid de "distractie", se "distreaza" pentru a nu ramana singur cu propria nulitate si inutilitate.
  Daca tinerii din fata calculatorului au intrebari la care internetul raspunde mai rapid este foarte bine ca citesc pe ecranul calculatorului; daca "cititul" se rezuma la textele altor tineri ( bloggeri ) la fel de "iubitori" de lectura, cititul si comentatul sunt o pierdere de timp.
  Un om fara intrebari personale va "descoperi" intrebarile si raspunsurile altora si va ramane o masa de manevra pentru "analistii" care ne toaca timpul la TV..
  • Like 6
 • Anon check icon
  Unde au fost publicate acele statistici si de unde rezulta corelatia dintre boli mintale sau dezechilibre emotionale si lipsa cititului? De unde rezulta ca programele sunt dezorganizate si aglomerate?
  • Like 0
  • @ Anon
   Corina check icon
   Spre finalul forumului de la „Îngerii păzitori stopează violarea tăranului român” de CTP mi-au fost adresate niște mesaje sub nick-ul dumneavoastră. Cred că nu vă aparțin, totuși.
   • Like 0
  • @ Corina
   Anon check icon
   Ba da, erau ale mele.
   • Like 0
 • Este adevarat ca azi este usor sa te pierzi "rasfoind" printe canale cu telecomanda sau pe diverse retele sociale. E o lupta care o duc zilnic cu mine insumi dar si cu copiii mei. Din fericire sunt totusi initiative bune la unele scoli, ca de exmplu "Clubul de lectura", "Cartea lunii". Si cum le zic fetelor, niciodata nu esti prea mic pentru a citi si prea mare pentru a inceta.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult