Statistica Diapora cu cel puțin 50.000 de voturi
Până deunăzi, știam că românii noștri de peste hotare ar vrea să schimbe România, dar prin vot era foarte complicat. Nu aveau posibilitatea fizică să-și demonstreze puterea votului, blocându-se în cozi interminabile. De la aceste alegeri din 10 noiembrie acest obstacol major a dispărut. Dar, o dată cu el, au dispărut și câteva mituri, descoperind alte realități, neașteptate.
1. Diaspora are o apetență de vot mult mai mare decât românii de acasă, are altă educație civică, altă atitudine participativă. Fals. Acum, când s-au înființat de 3 ori mai multe secții de vot decât la scrutinurile trecute și s-a votat 3 zile s-au prezentat la vot sub 25% dintre românii din străinătate (față de aproape 50% în România). Practic, numai cine nu a vrut nu a votat, pentru că logistic au fost condiții mai mult decât necesare. Plus alternativa votului prin corespondență. La minimum 3 milioane de români cu drept de vot în afara granițelor au votat 675.000. Sigur, un record, dar mitul superiorității a fost doborât.
2. Italia și Spania sunt principalele fiefuri ale Diasporei active. Fals. Când vorbeam de românii plecați în străinătate, ne gândeam că cei mai mulți și cu cele mai multe legături păstrate cu țara sunt în Italia și Spania. Presa are corespondenți speciali în aceste țări, s-au dezvoltat comunicații dedicate lor, cu telefonie și cablu TV de pe platforme românești, transport și coletărie supradimensionate pe aceste zone. Toate inițiativele dedicate diasporei s-au îndreptat spre Italia și Spania. Presupusa legătură emoțională cu țara a fost însă serios pusă la îndoială de comportamentul electoral din 10 noiembrie. Italia a rămas principalul bazin (aproape 130 de mii), dar prezența a fost dezamăgitoare – aproximativ 12%. Italia avea potențial de 1 milion de voturi. Spania a fost și mai surprinzătoare: din 880 de mii de români rezidenți cu drept de vot au venit la urne 89 de mii, adică 10%. Ambele țări au infirmat și faptul că sunt motorul diasporei, cu fermentul oamenilor tineri și dornici să se întoarcă într-o țară mai bună. Eeh, ei nu prea au fost la vot. Votanții dominanți din Italia și Spania au fost din grupa de vârstă 45 – 64 de ani.
Surpriza: Diaspora dinamică este în Marea Britanie și Germania. Oarecum marginalizate în dezbaterile despre Diaspora (mai ales Germania), cele două țări au demonstrat la alegerile prezidențiale că sunt două fief-uri importante și cu greutate ale românilor din străinătate. Marea Britanie este a doua țară contributoare de voturi, iar Germania a treia. Mai mult decât atât, în cele două țări capacitarea la vot a fost net superioară țărilor „tradiționale” (31% Marea Britanie, 17% Germania) și a fost construită în jurul tinerilor – grupa de vârstă 25-34 de ani. O explicație ar fi că în cele două țări mai nordice există și o elită românească, formată din medici, profesori, artiști, specialiști în finanțe și IT.
Una peste alta, concluzia cea mai dureroasă ar fi că românii care pleacă, în marea lor majoritate, se rup de țară și își văd de drumul lor fără să se mai uite înapoi. Mitul că în Diaspora stă speranța reinventării României pe modelul prosper al Occidentului pare și el un mit cel puțin incert. Cei care pot face asta sunt foarte sau prea puțini.
Foto: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos
Datele despre rezidența românilor în străinătate sunt divergente și necentralizate. Pentru analiza de mai sus am folosit ca surse Ambasadele României din cele 4 țări, Institutul Național de Statistică din Italia, presa din Spania și Germania, acestea fiind cel mai aproape de izvoarele oficiale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Lipsa mea de la vot a fost contabilizata in care statistica? In cea cu prezenta de 50% (din Romania) sau in cea cu prezenta de 25% (din diaspora)?
Dar sa nu uitam ca sunt o minoritate.
Votul lor este decisiv atunci, si numai atunci, cand in tara este egalitate. De aici a plecat supraevaluarea. Dar PSD, care a fost invins de ei, exagereaza intotdeauna, pentru a-si justifica esecul.(Pina la urma, blocarea voturilor lor a fost o mare prostie, dar care a dovedit Straineziei, ca PSD este un partid dictatorial, nedemocrat. Si asta a fost o chestie extrem de importanta, alaturi de 10 august. Cred ca decisive.)
In acelasi timp, e de vazut ca daca in tara oamenii evita sa stea la cozi, diasporenii stateau ore intregi la cozi, uneori in ploaie, pentru a-si exprima optiunile politice. De aici a plecat ideea de constiinta politica activa a lor. Si este. Nu din numarul celor care voteaza. In fond, cati au schimbat votul, in defavoarea PSD? Sub 100.000, daca imi amintesc bine.
Dar, mass-media, si trompetele politice, exagereaza intotdeauna. (Vezi rolul televiziunii in alegeri. Rolul mass-mediei in formarea convingerilor politice etc.)
In concluzie: suntem mindri de diasporenii nostri si ii dorim la fel de activi, tot timpul. Ei pot face diferenta, in momentele de cumpana. Si e bine sa stie asta.
Dar nu le cereti lor(doar lor), sa contrabalanseze tot aparatul de partid -si de stat- al fostilor comunisti. Nu pot.
Realitatea e ca democratia din Romania nu poate exista fara efortul diasporenilor si diasporenii au nevoie de democratia de aici. O relatie simbiotica, in favoarea ambelor parti.
Asta este ilegal. Trebuiesc deferiti justitiei romane imediat.
Va suna cunoscut? Mie, da. Dar urmasii acelor nefericiti, chiar daca nu au revenit in tara stramosilor, au investit acolo. S-au simtit legati de tarile din care proveneau. Ai nostri nu sunt nici pe departe atat de amarati. Unii sunt chiar oameni cu pregatire plecati dincolo sa isi gaseasca o viata mai buna. Candva, cumva, asta ar putea ajuta si tara din care provin. Eu asa sper.
2. Ca sa votezi afara trebuie sa te deplasezi cu masina, sa gasesti loc de parcare, sa-l platesti si apoi sa votezi. Intr-un week-end in care ai nevoie sa te odihnesti si sa rezolvi alte probleme, chiar trebuie sa-ti pese rau de tot ca sa acorzi 1-2-3 ore ca sa votezi.
3. Incercati sa mobilizati mai mult pe cei ce au ramas sa iasa la vot. Stiu ca reiau o discutie ce nu convine, dar de acum pina in vara la alegerile locale se pot declansa actiuni de verificare a listelor electorale permanente. Ca nu avem acces la ele. De ce? Sunt secret de stat?
4. Votul prin corespondenta e o mare magarie. Stiu bine legea ca am studiat-o si le-am propus modificari. Chiar CCR a declarat ca e discriminatorie, dar e una pozitiva si se accepta. Plicurile sunt speciale ca sa fie recunoscute, problema legii era sa securizeze nu stiu ce card si nu votul, transportul se face cu Posta Romana. Propriile mele experiente cu ea, cu pachete si plicuri niciodata ajunse, cu plicuri ajunse deteriorat si la ei si la mine, plicuri ajunse cu intirzieri de peste 30 de zile imi spun ca nu e o institutie in care sa ai incredere. Si evident, ca nu raspund la sesizari.
Stiti ca exista tari unde daca ai plecat de mai mult de 5 ani dreptul de vot este suspendat?
5. Aproape 700.000 de romani care au votat in conditii omenesti e extraordinar.
Stiti despre minciuna prin omisiune? Sa va explic. Conform MAE au fost peste 800 de sectii/birouri de vot. O gramada o sa ziceti. Nu e asa, ca acolo intra si cea de la Moscova, si cea din Phenian, si mai stiu eu unde prin lume unde Romania are ambasade si reprezentante diplomatice... Adica gramada nu mai e asa de mare. Apoi legea e timpita rau de tot. Ati vorbit cu cineva dintr-o astfel de sectie de votare care a avut activitate? Sa scrii in tabele cu pixul toate datele cerute, de dimineata de la 7 pina seara la 21... O mica socoteala, cu minimum de timp inainte si dupa inchidere, spune ca in 3 zile acesti oameni au facut min 45 de ore, nepunind la socoteala drumul fiecaruia de la sectie acasa si invers...
6. De ce va mirati si suparati? Romanii care pleaca nu sunt primiti cu covor rosu si au multe probleme de rezolvat cind pleaca, de la gasit locuinta la gasit job si invatat limba. Mai mult, pe masura ce timpul trece distanta crste, pentru ca lista de subiecte de vorbit cu cei din Romania devine din ce in ce mai mica. Iar cind vii in vizita, pina la rude si prieteni te intilnesti cu cei de la vama si pasapoarte, care de multe ori sunt oricum, numai politicosi si amabili nu. Iar la plecare ultimii sunt tot ei si soselele pline de gropi.
7. Ca si concluzie, cred ca am avut dreptate sa cerem mai multe sectii de votare, pentru ca intre 200.000 si 670.000 e o diferenta.
"torilor de vot. SUA permite votul doar celor care au impozitele plătite la zi, în țară, Germania doar celor care motivează în scris dorința de vot, Marea Britanie doar un număr limitat de ani după părăsirea țării șamd. La noi, s-a mers cu aberația pînă la organizarea unei secții de vot la Phenian, deși acolo votează doar personalul ambasadei, iar acesta o putea face prin corespondență."
Eu sunt pentru mersul la urne si eventual anularea votului.
Mereu imi imaginez urmatoarea situatie: primarul actual al capitalei ales cu vreo 250.000 de voturi, dar avind si tot atitea voturi nule, sau mai mult.
Sau un presedinte ales cu 6 milioane de voturi, dar cu 5 milioane de voturi nule.
Sau parlamentul ales dar cu 4-5-6 milioane de voturi nule. Asta demonstreaza vointa si dorinta si lipsa de legitimitate nu numai intern, ci si extern...
Va puteti imagina asta?