Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mituri despre Diaspora spulberate de alegerile din 10 noiembrie: ce credeam noi și ce s-a întâmplat în realitate

Vot diaspora - tabel

photo icon Vot diaspora - tabel

Statistica Diapora cu cel puțin 50.000 de voturi

Până deunăzi, știam că românii noștri de peste hotare ar vrea să schimbe România, dar prin vot era foarte complicat. Nu aveau posibilitatea fizică să-și demonstreze puterea votului, blocându-se în cozi interminabile. De la aceste alegeri din 10 noiembrie acest obstacol major a dispărut. Dar, o dată cu el, au dispărut și câteva mituri, descoperind alte realități, neașteptate.

1. Diaspora are o apetență de vot mult mai mare decât românii de acasă, are altă educație civică, altă atitudine participativă. Fals. Acum, când s-au înființat de 3 ori mai multe secții de vot decât la scrutinurile trecute și s-a votat 3 zile s-au prezentat la vot sub 25% dintre românii din străinătate (față de aproape 50% în România). Practic, numai cine nu a vrut nu a votat, pentru că logistic au fost condiții mai mult decât necesare. Plus alternativa votului prin corespondență. La minimum 3 milioane de români cu drept de vot în afara granițelor au votat 675.000. Sigur, un record, dar mitul superiorității a fost doborât.

2. Italia și Spania sunt principalele fiefuri ale Diasporei active. Fals. Când vorbeam de românii plecați în străinătate, ne gândeam că cei mai mulți și cu cele mai multe legături păstrate cu țara sunt în Italia și Spania. Presa are corespondenți speciali în aceste țări, s-au dezvoltat comunicații dedicate lor, cu telefonie și cablu TV de pe platforme românești, transport și coletărie supradimensionate pe aceste zone. Toate inițiativele dedicate diasporei s-au îndreptat spre Italia și Spania. Presupusa legătură emoțională cu țara a fost însă serios pusă la îndoială de comportamentul electoral din 10 noiembrie. Italia a rămas principalul bazin (aproape 130 de mii), dar prezența a fost dezamăgitoare – aproximativ 12%. Italia avea potențial de 1 milion de voturi. Spania a fost și mai surprinzătoare: din 880 de mii de români rezidenți cu drept de vot au venit la urne 89 de mii, adică 10%. Ambele țări au infirmat și faptul că sunt motorul diasporei, cu fermentul oamenilor tineri și dornici să se întoarcă într-o țară mai bună. Eeh, ei nu prea au fost la vot. Votanții dominanți din Italia și Spania au fost din grupa de vârstă 45 – 64 de ani.

Surpriza: Diaspora dinamică este în Marea Britanie și Germania. Oarecum marginalizate în dezbaterile despre Diaspora (mai ales Germania), cele două țări au demonstrat la alegerile prezidențiale că sunt două fief-uri importante și cu greutate ale românilor din străinătate. Marea Britanie este a doua țară contributoare de voturi, iar Germania a treia. Mai mult decât atât, în cele două țări capacitarea la vot a fost net superioară țărilor „tradiționale” (31% Marea Britanie, 17% Germania) și a fost construită în jurul tinerilor – grupa de vârstă 25-34 de ani. O explicație ar fi că în cele două țări mai nordice există și o elită românească, formată din medici, profesori, artiști, specialiști în finanțe și IT.

Una peste alta, concluzia cea mai dureroasă ar fi că românii care pleacă, în marea lor majoritate, se rup de țară și își văd de drumul lor fără să se mai uite înapoi. Mitul că în Diaspora stă speranța reinventării României pe modelul prosper al Occidentului pare și el un mit cel puțin incert. Cei care pot face asta sunt foarte sau prea puțini.

Votarea la Londra

Foto: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos

Datele despre rezidența românilor în străinătate sunt divergente și necentralizate. Pentru analiza de mai sus am folosit ca surse Ambasadele României din cele 4 țări, Institutul Național de Statistică din Italia, presa din Spania și Germania, acestea fiind cel mai aproape de izvoarele oficiale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania (adica in Rupea, jud. Brasov). De 28 de ani locuiesc in strainatate (1991-1995 in Franta, apoi 1995 - 2002 in UK, apoi in SUA) intre 6 si 12 luni pe an. Nu am votat pe 8-9-10 noiembrie (eram in delegatie in Windhoek, Namibia). Cea mai apropiata sectie de votare era la 1500 km in Africa de Sud (Cape Town).
    Lipsa mea de la vot a fost contabilizata in care statistica? In cea cu prezenta de 50% (din Romania) sau in cea cu prezenta de 25% (din diaspora)?
    • Like 0
  • Votul diasporei este foarte important.
    Dar sa nu uitam ca sunt o minoritate.
    Votul lor este decisiv atunci, si numai atunci, cand in tara este egalitate. De aici a plecat supraevaluarea. Dar PSD, care a fost invins de ei, exagereaza intotdeauna, pentru a-si justifica esecul.(Pina la urma, blocarea voturilor lor a fost o mare prostie, dar care a dovedit Straineziei, ca PSD este un partid dictatorial, nedemocrat. Si asta a fost o chestie extrem de importanta, alaturi de 10 august. Cred ca decisive.)
    In acelasi timp, e de vazut ca daca in tara oamenii evita sa stea la cozi, diasporenii stateau ore intregi la cozi, uneori in ploaie, pentru a-si exprima optiunile politice. De aici a plecat ideea de constiinta politica activa a lor. Si este. Nu din numarul celor care voteaza. In fond, cati au schimbat votul, in defavoarea PSD? Sub 100.000, daca imi amintesc bine.
    Dar, mass-media, si trompetele politice, exagereaza intotdeauna. (Vezi rolul televiziunii in alegeri. Rolul mass-mediei in formarea convingerilor politice etc.)
    In concluzie: suntem mindri de diasporenii nostri si ii dorim la fel de activi, tot timpul. Ei pot face diferenta, in momentele de cumpana. Si e bine sa stie asta.
    Dar nu le cereti lor(doar lor), sa contrabalanseze tot aparatul de partid -si de stat- al fostilor comunisti. Nu pot.
    Realitatea e ca democratia din Romania nu poate exista fara efortul diasporenilor si diasporenii au nevoie de democratia de aici. O relatie simbiotica, in favoarea ambelor parti.
    • Like 0
  • Liliana check icon
    Eu locuiesc in Italia și am votat prin corespondenta pentru ca cea mai apropiată secție de votare a fost la 200 km distanță, la Bari. In regiunea asta sunt multe românce care, chiar dacă ar vrea sa voteze, nu pot ajunge la secția de votare din cauza ca nu au mijloace de transport personale și nici de transport comun nu sunt. Așa ca nu cred ca e numai dezinteres.
    • Like 1
  • golan check icon
    Deci ai luat numarul total de emigranti si ai scos rata de prezenta? Asta a fost de-a dreptul stupid. Nu toti isi doresc sa mai aiba de-a face cu Romania, nu toti mai au acte valide sau timp sa si le reinnoiasca, chiar daca ar vota ocazional, iar alergaturile la care te supune statul roman nu sunt de joaca. Orice alta concluzie derivata plecand de la aceasta premisa stupida este evident si ea complet gresita. In cel mai bun ai aflat ca in Spania si Italia au plecat cei mai multi romani care nu mai au legaturi cu tara din diverse motive.
    • Like 0
    • @ golan
      Dovediti o fractura logica. Adica, ma clar, lipsa ei. Ce legatura este intre metoda de calcul si motivatia indivizilor? Ha?
      • Like 0
    • @ golan
      @golan: "nu toti mai au acte valide sau timp sa si le reinnoiasca,"
      Asta este ilegal. Trebuiesc deferiti justitiei romane imediat.
      • Like 1
  • Nu sunt chiar atat de pesimist. Daca ne uitam in istorie vedem ca nu suntem noi primii care au cunoscut un fenomen emigrationist atat de amplu. Inaintea noastra l-au cunoscut Irlanda sau Italia, tot din motive economice. Irlandezii au inceput sa emigreze masiv dupa Marea Foamete de la mijlocul secolului XIX, declansata de mana cartofului, principalul aliment al populatiei. Iar italienii erau si ei foarte saraci. Intr-atat incat la mijlocul secolului XX chiar erau parcuri in Elvetia la intrarea carora scria "Interzis accesul cainilor si italienilor" (episodul e relevat de Tony Judt in "Postwar: A History of Europe since 1945"). Iar despre imaginea lor e suficient sa spunem cum a fost judecat cazul Sacco-Vanzetti in America interbelica. Fara a avea probe concludente, juriul i-a condamnat pe cei doi doar pentru ca erau italieni si italienii, nu-i asa?, erau in stare de orice (executati, cei doi aveau sa fie reabilitati in anii '70).
    Va suna cunoscut? Mie, da. Dar urmasii acelor nefericiti, chiar daca nu au revenit in tara stramosilor, au investit acolo. S-au simtit legati de tarile din care proveneau. Ai nostri nu sunt nici pe departe atat de amarati. Unii sunt chiar oameni cu pregatire plecati dincolo sa isi gaseasca o viata mai buna. Candva, cumva, asta ar putea ajuta si tara din care provin. Eu asa sper.
    • Like 2
  • Da, DEZAMAGIRE TOTALA! Diaspora nu a votat !!! Nu stiu de ce. Efectiv nu-mi vine sa cred, cand am vazut cu ochii mei ce multe sectii de votare au fost organizate la Dublin, cel putin. S-ar fi putut vota in conditii optime....Posibil ca lipsa de curaj a opozitiei care e neputincioasa in fata mafiei psd-iste a reusit sa aduca in depresie pana si diaspora....incepem cu totii sa banuim ca MAFIA e vesnica.....
    • Like 0
  • E tare usor sa criticam...mult mai usor decat sa intelegem...si sa fim in totalitate factuali. In cele mai multe tari, birourile de vot au fost in orasele principale ...si multi stau in orase mici departe...asa ca chiar si acum, erau oameni care au facut sute de km sa voteze (imaginati-va in Romania sectii de votare in doar 10 din cele mai mari orase...si restul nimic...deci trebuie sa iei masina/trenul sa cauti cea mai apropiata sectie de vot) ...si bravo lor daca au facut-o ...altii...si asta e majoritatea erau prea obositi. Pentru ca vedeti voi, majoritatea celor care sunt straini in tara in care lucreaza, trebuie sa lucreze mai multe zile si mai multe ore ca sa isi faca un trai decent. Personal am intalnit o doamna care lucrase toata saptamana (inclusiv duminica pana la ora 18h30) ...da...mai avea vreo 2h la dispozitie sa mearga sa voteze si am indemnat-o sa o faca ...raspunsul ei "doamna...credeti ca mai am putere avant in vedere cat sunt de obosita si cat am lucrat". Bine-nteles, sunt scuze....si in acelasi timp sunt si cauze important de luat in considerare. In plus de asta, sincer...avand in vedere cat aruncati cu noroi inspre cei din diaspora din toate directiile (mai ales anumite partide si televiziuni)...nu e de mirare ca ne indepartam din ce in ce mai mult. Nu m-am asteptat din partea Republica sa publice un asemenea articol...
    • Like 0
  • Politicienii contra PSD trebuie să schimbe discursul politic. Sloganul "PSD să dispară" este anacronic. Mulți cetățeni români din țară sunt de orientare socialistă, nu comunistă, așa cum susțin alte partide. Discursul politic trebuie să aibă și conținut executiv, nu de execuție. Trebuie să convingă electoratul socialist că sunt și productivi, nu numai Gică Contra.
    • Like 0
    • @ Elvira Popescu
      PSD nu este nici socialist, nici comunist. Este infractional.
      • Like 0
  • Stelian check icon
    1. Nu cereti celor plecati sa va rezolve problemele din Romania. Nu-i acuzati, ca doar Romania i-a alungat.
    2. Ca sa votezi afara trebuie sa te deplasezi cu masina, sa gasesti loc de parcare, sa-l platesti si apoi sa votezi. Intr-un week-end in care ai nevoie sa te odihnesti si sa rezolvi alte probleme, chiar trebuie sa-ti pese rau de tot ca sa acorzi 1-2-3 ore ca sa votezi.
    3. Incercati sa mobilizati mai mult pe cei ce au ramas sa iasa la vot. Stiu ca reiau o discutie ce nu convine, dar de acum pina in vara la alegerile locale se pot declansa actiuni de verificare a listelor electorale permanente. Ca nu avem acces la ele. De ce? Sunt secret de stat?
    4. Votul prin corespondenta e o mare magarie. Stiu bine legea ca am studiat-o si le-am propus modificari. Chiar CCR a declarat ca e discriminatorie, dar e una pozitiva si se accepta. Plicurile sunt speciale ca sa fie recunoscute, problema legii era sa securizeze nu stiu ce card si nu votul, transportul se face cu Posta Romana. Propriile mele experiente cu ea, cu pachete si plicuri niciodata ajunse, cu plicuri ajunse deteriorat si la ei si la mine, plicuri ajunse cu intirzieri de peste 30 de zile imi spun ca nu e o institutie in care sa ai incredere. Si evident, ca nu raspund la sesizari.
    Stiti ca exista tari unde daca ai plecat de mai mult de 5 ani dreptul de vot este suspendat?
    5. Aproape 700.000 de romani care au votat in conditii omenesti e extraordinar.
    Stiti despre minciuna prin omisiune? Sa va explic. Conform MAE au fost peste 800 de sectii/birouri de vot. O gramada o sa ziceti. Nu e asa, ca acolo intra si cea de la Moscova, si cea din Phenian, si mai stiu eu unde prin lume unde Romania are ambasade si reprezentante diplomatice... Adica gramada nu mai e asa de mare. Apoi legea e timpita rau de tot. Ati vorbit cu cineva dintr-o astfel de sectie de votare care a avut activitate? Sa scrii in tabele cu pixul toate datele cerute, de dimineata de la 7 pina seara la 21... O mica socoteala, cu minimum de timp inainte si dupa inchidere, spune ca in 3 zile acesti oameni au facut min 45 de ore, nepunind la socoteala drumul fiecaruia de la sectie acasa si invers...
    6. De ce va mirati si suparati? Romanii care pleaca nu sunt primiti cu covor rosu si au multe probleme de rezolvat cind pleaca, de la gasit locuinta la gasit job si invatat limba. Mai mult, pe masura ce timpul trece distanta crste, pentru ca lista de subiecte de vorbit cu cei din Romania devine din ce in ce mai mica. Iar cind vii in vizita, pina la rude si prieteni te intilnesti cu cei de la vama si pasapoarte, care de multe ori sunt oricum, numai politicosi si amabili nu. Iar la plecare ultimii sunt tot ei si soselele pline de gropi.
    7. Ca si concluzie, cred ca am avut dreptate sa cerem mai multe sectii de votare, pentru ca intre 200.000 si 670.000 e o diferenta.
    • Like 4
    • @ Stelian
      Ionel check icon
      https://inpolitics.ro/cind-boicotarea-votului-devine-indatorire-cetateneasca-si-ceva-despre-paradoxul-mioritic_18444104.html

      "torilor de vot. SUA permite votul doar celor care au impozitele plătite la zi, în țară, Germania doar celor care motivează în scris dorința de vot, Marea Britanie doar un număr limitat de ani după părăsirea țării șamd. La noi, s-a mers cu aberația pînă la organizarea unei secții de vot la Phenian, deși acolo votează doar personalul ambasadei, iar acesta o putea face prin corespondență."
      • Like 0
    • @ Ionel
      Stelian check icon
      Personal nu sunt de acord cu boicotul. Lipsa de la urne in 2016 a facut ravagii, iar partidul cistigator si-a clamat mereu legitimitatea.
      Eu sunt pentru mersul la urne si eventual anularea votului.
      Mereu imi imaginez urmatoarea situatie: primarul actual al capitalei ales cu vreo 250.000 de voturi, dar avind si tot atitea voturi nule, sau mai mult.
      Sau un presedinte ales cu 6 milioane de voturi, dar cu 5 milioane de voturi nule.
      Sau parlamentul ales dar cu 4-5-6 milioane de voturi nule. Asta demonstreaza vointa si dorinta si lipsa de legitimitate nu numai intern, ci si extern...
      Va puteti imagina asta?
      • Like 1
  • Rezultate Romania : dintre Raul mai mare si Reaua mai mica . Rezultate diaspora : Penalul mai mare si Penalul mai mic. Masurile luate de guvernul Dancila pentru facilita votul diasporei a aratat ca in conditii mult mai bune apetitul de a merge la urne a ramas aproape acelasi. Diferenta de la 385 la 700 de mii ,in conditiile triplarii numarului de sectii ,aplicarea votului prin corespondenta si a trei zile de vot , in care s-a suprapus si “discomfortul” de a vota vineri ca era zi de lucru, explica o stare de detasare de problemele tarii din care au plecat. Editarea , reluarea si comenatriile focusate pe idea ca trebuie sa intelegem diferenta dintre votul de acasa, de la marginea blocului sau la o distanta de o statie de autobuz, fata de zecile, sute de km. parcursi de votantii din diaspora , sunt un demers adresat unora care par a fi dezinformati . Toti cei plecati au cunostinte si colegi de alte nationalitati care la vot se duc numai la ambasade sau consulate ale tarilor lor , altii au doar posibilitatea de a vota acasa dar , pentru noi ( diasporeni ), acest lucru nu este suficient ! Ai plecat si stim si noi dece ai plecat ! nu ai plecat de bine ci de multe alte rele ! Acum cand traiesti un pic mai bine sau la fel, a rabufnit respectarea drepturilor : vrei urna la scara blocului la care stai. Ne pare rau trebuie sa accepti ca aceasta plecare conduce si la lucruri mai bune pentru tine dar si dezavantaje din care modalitatea de vot este una din ele si trebuie sa o accepti. Vrei sa participi la alegerea destinului tarii tale faci un efort. Dece este important votul celor din afara ? pentru ca sunt cetateni romani si au acest drept . Atat. Ideea ca fac alegeri superioare prin statutul lor este complet falimentara. In Europa , America se munceste organizat si fest 8 - 10 ore zilnic. Dupa aceea vrei sa te bucuri de timpul tau liber si banii , bunurile pe care le-ai castigat . De ce as crede ca esti mai informat decat noi cei din tara ? de ce as crede ca analiza ta este mai completa si mai valoroasa decat a noastra celor autohtoni. Daca facem o comparatie a distributiilor voturilor constatam urmatoarele : mare parte a poporului a ales intre Raul cel mai mare si Reaua mai mica , diaspora a ales intre Penalul mai mare si Penalul mai mic . Nu stim in acest moment care din cei doi este Penalul mai mic. Decamdata : Iohanis a mai pierdut acum 2 luni una din casele luate cu “bani din meditatii” pe motiv de fals si uz de fals in acte publice si refuza plata taxelor pentru casa pierduta anul trecut in valoare de cca.300.000 € iar, recent punerea pe rol la Parchetul General a unor noi dosare penale din care enumeram 164/P/2016, 260 /P/2018, 373/P/2018, 419/P/2018 ceea ce cred ca-l mentine funtas in acest top. In cazul lui Barna suspiciunea de a fi fraudat bani seriosi din fonduri europene este in cercetare .Dar ce-mi pasa mie cetatean roman , invat si eu de la cei mai inteligenti ca mine - Dl Barna - si aplic aceeasi regula : Esti Penal ! si , pana una alta, ai participat la alegerile prezidentiale si ai luat voturi ca lumea. Pentru cei care sunt dezinformati va furnizez informatia urmatoare : in toate proiectele cu fonduri europene , aplicantii sunt obligati sa completeze pentru fiecare furnizor , un formular tipizat in care declara ca nu are rude de gradul 1,2,3 nu este asociat si nu are actiuni in firmele respective si nici n-a fost actionar pana la 5 ani in urma , nu au afaceri comune in alte proiecte, nu sunt rude prin alianta. Pana la o hotarare a unei instante este bine de stiut ca Dl Barna avea in toate firmele furnizoare , rude , prieteni , parteneri de afaceri consultanti din aceeasi echipa. Daca ne reintoarcem la votul intern mai constatam ca actualul presedinte in dubla sa ipostaza de Raul cel mare si Penal mai mare sau mai mic ( nu stim inca ), nu are curaj sa aiba o dezbatere directa cu aceea denumita si “proasta neamului “ ceea ce este de neinteles. Eu , si unii dintre noi , apreciem aportul nepretuit al vînei de intelepciune pe care s-a altoit demersul capitalismului pragmatic al concetatenilor nostrii pana la limita la care exprimarea liberatatilor lor nu ingradeste libertatea mea.
    • Like 1
    • @ Hritac Mircea
      Gata, m-ai convins, votez cu Dăncilă, la noapte înalț o rugăciune să câștige, să mă simt mândru ca român că mă va reprezenta cu cinste în fața națiunilor lumii. Ca să îi convingi și pe alții, era bine să adaugi că Iohannis e un alogen, o slugă a imperialiștilor care vor să pună mâna pe țărișoară și să devenim vasalii lor, că a vândut mafiei străine copii pentru organe și că tac'su se lăfăie într-o vila în putredul occident, în fieful naziștilor din care face parte întreaga lor familie.
      • Like 3
    • @ Hritac Mircea
      Intrrbi de ce ar fi mai informati cei din diaspora? In primul rand, pentru ça au vazut si altceva, o bucatica de normalitate, normalitate pe care ghirtoi care iti seamana, se straduiesc sa o ascunda. Uita-te sa vezi si ce imagine ne face in lume proasta cea mica, imagine care pe noi cei pierduti in lume si pe voi, cei ramasi in ograda voastra, ne face de ras. Dar mare parte dintre voi, cei ramasi acasa din "patriotism" , nu vedeti asta, ça v-au momit cu doi mici sau cu o crestere de salarii inexistenta in realitate. Fii sanatos si voteaza-ti javra cea mica si pacaleste in continuare prostii care te cred pentru ça nu au vazut niciodata fata normala a lumii!
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Va conving imediat: In dec 2018 ,Penalul cel Mare facea bale la gura afirmand ca : "Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului CE !" Deci, nu a spus ca PSD , nu Dragniiia , nu guvernul Dancila , nu este pregatit pentru aceasta functie , nimic din toate acestea , Romania nu era pregatita. Dupa terminarea exercitiului Romaniei prin executivul Dnei Dancila , in iulie Iohanis se lauda cu aportul lui la derularea dosarelor rezolvate de Romania. Intrebare : dar daca demersul lui Iohanis ar fi reusit si s-ar fi amanat randul Romaniei inlocuita fiind de Finlanda ? Ce s-ar fi intamplat ? Va spun eu : in 32 de mandate de presedintie de cate 6 luni la Consiliului CE in care si Bulgaria a facut fata cerintelor , acum si inca 50 - 60 de ani de acum in colo s-ar fi stiut ca numai Romania nu a reusit in aceasta functie . Frumoasa eticheta ne-ar fi pus la toti in frunte actualul presedinte al Romaniei ! Il mai vreti ? Poate pana la urma reuseste el ceva !
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Va conving imediat : In dec 2018 ,Penalul cel Mare facea bale la gura afirmand ca : "Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului CE !" Deci, nu a spus ca PSD , nu Dragniiia , nu guvernul Dancila , nu este pregatit pentru aceasta functie , nimic din toate acestea , Romania nu era pregatita. Dupa terminarea exercitiului Romaniei prin executivul Dnei Dancila , in iulie Iohanis se lauda cu aportul lui la derularea dosarelor rezolvate de Romania. Intrebare : dar daca demersul lui Iohanis ar fi reusit si s-ar fi amanat randul Romaniei inlocuita fiind de Finlanda ? Ce s-ar fi intamplat ? Va spun eu : in 32 de mandate de presedintie de cate 6 luni la Consiliului CE in care si Bulgaria a facut fata cerintelor , acum si inca 50 - 60 de ani de acum in colo s-ar fi stiut ca numai Romania nu a reusit in aceasta functie . Frumoasa eticheta ne-ar fi pus la toti in frunte actualul presedinte al Romaniei ! Il mai vreti ? Poate pana la urma reuseste el ceva !
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Nu m-ai convins cu nici un fel de argument. Dar poti sa anlizezi un pic asta , daca vrei : In dec 2018 ,Penalul cel Mare facea bale la gura afirmand ca : "Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului CE !" Deci, nu a spus ca PSD , nu Dragniiia , nu guvernul Dancila , nu este pregatit pentru aceasta functie , nimic din toate acestea , Romania nu era pregatita. Dupa terminarea exercitiului Romaniei prin executivul Dnei Dancila , in iulie Iohanis se lauda cu aportul lui la derularea dosarelor rezolvate de Romania. Intrebare : dar daca demersul lui Iohanis ar fi reusit si s-ar fi amanat randul Romaniei inlocuita fiind de Finlanda ? Ce s-ar fi intamplat ? Va spun eu : in 32 de mandate de presedintie de cate 6 luni la Consiliului CE in care si Bulgaria a facut fata cerintelor , acum si inca 50 - 60 de ani de acum in colo s-ar fi stiut ca numai Romania nu a reusit in aceasta functie . Frumoasa eticheta ne-ar fi pus la toti in frunte actualul presedinte al Romaniei ! Il mai vreti ? Poate pana la urma reuseste el ceva !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult