Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moartea domnului Ursulescu

urs pe sosea - foto IPJ Harghita

 Foto IPJ Harghita

Sunt convins că dacă am vedea tot filmul ursului rănit și ignorat de autorități timp de 18 ore pe marginea drumului, acesta ar descrie aceeași imagine jalnică a serviciilor publice precum filmul accidentului din Apuseni sau filmul crimelor de la Caracal.

Funcționarii publici se vor justifica, spunând că ei doar au respectat regulile. Criticii lor vor spune că avem nevoie de noi reguli. Aici cele două tabere se aseamănă, fiindcă pun accentul pe formă, nu pe substanță. Desigur, poate ar trebui legiferată o nouă regulă, căci accidentele cu urși tamponați de mașini sunt din ce în ce mai frecvente. Dar nu regulile ne vor salva de la următoarea dramă. Regulile sunt relevante doar pentru constelația de evenimente pentru care au fost destinate. Însă niciun om nu poate prevedea lebăda neagră, evenimentul care nu a fost anticipat de nimeni. Și el se va întâmpla, doar viitorul este incert.

Nu regulile sunt cea mai mare problemă. Cel mai jalnic lucru mi se pare lipsa de omenie. Nesimțirea și indolența cu care oameni plătiți să vegheze la bunul mers al comunității au încercat să respecte regulile.

În urmă cu ceva timp, doi salvamontiști au preluat o capră neagră rănită, au cărat-o în rucsac și au dus-o la veterinar. Astăzi am auzit - și sper că este doar un zvon - că cei doi s-au ales cu dosar penal. Nu m-ar mira, e firesc, nu au acționat conform regulilor.

Regulile sunt importante, însă ele trebuie completate de virtuți. Nu regulile ne fac oameni, ci invers. În România ne confruntăm cu o inflație de legi și un groaznic deficit de calități morale. Și aici nu mă refer doar la autorități. Medici, profesori, antreprenori dau zilnic dovada micimii lor sufletești.

Citiți și:

Genul de om care i-a spus Alexandrei să nu mai țină linia ocupată „funcționează" și în școli, și în spitale, și în primării, și la drumuri, și poduri

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca problema e ca si cei care fac regulile, si cei care vegheaza la aplicarea lor, si cei care ar trebui sa se conformeze regulilor, si cei care judeca neaplicarea sau aplicarea defectuoasa nu au exercitiul asta. Nu sunt obisnuiti sa cantareasca faptele cu capul lor. Si atunci respecta ce scrie in "prospect" la virgula, fara a gandi. Umanitatea a disparut de peste tot si a fost inlocuita cu regulamente. Nu conteaza cat de obtuze si ilogice sunt. In plus nu sunt redactate cu adevarat regulamente noi, ci sunt luate alea vechi si unde scria Republica Socialista se pune ce trebuie acum. Unde scria tovarasul X se pune domnul, continutul si functionalitatea ramanand tot aia din 67, copiata dupa aia din 47.
    • Like 0
  • Prin fiecare întâmplare se demonstrează că suntem niște cretini, rămași undeva in întunericul evului mediu, niște pupători de oase ( moaște), robi ai ignoranței liber consimțite.
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Ati pus punctul pe i.
    Nu mai e nimic de adaugat.
    Sper ca ursoaica sa nu fi avut pui.
    Shit can happen,dar in Ro are loc zilnic, in orice loc si din pacate nu exista iesire.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Din ciclul ,, Cât de tămpiți sunt Bugetarii noștrii,,
    • Like 1
    • @ Dorin
      Dar nu numai .. Nu vi s-a intamplat sa nu se intervina in situatii de bun simt, in care cineva are nevoie de ajutor ?
      Nu sunt numai bugetarii, dar in general e mai usor sa dam vina pe cineva.
      • Like 0
  • La Timișoara sunt omorâți oameni cu substanțe de deratizare/dezinsecție și prim-ministrul și presa tace. În Harghita a murit un urs și toată presa s-a opărit, iar prim-ministrul a tunat și fulgerat. România normală ?!?
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Roxana B check icon
      Pai e exact aceeasi atitudine de nepasare, de ignorare a consecintelor unui gest/accident si de lipsa de responsabilitate.
      In cazul deratizarii din blocul timisorean, nu ar fi fost normal ca locatarii sa fie anuntati dinainte, sa fie avertizati de riscuri ca sa stie de ce sa se fereasca, in fine, chestii de bun simtz, care trebuiau scrise pe flyere si lipite pe toate usile din blocul respectiv.
      Anuntata deratizarea din timp , precum si masurile de protectie de dupa.
      Iar in cazul ursului, exact aceeasi atitudine ca in cazul prabusirii avionului din Apuseni, cazul Caracal, cazul prabusirii elicopterului SMURD in Techirghiol ,Colectiv samd.
      Lipsa de responsabilitate, indiferentza, lipsa de empatie ,lipsa de organizare.

      • Like 1
    • @ Roxana B
      Persoane nepregatite profesional care ocupa functii publice pe criterii exclusiviste, politice, rudenie, amantlacuri samd, care nu se intereseaza de bunul mers al lucrurilor, pentru ca intai nu le cunosc si nici nu vor sa o faca? Ce este mai rau este ca niciodata nu vor avea alt comportament. Proba de foc a noului guvern ar fi sa schimbe, mentalitati, oameni si functii. Abia atunci va fi un inceput.
      • Like 0
  • Un articol care pune punctul pe i.

    Dezbaterea aceasta a inceput acum 2500 de ani in China, scoala legalista a lui Wang Fei si cea confucianista a lui Kung Fuzi dezbateau exact aceasta problema. Legalistii credeau ca omule rau si prin urmare ar trebui strunit de cat mai multe reguli aplicate de cat mai multi angajati ai statului.
    Confucianistii cred omul e bun si nu e nevoie de atatea reguli care sa-l ingradeasca, e suficient doar sa-i aratam constant modelele bune din societate.


    Istoric, noi am fost constant educati in ideea legalismului: vrem mai multe reguli si vrem autoritati implicate in toate aspectele vietii de zi cu zi. Perioada comunista a dus acest tip de educatie la extrem. scoala romaneasca fiind intesata de reguli, Toti eram pedepsiti, pusi la colt, mereu aratati cu degetul cand nu respectam regulile. Nu ni s-a aratat niciodata recompensa, modelul bun de urmat, ci doar pedeapsa. In situatiile in care trebuia sa incalci o regula pt a face o fapta buna, erai constant invatat ca regula primeaza.

    Subscriu cu ideea autorului, ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe aspectul moral. Dar cum sa faci acest lucru intr-o societate atat de dresata?


    P.S. - mai multe detalii despre confucianism si legalism aici: https://www.khanacademy.org/humanities/world-history/ancient-medieval/zhou-qin-han-china/a/the-philosophers-of-the-warring-states
    • Like 0
  • Încâlceli și încrengături de interese pe fondul regulii de aur a administrației publice ( disiparea răspunderii până la dispariție ). Problema reală care trebuie rezolvată o reprezintă atenuarea, dacă nu eliminarea, cauzelor care duc la frecventa intersecție a arealelor de habitat al animalelor sălbatice ce cele umane precum și lipsa unei zone tampon de siguranță între cele două areale. Există și în țară și în afara ei specialiști care cunosc arealul necesar viețuirii în sălbăticie a fiecărei specii de animal sălbatic, dar interese obscure ( cum ar fi dorința oamenilor de a fi vânători de succes, sau tot dorința oamenilor de a avea o casă de vacanță cât mai în sălbăticie ) nu țin cont de astfel de „mofturi”. Cât timp acestea rămân nerezolvate vom avea tot mai des premise de circ mediatic cu animale sălbatice și oameni.
    • Like 6
    • @ Voicu Nicolae
      Aici va dau dreptate. Daca adaugam si marea defrisare nationala - ce a condus la restrangerea continua a zonelor in care animalele salbatice pot trai fara a interactiona cu oamenii - incepem sa avem o imagine completa.
      Asteptam documentarul de la Netflix, sa aflam si ceva noutati privind contributia firmelor straine la aceasta situatie.
      • Like 3
  • Ionel check icon
    Stiti ce ma surprinde pe mine cel mai mult la ce vad ca se intampla in media on line si audio vizuala !? Toate lumea moare de grija ursului dar nimeni nu spune nimic de familia care a dat cu masina peste urs !!!! Or fi sanatosi ? au patit ceva ? masina este grav avariata !? Ce masuri vor fi luate sa nu te intalnesti cu animale salbatice pe drumurile publice etc !!!?
    • Like 3
    • @ Ionel
      Da, zau... ca ar trebui sa ne ingrijoram pentru o familie care a sunat la 112 pentru ca au lovit cu masina un animal.

      Am o banuiala ca daca vreun om din masina ar fi fost ranit, nu sunau de urs.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult