Foto IPJ Harghita
Sunt convins că dacă am vedea tot filmul ursului rănit și ignorat de autorități timp de 18 ore pe marginea drumului, acesta ar descrie aceeași imagine jalnică a serviciilor publice precum filmul accidentului din Apuseni sau filmul crimelor de la Caracal.
Funcționarii publici se vor justifica, spunând că ei doar au respectat regulile. Criticii lor vor spune că avem nevoie de noi reguli. Aici cele două tabere se aseamănă, fiindcă pun accentul pe formă, nu pe substanță. Desigur, poate ar trebui legiferată o nouă regulă, căci accidentele cu urși tamponați de mașini sunt din ce în ce mai frecvente. Dar nu regulile ne vor salva de la următoarea dramă. Regulile sunt relevante doar pentru constelația de evenimente pentru care au fost destinate. Însă niciun om nu poate prevedea lebăda neagră, evenimentul care nu a fost anticipat de nimeni. Și el se va întâmpla, doar viitorul este incert.
Nu regulile sunt cea mai mare problemă. Cel mai jalnic lucru mi se pare lipsa de omenie. Nesimțirea și indolența cu care oameni plătiți să vegheze la bunul mers al comunității au încercat să respecte regulile.
În urmă cu ceva timp, doi salvamontiști au preluat o capră neagră rănită, au cărat-o în rucsac și au dus-o la veterinar. Astăzi am auzit - și sper că este doar un zvon - că cei doi s-au ales cu dosar penal. Nu m-ar mira, e firesc, nu au acționat conform regulilor.
Regulile sunt importante, însă ele trebuie completate de virtuți. Nu regulile ne fac oameni, ci invers. În România ne confruntăm cu o inflație de legi și un groaznic deficit de calități morale. Și aici nu mă refer doar la autorități. Medici, profesori, antreprenori dau zilnic dovada micimii lor sufletești.
Citiți și:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu mai e nimic de adaugat.
Sper ca ursoaica sa nu fi avut pui.
Shit can happen,dar in Ro are loc zilnic, in orice loc si din pacate nu exista iesire.
Nu sunt numai bugetarii, dar in general e mai usor sa dam vina pe cineva.
In cazul deratizarii din blocul timisorean, nu ar fi fost normal ca locatarii sa fie anuntati dinainte, sa fie avertizati de riscuri ca sa stie de ce sa se fereasca, in fine, chestii de bun simtz, care trebuiau scrise pe flyere si lipite pe toate usile din blocul respectiv.
Anuntata deratizarea din timp , precum si masurile de protectie de dupa.
Iar in cazul ursului, exact aceeasi atitudine ca in cazul prabusirii avionului din Apuseni, cazul Caracal, cazul prabusirii elicopterului SMURD in Techirghiol ,Colectiv samd.
Lipsa de responsabilitate, indiferentza, lipsa de empatie ,lipsa de organizare.
Dezbaterea aceasta a inceput acum 2500 de ani in China, scoala legalista a lui Wang Fei si cea confucianista a lui Kung Fuzi dezbateau exact aceasta problema. Legalistii credeau ca omule rau si prin urmare ar trebui strunit de cat mai multe reguli aplicate de cat mai multi angajati ai statului.
Confucianistii cred omul e bun si nu e nevoie de atatea reguli care sa-l ingradeasca, e suficient doar sa-i aratam constant modelele bune din societate.
Istoric, noi am fost constant educati in ideea legalismului: vrem mai multe reguli si vrem autoritati implicate in toate aspectele vietii de zi cu zi. Perioada comunista a dus acest tip de educatie la extrem. scoala romaneasca fiind intesata de reguli, Toti eram pedepsiti, pusi la colt, mereu aratati cu degetul cand nu respectam regulile. Nu ni s-a aratat niciodata recompensa, modelul bun de urmat, ci doar pedeapsa. In situatiile in care trebuia sa incalci o regula pt a face o fapta buna, erai constant invatat ca regula primeaza.
Subscriu cu ideea autorului, ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe aspectul moral. Dar cum sa faci acest lucru intr-o societate atat de dresata?
P.S. - mai multe detalii despre confucianism si legalism aici: https://www.khanacademy.org/humanities/world-history/ancient-medieval/zhou-qin-han-china/a/the-philosophers-of-the-warring-states
Asteptam documentarul de la Netflix, sa aflam si ceva noutati privind contributia firmelor straine la aceasta situatie.
Am o banuiala ca daca vreun om din masina ar fi fost ranit, nu sunau de urs.