Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La noi hoția cu lemn este în floare și asta duce la defrișări și crime. Garantarea dreptului de proprietate înseamnă apărarea eficientă a proprietății, cu arma dacă e cazul; și pușcărie pentru hoți

Pădure defrișări

Presa germană, preluată și de televiziunile de la noi, vorbește despre uciderea pădurarilor și defrișarea pădurilor. La baza acestui fenomen ar fi, zic jurnaliștii, comerțul cu lemn, care este foarte profitabil.

În realitate, comerțul cu CEVA nu poate sta niciodată la baza dispariției acelui CEVA. Efectul este exact invers! Cu cât este mai profitabil comerțul cu CEVA, cu atât este încurajată producerea acelui CEVA.

Interesul pentru lemn, cererea și valoarea crescută a acestuia determină, într-o economie de piață autentică, creșterea investițiilor în producția lemnului. Dacă ești proprietar de pădure, atunci te bucuri când vezi că prețul lemnului crește, fiindcă valoarea proprietății tale crește. O poți vinde și trăi ca un nabab; o poți lăsa moștenire ca pe un cadou de mare preț; ești stimulat să ai grijă de ea ca de un giuvaier - că așa și este; și atunci ai grijă ce lemn tai, ai grijă să reîmpădurești acolo unde exploatezi, ba chiar ești interesat să-ți mărești pădurea, să cumperi altele etc.

Există o singură situație când tu, ca proprietar, ești îndemnat să defrișezi pădurea: anume când se întâmplă exact invers față de povestea prezentată în presă, când comerțul cu lemn nu mai e profitabil, când piața este în scădere. Acesta este cazul multor defrișări din pădurea amazoniană, acolo unde cererea pentru produse agricole depășește cererea pentru lemn și, în consecință, proprietarii taie pădurea pentru a înființa ferme. Dar la noi nu așa stă treaba.

La noi nu putem vorbi de comerț cu lemn, ci de trafic cu lemn. Toată lumea folosește expresia "tăieri ilegale". Iată una mai simplă și mai potrivită: furt. La noi hoția cu lemn este în floare și asta duce la defrișări și crime.

Există mai multe soluții pentru a reduce aceste probleme. Ca economist, subliniez importanța dreptului de proprietate privată. Avem proprietari privați de păduri pentru jumătate din păduri. Pădurarul ucis recent fusese chemat de proprietarul pădurii, care avea informații că i se fură pădurea.

Hai să garantăm dreptul de proprietate, așa cum scrie în constituție, și vom vedea că o bună parte din problemă dispare. Garantarea dreptului de proprietate înseamnă, în primul rând, apărarea eficientă a proprietății, cu arma dacă e cazul; și pușcărie pentru hoți, amenzile nu le plătește oricum nimeni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Când "persoane importante", vezi răposatul verestoi atila, supranumit " drujba lui dumnezeu ", mare " senator " al unei grupări etnice, cu veleități de partid politic??? ( parcă nu era legal să fii partid pe criterii etnice, dar ce !egi se respectă în romania și cine le respectă? ), și-a permis, în virtutea funcției, să-si însușească păduri și sa le masacreze, "legiuitor"fiind, a făcut așa ceva nu prea a fost cine să ia măsuri. La fel și in cazul pimen, mare stăpân peste pădurile " proprietate bisericeasca"???, găsit "nevinovat" de instanțele române. Și câți "mari demnitari aleși" de nevinovați distrug pădurile cu scopul îmbogățirii?! Da, ar trebui ca in cei ce taie pădurile să se tragă, cu gloanțe letale și nu la picioare ci în cap, să se termine rapid cu ei, fără procese aranjate. Și nu doar în ei, mai sunt multe categorii care nu merită să fie lăsate iny viață. Dar, mai întâi luați cei ce îi protejează. Politicienii veroși cu predilecție psd-istii, alde-istii, mai noii pro-romanistii.
  • Like 1
 • Liberalizarea portului de arma. Hotii oricum au! Si preluarea intocmai de la americani a prevederilor referitoare la protectia proprietatii si legitima aparare.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Hoția de lemne ca și braconajul de orice fel ar trebuii introduse ca atingeri la siguranța națională și pedepsite ca atare. Fără scuze de felul ,Am furat de foame,
  • Like 3


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult