Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La noi hoția cu lemn este în floare și asta duce la defrișări și crime. Garantarea dreptului de proprietate înseamnă apărarea eficientă a proprietății, cu arma dacă e cazul; și pușcărie pentru hoți

Pădure defrișări

Presa germană, preluată și de televiziunile de la noi, vorbește despre uciderea pădurarilor și defrișarea pădurilor. La baza acestui fenomen ar fi, zic jurnaliștii, comerțul cu lemn, care este foarte profitabil.

În realitate, comerțul cu CEVA nu poate sta niciodată la baza dispariției acelui CEVA. Efectul este exact invers! Cu cât este mai profitabil comerțul cu CEVA, cu atât este încurajată producerea acelui CEVA.

Interesul pentru lemn, cererea și valoarea crescută a acestuia determină, într-o economie de piață autentică, creșterea investițiilor în producția lemnului. Dacă ești proprietar de pădure, atunci te bucuri când vezi că prețul lemnului crește, fiindcă valoarea proprietății tale crește. O poți vinde și trăi ca un nabab; o poți lăsa moștenire ca pe un cadou de mare preț; ești stimulat să ai grijă de ea ca de un giuvaier - că așa și este; și atunci ai grijă ce lemn tai, ai grijă să reîmpădurești acolo unde exploatezi, ba chiar ești interesat să-ți mărești pădurea, să cumperi altele etc.

Există o singură situație când tu, ca proprietar, ești îndemnat să defrișezi pădurea: anume când se întâmplă exact invers față de povestea prezentată în presă, când comerțul cu lemn nu mai e profitabil, când piața este în scădere. Acesta este cazul multor defrișări din pădurea amazoniană, acolo unde cererea pentru produse agricole depășește cererea pentru lemn și, în consecință, proprietarii taie pădurea pentru a înființa ferme. Dar la noi nu așa stă treaba.

La noi nu putem vorbi de comerț cu lemn, ci de trafic cu lemn. Toată lumea folosește expresia "tăieri ilegale". Iată una mai simplă și mai potrivită: furt. La noi hoția cu lemn este în floare și asta duce la defrișări și crime.

Există mai multe soluții pentru a reduce aceste probleme. Ca economist, subliniez importanța dreptului de proprietate privată. Avem proprietari privați de păduri pentru jumătate din păduri. Pădurarul ucis recent fusese chemat de proprietarul pădurii, care avea informații că i se fură pădurea.

Hai să garantăm dreptul de proprietate, așa cum scrie în constituție, și vom vedea că o bună parte din problemă dispare. Garantarea dreptului de proprietate înseamnă, în primul rând, apărarea eficientă a proprietății, cu arma dacă e cazul; și pușcărie pentru hoți, amenzile nu le plătește oricum nimeni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Arsene check icon
    Completare ...

    Aici se pune de fapt si problema rentabilitatii...Sub acest pretext padurile au incaput pe mainile unor bogati fara scrupule...

    Rentabilitatea ,in cazul padurii ,nu se masoara doar in bani.Dar unii o vad doar in acest mod unilateral.

    Padurea inseamna sanatate ,loc pentru drumetii ,pentru sporturi montane ,vanat ,care poate fi si filmat corespunzator iar filmele comercializate ,deci nu neaparat impuscat ,inseamna fructe de padure ,plante medicinale ,rasina ,o sumedenie de produse forestiere rapid regenerabile ,altele decat lemnul ,era suficient de exemplu de dat mana libera farmacistilor naturisti sa prepare retete nestandard ,adaptate pacientului ,asa cum faceau farmacistii din trecut.

    Este foarte greu sa faci totul hipermodern ,nimeni nu are atatia bani.Este perfect sau chiar mai bine la modul traditional ,cu verificarea corespunzatoare a igienei.Vorba ar fi prea lunga pentru a continua...

    Faptul ca in padure se vede doar lemnul ,ca inventivitatea oamenilor este practic interzisa ,ca in economie se vede doar profitul in bani ,in timp ce bolile de tot felul prolifereaza ,si ca adevarul este pe toate ulitele ,dar nimeni nu doreste sa-l vada ,sa-l culeaga ,ori asculte ,ce poate asta insemna ?Inutil raspunsul ,intrebarea este retorica.

    Doamne ajuta !
    • Like 0
  • Arsene check icon
    Buna seara !

    Armele ar fi o solutie incompleta ...unde hotii sunt puternici ,cum este la noi ,si ei pot aduce arme si mai puternice.

    In plus ,la gradul nostru de educatie ,s-ar impusca oamenii intre ei si nu ar fi bine.

    Padurea are si rol special de protectie ,unde se taie ,locul devine secetos ,iar in aval apar inundatii masive.

    Acest rol de siguranta nationala este cert ,banuiesc ca exact de asta este distrusa ,cu riscul sa atrag unele critici ...

    La cate materiale de constructie exista ,nu cred ca nu s-ar putea ,macar in principiu ,introduce mai multe inventii ,in acest domeniu ,fapt ce ar minimiza presiunea asupra padurii. Vazusem pe net ,de exemplu , casute de vacanta din peturi umplute cu apa ,din lut ,paie ,etc.

    Cu putina creativitate si aprobarile de rigoare ,care insa nicicum nu se dau ,padurea ar fi salvata.

    Padurarii in general ,iubesc padurile ,dar presiunile vin pe cai ierarhic superioare ,adica exact cum trebuie ,conform legii ...efectiv li se distruge viata ,si nu este nicidecum singurul domeniu...

    Unii care se pricep ,niste lunetisti pacifisti ,ar trebui sa le ocheasca in cauciucuri la camionagii astia(de exemplu cu gloante umplute cu substante de dizolvare a cauciucurilor ,probabil ca exista) ,si sa-i lase blocati in padure ,sa-i pupe putin ursuletii cei simpatici ,asa ,doar o noapte.

    O solutie si mai simpla ar fi blocarea drumurilor de acces la padure ,si nu prin bariere pe care orice motoreta le poate disloca usor.Nici asta nu se face...

    Faptul ca sistemele de control electronic nici macar nu au fost puse in functiune ,ascultam o emisiune ,sau nu au fost folosite ,dovedeste exact aceeasi intentionalitate.Desigur ,eu nu sunt deloc de partea unui control de acest tip ,exista multe alte masuri ,daca se doreste.

    Nu era normal ca padurea sa fie data in proprietate privata ,ca privat nu ai fondurile necesare unei ingrijiri si paze corespunzatoare.Din contra ,trebuiau retrocedate toate terenurile agricole ,plus utilajele ,chiar primitive ,confiscate de comunisti.Pamanturile puteau fi lucrate efectiv ,dar cu padurea este mai greu.

    Ce tai intr -o saptamana ,se reface intr-o viata de om...

    Asta este ,degeaba teoretic o cetate este intarita in exterior ,daca poporul/guvernul asa zise muncitoare ,fac pace cu dusmanul...

    Armata regulata a tarii ,in astfel de situatii extreme ,ar trebui activata ,solutie legala si perfect logica. Chiar cu gloante de cauciuc ,neletale.Probabil ca unele goarne mincinoase ar suna iritant prin exterior si le-ar deranja unora auzul fin si muzical...

    Dea Domnul sa nu mai fie toate nebuniile astea !

    Doamne ajuta !
    • Like 0
  • Când "persoane importante", vezi răposatul verestoi atila, supranumit " drujba lui dumnezeu ", mare " senator " al unei grupări etnice, cu veleități de partid politic??? ( parcă nu era legal să fii partid pe criterii etnice, dar ce !egi se respectă în romania și cine le respectă? ), și-a permis, în virtutea funcției, să-si însușească păduri și sa le masacreze, "legiuitor"fiind, a făcut așa ceva nu prea a fost cine să ia măsuri. La fel și in cazul pimen, mare stăpân peste pădurile " proprietate bisericeasca"???, găsit "nevinovat" de instanțele române. Și câți "mari demnitari aleși" de nevinovați distrug pădurile cu scopul îmbogățirii?! Da, ar trebui ca in cei ce taie pădurile să se tragă, cu gloanțe letale și nu la picioare ci în cap, să se termine rapid cu ei, fără procese aranjate. Și nu doar în ei, mai sunt multe categorii care nu merită să fie lăsate iny viață. Dar, mai întâi luați cei ce îi protejează. Politicienii veroși cu predilecție psd-istii, alde-istii, mai noii pro-romanistii.
    • Like 1
  • Liberalizarea portului de arma. Hotii oricum au! Si preluarea intocmai de la americani a prevederilor referitoare la protectia proprietatii si legitima aparare.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Hoția de lemne ca și braconajul de orice fel ar trebuii introduse ca atingeri la siguranța națională și pedepsite ca atare. Fără scuze de felul ,Am furat de foame,
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult