Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moartea Regelui Mihai în presa internațională: „A trăit o viață care s-a confruntat cu toate răsturnările politice majore de pe continent în secolul trecut”

Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13:00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia. 

Presa străină tratează marți pe larg subiectul dispariției fostului suveran.

The New York Times scrie că Regele Mihai „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe mareșalul Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.


„A trăit o viață care s-a confruntat cu toate răsturnările politice majore de pe continent în secolul trecut”, notează The Washington Post.

BBC reamintește o declarație făcută de Regele Mihai în 2011 pentru postul britanic, referindu-se la momentul abdicării din decembrie 1947: „Dacă nu semnați acest document, va trebui să tragem sau să ucidem 1.000 de oameni care sunt deja în închisoare”.

Business Insider face referire la momentul retragerii din viața publică, în 2016, după ce Regele Mihai a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

Casa Regală a României a anunțat că trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, ar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Începând de miercuri cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Acestea vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Antonescu nu a fost marioneta lui Hitler. Atât Mihai cât și Antonescu au încercat fiecare cum a știut mai bine sa treacă națiunea Romana cu bine prin tumultul celui de al doilea război mondial. Pentru asta merita recunoștință.
  • Like 0
  • @ Paul
   Zol Zo Zol Zo check icon
   Recunoștință pentru un criminal de război???
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult