Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moartea Regelui Mihai în presa internațională: „A trăit o viață care s-a confruntat cu toate răsturnările politice majore de pe continent în secolul trecut”

Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13:00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia. 

Presa străină tratează marți pe larg subiectul dispariției fostului suveran.

The New York Times scrie că Regele Mihai „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe mareșalul Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.


„A trăit o viață care s-a confruntat cu toate răsturnările politice majore de pe continent în secolul trecut”, notează The Washington Post.

BBC reamintește o declarație făcută de Regele Mihai în 2011 pentru postul britanic, referindu-se la momentul abdicării din decembrie 1947: „Dacă nu semnați acest document, va trebui să tragem sau să ucidem 1.000 de oameni care sunt deja în închisoare”.

Business Insider face referire la momentul retragerii din viața publică, în 2016, după ce Regele Mihai a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

Casa Regală a României a anunțat că trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, ar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Începând de miercuri cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Acestea vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Antonescu nu a fost marioneta lui Hitler. Atât Mihai cât și Antonescu au încercat fiecare cum a știut mai bine sa treacă națiunea Romana cu bine prin tumultul celui de al doilea război mondial. Pentru asta merita recunoștință.
    • Like 0
    • @ Paul
      Zol Zo Zol Zo check icon
      Recunoștință pentru un criminal de război???
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult