Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moment istoric. Prima fotografie a unei găuri negre a fost făcută publică

gaura neagra - prima imagine - Foto Twitter

(Foto Twitter)

Oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat, miercuri, prima fotografie a unei găuri negre, o premieră absolută în domeniul astrofizicii, notează BBC.

Pentru a obține imaginea, echipele de cercetători au creat un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Gaura neagră măsoară 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât Pământul - şi a fost descrisă de cercetători drept „un monstru".

Gaura neagră se află la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanţă şi a fost fotografiată de o reţea de opt radiotelescoape din întreaga lume, folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT.

Detaliile au fost publicate astăzi în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.

„Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și este una dintre cele mai grele găuri negre, este un monstru absolut, campionul găurilor negre din Univers, din punctul de vedere al greutății”, a explicat profesorul Falcke, care a adăugat că descoperirea este ca „un vis devenit realitate”. 

Găurile negre sunt alcătuite din cantităţi uriaşe de materie strânsă într-o zonă mică, potrivit NASA, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

„N-aş fi crezut că am să văd vreodată una în viaţa mea”, a declarat pentru AFP astrofizicianul CNRS, Jean-Pierre Luminet, autorul primei simulări digitale a unei găuri negre, în 1979.

„Aceasta este o zi măreaţă pentru astrofizică. Vedem ceea ce era de nevăzut”, a spus directorul U.S. National Science Foundation, France Córdova, la conferinţa de presă organizată miercuri. 

O gaură neagră este o regiune a spațiului din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa. În ciuda numelui, acestea nu sunt goale, ci constau într-o cantitate imensă de materie împachetată dens într-o zonă mică, conferindu-le o imensă forță gravitațională

Existenţa găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele.

În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din univers.

Gaura neagră supermasivă, cunoscută drept quasar, creşte atât de repede încât poate înghiţi o masă de mărimea Soarelui la fiecare două zile. Iar în ianuarie 2019, oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai bătrână gaură neagră din univers pentru prima dată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Bun, acum știm unde sa îl trimitem pe dragnea si pe acoliții lui :-D
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult