Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moment istoric. Prima fotografie a unei găuri negre a fost făcută publică

gaura neagra - prima imagine - Foto Twitter

(Foto Twitter)

Oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat, miercuri, prima fotografie a unei găuri negre, o premieră absolută în domeniul astrofizicii, notează BBC.

Pentru a obține imaginea, echipele de cercetători au creat un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Gaura neagră măsoară 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât Pământul - şi a fost descrisă de cercetători drept „un monstru".

Gaura neagră se află la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanţă şi a fost fotografiată de o reţea de opt radiotelescoape din întreaga lume, folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT.

Detaliile au fost publicate astăzi în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.

„Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și este una dintre cele mai grele găuri negre, este un monstru absolut, campionul găurilor negre din Univers, din punctul de vedere al greutății”, a explicat profesorul Falcke, care a adăugat că descoperirea este ca „un vis devenit realitate”. 

Găurile negre sunt alcătuite din cantităţi uriaşe de materie strânsă într-o zonă mică, potrivit NASA, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

„N-aş fi crezut că am să văd vreodată una în viaţa mea”, a declarat pentru AFP astrofizicianul CNRS, Jean-Pierre Luminet, autorul primei simulări digitale a unei găuri negre, în 1979.

„Aceasta este o zi măreaţă pentru astrofizică. Vedem ceea ce era de nevăzut”, a spus directorul U.S. National Science Foundation, France Córdova, la conferinţa de presă organizată miercuri. 

O gaură neagră este o regiune a spațiului din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa. În ciuda numelui, acestea nu sunt goale, ci constau într-o cantitate imensă de materie împachetată dens într-o zonă mică, conferindu-le o imensă forță gravitațională

Existenţa găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele.

În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din univers.

Gaura neagră supermasivă, cunoscută drept quasar, creşte atât de repede încât poate înghiţi o masă de mărimea Soarelui la fiecare două zile. Iar în ianuarie 2019, oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai bătrână gaură neagră din univers pentru prima dată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Bun, acum știm unde sa îl trimitem pe dragnea si pe acoliții lui :-D
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult