Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moment istoric. Prima fotografie a unei găuri negre a fost făcută publică

gaura neagra - prima imagine - Foto Twitter

(Foto Twitter)

Oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat, miercuri, prima fotografie a unei găuri negre, o premieră absolută în domeniul astrofizicii, notează BBC.

Pentru a obține imaginea, echipele de cercetători au creat un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Gaura neagră măsoară 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât Pământul - şi a fost descrisă de cercetători drept „un monstru".

Gaura neagră se află la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanţă şi a fost fotografiată de o reţea de opt radiotelescoape din întreaga lume, folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT.

Detaliile au fost publicate astăzi în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.

„Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și este una dintre cele mai grele găuri negre, este un monstru absolut, campionul găurilor negre din Univers, din punctul de vedere al greutății”, a explicat profesorul Falcke, care a adăugat că descoperirea este ca „un vis devenit realitate”. 

Găurile negre sunt alcătuite din cantităţi uriaşe de materie strânsă într-o zonă mică, potrivit NASA, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

„N-aş fi crezut că am să văd vreodată una în viaţa mea”, a declarat pentru AFP astrofizicianul CNRS, Jean-Pierre Luminet, autorul primei simulări digitale a unei găuri negre, în 1979.

„Aceasta este o zi măreaţă pentru astrofizică. Vedem ceea ce era de nevăzut”, a spus directorul U.S. National Science Foundation, France Córdova, la conferinţa de presă organizată miercuri. 

O gaură neagră este o regiune a spațiului din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa. În ciuda numelui, acestea nu sunt goale, ci constau într-o cantitate imensă de materie împachetată dens într-o zonă mică, conferindu-le o imensă forță gravitațională

Existenţa găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele.

În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din univers.

Gaura neagră supermasivă, cunoscută drept quasar, creşte atât de repede încât poate înghiţi o masă de mărimea Soarelui la fiecare două zile. Iar în ianuarie 2019, oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai bătrână gaură neagră din univers pentru prima dată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Bun, acum știm unde sa îl trimitem pe dragnea si pe acoliții lui :-D
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult