Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Aici, împreună cu voi, se simte căldura familiei. Între voi, Papa se simte acasă!” Momente pline de emoție la Iași, unde peste 140.000 de pelerini l-au întâmpinat pe Papa Francisc

Papa la Iași

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Papa Francisc a ajuns sâmbătă seară la Iași într-o atmosferă încărcată de emoție. „Vivat Papa!”, au strigat cei peste 140.000 de oameni care l-au așteptat pe Suveranul Pontif. Acesta i-a salutat pe pelerini și a binecuvântat și a sărutat pe frunte mai mulți copii bolnavi. Potrivit Digi24, Papa Francisc a dat jos lanțurile care delimitau zona în care stăteau suferinzii și vârstnicii și, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.

La Palatul Culturii, Papa a avut o întâlnire mariană cu mai mulți tineri și familii, care și-au povestit experiența de viață.

„Aici, împreună cu voi, se simte căldura familiei. Între voi, Papa se simte acasă!”, a spus Papa Francisc, care i-a îndeamnt pe cei prezenți să îi aplaude pe copii. „Este o frumoasă moștenire să le dăm copiilor șansa la viitor”, a continuat Suveranul Pontif.

Acesta a recitat la Iași câteva versuri din „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. „Mihai Eminescu a fost un înțelept, și-a dorit ca oamenii din această țară să trăiască în frăție”, a spus el.

Papa Francisc a povestit o întâmplare care l-a emoționat în timpul întâlnirii cu pelerinii. „Am văzut o femeia bătrână, destul de bătrână, o bunică. Și pe brațe îl ținea pe nepotul ei de vreo două luni. Când eu am trecut, mi l-a arătat. Surâdea. Surâdea cu un surâs de complicitate, ca și când mi-ar fi spus: Uite, și eu pot să visez.

Pe moment m-am emoționat și n-am avut curajul să o chem pe scenă. Bunicii visează când nepoții merg înainte și nepoții atunci când au rădăcini. România este Grădina Maicii Domnului și în această întâlnire am simțit acest lucru”, a explicat Sfântul Părinte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred si simt ca Papa este un om deosebit, ca vede prin noi si prin lucruri si ca iubeste omul neintinat, dar intelege si greutatile vietii si nu condamna oamenii care gresesc sau nu gasesc calea din neputinta
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult