Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Momentul Singapore sau finalul războiului rece? Donald Trump: „Oricine poate face război, dar doar cei curajoși pot face pace”

Donald Trump și Kim Jong Un la Singapore

Foto: Guliver/Getty Images

În anul 2017 Donald Trump îl numea pe Kim Jong Un „omul acela mic și gras” sau „omul-rachetă”, iar președintele Coreei de Nord folosea termenii de „nebun” și „senil” pentru a răspunde insultelor prezidențiale americane.

Nu era numai straniu că se ajunsese la acest tip de limbaj între doi șefi de stat, dar părea total neproductiv și periculos să folosești un duel verbal provocator într-un moment în care securitatea lumii era în pericol.

Nu numai criticii obișnuiți ai lui Donald Trump făceau observații aspre despre ciondăneala nepotrivită, dar majoritatea oamenilor, chiar susținătorii președintelui, erau îngrijorați și nemulțumiți: poate că acum se vede cât contează lipsa de experiență politică a recentului ales președinte, poate e adevărat că Trump nu are calitățile unui lider mondial de anvergură, s-ar putea ca milionarul slobod la gură să ne ducă la dezastru în felul în care abordează problema.

Nu erau multe dubii că situația creată de Coreea de Nord, statul militarizat și care profera amenințări la adresa Statelor Unite, era critică și putea duce la evenimente catastrofale pentru multe țări.

Eforturile de a controla țara agresivă din nordul peninsulei coreene rămăseseră, toate, fără succes.

Mai mulți președinți americani (Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama) încercaseră strategia pașnică, cu o combinație de avantaje materiale și tratament cu mănuși, dar acordul nu lucrase: Coreea de Nord continuase și înarmarea, și experiențele.

Promisiuni de dezarmare nucleară fuseseră făcute de Coreea de Nord prin acorduri scrise, dar nu fuseseră respectate, iar ritmul înarmării, al producției de rachete intercontinentale și de arme nucleare se intensificase, cu toată situația economică precară a țării asiatice.

Ultima mantră adoptată de echipa Obama era „răbdarea strategică”, un eufemism pretențios pentru inactivitate și care nu reușea să ascundă incapacitatea de a face față situației.

Înarmarea masivă a Coreei de Nord începuse imediat după armistițiul din 1953. Kim Il Sung pusese bazele unei armate numeroase, pentru care se alocau peste 25% din fondurile anuale ale țării.

În anul 2016, armata nord coreeană avea un efectiv de 1,19 milioane de militari activi și de 6,1 milioane de rezerviști și membri ai forțelor paramilitare.

Tot Kim Il Sung a început producția de rachete și a făcut primele 15 lansări experimentale, urmate de producția în serie.

Fiul său Kim Jong Il a continuat cu alte 16 lansări, iar nepotul Kim Jong Un i-a întrecut: 80 de lansări de rachete, ultimele în noiembrie 2017, cu rachete capabile să atingă alte continente. Două rachete lansate în toamna aceluiași an au zburat peste insulele japoneze.

Nord-coreenii au achiziționat armele nucleare de la URSS și China, dar au făcut mari progrese în perfecționarea lor. În total, republica nord coreeană a detonat șase arme nucleare, ultima fiind o bombă cu hidrogen, testată subteran în septembrie 2017.

Când amenințările Coreei de Nord adresate Statelor Unite s-au îndesit, în paralel cu perfecționarea arsenalului nuclear, a devenit clar că timpul ciorovăielilor și al insultelor trecuse. 

În august 2017, după alte amenințări directe exprimate în presă de Kim Jong Un, Donald Trump a răspuns: Coreea de Nord ar face mai bine să nu mai amenințe USA. (Dacă ar ataca) ...ei vor fi întâmpinați cu furie și foc cum lumea nu a mai văzut vreodată. Iar în luna următoare: Omul rachetă s-a îmbarcat într-o misiune sinucigașă pentru el și țara lui.

În aceeași lună, într-un discurs ținut la adunarea generală ONU, președintele american a spus că, dacă regimul „depravat” al Coreei de Nord trece la acțiuni agresive, nu vom avea altă alegere decât să distrugem Coreea de Nord în totalitate.

Când, la 24 decembrie 2017 au fost introduse cele mai severe sancțiuni economice, votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, Kim Jong Un a revenit cu amenințarea ...eu am un buton nuclear, dar Trump i-a răspuns butonul meu este mai mare.

Sancțiunile au început să-și facă efectul și s-a aflat că penuria de carburanți este foarte severă, că alimentarea cu energie afectează întreaga țară, ajungând până la întreruperea curentului electric la palatul prezidențial și la instituțiile statului, că exporturile au scăzut de la 240 de milioane la 50 de milioane pe lună și că republica nord coreeană nu-și poate desface principalele mărfuri (cărbune, textile), că mai multe fabrici s-au închis și că accesul la fonduri bancare e foarte limitat. Echipa de diplomați americani de la Națiunile Unite are mari merite pentru inițiativele prezentate și pentru obținerea - pentru prima oară - a cooperării membrilor Consiliului de Securitate, inclusiv a Chinei și Rusiei în domeniul sancțiunilor pentru republica coreeană.

La intrare, Trump a făcut o scurtă introducere, spunând că este onorat să-l întâlnească pe reprezentantul poporului nord-coreean. Kim Jong Un a spus câteva cuvinte remarcabile și surprinzătoare, afirmând că au fost mari greutăți pentru ca întâlnirea să devină posibilă, din cauza obstrucțiilor și prejudecăților, evident din țara lui. dar cum se împacă asta cu un dictator? Nu era el cel care avea ultimul cuvânt?

În acel moment a venit propunerea Coreei pentru o întâlnire la nivel înalt. Niciun alt președinte american nu acceptase o astfel de propunere și persoanele cu rangul cel mai mare care călătoriseră ca emisari prezidențiali la Pyongyang fuseseră fostul președinte Jimmy Carter și secretara de stat a președintelui Clinton, Madeleine Albright.

Surprinzător pentru multă lume, Trump a acceptat să-l întâlnească pe Kim Jong Un.

Se lucra la detaliile întâlnirii, când partea coreeană a trimis o scrisoare foarte insultătoare la adresa vicepreședintelui Mike Pence. Întâlnirea a fost anulată.

Au mai trecut câteva zile și - după venirea unei delegații nord coreene în Statele Unite - întâlnirea a fost repusă pe program.

În ziua de 12 iunie 2018, la hotelul Capella de pe insula Sentosa, de lângă Singapore, s-au întâlnit cei doi șefi de stat.

La intrare, Trump a făcut o scurtă introducere, spunând că este onorat să-l întâlnească pe reprezentantul poporului nord-coreean.

Kim Jong Un a spus câteva cuvinte remarcabile și surprinzătoare, afirmând că au fost mari greutăți pentru ca întâlnirea să devină posibilă, din cauza obstrucțiilor și prejudecăților, evident din țara lui. Dar cum se împacă asta cu un dictator? Nu era el cel care avea ultimul cuvânt?

Mai întâi, însoțiți numai de translatori, cei doi au avut discuții secrete pentru 45 de minute, apoi li s-au adăugat principalii consilieri. De partea americană consilierii au fost Mike Pompeo, secretarul de stat, John Kelly, șeful echipei prezidențiale și John Bolton, consilierul pentru securitate.

După o scurtă prezentare a rezultatelor, care s-au finalizat printr-un acord favorabil celor două părți, după cum au spus cei doi șefi de stat, Kim Jong Un a plecat în țara lui, fără să participe la conferința de presă ținută la câteva ore.

La întâlnirea cu ziariștii, președintele Trump, vizibil entuziasmat și foarte pozitiv, a dat detalii despre acordul principal.

Începerea denuclearizării, cu demontarea tuturor unităților de producție a rachetelor, armelor nucleare și a motoarelor de rachete, ca și a poligoanelor experimentale, va începe imediat, cu suport tehnic și financiar de la Statele Unite. Vor fi admiși inspectori internaționali și americani.

Rezulta că are patru puncte majore: reluarea relațiilor între cele două state (probabil urmată de deschiderea de ambasade), stabilirea în Coreea de Nord a unui regim dedicat păcii (probabil cu încheierea tratatului de pace pentru războiul din 1950-1953), denuclearizarea completă a Coreei de Nord și repatrierea în USA a rămășițelor militarilor americani căzuți în luptă sau morți în prizonierat.

Ca un gest de răspuns, Statele Unite vor înceta exercițiile militare comune cu armata sud-coreeană.

Începerea denuclearizării, cu demontarea tuturor unităților de producție a rachetelor, armelor nucleare și a motoarelor de rachete, ca și a poligoanelor experimentale, va începe imediat, cu suport tehnic și financiar de la Statele Unite. Vor fi admiși inspectori internaționali și americani.

La negocieri s-a acceptat ca denuclearizarea să fie completă, verificabilă și ireversibilă. Se așteaptă ca ea să dureze câțiva ani.

Tot imediat vor începe negocierile pentru detalii între echipele celor două țări, sub conducerea lui Mike Pompeo. Până la punctul la care se va considera că distrugerea instalațiilor nucleare și de rachete a atins un nivel care face imposibilă folosirea lor ulterioară, se vor menține sancțiunile economice, apoi acestea vor fi înlăturate gradat.

Efectul internațional al întâlnirii de la Singapore este intens. Numeroase personalități și-au exprimat acordul pentru progresul făcut și între ele sunt Antonio Guterres, secretarul general ONU, primul ministru al Japoniei Shinzo Abe, președintele Coreei de Sud Moon Jae-in, agenția internațională pentru energia atomică (IAEA), primul ministru al Israelului Benamin Netanyahu și mulți alții.

Mulți au subliniat meritele lui Trump, ca și curajul cu care și-a asumat riscul unei astfel de întâlniri. Analiști cu experiență au subliniat abilitatea cu care echipa Trump a combinat „cei doi poli de putere": amenințările militare și promisiunea de ajutor.

Președintele american a subliniat de multe ori importanța ajutorului venit de la China și în primul rând de la secretarul general al partidului comunist chinez și președintele țării Xi Jinping, a cărui influență asupra nord coreenilor este bine cunoscută.

Elaborând pe marginea subiectului, Michael Pillsbury (Hudson Institute) a spus că influența chineză s-a manifestat în trei direcții: contribuția la presiunea exercitată asupra lui Kim Jong Un pentru denuclearizare, participarea la sancțiunile impuse statului coreean și sfaturile confidențiale pentru trecerea economiei coreene de la sistemul comunist clasic la un sistem mixt, ca cel introdus de China cu ani în urmă, la inițiativa lui Den Xiaoping.

După părerea lui Newt Gingrich, în spatele deciziei lui Kim Jong Un de a coopera este faptul că el a fost convins de negociatori că supraviețuirea regimului nord coreean, aflat în pericol, este mai sigură pe calea asistenței economice a vestului, decât printr-un conflict militar, în fața căruia coreenii sunt izolați. Cu prețul denuclearizării, Coreea de Nord poate ajunge la o bunăstare comparabilă cu cea la care au ajuns multe țări din Asia de Sud Est, inclusiv gazda întâlnirii Singapore.

Ca întotdeauna, criticile nu lipsesc: acordul este prea general, nu s-a făcut destul pentru aplicarea drepturilor omului în Coreea de Nord, Statele Unite nu trebuiau să întrerupă exercițiile militare din Coreea de Sud, întâlnirea și acordul au adus prea mult prestigiu nemeritat dictatorului nord coreean etc.

Cei care caută nod în papură, diminuând importanța momentului Singapore, citat de mulți ca fiind un moment cu adevărat istoric, cu implicații pentru întreaga lume, sunt cei care sunt veșnic nemulțumiți.

Pentru oamenii imparțiali, evenimentul din 12 iunie 2018 este echivalentul, pe o scară mai redusă, a sfârșitului fericit al războiului rece. Și care nu era cu nimic previzibil acum doar trei luni.

Iar, cum a spus Donald Trump, oricine poate face un război, dar numai cei curajoși pot face pace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dnul Martin e atat de reactionar, ca ar sustine pana si un elefant daca ar deveni presedintele SUA, nu numai mascota partidului republican. Experienta dansului in Romania comunista (foarte privilegiata de altfel, cu vila in Cotroceni si multe alte perks) il face inamicul oricarei forme de progresism. Nu intamplator fascismul a fost adus la putere de mica burghezie. Dnul Martin e un perfect exemplu.
    In privinta acordului lui Trump cu Kim, dansul omite sa mentioneze ca nu e prima oara cand Coreea de Nord promite dezarmarea si nu se tine de cuvant. E prima oara insa cand un presedinte american anunta incetarea antrementelor militare cu Coreea de Sud (care avand o armata de recruti, are nevoie de continuitatatea acestor exercitii). Sau cand lauda un dictator sangeros, spunand ca-si 'iubeste' poporul. Precum si Trump nu-i asa ?
    Pentru ca totul nu e decat un show TV in care Trump e vedeta care trebuie sa-si creasca ratingul.
    Cu sustinerea sa fanatica a trumpismului, dnul Martin se descalifica ca ziarist si ca autoritate publica in spatiul romanesc.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Poate ca posibilul succes al lui Trump in negocierea cu dictatorul Kim Jong Un este datorat unei mentalitati mai putin incorsetate de "political correctness". Cu un infractor nu se poate discuta academic.
    • Like 1
  • Nu sunt un admitator al lui Donald Trump, vorbește și se comportă ca un portorican de Ferentari, ca un țopîrlan, ca unul care dacă țipă mai mult și mai tare, presupune el, că ar avea dreptate. El a primit în mod sigur informații că armele produse în RPD Coreeană sunt puternice și au capacitatea să lovească SUA fără să poată să fie anihilate pe timpul zborului spre țintă...Trump mai avea puțin și îl umplea de bale pe Kim, dar ,,dictatorul" nu s-a lăsat amăgit.
    Scena cu schimbarea stilourilor, parcă au încercat americanii să îl asasineze și pe dușmanul din Cuba,cu un stilou, că le stătea în gît?
    • Like 0
  • Toate bune domnule Martin cu Coreea de Nord dar ce spuneti de dezastrul pe care este pe cale de a-l produce administratia Trump vis-a-vis de economia mondiala (vezi scandalul de la Summit-ul G7, insultele adresate Canadei etc.)? Sau aruncarea in aer a procesului de pace in Orientul mijlociu prin mutarea ambasadei la Ierusalim? Nici macar republicanii nu il mai sustin pe Trump in chestiunea protectionismului (a ajuns sa fie criticat si la Fox News-un fel de Antena 3). Cati consilieri au fugit pana acum de la Casa Alba vazand cu cine (si cu ce) au de a face? Sau ce spuneti de faptul ca (precum Dragnea) Trump incearca sa il demita pe procurorul care ancheteaza imixtiunea Rusiei in alegerile din 2016? Asta este adevaratul Trump, un om care are senzatia ca totul este o negociere, un troc, pt. care nu exista principii mai inalte de atat.
    • Like 0
    • @ Radu Iliescu
      check icon
      Produc un dezastru in sensul că SUA nu mai doreşte să susțină Europa de vest iar ca distracția să fie completă cred că in viitor SUA îşi va retrage trupele din Europa ceea ce va crea probleme uriaşe pentru că in ultimii 73 de ani securitatea Europei a fost plătită de contribuabilul american iar ca recunoştință au primit taxe vamale foarte mari.Cumpără un produs american şi observă diferența de prețuri SUA - Europa.Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu ii aparține ,ea a fost votată mai demult, el doar o implementează.Iar despre Canada cu al ei prim-ministru ce să zic ,un ridicol finutz dar unul care a pus taxe de 280 % produselor lactate americane dar vorbeşte de comerț liber. Umor involuntar.
      • Like 1
    • @
      "Garantiile de securitate" ale SUA sunt platite din greu de celelalte tari prin achizitii inutile de armament american si prin sustinerea tuturor porcariilor pe care le comit (gen "war on terror", Irak, Afganistan, Siria, in viitor Iran iarasi pe niste inventii marca "Bibi" Netanyahu etc.). Sunt curios cand o sa dea vina pe Soros (probabil cand se va prabusi bursa, adica in curand).
      • Like 1
    • @ Radu Iliescu
      Mai sunt cateva articole puternic protrump scrise de Dl. Martin si apar pe aici cam la fel de ciudate precum opiniile flatearth-erilor.

      Pe de-o parte e de bine, ca mai iesim din bula noastra, mai ales
      ca unele
      sunt relativ bine argumentate.

      Dar pe de alta parte, insa, exista atat de multe gauri in tematica generala abordata de autor, ca imi apar in minte numai intrebari.

      Spre exemplu intr-un articol recent spunea la nivel de adevar absolut despre scandalul agentilor FBI inflitrati in campania lui Trump (celebrul nu atat de celebru SpyGate). Problema acelui articol a fost ca nici nu se uscase "cerneala" de pe el cand subiectul deja fusese respins in masa, si de liberali si de republicani in SUA. Uite scandalul, dar nu e niciun scandal, de fapt...

      Cam asa si cu articolul asta. Intalnire istorica, dar nu stim "outcome-ul", avand in vedere temperamentul lui Trump. Maine poimaine ii vedem ca isi dau cu bomba in cap (Doamne fereste!). Timpul ne va spune.

      In acelasi timp o reusita nu sterge grosolania de care da dovada si toate greselile pe care le face. Comportamentul lui Trump este similar lui Dragnea (care ameninta procurori la televizor).

      Time will tell.
      Nu autorul articolului, nici eu, nici presa de stanga, nici aia de dreapta.

      • Like 2
    • @ Radu Iliescu
      Ce achizitii de armament american fac Germania si Franta? Germania nu mai achizitioneaza nici macar armament german, cheltuielile sale militare tind spre zero, are mai putine tancuri si avioane in functiune decat Polonia si pretinde ca a contribuit destul la securitatea comuna primind refugiati.
      • Like 1
    • @ Ventidius
      check icon
      Lasă-l în pace ,ştie el ! Aiurea ,a răspuns cu un şablon ,ce pretenții vrei să ai de la el.
      • Like 0
    • @ Daniel Zărnescu
      E amuzant cum autorul incearca sa-si prezinte articolele drept obiective.
      • Like 1
  • mike mike check icon
    Trump a lasat la o parte toate orgoliile de presedinte al celei mai mari puteri globale si a acceptat sa se intalneasca cu Kim, spre binele tuturor, in fond. Ideea denuclearizarii Coreei de Nord era mai veche la Casa Alba, insa dupa cum a spus si autorul, Trump a luat taurul de coarne si s-a hotarat sa treaca la actiune.
    Din punct de vedere geopolitic si militar cred ca este o miscare strategica pentru SUA. Consider ca Trump nu are prea multa diplomatie, insa are viziune politica si foarte mult curaj, iar acest lucru este de admirat.
    • Like 1
  • Apreciez articolele dlui Martin pentru ca îmi oferă o alta perspectiva asupra administratiei americane, diferita de cea pe care o prezinta invariabil mass-media si diversi punditi ultraliberali. Incredibil cum antitrumpismul a ajuns sa fie sinonim cu progresismul. Nu sunt o suportera a lui Trump, mă deranjează, printre altele, sărăcia vocabularului, dar sa i se nege orice merit pentru acest summit, cum am citit ieri intr-o publicație ultra cunoscută si ultraliberală, mi se pare de neînțeles.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Şi, în acest context, poate cineva sa-i spuna si lui deNiro cum sta treaba in afara mansion-urilor de lux ale Hollyweed-ului? Sau celorlalti actori (buni, in ceea ce fac, prosti si slab pregatiti si educati, in rest) care fac politica democrată a bogatilor?
    • Like 1
  • Bun articol dar aici pe Republica nu va fi prea bine primit deoarece majoritatea cititorilor de aici sunt de orientare progresistă ( chiar dacă nu ştiu ce inseamnă progresismul) iar orice succes al lui Trump este minimalizat sau luat in băşcălie . Oricum mişcarea lui Trump a fost curajoasă,indrăzneață şi are reale şanse să fie un succes şi să ducă la dezamorsarea situației periculoase din peninsula coreană dar desigur că ,,analiştii ăia buni " vor spune că tratatul semnat este subțire. Unii îşi inchipuie că eliberarea Europei de est , căderea Cortinei de Fier şi unificarea Germaniei s-au infăptuit de la prima intâlnire Reagan - Gorbaciov.. Apropo de Reagan şi el a fost considerat la vremea respectivă de către ,,lumea bună" un tip nepotrivit pentru funcția de preşedinte dar noi cei din Europa de Est am avut noroc cu el altfel cu un preşedinte finutz gen Obama mai aveam şi acum comunismul pe cap .
    • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      Aveți perfectă dreptate. Și eu compar adeseori anti Trumpismul ignorant cu modul oribil în care a fost tratat Reagan: cabotin, clown, actor de mâna doua, teflon face, etc, ca azi să fie unanim considerat cel mai bun președinte american după al II lea RM. Trump este un om imperfect,care este - fără nici o îndoială - un patriot, care are un program de guvernare logic, proamerican, nealterat de nici un lobby, onest. Si care și vorbește pe față în toate subiectele: apărare, comerț, probleme sociale, imigrație, relații cu alte state, etc.
      Sunt conștient de predominența în rândurile publicului eomân a segmentului fie needucat, fie hrănit numai cu știri confecționate de presa ideologizată. Cu toate astea, eu și alții vrem să oferim știri bine documentate, care să aducă treptat interesul pentru păreri alternative. Și mai ales adevărul, nu fațada colorată favorabil pentru mișcările de stânga.
      Mulțumesc pentru comentariu.
      • Like 4
  • Domnii mei, dv stiti ce contine tratatul semnat de ambii ? Asa daca intuiti dupa poza s-ar zice ca s-au inteles ! Efectul, "Miorita" a dat-o la pace cu "Lupul", probabil bumerangul globalizarii.
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Puteți fi mai clar?
      • Like 0
    • @ Martin Martin
      Nu, nu pot fi mai clar ! De fapt, Mr.Trump are un fund destul de proeminent deci incap multe pupaturi inclusiv ale dv ! (Cristal)
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Impolitețea și grosolăniile nu salvează lipsa de relevanță în afirmațiile făcute. Un sfat: renunțați la publicarea pe bloguri. Pur și simplu nu e pentru dumneavoastră.
      • Like 5
    • @ Martin Martin
      Daca doriti sa ma justific sa stiti ca nu am sa o fac : in schimb, cred ca am sa desfac un borcan cu "serbet", in cinstea dv. probabil sunteti prea dulce sau siropos in relatia cu domnul Trump. (ironic)
      • Like 1
  • Remarcabil articol ! Complet,excelent scris,contra curentului anti-american la modă.Mulțumiri, dle Martin !
    • Like 3
    • @ Marius Georgescu
      Mă bucur că v-a plăcut și că v-a interesat informația. Cele bune.
      • Like 2
    • @ Marius Georgescu
      Și mie mi-a plăcut...taaare muuult, mai ales chestia cu ,,Rusia și China au vîndut arme atomice Coreei de nord...". Ar fi fost prima tranzacție de acest tip, dacă s-ar fi scris tehnologie, ar fi fost o chestie, s-a mai întîmplat, Franța a vîndut tehnologie pentru producerea armelor atomice Israelului, asta se știe, dar nu a vîndut arme nucleare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult