Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Monumentul Mizeriei Centenare în orașul Unirii

groapa de gunoi

(Foto: Nucu Morar)

1 decembrie 2018 este una dintre cele mai importante zile ale orașului Alba Iulia. Dintr-o dată, municipiul cu o istorie lungă, având începuturile consemnate încă din antichitate, devine pentru câteva zile centrul celor cu suflare românească. Exact ca acum o sută de ani.

De-a lungul anilor, după '89, manifestările de 1 decembrie de la Alba Iulia au fost un prilej exploatat de politicieni pentru a-și prezenta discursurile sforăitoare către toată țara. După o perioadă în care oficialitățile au preferat să rămână în București, anul acesta au mers din nou la Alba Iulia. 

A ajuns în vechiul oraș al unirii chiar președintele României, Klaus Iohannis. Am citit și eu invitația pompoasă făcută de primarul orașului, ceva de genul că să ne mai vedem peste încă o sută de ani, dacă va mai fi România. Dar nu asta e grija mea. Oare cum a ajuns președintele României în orașul castru roman Apulum? O posibilitate interesantă ar fi fost să vină cu trenul prezidențial, așa cum circulă familia regală. Ar fi fost o lovitură de imagine nemaipomenită, toți oamenii care l-ar fi așteptat în gară, drumul de la gară până în centrul orașului, toți ceilalți turișți veniți buluc pentru minunata sărbătoare.

Din păcate gara din Alba Iulia nu e gata, nu ar fi putut coborî decât la Barabant, complet nepotrivit.

Noi ne-am obișnuit cu faptul că niciodată nu suntem pregățiți. Tot din declarațiile primarului Hava am înțeles că oficialitățile urmau să meargă în Sala Unirii, ca să depună coroane de flori.

În momentul în care președintele ar fi coborât în gara Alba Iulia, dacă se reușea asta cumva, le-aș fi recomandat distinșilor oaspeți să facă o scurtă vizită la depozitul de gunoi de pe stradă Gării. Nu e departe, e chiar în oraș, iar dacă nu nimereau din prima se puteau orienta după miros. Accesul este rapid și facil, de la gară practic două sute de metri. 

Nu e chiar groapă de gunoi, e doar un depozit prin care se vântură tot gunoiul din oraș, se depozitează în munți de mizerie și apoi se transportă la alte destinații. Trebuie totuși să-i avertizez pe distinșii oaspeți că pe lângă mirosurile care îți mută nasul există șobolani, șoareci, ciori etc. 

Munții de gunoaie pe care îi mai răscolesc nefericiții ce lucrează acolo își lasă seva otrăvitoare plină de amoniac în pământ. Totul mustește de microbi, boli și alte nenorociri. Apa nu mai este potabilă. Cei care lucrează lângă depozitul de gunoaie, totul fiind pe o platforma industrială, dimineața la prima ora se luptă cu șobolanii să poată intra în clădiri. 

Vecinii acestei gropi de gunoi mobile sunt instituții serioase: Jandarmeria, Pompierii, apoi blocuri de locuințe și un siloz unde se depozitează cereale. Au făcut oamenii plângeri, peste tot, la primărie, la garda de mediu, chiar și la ziarele locale. Pe nimeni nu interesează subiectul, probabil că așa trebuie să fie.

Dacă oficialii știau că urmează să primească asemenea vizite importante în oraș, mai ales că tocmai ei au făcut invitațiile - toate spațiile de cazare erau pline cu mult timp înainte -, măcar trebuiau să-și facă puțină curățenie în casă. Nu inviți atâta popor când tu ai depozitul de gunoi în oraș.

Patriotismul nu înseamnă numai să arunci cu vorbe meșteșugite, patriotismul mai înseamnă și să-ți faci curat în ogradă.

Băieții ăștia antreprenori de la depozitul de gunoi au luat și niște inițiative îndrăznețe, au aruncat cu otravă împotriva șobolanilor. Ca urmare s-a umplut curtea tuturor vecinilor de șobolani morți, dar și porumbei, pisici, câini care au fost exterminați la grămadă.

Toată lumea știe, la nivelul oficialităților însă nimeni nu consideră asta anormal. Din câte am înțeles, Alba Iulia nu are o groapă de gunoi ecologică și apelează la soluții paleative. Problema este că depozitul de gunoi de pe strada Gării, care apare inclusiv în acte oficiale, este în oraș. Au trecut o sută de ani de la mare Unire de la Alba Iulia și nu am fost în stare să facem o groapă de gunoi civiliată.

Deci Domule Președinte, dacă ați fi mers cu trenul, era bine să nu vă dați jos în gara Alba Iulia. Nu de alta, dar v-ar fi mâncat șobolanii la propriu.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mi se pare ciudat ca dl Morar nu a vazut nimic bun la Alba Iulia.Eu cred ca nu a vrut.Da,exista acel depozit probabil de acolo gunoiul e dus in alta parte.Dl Morar nu spune nimic de groapa de gunoi ecologica de la Galda la care inca se mai lucreaza.In curand va fi gata.Si mai cred ca nu e prima data cand dl Morar vede sobolani.Sunt peste tot cu sau fara groapa de gunoi.Deci il invit pe dl Morar sa vina la noi la Alba Iulia si sa bata orasul pe jos.Sa priveasca cu obiectivitate.Orasul s-a schimbat este curat in comparatie cu alte orase mai sudice si primaria si-a facut bine treaba.Restul depinde de noi,cum pastram curatenia.Dle Morar fiti mai ingaduitor putin si veniti la noi cu ce vreti dv chiar si cu trenul dupa ce se va da in folosinta groapa de la Galda.Pana atunci va doresc ca si orasul dv sa ajunga la fel de curat si ingrijit ca frumosul meu oras.La multi ani mai buni.De la Alba Iulia.
  • Like 1
  • @ Horvath Silvia Liliana
   Critica o fi ea rusinoasa dar este sanatoasa. Societatea omeneasca n-ar fi ajuns la momentul actual de civilizatie daca n-ar fi existat critica de secole sau de milenii. Prefer pe ironicul Caragiale in locul lingusitorului Paunescu (al carui talent scriitoricesc nu-l contest).
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult