Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Morala lingurii de lemn: cum am cioplit „ca un român” într-un atelier din Marea Britanie

Lingura de lemn

Foto: Guliver Getty Images

Acum câțiva ani, am avut ocazia să cunosc un grup de meșteșugari ai lemnului din Marea Britanie care, cu mult entuziasm, ne-au invitat să petrecem o zi împreună în atelierul lor, la țară. Ne-au prevenit să venim îmbrăcați „de muncă” și, când am ajuns, am înțeles de ce. Era un hambar, în mijlocul unei păduri, pe o zi ploioasă, cum sunt multe pe aici, undeva prin noiembrie. Ne-au invitat înăuntru, ne-au așezat și ne-au pus în brațe câte o bucată de lemn și un cuțitaș sau daltă, nu cunosc termenul exact. Îmi aduc aminte că m-am uitat lung la aceste lucruri și pe urmă la ei, complet debusolată și am reușit un „bună ziua”.

Râzând cu gură până la urechi, unul dintre ei m-a întrebat: „Ce vrei să fie lemnul asta?”

M-am entuziasmat: „O lingură?”

„OK! Vezi, ai grijă, că e foarte ascuțit. Să nu rămâi fără vreun deget. Lucrează cu lemnul, nu împotrivă lui…”

După vreo oră, timp în care reușisem să evit oarecum să mă tăi, dar nu îmi mai simțeam nici degetele, nici căușul palmei, am început să chiui... țineam în mână ceva care chiar semăna cu o lingură...

S-au repezit toți să examineze și cel care părea mai vechi dintre ei a exclamat cu mândrie: „Știam eu că îți va ieși din prima, toți românii știu să lucreze lemnul."

Am rămas cu gură căscată. Eu nu știam. Și mai ales nu știam că ei, străinii, știu.

Au trecut ani de zile și iată că am ajuns în momentul în care un proiect mai vechi a prins rădăcini și a înmugurit. Pe fondul unor discuții cu o creatoare de accesorii de modă (și având în minte președenția iminentă a României la Uniunea Europeană), am considerat că este oportun și bine să încercam să ne aducem contribuția pe plan local, atrăgând totodată atenția asupra României într-un mod pozitiv, cald, neaoș.

Și astfel s-a născut prima seară sub bannerul Ii4U. Ne-am dorit ca prin muzică, accesorii de modă și gastronomie să le deschidem porțile străinilor asupra României noastre. În același timp, prin colaborarea pe care am inițiat-o la nivel local, ne-am propus să contribuim la susținerea unor antreprenori din Birmingham, încurajând astfel economia locală și aducându-ne contribuția ca migranți în această societate pre-Brexit.

M-am însoțit, în acest scop, cu oameni minunați: Andra Craig, un pui de argint viu, bine organizată și cu inimă mare; Adrian Rațiu, brutar improvizat (și de succes!) și gata oricând să se implice în acțiunile civice pe care i le-am propus; Irina Dulgheru, creatoarea Minunat by Irina, atentă la detalii și inventivă; Miriam n.j. Tohatan, flautistă în anul 4 la conservatorul din Birmingham și, nu în ultimul rând, soțul meu, singurul britanic din echipă.

A fost un eveniment simplu, comfortabil. Clienții, printre care un nepalez, un indian și trei britanici, au încercat tot, au ascultat tot, s-au mirat și au admirat și au deschis drumul unor evenimente prin care, sperăm, să ne facem cunoscuți și altfel. Mai așezat, mai ca la vatră. În cadrul acestor întâlniri, Ii4U, își propune să împartă cu cei care ne vizitează un strop din cultură, artă, meșteșugurile și... minunățiile pe care noi, cei din diaspora, le numim cu dor România.

Revin la povestea inițială: se spune că ochiul este oglinda sufletului. Felul în care m-am văzut, oglindită în ochii acelui britanic, mândru de faptul că reușisem să fac, „ca un român”, o lingură din prima, m-a determinat să încerc să oglindesc, la rândul meu obiceiurile, tradițiile, educația și spiritul alor mei. Am înțeles că fiecare dintre noi, oriunde s-ar afla și oricât de mult s-ar dizolva în societatea țării adoptive, poartă în traistă „o lingură de lemn” - bagajul cultural al patriei-mamă și contribuția cea mai simplă și cea mai elegantă la masa europeană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce frumos, felicitari pentru articol!
    • Like 2
    • @ Anda Banita
      Multumesc frumos.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult