Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moștenirea lui Ludovic Orban: lucrurile văzute și nevăzute de marele public pe care le lasă în urmă premierul liberal

Ludovic Orban - motiune - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

În cele trei decenii de la Revoluție, România nu a avut un guvern mai hotărât să îndrepte lucrurile (instituțiile) decât guvernul Orban. Guverne hotărâte a mai avut, guvernele lui Dragnea, de exemplu, dar ele erau hotărâte să strâmbe lucrurile. În opinia mea, Ludovic Orban lasă două moșteniri:

În primul rând, un blitzkrieg purtat timp de 3 luni prin care, deși lipsit de suport parlamentar, a forțat câteva reforme și măsuri economice de bun simț (bunul simț e ceva extraordinar în România). A tras de coardă până când a fost demis de parlament, un parlament aflat azi în contradicție cu preferințele politice ale românilor.

Acest blitzkrieg a constat în numeroase schimbări, unele dintre ele fiind vizibile, altele mai puțin. De pildă, anularea taxei pe bănci stabilită prin infama Ordonanță 114 nu are efecte foarte vizibile, cu atât mai puțin apreciate de publicul larg. Este precum analgezicul pe care l-am luat eu o bună perioadă ca să îmi treacă durerea cervicală, care tot nu trecea. Dar asta nu înseamnă că medicamentul nu e bun, că nu e necesar. În spatele lui este o știință. Fără el aș fi fost complet anchilozat, știu precis asta fiindcă la un moment dat am făcut o pauză, enervat de persistența durerilor. Așa și cu anularea taxei pe bănci, lumea nu prea știe cu ce a ajutat-o. Însă, să ne amintim, efectul instituirii acestei taxe a fost aruncarea României în anticamera crizei, bursa s-a prăbușit și investitorii străini și-au înghețat toate planurile. Anularea taxei a calmat situația. E riscant pentru un guvern, care oricum duce lipsă de bani, să ia o măsură ale cărei efecte publicul votant nu le percepe imediat, asumându-și criticile ideologice ale intervenționiștilor. E riscant să guvernezi așa. Dar e un lucru de bun simț.

Guvernul a luat multe alte măsuri mai vizibile și mai puțin vizibile, pentru a pune ordine în administrația publică și pentru a duce economia pe un făgaș normal, nu le mai repet aici. Aceste măsuri i-au scandalizat pe unii. Nu știu dacă și cum vor trece toate aceste măsuri de sistemul democratic de „checks and balances” al separației puterilor, însă guvernul a fost perseverent și intențiile de viitor (vizavi de pensiile speciale, de exemplu) nu s-au schimbat. Încă o dată, mie mi se par de bun simț, dar așa cum spuneam, bunul simț este o raritate la noi.

În al doilea rând, Ludovic Orban lasă moștenire un lucru pe care eu îl consider mai important decât toată panoplia de măsuri pentru care, până la urmă, a fost dat jos din funcție de parlament. Este vorba de discursul politic. În cei 30 de ani de la Revoluție, România nu a avut un prim-ministru care să articuleze un discurs mai liberal decât Orban. Cei interesați să se informeze îi pot urmări nu doar interviurile la televizor, interviuri care prin natura lor oferă doar răspunsuri la probleme punctuale, ci luările de cuvânt la evenimentele publice ale partidului, cum a fost duminica trecută. Ludovic Orban nu face asta de trei luni, însă o face și după aceste trei luni. Unii ar putea spune: „Vorbe, dom’le, vorbele nu costă nimic!” Nu știu dacă vorbele nu costă, mie mi se pare că au un risc, dar chiar dacă ar fi așa, simple vorbe goale, tot e mare lucru că ele se spun. Vorbele creează o poveste, un întreg univers. Ideile vehiculate ajută la schimbarea mentalităților. 

Au un efect persuasiv asupra funcționarilor publici, chiar și în lipsa oricărei măsuri administrative. Vorbele schimbă agenda publică. Uitați-vă în jur, astăzi bătălia ideologică este la fel de actuală ca la începutul anilor 1990 și, cred eu, se va înteți. Cu toată sinceritatea și tristețea, afirm că nu văd azi pe scena politică un „înlocuitor de Orban” care să puncteze mai bine valorile clasic liberale. Nici pe de parte. Cine să o facă? Remus Pricopie? Dacian Cioloș?

Eu această moștenire o prețuiesc cel mai mult. Într-o lume politică invadată de tehnocrați, de legiuni de experți și specialiști, Orban este omul cu busola ideologică. Și, vorbind despre importanța valorilor, le cultivă în mințile altora. Eu însumi fac acest lucru de mulți ani. Poate de asta văd lucrurile așa.

Apropo de liberalism, în România ar fi multe de făcut. Îi spuneam lui Ludovic Orban, la un moment dat, că sunt nori negri la orizont și că fără cultivarea educației și a valorilor liberale, poporul acesta cu 40% analfabeți funcțional va sucomba inevitabil în brațele „ciumei roșii” – deși nu neapărat în brațele PSD. Mi-ar plăcea să existe și în România o University of Chicago, care să lumineze viața politică. Mi-ar plăcea ca funcționarii publici să fie școliți într-un Philosophy, Politics and Economics de Oxford, mi-ar plăcea să avem think tank-uri liberale, măcar unul, că socialiste sunt.

Fiecare avem propriile nevoi, propriile idealuri, propriile dezamăgiri. Nu toți avem avem același discernământ politic. În aceste trei luni România a fost însă pe mâini bune. Ar fi putut să fie și mai bine? Absolut, întotdeauna se poate și mai bine, dar câteodată mai binele este dușmanul binelui. Poate cu o altă generație, într-o societate mai educată, lucrurile să arate mai frumos. Vom mai vorbi despre asta. Până una-alta, în noul context politic președintele țării va avea un rol important de jucat. Și am toată încrederea că îl va juca cu pricepere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Când ești consilierul lui Orban și tot ce poți spune despre guvernarea lui este că a fost ca un analgezic și că nu știi (ha,ha, ha! știe foarte bine) dacă măsurile luate trec de sistemul democratic e de tot râsul.

  Analgezicul ameliorează durerea dar nu vindecă. Guvernul Orban, n-a făcut nici măcar ameliorarea respectivă dacă ne uităm la inflație-prețuri, curs de schimb, datorie publică etc.

  Lăsați cultul personalității, republicanilor, că nu dă bine!

  • Like 1
  • @ profun
   anonimule
   • Like 0
 • mhm check icon
  BG e consilierul economic al lui Orban. Așa cum era Socol la PSD. Deci lăudăm șeful, asta e.
  • Like 3
  • @ mhm
   dixit un anonim 3 liter
   • Like 0
 • HMG check icon
  În general de acord cu Dvs.: aşa este, o mare parte din acțiunile şi măsurile implementate (multe dintre ele "nepopulare", dar extrem de necesare) nu au fost şi nici nu vor fi înțelese vreodată de majoritatea electoratului.
  Pe de altă parte, marea problemă a PNL-ului este organizarea de tip "baroni", cu nepotismul şi sinecurile aferente.
  Iar dl. Orban - pe care îl consider un politician ok, unul dintre cei mai buni liberali din România - mai are o mică problemă: nu are carismă, lucru extrem de necesar în politica dâmbovițeană.
  • Like 1
 • Ce ii cu elogiul asta comunist aici ? Auzi a facut multe lucruri frumoase pentru Romania domnul Orban , vazute si nevazute , dar nu le mai enumera , ca se grabeste autorul articolului. Ba zici ca sunt in perioada din inainte de 89. Bine ca nu ati pus si un imn cu tema patriotica. Dar de ce sa nu enumeri ce a facut Orban? A taiat 10 % din pensile speciale , care ordonanta va cadea la CCR. De ce nu a taiat toate pensile speciale? A dat in cea mai amarata categorie , Justitia, exact cum a facut si PSD. De ce nu a taiat pensile primarilor , parlamentarilor , securistilor , politistilor mafioti , sau militarilor de tinichea? Aaaa ca astea nu ar fi cazut la CCR. Un teatru ieftin. Cat despre ordonanta 114 , ma doare undeva de banci , ca da doar credite pt. consum , daca ai vreun IMM mori cu zile pana iti da bancile ceva , care utilizeaza comisioane uriase. Hai ce altceva a facut Orban. A luat bani cu imprumut , ca asta stiu toti. O reformat cumva sistemul bugetar? Nuuu. A scazut numarul bugetarilor? Nuuuu. Deci ceva concret? Asa ca lasane cu Harap-Alb ce o facut vazute si nevazute.
  • Like 1
 • Politică de calitate, în folosul și respectul oamenilor nu se poate face de către oameni care au școli, mai mult sau mai puțin înalte, politice. Adevărata politică poate fi făcută numai de oameni care au avut prestații de succes în viața privată și pe piața muncii, Școlile politice sunt pentru analiști și teoreticieni ai vieții politice, a face din funcția de demnitate publică electivă o profesie/meserie va avea ca rezultat ceea ce vedem acum în România: un ghem încâlcit de interese ilegitime fără nici o legătură cu realitatea în care trăiește electoratul și lipsă de viziune și priceperea în administrarea treburilor țării.
  Autorul vrea să ne spună că fostul Ștefan Gheorghiu, recte actuala SNSPA, nu este suficient de prestigioasă pentru a legitima meseria de politruc.
  Nu văd nici o discuție lansată, nici dinspre teoreticienii politicii, cu atât mai puțin de la politicieni, despre limitele actualei constituții și direcțiile de modernizare a acesteia, toți fug „ca dracul de tămâie” de acest subiect, Acum subiectele care „țin pe jar poporul”, fără de care poporul nu mai poate pune geană pe geană, sunt cele despre tururile din alegerile locale și alegerile anticipate cu 2-3 zile înainte de cele la termen !
  • Like 0
 • Ana check icon
  Eu va scriu din perspectiva unui parinte cu un copil care, cel mai probabil, va ajunge la o universitate de top UK/USA. (din cauza de scor foarte bun SAT, olimpiade internationale etc).
  Daca va ajunge in USA, ar dori sa isi ca minor stiinte politice sau politici publice.
  Din perspectiva de parinte, eu stiu sigur ca nu va avea nicio sansa aici, poate sa termine si Harvard Law School cu prima medie
  Numirile "colorate" din linia a 2 a a Guvernului Orban imi arata/ii arata ca aceasta tara nu se va schimba niciodata, oricat au stat parintii lui in strada (2017-2019).
  Vi le si enumar (doar cateva, ca apoi nu am mai avut nicio curiozitate); ministrii Ion Stefan, Monica Anisie si Marcel Bolos (hai, ca, daca ii cititi CV ul, veti vedea de ce), Vela si Predoiu dupa o perioada de timp, secretarii de stat/consilierii Virgil Guran, Costel Barbu, Alin Istrate, Catalin Bulf, Mironel Panturoiu , Gheorghe Pecingina, Horatiu Gorun, Andrei Baciu, Maria Gabriela Horga, fam Nicolescu(mama si fiu).
  "Preferatul" meu este dl.de la Gorj(Gorj= noul Teleorman, sunt si cei de la Finante, Pecingina si Gorun) de la Protectia Consumatorilor: Claudiu Giurcau.
  M-au mai deranjat legaturile multiple cu escrocul de Alexandru Cumpanasu, poza lui cu dl.Vela fiind deprimanta.
  Alegera lui Bogdan Licu, hmmmm. Daca, in afara de plagiat si invarteala pe functii inalte, a avut intr-adevar , eu inclin sa cred ca da, acele note dezastruoase in scoala si facultate, nu inteleg sub nicio forma noua nominalizare.
  Sperati ca o noua generatie va construi ceva frumos? In Romania?
  Cine e "noua generatie" ? Nu tot copiii oamenilor politici sau rudele lor?
  Care este deosebirea intre consilierul guvernamental Mihnea Nastase si consilierul parlamentar Gabriela Anisie?
  Amandoi se vor sterge undeva cu diplomele de Harvard sau Oxford sau Stanford sau Chicago ale copiilor nostri.
  Acasa se intorc dl.Burduja si altii ca domnia sa. ei avand deja o retea de legaturi construite cu grija de parinti/rude etc. Lasati copiilor nostri. veniti din familii obisnuite sau din middle class care ajung prin talentul si munca lor in marile universitati ale lumii, doar un drum cu sens unic, iar capatul din viitor nu este Romania.
  Poate, poate, poate, viitoarea guvernare liberala care, cica, se intrevede dupa alegerile parlamentare, va arata altfel. De doi bani sperante.
  • Like 7
  • @ Ana
   Roxana B check icon
   Cam asa....
   • Like 0
 • Exista o lista scurta cu nevoile oamenilor. Doua tururi si anticipatele nu sunt acolo. Autostrazile, spitalele, echitatea sociala (pensiile speciale), scoala sunt! Pot sa fie si socialistii de pe Marte, sau liberalii de pe Luna, daca fac ceva necesar sunt adevarati! Daca nu, sunt tot aia, doar ca vopsiti in portocaliu, rosu, galben, etc.
  • Like 7
  • @ Cristian Dogar
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu sunt. Dar netezesc drumul într-acolo. Psd stă mereu la pândă. Nu moare dar nici nu se transformă.
   • Like 2
 • Blatul PNL-PSD a devenit plauzibil din decembrie, iar acum e clar, după micțiunea aia de cenzură. Autorul se adaugă șirului de personaje dezamăgitoare(pentru mine) din viața publică.
  • Like 1
 • Domnule Glavan, ne trimiteti la universitati din strainatate unde sa se studieze stiintele politice. Facultati de stiinte politice avem si in tara. Ce fel de specialisti au scos ? Ar trebui sa existe si la noi, ca nu cred ca cu studiile facute aici ar avea succes peste granita. Dar nu prea le simt prezenta.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Da, Ludovic Orban rămâne un om politic de încredere. Vestea bună, pentru mine, e că va rămâne și în funcția de premier, și nu doar anul acesta.
  • Like 5


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult