Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Ca să înțelegeți de ce suntem proștii Europei...” Producător român, fac bere într-un stat beat de incompetență

bere - getty

Foto Guliver/Getty Images

România este primul exportator din Uniunea Europeană la porumb. Este al doilea exportator din UE la grâu și, cu voia dvs ultimul pe listă, la orz. Asta în vreme ce făbricuțele de bere importă malț de orz de calitate din Germania sau Marea Britanie. „Exportăm materie primă, produse fără valoare adăugată, și importăm mâncare. Practic, noi exportăm subvenție.” (Emil Dumitru, MADR)

De ce nu avem activități de prelucrare a materilor prime aici? Deoarece condițiile de producție sunt proaste, ne lipsește capitalul, ne lipsește o administrație prietenoasă cu antreprenorii.  

Ca să merg tot pe exemplul cu berea, abia recent cineva din Ministerul de Finanțe a făcut lumină în următoarea chestiune:

Să presupunem că eu sunt autorizat să produc bere și fac o bere blondă. Pentru asta a fost necesar să depun documente de încadrare tarifară, manual, proceduri, rețetă, specificație tehnică (alături de o sumedenie de alte acte, diverse declarații, inclusiv documente de carte funciară, inclusiv caziere fiscale și judiciare etc fiindcă statul te consideră bandit din start, da, el statul care nu e în stare să recupereze de la Voiculescu toate furăciunile, în fine). Deci am depus niște acte și am obținut autorizația să fac bere, de obicei după ce am așteptat un an de zile. Am depus acte la Direcția Vamală. Și fac berea aia blondă și stăm și bem și plătim accize și TVA statului care ne-a pus frână și suntem nemaipomenit de fericiți.

Să presupunem, acum, că de fericit ce sunt vreau să fac o altă bere, de exemplu o bere neagră.

Unele Direcții vamale au decis că trebuie să depun încă o dată dosarul de încadrare tarifară. Și dacă mâine vreau să fac o IPA, mai trebuie încă o dată depus dosarul. Și tot așa. De fiecare dată, evident, rezultatul încadrării tarifare este același: bere.

Deci, un caz tipic de analfabetism funcțional.

Abia recent, ziceam, Direcția de legislație din Ministerul Finanțelor a stabilit că, la naiba, nu mai e nevoie să depui 200 de dosare de încadrare tarifară dacă tu vrei să faci 200 de beri, deoarece Codul fiscal nu cere asta. Chit că unii nu știu să citească. Ura! Un pas mic pentru om, dar uriaș pentru omenire!

Am dat doar un exemplu, ca să înțelegeți de ce suntem proștii Europei și de ce trebuie schimbată mentalitatea în administrația publică. Și nu doar acolo. Câtă vreme publicul larg va aplauda la zicalele demagogice ale unui Daea, ne vom merita soarta. Da, suntem pe primul loc din Europa. La exportat subvenții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius Marius check icon
  Bogdan,
  Felicitari pt idee si dorinta de a reusi in ciuda sistemului inept si neprietenos cu antreprenorii. M-am intrebat la fiecare vizita in patria muma de ce nu se gaseste bere artizanala pe piata, nu s-a plictisit romanu de vesnica bere blonda produsa in masa cu acelasi gust ? O roscata sau IPA ar bucura poporul , au un gust mult mai aromat , pt cunoscatori. In statul meu de rezidenta sunt peste 5000 de breweries care produc bere artizanala iar eu am devenit fan inrait al berii IPA. Astept ca berea IPA sa fie mai des distribuita si la noi in tara. Succes in continuare !
  • Like 2
 • E reavointa. Oamenii aia isi fac treaba in raspar pe principiul: timpul trece, leafa merge, mai angajam pe cineva ca sa aratam cat de mult avem de munca.
  Cu ani in urma o angajata la ceva institutie imi spunea ca primesc bonus in bani daca au mai multe amenzi date. Realmente incetineau procesul de declarare a documentelor pana la punctul in care depaseau 30 zile si pac, amenda.
  O rea vointa intentionata. Cam ca: "aduceti si copie la copie" si dosar cu sina.
  Discutati cu inginerii de constructie de case ce lupta cu autorizatiile. Situatia e similara.
  • Like 3
 • Eu unul aș numi analfabetismul acesta birocratic drept tembelism cronic, ca deja are 30 de ani. Si de aceea pleacă si tot pleacă oamenii afara. Și sunt blamati. Alta forma de Doi plus unu. Neuroni! Sau tembelism cum ii zic eu.
  • Like 6
 • ehhhh... si cind ma gindesc ce bere buna se facea la Bere Grivita sau la Bere RAhova si cum au fost TERMINATE cu intentie, imi vine rau ! si daca-mi mai amintesc de pe vremea cand, copil de gradinita era inscrisa sor' mea la cea de la bere Rahova si dupa- masa primeau copiii o felie de piine proaspata si o canita cu malt proaspat de bere, ca sa primeasca vitaminele E, D , Ca si ce mai contine el, iar mi se face rau....da' aia erau niste comunisti ai naibii si bine le-am facut cu revolutiunea noastra decembrista....dixit !
  • Like 4
 • Gogule cu toata dragostea daca, crezi ca numai D Voiculescu a furat, cum sa-ti zic matale esti naiv.
  • Like 4
 • După răscoluție „politicienii” noștri cu decizie în politica economică a statului român sunt mult mai „dăștepți” decât „comuniștii” și ce contează cel mai mult, sunt democrați, democrați în avantajul democraților din vest.
  • Like 2
 • Încetați, oameni buni, să vă amăgiți cu „schimbarea mentalităților”. Îi copiați pe comuniști care cereau schimbarea „mentalităților învechite”. Administrația românească trebuie schimbată din temelii. De pildă, toate legile, regulamentele și statutele care privesc administrația au ca scop fundamental conservarea actualelor instituții ale sistemului administrativ și protejarea, dacă nu chiar scutirea de orice responsabilitate a funcționarilor și nu stimularea activităților sociale de toate genurile și mai ales a celor inventive și clar rentabile. Deci nu pornesc de la oamenii vii ai societății ci de la cei „mortificați” într-un ghișeu. Dacă această perspectivă nu se schimbă, nici o încercare de reformă administrativă nu are vreo șansă.
  • Like 4
  • @ Nicolae Lotreanu
   Si cine iti permite aceasta schimbare Mon Cher?
   • Like 3
 • Dece merele noastre nu se regasesc pe piata romaneasca! ?
  Exportatorul vine cu mere alese atent selectionate fara lovituri fara gauri si un pret modest zic eu. Din ce am observat merele la noi sunt recoltate si depozitate in gramezi pe camp .Modul marcheting si de recoltare cred ca este buba . Contractele se fac in timpul anului pentru toamna - nu cand marfa este recoltata in gramezi !
  • Like 3
 • cei 3-4 de la beroul de vamă sigur au rămas pe post călduț ,nu au fost ejectați de PSD la gașca de non valori la șomaj ,să se angajeze la privat/patron.
  • Like 4
 • Stai linistit tovarasu' antreprenor, ca ti-ai primit sinecurile bine meritate pentru munca de politruc.

  https://www.g4media.ro/libertarianul-bogdan-glavan-a-fost-numit-in-conducerea-a-doua-companii-cu-capital-de-stat.html
  • Like 4
  • @ Claudiu1989
   ai competenâî în domeniu sau numai tastatură chioară
   • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult