Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moțiunea de cenzură cu ouă, lapte și ulei a picat

Florin Roman - PNL

(Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca)

Guvernul Tudose s-a confruntat joi, fără emoții, cu prima moțiune de cenzură din Parlament, semnată de 148 de parlamentari PNL, PMP și USR, în timp ce clădirea Parlamentului a fost înconjurată de un lanț uman format din aproximativ 5.000 de protestatari veniți la un miting organizat de PNL. 

Moțiunea de cenzură a picat cu 159 de voturi „pentru”, trei voturi „contra” și 23 de abțineri. Era nevoie de 234 de voturi ca moțiunea să treacă.

Un moment inedit a fost cel în care deputatul PNL Florin Roman a adus la tribuna Parlamentului o pungă plină de cumpărături, între care și un ou de ciocolată, pentru a demonsta parlamentarilor puterii cât au crescut prețurile la mâncare în ultimele luni. La sfârșitul discursului său, Florin Roman a mers la premierul Tudose, prezent în parlament, să îi dea un ou Kinder și rugându-l să nu mai ia România „la mișto”.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Șeful Camerei Deputaților Liviu Dragnea și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au lipsit de la dezbaterea moțiunii. De altfel, parlamentarii puterii au părăsit sala unde se desfășura votul.

Pe holurile parlamentului, Liviu Dragnea a explicat absența de la discuția moțiunii inițiate de PNL prin participarea la o „discuție de suflet” cu pensionarii PSD. Întrebat de un reporter dacă a discutat cu aceștia și despre dosarele sale penale, Dragnea a răspuns peste umăr, vizibil iritat: „Da, și despre dosarele mele, domnișoară”.  

Moțiune cu lapte, ouă, ulei și pâine 

Deputatul Florin Roman a explicat, în discursul său, că pentru produsele alimentare pe care le-a adus cu el o familie a plătit azi în total 65,95 lei, față de 43,87 lei în septembrie.

Parlamentarul liberal a arătat cu cât s-a scumpit fiecare produs: un litru de ulei (de la 4,29 lei la 7 lei), un litru de lapte (de la 4,10 lei la 5,10 lei), un pachet de unt (de la 6,45 lei la 11,14 lei), o pâine de 600 g (de la 4,41 lei la 5,99 lei), un kilogram de carne de porc (de la 20,12 lei la 24,99 lei).

Liberalul a invocat, apoi, exemplul unui tânăr care și-a luat un credit de 82.000 de lei. „În august, plătea o rată de 1.487 de lei, astăzi plătește 1.535 de lei, dar nici ROBOR-ul nu-l mai vede nimeni și de vină este, probabil, Soros”, a arătat Roman.

Tudose, despre statul paralel: „Nu înţeleg conceptul, sincer”.

Premierul Tudose a ironizat gestul liberalului și a arătat că acesta a preferat să aducă la pupitru o pâine de 6 lei, nu una de un leu. „Probabil era o familie săracă liberală”, a adăugat el.

Apoi, pe holurile parlamentului, la finalul dezbaterilor la moţiunea de cenzură, premierul Tudose a mărturisit jurnaliștilor că „nu înţelege conceptul” de stat paralel şi că el „îşi vede de Guvern”.

„Nu înţeleg conceptul, sincer. (...) Eu îmi văd de Guvern. Avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu nişte români cărora trebuie să le facem viaţa mai bună”, a răspuns Mihai Tudose, la întrebarea reporterilor dacă s-a lămurit ce înseamnă statul paralel, potrivit News.ro.

USR: Guvernul Tudose a îndeplinit doar 3% din programul de guvernare

Pe de altă parte, USR a calculat cât a îndeplinit actualul Executiv din programul de guvernare. Președintele USR Dan Barna a declarat de la tribuna Parlamentului în dezbaterea moțiunii de cenzură că, până acum, guvernul Tudose a îndeplinit doar 3% din programul de guvernare. Barna a amintit că în vară coaliția PSD-ALDE și-a demis propriul guvern pentru că a realizat „doar 13 la sută” din programul de guvernare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult