Foto - Președinta ÎCCJ, Corina Corbu. Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
Am citit motivarea Înaltei Curți în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu. Mi se pare sinistră.
Evident, nu pot comenta partea strict juridică - din simplul motiv că nu mă pricep. Nu e meseria mea.
Dar ce e șocant - pentru mine, cel puțin - e că persoanele care au judecat speța par să nu aibă minime cunoștințe despre epoca în care au avut loc faptele supuse judecății.
Cei 3 judecători echivalează ancheta Securității cu o (simplă) anchetă penală, ceea ce e halucinant. Securitatea n-a fost o procuratură. Obiectivul anchetelor ei nu era stabilirea faptelor, ci „reeducarea” „păcătosului”.
Aceiași judecători nu pricep cum anume (și de ce) o serie de scrisori transmise Europei Libere și citite pe post te transformă automat într-o țintă a Securității, chiar dacă scrisorile sunt nesemnate (sau dacă numele autorului nu e menționat pe post, din motive evidente).
Tot ei par să ignore complet faptul că în RSR, spre deosebire de RPR, opozanții regimului nu mai deveneau deținuți politici, lor inventându-li-se fie infracțiuni de drept comun (cazul Ursu, de exemplu, arestat pentru deținerea a 17 dolari), fie boli psihice.
Adică, în ochii regimului de atunci, dacă te exprimai critic nu puteai fi decât fie infractor, fie nebun. Cei 3 judecători par să nu știe că asta era politica oficială a regimului, care îi permitea să raporteze forurilor internaționale că în RSR nu există deținuți politici.
Tot cei 3 pur și simplu nu reușesc să priceapă cum era sistematică reprimarea celor cu atitudini critice față de regim.
În fine, nivelul de ignoranță istorică e stupefiant, dacă ne gândim la faptul că epoca respectivă face parte din istoria (foarte) recentă a României. Și tocmai ignoranța asta cu privire la substanța și contextul speței judecate îi face pe cei 3 să - cu scuzele de rigoare - bată câmpii.
În fine, episodul petrecut azi mi se pare halucinant - și, evident, revoltător. Fiindcă dacă ăștia sunt judecătorii care ne judecă trecutul comunist recent, revoluția sau mineriada, nu mai avem nicio speranță că vom apuca o zi în care să vedem că s-a făcut, în fine, dreptate victimelor.
Text publicat pe pagina de Facebook a autorului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
V-a păcălit cineva că trăim într-o țară normală?
Am mai scris că ne trebuie un Vlad Țepeș ca să ieșim la liman și mi-a sărit lumea în cap. Chiar nu pricepe nimeni că altfel suntem haliți de meduze?
Realitatea asa cum o inteleg eu , posibil gresit...
Revolutia din 89 s-a facut cu acordul unei mari parti a fostei Securitati. Ce s-a vrut , a fost schimbarea lui Ceausescu , nu democratie. Asa s-a infiintat SRI , fondat pe acest tronson progresist al fostei Securitati. S-au racolat noi oameni mai educati , dintre fostii informatori sau rubedenii ...
Toti colegii mei de facultate care s-au dovedit a fi avut ceva legaturi cu securitatea sau serviciile de informatii ale armatei, au ajuns ori politicieni ,ori oameni de "afaceri" cu statul , ori au intrat in SRI sau capuseaza pozitii cheie prin companii de stat.
Asa ca "noul vechi" SRI si-a impins oamenii in toate segmentele cheie ale societatii. Dupa ceva zbateri violente interne si disolutia URSS , SRI a decis sa treaca de partea progresista a planetei , UE si NATO. Prima mare realizare a fost "convingerea" lui Iliescu sa predea stafeta puterii . Daca nu se intampla asta, cred ca Iliescu putea fi si acum presedinte. Toata dinamica asta a fost bazata pe un singur principiu, membrii SRI si ai fostei Securitati ( partea buna) se vor bucura de impunitate pentru tot felul de magarii facute de-a lungul timpului.
De ce nu s-a intamplat nimic cu dosarele Revolutiei , Mineriadei,... ? Acelasi motiv , SRI/Secu isi protejeaza soldatii ...
Daca mai avem dileme , despre cum se intampla lucrurile , sa ne amintim : Geoana vs Basescu , Ponta vs Iohannis , samd intamplator in toate ciclurile electorale in Romania , nici PSD sau nici un alt partid, nu a avut control absolut al parmalementului si presedintelui. In cazurile enumerate cu rasturnari spectaculoase de situatie. Eu cred ca tot SRI l-a tinut pe Dragnea in frau si l-a ajutat sa intre la bulau, dupa cum SRI orchestreaza aproape in majoritate vechile partide politice si scoate din arena orice jucator care incearca sa iasa din jocul geopolitic desenat.
Pe langa acest pol de putere incontestabil in Romania ,s-au format tot felul de institutii si s-au creat interese financiare puternice , care-si dovedesc fie nocivitatea, fie mediocritatea in situatii de criza .
Deci daca tragem linie, SRI probabil ca este cel mai bun lucru care s-a intamplat in Romania dupa revolutie. E o constatare amara si degradanta dar sa nu uitam si ca lucram cu materialul clientului.
Clientul este electoratul romanesc pentru care in primul ORAS al tarii , Bucuresti , Gabriela Firea este pe primul loc in preferintele cetatenilor ca primar ,dupa un mandat de 4 ani in care am vazut cu totii ce a facut. Acelasi client ne trimite catre o majoritate absoluta PSD +AUR in 2024.
Deci cu toata veneratia pe care o am catre eroi ,ca Gheorghe Ursu , sa nu ne facem iluzii ca dreptatea se va instaura pe plaiurile noastre pana cand nu vom iesi din cretinismul cronic in care ne adancim de 25 de ani. Si anume de a nu mai vota pe cei care ne fura , ne mint si ne iau de prosti , pe buna dreptate.
Cand ne vom vindeca la cap , atunci probabil familiile acestor eroi vor gasi pacea caci inseamna ca ei nu au murit degeaba.
Si cel mai bun raspuns este vedeti cu cate voturi a fost ales Ion Iliescu presedinte si cate voturi a luat FSN sau alt partid. Nu mai tineti minte de sloganul socialismului cu fata umana? Pai daca atunci nu s-a facut nimic, ce asteptari avem dupa 30 de ani?!
Se vede clar că condamnarea comunismului a fost o simplă chestiune de propagandă politică și nimic mai mult. Mare, mare rușine!
E ca si cum ai prelua parerea lu Jack Spintecatorul despre drepturile femeilor.