Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Motivarea sinistră a ÎCCJ în cazul Gheorghe Ursu. Cu acești judecători nu mai avem nicio speranță că vom apuca o zi în care se va face dreptate victimelor

Corina Corbu

Foto - Președinta ÎCCJ, Corina Corbu. Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am citit motivarea Înaltei Curți în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu. Mi se pare sinistră.

Evident, nu pot comenta partea strict juridică - din simplul motiv că nu mă pricep. Nu e meseria mea.

Dar ce e șocant - pentru mine, cel puțin - e că persoanele care au judecat speța par să nu aibă minime cunoștințe despre epoca în care au avut loc faptele supuse judecății.

Cei 3 judecători echivalează ancheta Securității cu o (simplă) anchetă penală, ceea ce e halucinant. Securitatea n-a fost o procuratură. Obiectivul anchetelor ei nu era stabilirea faptelor, ci „reeducarea” „păcătosului”.

Aceiași judecători nu pricep cum anume (și de ce) o serie de scrisori transmise Europei Libere și citite pe post te transformă automat într-o țintă a Securității, chiar dacă scrisorile sunt nesemnate (sau dacă numele autorului nu e menționat pe post, din motive evidente).

Tot ei par să ignore complet faptul că în RSR, spre deosebire de RPR, opozanții regimului nu mai deveneau deținuți politici, lor inventându-li-se fie infracțiuni de drept comun (cazul Ursu, de exemplu, arestat pentru deținerea a 17 dolari), fie boli psihice.

Adică, în ochii regimului de atunci, dacă te exprimai critic nu puteai fi decât fie infractor, fie nebun. Cei 3 judecători par să nu știe că asta era politica oficială a regimului, care îi permitea să raporteze forurilor internaționale că în RSR nu există deținuți politici.

Tot cei 3 pur și simplu nu reușesc să priceapă cum era sistematică reprimarea celor cu atitudini critice față de regim.

În fine, nivelul de ignoranță istorică e stupefiant, dacă ne gândim la faptul că epoca respectivă face parte din istoria (foarte) recentă a României. Și tocmai ignoranța asta cu privire la substanța și contextul speței judecate îi face pe cei 3 să - cu scuzele de rigoare - bată câmpii.

În fine, episodul petrecut azi mi se pare halucinant - și, evident, revoltător. Fiindcă dacă ăștia sunt judecătorii care ne judecă trecutul comunist recent, revoluția sau mineriada, nu mai avem nicio speranță că vom apuca o zi în care să vedem că s-a făcut, în fine, dreptate victimelor.

Text publicat pe pagina de Facebook a autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • pixel check icon
  de ce presa nu ne informează în legătură cu cei trei? cine-i judecă pe judecători?
  • Like 0
  • @ pixel
   Cum de ce? Într-o țară normală cele 4 puteri ar trebui să fie independente (legislativul, justiția, executivul și presa).
   V-a păcălit cineva că trăim într-o țară normală?
   • Like 0
 • Nu înțeleg de ce s-ar mai mira cineva de prestațiile justiției din România. E suficient să vedem ce s-a întâmplat recent cu judecătorul Corina Eugenia Jianu din Constanța, care, deși a fost dovedită că a luat mită, sforile au fost trase de colegii justițiari atât de bine pentru tergiversarea procesului, încât fapta a fost prescrisă. Acum infractoarea nu numai că este repusă în drepturi (adică o să judece în continuare și – probabil – o să ia mită în continuare), dar i se plătește și salariul pe câțiva ani din urmă (un fleac de 3 milioane de lei NOI). Să fim înțeleși, noi toți îi plătim acestei infractoare salariul din urmă.
  Am mai scris că ne trebuie un Vlad Țepeș ca să ieșim la liman și mi-a sărit lumea în cap. Chiar nu pricepe nimeni că altfel suntem haliți de meduze?
  • Like 1
 • Situatia este un pic complicata si ca de obicei , omeneste fiind , fiecare din noi vede numai ce-i convine . Ca sa zic asa , citim ca sa ne validam parerile , nu ca sa intelegem realitatea.
  Realitatea asa cum o inteleg eu , posibil gresit...
  Revolutia din 89 s-a facut cu acordul unei mari parti a fostei Securitati. Ce s-a vrut , a fost schimbarea lui Ceausescu , nu democratie. Asa s-a infiintat SRI , fondat pe acest tronson progresist al fostei Securitati. S-au racolat noi oameni mai educati , dintre fostii informatori sau rubedenii ...
  Toti colegii mei de facultate care s-au dovedit a fi avut ceva legaturi cu securitatea sau serviciile de informatii ale armatei, au ajuns ori politicieni ,ori oameni de "afaceri" cu statul , ori au intrat in SRI sau capuseaza pozitii cheie prin companii de stat.
  Asa ca "noul vechi" SRI si-a impins oamenii in toate segmentele cheie ale societatii. Dupa ceva zbateri violente interne si disolutia URSS , SRI a decis sa treaca de partea progresista a planetei , UE si NATO. Prima mare realizare a fost "convingerea" lui Iliescu sa predea stafeta puterii . Daca nu se intampla asta, cred ca Iliescu putea fi si acum presedinte. Toata dinamica asta a fost bazata pe un singur principiu, membrii SRI si ai fostei Securitati ( partea buna) se vor bucura de impunitate pentru tot felul de magarii facute de-a lungul timpului.
  De ce nu s-a intamplat nimic cu dosarele Revolutiei , Mineriadei,... ? Acelasi motiv , SRI/Secu isi protejeaza soldatii ...
  Daca mai avem dileme , despre cum se intampla lucrurile , sa ne amintim : Geoana vs Basescu , Ponta vs Iohannis , samd intamplator in toate ciclurile electorale in Romania , nici PSD sau nici un alt partid, nu a avut control absolut al parmalementului si presedintelui. In cazurile enumerate cu rasturnari spectaculoase de situatie. Eu cred ca tot SRI l-a tinut pe Dragnea in frau si l-a ajutat sa intre la bulau, dupa cum SRI orchestreaza aproape in majoritate vechile partide politice si scoate din arena orice jucator care incearca sa iasa din jocul geopolitic desenat.
  Pe langa acest pol de putere incontestabil in Romania ,s-au format tot felul de institutii si s-au creat interese financiare puternice , care-si dovedesc fie nocivitatea, fie mediocritatea in situatii de criza .
  Deci daca tragem linie, SRI probabil ca este cel mai bun lucru care s-a intamplat in Romania dupa revolutie. E o constatare amara si degradanta dar sa nu uitam si ca lucram cu materialul clientului.
  Clientul este electoratul romanesc pentru care in primul ORAS al tarii , Bucuresti , Gabriela Firea este pe primul loc in preferintele cetatenilor ca primar ,dupa un mandat de 4 ani in care am vazut cu totii ce a facut. Acelasi client ne trimite catre o majoritate absoluta PSD +AUR in 2024.
  Deci cu toata veneratia pe care o am catre eroi ,ca Gheorghe Ursu , sa nu ne facem iluzii ca dreptatea se va instaura pe plaiurile noastre pana cand nu vom iesi din cretinismul cronic in care ne adancim de 25 de ani. Si anume de a nu mai vota pe cei care ne fura , ne mint si ne iau de prosti , pe buna dreptate.
  Cand ne vom vindeca la cap , atunci probabil familiile acestor eroi vor gasi pacea caci inseamna ca ei nu au murit degeaba.
  • Like 1
 • Marius check icon
  Ce nu înțeleg e de ce nu se menționează în text și faptul că acești magistrați care fac de rușine o națiune întreagă primesc MITĂ într-o formă așa zis legalizată sub forma pensiilor speciale care nu sunt decât șpagă și delapidare de fonduri sub formă de abonament lunar pentru a păstra clasa politică departe de pușcării. Nu trage nimeni la răspundere pe judecătorii ăștia care umblă dezlegați și compromit constant orice șansă de a ne reveni ca națiune?
  • Like 1
 • Nume check icon
  Nu stiu de ce ne ofuscam atat. Nu s-a dorit serios in Romania - atat de clasa politica care a urmat, angajatii din institutiile de stat, etc. cat si de o mare masa de cetateni - o condamnare a comunismului si a sistemului represiv inclusiv cu pedepse penale pentru persoane care prin actiunile lor au dus sau au favorizat la decesul unor persoane.
  Si cel mai bun raspuns este vedeti cu cate voturi a fost ales Ion Iliescu presedinte si cate voturi a luat FSN sau alt partid. Nu mai tineti minte de sloganul socialismului cu fata umana? Pai daca atunci nu s-a facut nimic, ce asteptari avem dupa 30 de ani?!
  • Like 2
 • Motivarea este halucinantă sub două aspecte. Nu se poate presupune că cei trei judecători nu cunoșteau realitățile sociale și politice ale perioadei comuniste, indiferent ce vârstă au cei trei judecători.De nu sunt sau niște ticăloși sau niște semianalfabeți. Spălarea Securității este evidentă. Dar și mai condamnabilă este aprecierea că Gheorghe Ursu este un infractor de drept comun, un bișnițar, un rebut al societății.De când procurorii, judecătorii pot face politică. Cei trei ar trebui să fie judecați pentru încălcarea statutului magistraților.
  Se vede clar că condamnarea comunismului a fost o simplă chestiune de propagandă politică și nimic mai mult. Mare, mare rușine!
  • Like 4
 • Bine că lumea începe să înțeleagă că justiția română e la fel de putredă ca toate celelalte sectoare ale societății românești. Fiindcă, până acum, justiția era ridicată în slăvi absolut nemeritat iar așteptările populației erau ridicol de mari. Merită deci să privim cu alți ochi TOT ce face acum și TOT ce a făcut justiția în trecutul recent, chiar și când convenea unora că erau condamnați politicieni din tabăra adversă. De fapt are dreptate 100% Bogdan Chirieac când spune că justiția română este NEFUNCȚIONALĂ, cu toate consecințele ce decurg de aici.
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Sa pomenesti numele Bogdan Chirieac avind o parere despre justitie inseamna sa fi complet ignorant.
   E ca si cum ai prelua parerea lu Jack Spintecatorul despre drepturile femeilor.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Mihai check icon
   La fel spunea si Dragnea cand a incercat sa o reformeze, evident spre binele poporului...
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   ove check icon
   Justitia romana este nefunctionala,asta o vede orice om care are doi neuroni in cap.Dar sa il pomenesti pe Bogdan Chirieac ca mare mentor ...........
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult