Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mucul românesc s-a dus la plajă: „Bine ați venit pe litoral, această scrumieră gigantică!”

Sunt fumător şi iubesc să-mi beau cafeaua dimineaţa sau seara pe malul mării. Dar mucurile de ţigări ajung de fiecare dată în scrumierele puse la dispoziţie de administratorii plajelor sau într-un dispozitiv pe care l-am primit în Portugalia.

Întâmplător, în urmă cu câteva seri, am fost martorul unei scene care mi-a demonstrat încă o dată că unii dintre turiştii care ajung pe litoralul românesc sunt civilizaţi doar în închipuirea lor.

Joi seară, ora 20.00. Administratorul unei plaje din Constanţa aduna împreună cu mai mulţi angajaţi mucurile de ţigări aruncate în nisip, printre șezlonguri. În doar citeva minute, a umplut o frapieră cu sute de mucuri, deşi pe fiecare umbrelă este montată o scrumieră. În timp ce-l ajutam, am încercat să găsesc o explicaţie pentru lipsa de civilizaţie a turiştilor care aruncă resturile de ţigară în nisipul în care îşi lasă copilul să se joace. Câteva minute mai târziu, văd o postare a unui coleg care aduna și el mucurile de ţigară de pe plaja din Costineşti, acolo unde îşi petrece vacanţa.

2018 a fost anul cu cele mai murdare plaje pe litoralul românesc

Garda de Mediu este cea care ar trebui să amendeze turiştii care fac mizerie pe plajă, însă până acum nu a dat nicio sancţiune. Tocmai de aceea primăria Constanța a reuşit printr-o hotărâre să le permită poliţiştilor locali să rezolve situaţia. Din păcate nu şi în sudul litoralului. Vă las aici reportajul făcut de colegii mei! Vă rog să fiţi atenţi la reacţia turiştilor suprinşi că aruncă mucurile în nisip sau în apa mării.

Agenţii de poliţie fac public şi un număr de mobil la care turiştii pot să facă sesizări: 0799.606.142

Potrivit organizaţiei „Mare Nostrum”, 2018 a fost anul cu cele mai murdare plaje pe litoralul românesc. În doar trei luni de sezon estival au fost colectate 100.000 de kg de deşeuri aruncate de turişti şi 50.000 de chiştoace.

Articol preluat de pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In alte tari nici macar scrumul nu e aruncat la intamplare.
    • Like 0
  • Da, suntem un popor de necivilizari si ne-am obisnuit in murdarie. Ca sa fim ca lumea trebuie ori sa puna cioneva "biciul" pe noi, ori sa fim inconjurati de altii mai bine dresati (daca plecam "afara") si atunci nu mai facem asa urat, nu ca am intelege de ce e bine sa nu mai aruncam pe jos gunoaie, dar animalul din noi se simte circumspect in prezenta unora mai civilizati. Rusine, romani murdari, murdaria v-a ajuns si la creier, d-aia traiti asa de bine!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult