Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mucul românesc s-a dus la plajă: „Bine ați venit pe litoral, această scrumieră gigantică!”

Sunt fumător şi iubesc să-mi beau cafeaua dimineaţa sau seara pe malul mării. Dar mucurile de ţigări ajung de fiecare dată în scrumierele puse la dispoziţie de administratorii plajelor sau într-un dispozitiv pe care l-am primit în Portugalia.

Întâmplător, în urmă cu câteva seri, am fost martorul unei scene care mi-a demonstrat încă o dată că unii dintre turiştii care ajung pe litoralul românesc sunt civilizaţi doar în închipuirea lor.

Joi seară, ora 20.00. Administratorul unei plaje din Constanţa aduna împreună cu mai mulţi angajaţi mucurile de ţigări aruncate în nisip, printre șezlonguri. În doar citeva minute, a umplut o frapieră cu sute de mucuri, deşi pe fiecare umbrelă este montată o scrumieră. În timp ce-l ajutam, am încercat să găsesc o explicaţie pentru lipsa de civilizaţie a turiştilor care aruncă resturile de ţigară în nisipul în care îşi lasă copilul să se joace. Câteva minute mai târziu, văd o postare a unui coleg care aduna și el mucurile de ţigară de pe plaja din Costineşti, acolo unde îşi petrece vacanţa.

2018 a fost anul cu cele mai murdare plaje pe litoralul românesc

Garda de Mediu este cea care ar trebui să amendeze turiştii care fac mizerie pe plajă, însă până acum nu a dat nicio sancţiune. Tocmai de aceea primăria Constanța a reuşit printr-o hotărâre să le permită poliţiştilor locali să rezolve situaţia. Din păcate nu şi în sudul litoralului. Vă las aici reportajul făcut de colegii mei! Vă rog să fiţi atenţi la reacţia turiştilor suprinşi că aruncă mucurile în nisip sau în apa mării.

Agenţii de poliţie fac public şi un număr de mobil la care turiştii pot să facă sesizări: 0799.606.142

Potrivit organizaţiei „Mare Nostrum”, 2018 a fost anul cu cele mai murdare plaje pe litoralul românesc. În doar trei luni de sezon estival au fost colectate 100.000 de kg de deşeuri aruncate de turişti şi 50.000 de chiştoace.

Articol preluat de pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In alte tari nici macar scrumul nu e aruncat la intamplare.
    • Like 0
  • Da, suntem un popor de necivilizari si ne-am obisnuit in murdarie. Ca sa fim ca lumea trebuie ori sa puna cioneva "biciul" pe noi, ori sa fim inconjurati de altii mai bine dresati (daca plecam "afara") si atunci nu mai facem asa urat, nu ca am intelege de ce e bine sa nu mai aruncam pe jos gunoaie, dar animalul din noi se simte circumspect in prezenta unora mai civilizati. Rusine, romani murdari, murdaria v-a ajuns si la creier, d-aia traiti asa de bine!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult