Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mulți dintre cei ce iau antibiotice de capul lor declară că sunt reticenți să facă vaccinul anti-Covid. Despre educație și aversiunea la risc

vaccinare - vaccin

Foto: Pool Dirk Waem / Zuma Press / Profimedia

Suntem pe primele locuri în statisticile europene în materie de consum de antibiotice. Cum ne dau primii muci, luăm de capul nostru ce antibiotice ne pică în mână. Consumăm antibiotice mai ceva ca drajeurile mentolate, la cea mai simplă răceală sau banală tuse. Ne ajută și farmaciștii sau medicii de familie din plin. Iar, când nu ne ajută ei, găsim antibiotice extrem de puternice la farmaciile veterinare. Bune și alea pentru cai. La naiba cu efectele secundare... Detalii ce nu merită discutate. Fără rețetă, fără recomandarea medicului.

Prin 2014, aveam medalia de bronz, după Grecia și Franța, la consumul de antibiotice. Nu cred că am pierdut topul acesta astăzi. Bronz, da!

Consumul iresponsabil de antibiotice are ca principal efect secundar vulnerabilitatea mai mare la infecții. Plus alte efecte secundare. Am pus în link doar prospectul de la simpla tetraciclină, din familia celor mai înghițite antibiotice pe la noi (vezi grafic). 

(clic pe imagine, pentru a o mări)

Citiți cu atenție efectele ei secundare. Sunt similare celor pe care le are vaccinul anti-COVID-19. Chiar mai grave pe alocuri, statistic vorbind. 

Mulți dintre cei ce iau antibiotice de capul lor, având stocuri care expiră prin sertare de așa ceva, declară că sunt reticenți în a face vaccinul. Au o frică, zic ei. Nu le e teamă însă să se îndoape cu antibiotice, fără să întrebe un medic. Dar le e teamă de acest vaccin. E cu efecte secundare. Antibioticele cu care se îndoapă sunt ok. Vaccinul nu.

Foto: David Himbert / AFP / Profimedia

Aversiunea la riscuri este individuală. Depinde de la individ la individ. În ciuda evidențelor statistice, unii preferă mașina în locul avionului. Aceiași care preferă mașina în locul avionului preferă să joace la 6/49 și nu să investească pe bursă. Utilitatea bat-o vina. Și educația, evident.

Din peste 2000 de vaccinați până acum la noi, doar unul a dezvoltat niște efecte adverse foarte slabe! 1/2000!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • problema nu e de acu ci de peste 10 ani. Problema nu e doar la consumatori ci mai ales la medici, ce prescriu medicamente fara analize inainte si dupa (si nu doar la antibiotice, ci si la suplimente, si la vaccinuri). Un test de sange salveaza bani si imunitate pe termen lung. De ex. asa am descoperit ca nu am anticorpi la tuberculoza si hepatita B si ca vitamina D imi era prost dozata.
    • Like 0
  • Incep anul 2021 cu un indemn. Stimati romani stimata lume mondiala NU APLICATI VACCINUL CORECT !. imunizarea se face pentru CREIER ORGANUL CARE PRODUCE INTELECTUL. Cazurile fiind masive in materie de derapaje de la logica comprehensiune ratiune normalitate si conduita cu sens sincer. Va sugerez si materiale de documentare : FACEBOOK in tot ansamblul sau. Si daca mi-am exprimat ingrijorarea si opinia prin propriul comment asta inseamna ca auto-mat ma exclud din conduita dementa a majoritatii. Un an nou "dement-ial" !
    • Like 0
  • Asa se intampla cand decizia e gratis. Vaccinurile din acel protocol de vaccinuri de preventie ar trebui sa fie obligatorii. Iar cei care se opun n-ar trebui penalizati cu nimic, doar ar trebui sa-si plateasca integral costul cu tratamentul si spitalizarea. Dupa cateva exemple de cetateni care isi fac rata sa plateasca un pojar, probabil ca s-ar face coada mare la Cantacuzino ...
    • Like 2
  • Parerist check icon
    Eu am auzit de la un prieten din oculta mondiala ca bilgheitz baga chipuri și în produsele homeopatice, de ani buni. 99.999999% apa cu zahar și ce rămâne chipuri!
    Cică chiar sunt mai bune astea administrate oral, ca o iau prin fosele nazale direct spre creier...
    Nu știu voi dar eu îl cred ca știu mai mulți care iau produse homeopatice și-s niște zombies încă de pe vremea 3G-ului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult