Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mulți dintre cei ce iau antibiotice de capul lor declară că sunt reticenți să facă vaccinul anti-Covid. Despre educație și aversiunea la risc

vaccinare - vaccin

Foto: Pool Dirk Waem / Zuma Press / Profimedia

Suntem pe primele locuri în statisticile europene în materie de consum de antibiotice. Cum ne dau primii muci, luăm de capul nostru ce antibiotice ne pică în mână. Consumăm antibiotice mai ceva ca drajeurile mentolate, la cea mai simplă răceală sau banală tuse. Ne ajută și farmaciștii sau medicii de familie din plin. Iar, când nu ne ajută ei, găsim antibiotice extrem de puternice la farmaciile veterinare. Bune și alea pentru cai. La naiba cu efectele secundare... Detalii ce nu merită discutate. Fără rețetă, fără recomandarea medicului.

Prin 2014, aveam medalia de bronz, după Grecia și Franța, la consumul de antibiotice. Nu cred că am pierdut topul acesta astăzi. Bronz, da!

Consumul iresponsabil de antibiotice are ca principal efect secundar vulnerabilitatea mai mare la infecții. Plus alte efecte secundare. Am pus în link doar prospectul de la simpla tetraciclină, din familia celor mai înghițite antibiotice pe la noi (vezi grafic). 

(clic pe imagine, pentru a o mări)

Citiți cu atenție efectele ei secundare. Sunt similare celor pe care le are vaccinul anti-COVID-19. Chiar mai grave pe alocuri, statistic vorbind. 

Mulți dintre cei ce iau antibiotice de capul lor, având stocuri care expiră prin sertare de așa ceva, declară că sunt reticenți în a face vaccinul. Au o frică, zic ei. Nu le e teamă însă să se îndoape cu antibiotice, fără să întrebe un medic. Dar le e teamă de acest vaccin. E cu efecte secundare. Antibioticele cu care se îndoapă sunt ok. Vaccinul nu.

Foto: David Himbert / AFP / Profimedia

Aversiunea la riscuri este individuală. Depinde de la individ la individ. În ciuda evidențelor statistice, unii preferă mașina în locul avionului. Aceiași care preferă mașina în locul avionului preferă să joace la 6/49 și nu să investească pe bursă. Utilitatea bat-o vina. Și educația, evident.

Din peste 2000 de vaccinați până acum la noi, doar unul a dezvoltat niște efecte adverse foarte slabe! 1/2000!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • problema nu e de acu ci de peste 10 ani. Problema nu e doar la consumatori ci mai ales la medici, ce prescriu medicamente fara analize inainte si dupa (si nu doar la antibiotice, ci si la suplimente, si la vaccinuri). Un test de sange salveaza bani si imunitate pe termen lung. De ex. asa am descoperit ca nu am anticorpi la tuberculoza si hepatita B si ca vitamina D imi era prost dozata.
  • Like 0
 • Incep anul 2021 cu un indemn. Stimati romani stimata lume mondiala NU APLICATI VACCINUL CORECT !. imunizarea se face pentru CREIER ORGANUL CARE PRODUCE INTELECTUL. Cazurile fiind masive in materie de derapaje de la logica comprehensiune ratiune normalitate si conduita cu sens sincer. Va sugerez si materiale de documentare : FACEBOOK in tot ansamblul sau. Si daca mi-am exprimat ingrijorarea si opinia prin propriul comment asta inseamna ca auto-mat ma exclud din conduita dementa a majoritatii. Un an nou "dement-ial" !
  • Like 0
 • Asa se intampla cand decizia e gratis. Vaccinurile din acel protocol de vaccinuri de preventie ar trebui sa fie obligatorii. Iar cei care se opun n-ar trebui penalizati cu nimic, doar ar trebui sa-si plateasca integral costul cu tratamentul si spitalizarea. Dupa cateva exemple de cetateni care isi fac rata sa plateasca un pojar, probabil ca s-ar face coada mare la Cantacuzino ...
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Eu am auzit de la un prieten din oculta mondiala ca bilgheitz baga chipuri și în produsele homeopatice, de ani buni. 99.999999% apa cu zahar și ce rămâne chipuri!
  Cică chiar sunt mai bune astea administrate oral, ca o iau prin fosele nazale direct spre creier...
  Nu știu voi dar eu îl cred ca știu mai mulți care iau produse homeopatice și-s niște zombies încă de pe vremea 3G-ului.
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult