Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mulțumirea pe care medicul Caliopia Gavril Parfene a primit-o de la doi părinți cărora, după săptămâni tensionate, le-a adus sănătos copilul pe lume: „I-au dat fetiței numele meu”

Caliopia Gavril Parfene

(Foto: Alexandra Pandrea)

„Mă gândesc uneori dacă aș fi putut face și altceva în această viața. Meseria aceasta mi-a oferit atâtea momente fericite, încât nu aș fi putut alege altceva”, spune Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică-ginecologie la MedLife Life Memorial Hospital. În fiecare zi asistă nu doar la nenumărate povești de viață, ci și la povestea vieții însăși - embrionul care concentrează în el potențialul de a fi și de a deveni al unui om, primele bătăi ale inimii, zâmbetul copilului in utero, momentul în care o mamă ajunge să își țină bebelușul în brațe. „Când vedem că aspectele de fizionomie pe care noi le-am conturat prin examene ecografice sunt apropiate de realitate, când ne uităm la copilul pe care mama îl ține atunci în brațe, bucuria noastră este atât de mare încât parcă facem parte din familie pentru câteva momente. Trăim o satisfacție profesională și o bucurie umană și o empatie și o energie atât de intense încât anulează toate nopțile nedormite”, spune medicul Caliopia Gavril Parfene.

„Această fetiță este o încununare a succesului meu ca obstetrician pentru că pe mine și pe mama ei ne-a ajutat Dumnezeu să o aducem pe lume”

În 10 ani de când lucrează la MedLife a adus pe lume peste 1.500 de copii, dintre care o fetiță care îi poartă numele. Atunci când era însărcinată în 20 de săptămâni, mama ei era aproape să o piardă și au urmat luni de mare tensiune până când copila să se nască sănătoasă. „Această fetiță este o încununare a succesului meu ca obstetrician pentru că pe mine și pe mama ei ne-a ajutat Dumnezeu să o aducem pe lume. Era o situație în care nu prea mai aveam mari speranțe, la 20 de săptămâni era o amenințare de naștere prematură, chiar era un col care se deschidea și se vedeau membranele. Am încercat să fac tot posibilul și mă gândeam că tot ce pot eu și tot ce e descris în cărți voi face, dar numai cu ajutorul lui Dumnezeu vom ajunge să progresăm. Și s-a născut Caliopia la 37 de săptămâni și dincolo de fericirea momentului, am trăit o surpriză plăcută când mama mi-a spus că îi va da numele meu”, povestește medicul.

„Trebuie să fiu capabilă să îmi reîncarc bateriile în câteva momente și să mă ocup de urgențele obstetricale. De fiecare dată e cineva care are nevoie de noi”

Un doctor implicat trebuie să fie disponibil în momentul în care pacienții săi au nevoie de răspunsuri sau de atenție medicală. În timpul unei zile, Caliopia Gavril Parfene primește nenumărate apeluri și mesaje de la paciente. Ca o anecdotă, își amintește că în urmă cu câțiva ani unul dintre numerele de telefon i-a fost tipărit greșit pe cărțile de vizită: o cifră fusese înlocuită de o alta și, vreme de vreo două săptămâni, pacientele sale au sunat pe altcineva. Omul în cauză a făcut rost de numărul ei, a sunat-o, i-a spus că nu a primit în viața lui atâtea telefoane într-un timp atât de scurt și a întrebat-o cum face față. „Sunt într-o misiune continuă, mereu în prima linie, pentru că tot timpul trebuie să fiu capabilă să îmi reîncarc bateriile în câteva momente și să mă ocup de urgențele obstetricale. De fiecare dată e cineva care are nevoie de noi”, a văzut dr. Caliopia Gavril Parfene. 

„Pentru un obstetrician nașterea naturală este o satisfacție profesională, pentru că este un eveniment natural care decurge în momentul ales de copil”

Chiar dacă există și excepții, cele mai multe travalii se declanșează în timpul nopții. Deși mai solicitant pentru un obstetrician să aștepte ca natura să își urmeze cursul, dr. Gavril Parfene le recomandă pacientelor să nască natural ori de câte ori atât starea de sănătate a mamei cât și cea a copilului permit acest lucru. „Încercăm să ne îndepărtăm de la tendința aceasta de a face cât mai multe cezariene. Pentru un obstetrician, nașterea naturală este o satisfacție profesională, pentru că este un eveniment natural care decurge în momentul ales de copil”, explică ea.

Atât înainte de naștere, cât și în timpul acesteia este nevoie ca un medic să aibă grijă de confortul psihic al viitoarei mame aproape în egală măsură în care are grijă de starea ei fizică. În opinia sa, relația care se creează în perioada sarcinii trebuie cultivată cu grijă de către medic, iar fiecare moment al nașterii trebuie tratat cu responsabilitate.

„În timpul travaliului, o pacientă care nu este informată este surprinsă, este anxioasă”

„Contează enorm relația medic pacient, aceasta prinde contur în luni de zile de urmările antenatală, astfel încât în momentul nașterii există deja multă încredere. Pacienta știe la ce să se aștepte. Într-o naștere naturală, de exemplu, pornim și medicul, și pacienta în cunoștință de cauză. Suntem acolo ca o echipă, iar pacienta este informată în permanență despre timpii nașterii. Este extrem de important confortul psihologic al pacientei în travaliu - o pacientă informată care știe că travaliul este un proces care durează, 4-6 ore, mă refer la travaliul activ, poate să se adapteze mai ușor acestor perioade de solicitare. Este o perioadă în care apar dureri ritmice la intervale de trei minute cu durată de un minut timp de ore bune. Atunci pacienta care nu este informată este surprinsă, este anxioasă. Întotdeauna lipsa de informație creează confuzie, anxietate”, explică dr. Caliopia Gavril Parfene. Sunt cazuri în care tinerele mame spun chiar din primul trimestru de sarcină că ele nu se consideră capabile să nască natural. „Eu nu discut din primul trimestru despre cum o să nască pacienta decât din punct de vedere teoretic. Pentru că, practic, totul se conturează după 37-38 de săptămâni, sunt situații particulare care impun nașterea prin cezariană. Au fost cazuri când am reușit să conving pacientele sa nască natural, pentru că le-am informat foarte bine și pentru că au existat condițiile care au permis acest lucru. Incidența nașterii prin cezariană crește, dar nu este total lipsită de risc această procedură”, atrage atenția medicul.

Rolul unui obstetrician este să monitorizeze atent travaliul, iar dacă apar situații de risc să intervină prin cezariană, pentru a elimina pericolele pentru sănătatea mamei sau a copilului. Dar misiunea lui nu se termină complet atunci când copilul se naște. „Aspectul psihologic este extrem de important. Îmi place întotdeauna când ajung în cameră și acolo îi găsesc pe membrii familiei. Îi implic în discuție, mai ales pe tată, căruia îi spun că de acum intervine rolul lui de a oferi mamei aflate într-o perioadă vulnerabilă sprijin și de a o ajuta cu tot ce are nevoie”, povestește medicul.

Nu întotdeauna un doctor le poate da însă pacienților săi doar vești bune. Există situații de femei care pierd sarcini, sunt cazuri în care un medic specializat în obstetrică-ginecologie este nevoit să comunice anumite diagnostice. „Încerc să empatizez, să îi explic pacientei, atunci când se poate, desigur, că oricât de greu ar fi există căi de a îmbunătăți prognosticul. Consider că empatia, apropierea emoțională și speranța că toată echipa medicală se concentrează asupra problemei pacientei și încearcă să aplice tot ce poate ajută să avem un prognostic bun. Întotdeauna pacienta așteaptă un suport emoțional și dovada că vrem să o ajutăm”, a văzut medicul Caliopia Gavril Parfene. 

„De fiecare dată când mă uit la un copil la ecograf am emoții, pentru că vreau să îl văd sănătos”

Un instrument important în munca ei este ecograful, care permite o evaluare precisă a dezvoltării fătului. „Ecografia ne ajută enorm, încă de la la început. Putem identifica anumiți markeri stabiliți. De fiecare dată când mă uit la un copil am emoții, pentru că vreau să îl văd sănătos, dar zilele trecută am observat la unul dintre ei o ușoară malformație cardiacă: arcul aortic avea o deviere față de normal. Din fericire, nu este o anomalie cardiacă care să aibă un prognostic rezervat, dar de fiecare dată când găsim malformații ne uităm după alte malformații. De fiecare dată mă concentrez complet și fac o evaluare cât mai precisă asupra tuturor segmentelor fetale. Sunt defecte care pot fi corectate in utero prin anumite intervenții”, arată medicul.

Fertilizarea in vitro: „Lucrăm în echipă, obstetrician, embriolog, genetician”

Una dintre problemele cu care cuplurile se confruntă din ce în ce mai des în societatea modernă este infertilitatea, care înseamnă un an de încercări nereușite de a obține o sarcină, în cazul persoanelor sub 35 de ani, și șase luni de încercări nereușite de a obține o sarcină în cazul pacientelor trecute de 35 de ani. Potrivit medicului, un cuplu din șase-șapte se află în această situație. „Din fericire, dacă în mod natural nu poate fi obținută o sarcină, putem să progresăm și să le oferim pentru început pacientelor inseminare intrauterină, în condițiile în care sunt îndeplinite anumite criterii. Dacă după trei inseminări nu se obține o sarcină, progresăm și luăm în calcul și fertilizarea in vitro. Există o speranță și încercăm să conturăm această variantă a reproducere umană asistată. Lucrăm în echipă, obstetrician, embriolog, genetician”, explică dr. Gavril Parfene. Există însă și cazuri în care în ciuda eforturilor medicilor sarcina nu poate fi obținută. „Discutăm cu pacienta, avem o relație destul de strânsă cu psihologul nostru care ne ajută. În momentul în care natura este destul de vitregă și nu ne mai lasă ca medici nicio posibilitate să acționăm prin instrumente ale reproducerii umane asistate, am întâlnit cazuri fericite care au înfiat copii și mi se pare minunat”, spune ea.

„Sunt copii care bat la ușă și îmi spun: Doamna doctor, dumneavoastră m-ați adus pe lume”

Într-o viață profesională, un medic trăiește nenumărate momente de reușită, iar clipele în care un fost pacient își exprimă recunoștința sunt neprețuite. „O pacientă pe care am operat-o cu succes mă sună în fiecare an de ziua băiatului meu cel mic, pentru că sunt născuți în aceeași zi. Îmi dau seama că nu suntem tratați ca niște simpli prestatori de servicii medicale… Atunci când apare un sincer mulțumesc este emoționant, contează enorm. Am o mare satisfacție când sunt copiii care bat la ușă și văd fetițe îmbrăcate în rochițe frumoase: Doamna doctor, dumneavoastră m-ați adus pe lume! Este minunat, îmi dau seama că am foarte mulți copii frumoși. Chiar de ziua mea de naștere am avut enorma bucurie să vină o fetiță și să îmi spună: La mulți ani! Și doar pentru acest lucru a venit mama ei, nu pentru că avea nevoie de o consultație”, povestește medicul Caliopia Gavril Parfene. Astfel de întâmplări îi dau convingerea că, atunci când și-a ales profesia, a făcut cea mai bună alegere. „Pot să spun că sunt un om fericit!”.

(Articol susținut de MedLife)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt pacienta doamnei doctor de opt ani, iar anul trecut m-a ajutat sa aduc pe lume un copil sanatos. O sarcina cu probleme cu un final fericit... Doamna doctor Parfene este un medic si un om deosebit. Are foarte mult respect pentru pacienti si pentru meseria pe care o are. Imi doresc sa avem cat mai multi astfel de medici in Romania.
    • Like 0
  • Roxana si Adi, cred, ca fie nu sunteti inca parinti, sau daca sunteti, nu ati avut niciodata privilegiul de a intalni asemenea doctori de la obstretica-ginecologie. Sau nu ai fost Adi, prezent la nasterea copiilor tai. Sincer, pacat, pentru ca altfel, nu ati fi debitat asemenea ineptii. Acest articol nu e nici reclama, nici altceva. E adavarat ca poate ati fi comentat mai mult daca in loc de acea poza, in care doamna doctor era odihnita, zambitoare si machiata, ati fi vazut poza ei, cand iese din sala de nastere, si da o veste teribil de proasta parintilor. Medicii, pompierii, politistii, toti cei care sunt intr-un fel sau altul in prima linie, nu sunt neaparat niste singuratici fara familie...sunt, de cele mai multe ori, cei mai fericiti oameni de pe lume, pentru ca au in spate, o familie, care ii iubeste, respecta, si ajuta. tocmai prin aceea, ca inteleg, ca telefonul suna tot timpul, si la trei dimineata. De aceea, si tocmai pentru ca ne-au adus copiii nostri pe lume, sau pentru ca le-au salvat candva viata,...se multumesc, doar cu un simplu multumesc...Dar multi dintre noi, nu intelegem asta...
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    PS. Vad ca articolele pozitive care se refera la profesia medicala nu prea au parte de comentarii. Inca odata se dovedeste ca stirile pozitive nu fac rating
    • Like 0
    • @ Roxana B
      check icon
      Ce comentarii ai vrea la un articol publicitar ( advertorial pentru finutzi) ?
      • Like 2
    • @
      Roxana B check icon
      Dar cum ar fi trebuit sa fie scris articolul sau ce ar fi trebuit sa contina ca sa fie bagat in seama?Pentru mine nu e vorba de doctorita in speta(in fine in afara de faptul ca arata bine in ciuda unei zicale mai vechi de pe vremuri"are mama 2 fete una e frumoasa iar cealalta studenta la medicina"
      E vorba de specialitatea in sine si de faptul ca nu oricine e facut pt asta..Nu e vina ei ca lucreaza la o policlinica privata.Nu e singura, nu e nici prima si nici ultima.
      • Like 0
    • @ Roxana B
      Să aibe un A mare în frunte.
      • Like 0
  • Roxana B check icon
    Prima remarca, la prima vedere:o doctorita foarte frumoasa.
    A doua: obstetrica-ginecologie este o specialitate care cere de la cel ce o practica sacrificii in viata personala.
    Odata, un medic mai in virsta spunea:daca iti place sa dai o tura de 2 ore in jurul casei, cu 5 minute de odihna in pat, apoi s-o iei de la capat cu cele 2 ore, incepind de la ora zero in noapte, atunci probabil ca obstetrica-ginecologia ti se potriveste.Putini rezista la acest ritm.Multi aleg sa faca doar ginecologie unde operatiile sint programate, si asa au si ei/ele o viata personala.Asta in State.Nemaivorbind de asigurarea de malpractice.Asa ca, tot respectul pentru frumoasa doamna doctor.
    • Like 1
    • @ Roxana B
      Asa e! Eu am nascut cu doamna dr. noaptea. Am sunat-o si in 15 min era in clinica cu zambetul pe buze. Este fantastica!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult