Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

N-a anticipat cât e de grav. Pandemia, lebăda neagră în alegerile americane

Donald Trump - covid

Foto Shutterstock Editorial / Profimedia

Principala gafă politică a administrației Trump este incapacitatea de a realiza ce mare pericol este această pandemie pentru realegere.

Chiar când lucrurile deveneau extrem de clare și pericolul era evident, incompetența de a acționa rapid și eficient literalmente l-a costat realegerea, care în absența pandemiei ar fi fost aproape sigură, cu o economie duduind și 3% șomaj.

Ceea ce e și mai grăitor e că nimeni din anturaj nu a văzut acest pericol politic. Dimpotrivă. Toți au căzut victime ale unei gândiri magice de a relativiza pericolul, de a nu purta mască, de a organiza adunări cu mii de persoane, de a nu respecta minimele cerințe de distanțare și de a purta un război dinainte pierdut cu oamenii de știință din propria administrație.

Totul culminează apoteotic cu această contaminare, logică în condițiile lipsei de importanță acordată virusului, care contrastează puternic cu modul aproape maniacal folosit de Biden pentru a se apăra și care e răsplătit cu un test negativ și cu câștigarea alegerilor probabil la scor.

Sper ca Trump, odată refăcut, ceea ce îi doresc, să reușească să înțeleagă ceva din asta.

Sper de asemenea ca democrații să înțeleagă că nu e victoria lor, cât e un masiv vot negativ. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au ajuns si ei sa aleaga raul cel mai mic. Si, cum peștele de la cap se-mpute... Si la acest capitol, tot "America first"...
    • Like 1
  • În realitate avem exemplul lui Bolsonaro, care era și mai negationist. Dacă scapă ușor, o să rămână cu convingere și mai întărită că epidemia nu e o problemă gravă.

    Oricum, eu aș zice că înfrângerea în alegeri a lui Trump era foarte probabilă chiar și fără COVID, sunt acolo niște mari nemulțumiri și niște probleme grave.
    • Like 1
  • Eu doresc ca Trump sa mearga acasa si dupa aceasta boala si dupa alegeri. Nu a facut cinste poporului american prin prestatia sa. Totusi nu ar trebui sa uitam lucrurile bune pe care le-a facut. O chestiune mai importanta decat oricare alta, este politica americana fata de China. Toata lumea a uitat ca pandemia asta a venit din China pe aripile unui guvern cinic , mincinos si criminal. COVID-19 este doar inceputul terorismului biologic . S-a demonstrat ca este cea mai eficace arma sa distruga economii si chiar tari. Si intamplator sau nu, a venit intr-o perioada in care America prin administratia Trump isi asumase o schimbare de atitudine fata de China. Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar sper din toata inima ca Biden & Co sa nu-i lase DIN NOU pe chinezi sa-si faca mendrele, mai ales ca in mod cinic chinezii sunt sustinuti serios de multe corporatii americane al caror unic interes este accesul la piata chineza . Pentru mai multi bani nu au nici o problema sa ingroape interesele concetatenilor lor.
    O sa vedem...sper sa nu ajungem sa-l regretam pe Trump.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult