Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

N-a anticipat cât e de grav. Pandemia, lebăda neagră în alegerile americane

Donald Trump - covid

Foto Shutterstock Editorial / Profimedia

Principala gafă politică a administrației Trump este incapacitatea de a realiza ce mare pericol este această pandemie pentru realegere.

Chiar când lucrurile deveneau extrem de clare și pericolul era evident, incompetența de a acționa rapid și eficient literalmente l-a costat realegerea, care în absența pandemiei ar fi fost aproape sigură, cu o economie duduind și 3% șomaj.

Ceea ce e și mai grăitor e că nimeni din anturaj nu a văzut acest pericol politic. Dimpotrivă. Toți au căzut victime ale unei gândiri magice de a relativiza pericolul, de a nu purta mască, de a organiza adunări cu mii de persoane, de a nu respecta minimele cerințe de distanțare și de a purta un război dinainte pierdut cu oamenii de știință din propria administrație.

Totul culminează apoteotic cu această contaminare, logică în condițiile lipsei de importanță acordată virusului, care contrastează puternic cu modul aproape maniacal folosit de Biden pentru a se apăra și care e răsplătit cu un test negativ și cu câștigarea alegerilor probabil la scor.

Sper ca Trump, odată refăcut, ceea ce îi doresc, să reușească să înțeleagă ceva din asta.

Sper de asemenea ca democrații să înțeleagă că nu e victoria lor, cât e un masiv vot negativ. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au ajuns si ei sa aleaga raul cel mai mic. Si, cum peștele de la cap se-mpute... Si la acest capitol, tot "America first"...
    • Like 1
  • În realitate avem exemplul lui Bolsonaro, care era și mai negationist. Dacă scapă ușor, o să rămână cu convingere și mai întărită că epidemia nu e o problemă gravă.

    Oricum, eu aș zice că înfrângerea în alegeri a lui Trump era foarte probabilă chiar și fără COVID, sunt acolo niște mari nemulțumiri și niște probleme grave.
    • Like 1
  • Eu doresc ca Trump sa mearga acasa si dupa aceasta boala si dupa alegeri. Nu a facut cinste poporului american prin prestatia sa. Totusi nu ar trebui sa uitam lucrurile bune pe care le-a facut. O chestiune mai importanta decat oricare alta, este politica americana fata de China. Toata lumea a uitat ca pandemia asta a venit din China pe aripile unui guvern cinic , mincinos si criminal. COVID-19 este doar inceputul terorismului biologic . S-a demonstrat ca este cea mai eficace arma sa distruga economii si chiar tari. Si intamplator sau nu, a venit intr-o perioada in care America prin administratia Trump isi asumase o schimbare de atitudine fata de China. Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar sper din toata inima ca Biden & Co sa nu-i lase DIN NOU pe chinezi sa-si faca mendrele, mai ales ca in mod cinic chinezii sunt sustinuti serios de multe corporatii americane al caror unic interes este accesul la piata chineza . Pentru mai multi bani nu au nici o problema sa ingroape interesele concetatenilor lor.
    O sa vedem...sper sa nu ajungem sa-l regretam pe Trump.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult