Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

N-a anticipat cât e de grav. Pandemia, lebăda neagră în alegerile americane

Donald Trump - covid

Foto Shutterstock Editorial / Profimedia

Principala gafă politică a administrației Trump este incapacitatea de a realiza ce mare pericol este această pandemie pentru realegere.

Chiar când lucrurile deveneau extrem de clare și pericolul era evident, incompetența de a acționa rapid și eficient literalmente l-a costat realegerea, care în absența pandemiei ar fi fost aproape sigură, cu o economie duduind și 3% șomaj.

Ceea ce e și mai grăitor e că nimeni din anturaj nu a văzut acest pericol politic. Dimpotrivă. Toți au căzut victime ale unei gândiri magice de a relativiza pericolul, de a nu purta mască, de a organiza adunări cu mii de persoane, de a nu respecta minimele cerințe de distanțare și de a purta un război dinainte pierdut cu oamenii de știință din propria administrație.

Totul culminează apoteotic cu această contaminare, logică în condițiile lipsei de importanță acordată virusului, care contrastează puternic cu modul aproape maniacal folosit de Biden pentru a se apăra și care e răsplătit cu un test negativ și cu câștigarea alegerilor probabil la scor.

Sper ca Trump, odată refăcut, ceea ce îi doresc, să reușească să înțeleagă ceva din asta.

Sper de asemenea ca democrații să înțeleagă că nu e victoria lor, cât e un masiv vot negativ. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Au ajuns si ei sa aleaga raul cel mai mic. Si, cum peștele de la cap se-mpute... Si la acest capitol, tot "America first"...
  • Like 1
 • În realitate avem exemplul lui Bolsonaro, care era și mai negationist. Dacă scapă ușor, o să rămână cu convingere și mai întărită că epidemia nu e o problemă gravă.

  Oricum, eu aș zice că înfrângerea în alegeri a lui Trump era foarte probabilă chiar și fără COVID, sunt acolo niște mari nemulțumiri și niște probleme grave.
  • Like 1
 • Eu doresc ca Trump sa mearga acasa si dupa aceasta boala si dupa alegeri. Nu a facut cinste poporului american prin prestatia sa. Totusi nu ar trebui sa uitam lucrurile bune pe care le-a facut. O chestiune mai importanta decat oricare alta, este politica americana fata de China. Toata lumea a uitat ca pandemia asta a venit din China pe aripile unui guvern cinic , mincinos si criminal. COVID-19 este doar inceputul terorismului biologic . S-a demonstrat ca este cea mai eficace arma sa distruga economii si chiar tari. Si intamplator sau nu, a venit intr-o perioada in care America prin administratia Trump isi asumase o schimbare de atitudine fata de China. Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar sper din toata inima ca Biden & Co sa nu-i lase DIN NOU pe chinezi sa-si faca mendrele, mai ales ca in mod cinic chinezii sunt sustinuti serios de multe corporatii americane al caror unic interes este accesul la piata chineza . Pentru mai multi bani nu au nici o problema sa ingroape interesele concetatenilor lor.
  O sa vedem...sper sa nu ajungem sa-l regretam pe Trump.
  • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult