NASA a anunțat luni că Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) a descoperit că există apă pe fața vizibilă a Lunii, după ce, anterior, oamenii de știință crezuseră că prezența apei este limitată doar la câteva locuri reci și ascunse de pe satelitul natural al Pământului.
Foto: NASA
SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței selenare au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au reușit să distingă între apă și ruda sa apropiată, hidroxilul (OH). Datele obținute relevă prezența apei în concentrații de 100 până la 412 părți per milion - echivalentul unei sticle de aproximativ 354,8 mililitri, captive într-un metru cub de scoarţă.
„Aveam indicații că H2O - apa pe care o cunoaștem cu toții- ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii", a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice de la sediul NASA din Washington. „Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă pune la încercare cunoștințele pe care le aveam în legătură cu suprafața lunară și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului îndepărtat”, a declarat acesta.
Spre comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori mai multă apă decât cantitatea detectată de SOFIA în solul selenar. În ciuda cantităților mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care este creată apa și în care poate rezista pe suprafața neprimitoare și lipsită de aer a Lunii.
Rezultatele anunțate de NASA sunt publicate în ultimul număr al Nature Astronomy.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.