Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

NASA a descoperit că există apă pe suprafața luminată de Soare a Lunii

NASA a anunțat luni că Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) a descoperit că există apă pe fața vizibilă a Lunii, după ce, anterior, oamenii de știință crezuseră că prezența apei este limitată doar la câteva locuri reci și ascunse de pe satelitul natural al Pământului.

Foto: NASA

SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței selenare au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au reușit să distingă între apă și ruda sa apropiată, hidroxilul (OH). Datele obținute relevă prezența apei în concentrații de 100 până la 412 părți per milion - echivalentul unei sticle de aproximativ 354,8 mililitri, captive într-un metru cub de scoarţă.

„Aveam indicații că H2O - apa pe care o cunoaștem cu toții- ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii", a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice de la sediul NASA din Washington. „Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă pune la încercare cunoștințele pe care le aveam în legătură cu suprafața lunară și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului îndepărtat”, a declarat acesta.

Spre comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori mai multă apă decât cantitatea detectată de SOFIA în solul selenar. În ciuda cantităților mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care este creată apa și în care poate rezista pe suprafața neprimitoare și lipsită de aer a Lunii.

Rezultatele anunțate de NASA sunt publicate în ultimul număr al Nature Astronomy.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Studiu de caz stiintific cu posibile concluzii la rationalul romanesc evolutiv : 0 comment-uri cu al meu 1 la acest articol care tine strict de INTELECT sau PROGRES. 50 cate 30 de comment-uri la articole unde se manaca "cacat cu polonicul" despre lucruri infime banale si de diaree neuronala. Trageti singuri concluzia unde sunt mintile romanilor !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult