Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

NASA a descoperit că există apă pe suprafața luminată de Soare a Lunii

NASA a anunțat luni că Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) a descoperit că există apă pe fața vizibilă a Lunii, după ce, anterior, oamenii de știință crezuseră că prezența apei este limitată doar la câteva locuri reci și ascunse de pe satelitul natural al Pământului.

Foto: NASA

SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței selenare au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au reușit să distingă între apă și ruda sa apropiată, hidroxilul (OH). Datele obținute relevă prezența apei în concentrații de 100 până la 412 părți per milion - echivalentul unei sticle de aproximativ 354,8 mililitri, captive într-un metru cub de scoarţă.

„Aveam indicații că H2O - apa pe care o cunoaștem cu toții- ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii", a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice de la sediul NASA din Washington. „Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă pune la încercare cunoștințele pe care le aveam în legătură cu suprafața lunară și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului îndepărtat”, a declarat acesta.

Spre comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori mai multă apă decât cantitatea detectată de SOFIA în solul selenar. În ciuda cantităților mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care este creată apa și în care poate rezista pe suprafața neprimitoare și lipsită de aer a Lunii.

Rezultatele anunțate de NASA sunt publicate în ultimul număr al Nature Astronomy.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Studiu de caz stiintific cu posibile concluzii la rationalul romanesc evolutiv : 0 comment-uri cu al meu 1 la acest articol care tine strict de INTELECT sau PROGRES. 50 cate 30 de comment-uri la articole unde se manaca "cacat cu polonicul" despre lucruri infime banale si de diaree neuronala. Trageti singuri concluzia unde sunt mintile romanilor !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult