Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Naționala Germaniei, 0-0 cu Ucraina, fără huiduieli în tribune. De ce suporterii români și-au batjocorit echipa de fotbal înaintea EURO?

Fotbal Romania - Bulgaria

Foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

România era înainte de perioada interbelică la distanță uriașă față de ultimul loc al țărilor din Europa. Nu la.fotbal, ci la educație. Peste lipsa asta de carte a venit jumătate de secol de comunism, apoi democrația de azi.

Așadar, sā nu ne mirăm și să nu ne mai facem zece cruci, că echipa națională de fotbal a fost fluierată înainte de EURO, după 0-0 cu Bulgaria. Atât se poate, de tribune zic, după ceva mai mult de un secol de existență ca națiune.

București este totuși capitala în care primar de sector e Piedone achitat de Înalta Curte în dosarul Colectiv, cu motivarea că fiecare primărie din România făcea ce o tăia capul și că autorizații la incendiu se cereau doar în Cluj. A fluiera o națională de fotbal, în loc să o încurajezi înaintea unui eveniment important, e totuși pistol cu apă față de ce anomalii poate țara asta.

Naționala Germaniei a remizat 0-0 cu Ucraina, e drept că nu a beneficiat de jucătorii de la Real Madrid, dar nici vorbă de huiduieli în tribune. Culmea e, că în România partidele naționaliste au succes, adică suntem iubitori de glia noastră strămoșească, dar nu suntem în stare să aplaudăm o națională de fotbal până la capăt. Bine, putem să și aplaudăm frenetic, dar numai la victorie, pe același principiu mioritic: la gogoși, înainte!

Pe stadionul unde a jucat naționala își dispută meciurile echipa unui Minister care afla de la localnici unde cădeau dronele rusești rătăcite pe teritoriul României. O echipă fără drept de promovare în prima ligă, cu tribunele mai tot timpul goale, dar cu suporteri înflăcărați. E logic, nu?

Fotbalistic, nu avem o națională care a ridicat trofee deasupra capului, avem jucători care nu se impun la echipele din Occident, iar antrenorii români, care să facă performanță în campionatele puternice, nu s-au născut. Peste toate astea, mai fluierăm și din tribune, adică, strigăm tocmai din fundul curții, de acolo de unde o bună parte din poporul ăsta și-a tras cei șapte ani de acasă.

„Hai România!" și suntem nerăbdători să strigăm „Huuu România!". 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O mizerie de articol de tip DDM (diversiune-dezinformare-manipulare) în mârșavul stil băsisto-macovisto-useristo-sorosisto-neosecurist. Articolul clar nu are nicio treabă cu fotbalul: se vede de pe Marte că scopul lui este denigrarea lui Piedone în prag de alegeri. Foarte bine, asta arată că șobolanii portocalii se tem de Piedone. Asta e bine!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
      • Like 0
  • Așa cum se spune și în articol, să nu ne mirăm, atât se poate- la noi, ca la nimenea. Probabil că astfel de manifestări lipsite de bun simț exista și prin alte țări- prea puțin în Europa însă- dar la noi sunt un fel de sport național. Și nu mă refer la fotbal, pentru că atâtea dezamăgiri și scandaluri a produs acest sport în România ultimilor 20 de ani încât manifestările huliganice ale suporterilor nu sunt o surpriză, ce s-a semănat asta se culege.
    Dureros este faptul că oameni de valoare sunt blamați, criticați, calomniați-și asta se întâmplă din '89 încoace- pentru că mulți români au înțeles democrația ca fiind dreptul lor de a da cu pietre în oricine. Iar ura împotriva personalităților este, zic eu, și ceva moștenire de la crunta represiune comunistă din anii '50. Atunci a fost decapitată practic întreaga elită a României- oameni politici, profesori, ingineri, scriitori ,preoți au fost arestați, condamnați la ani grei de închisoare ,trimiși în lagăre, deportati sau executați. Poate părea nepotrivit acest comentariu al meu cu ideea articolului dar cred că e bine să ne mai amintim de unde a pornit în Europa modernă acest neam chinuit al nostru.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    apare dintr-un complex de inferioritate cand vrei sa compensezi si sa dai in ceea ce teoretic ar trebui sa te reprezinte pentru a nu fi ranit de altii dupa sau de asteptarile tale.

    e ca atunci cand ai o casa cam nu prea frumoasa si nici bine facuta si vine cineva la tine. in loc sa incerci sa zici ca te chinui sa o renovezi si strangi bani si vrei sa faci una alta incepi sa tipi ca e o cocioaba si nu are nicio sansa sa reziste si e vai de ea doar pentru a cobori asteptarile celorlalti pentru a nu te putea afecta parerea lor dupa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult