Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ne aflăm în perioada în care se stabilește şi se negociază planificarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă. Tu cum vrei să arate orașele din România, în viitor?

Foto: Guliver/Getty Images

Oamenii sunt in primul rând cetățeni ai orașelor, fie că reprezintă business-ul, administrația sau ONG-urile și trebuie să fie implicați in viața orașelor lor, pentru că orașul, este casa lor, este locul unde își petrec viața. Orașul în care trăim ne influențează. iar noi îl influențăm la rândul nostru. Nu poate exista oraș frumos acolo unde oamenii sunt răi, ignoranți și agresivi, după cum nu pot exista oameni senini în orașe disfuncționale, care strivesc pofta de viață, scria o prietenă pe Facebook nu demult. Orașele reprezintă comunități și ecosisteme care trebuie să colaboreze pentru a se dezvolta

oameni pe strada - getty images

De aceea, UrbanizeHub, o comunitate care a împlinit 3 ani de curând, a inițiat o campanie de consultare cu privire la planificarea fondurilor europene pe perioada 2021-2027 - Viitorul Orașelor din România.

Ne aflăm în perioada în care se stabilește şi se negociază planificarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă financiară 2021-2027. Noi ne dorim să aflăm de la cetățeni cum văd ei planificarea fondurilor europene. Practic este vorba despre un chestionar cu întrebări clare şi răspunsuri scurte, am formulat cinci întrebări pe câteva teme foarte importante care sperăm noi să influențeze pozitiv și să aducă deciziile mai aproape de nevoile concrete ale oamenilor. Cetățenii sunt invitați să completeze chestionarul din cadrul consultării accesând adresa: urbanizehub.ro/viitoruloraselor.

O campanie similară va fi adresată exclusiv primarilor din România, care vor fi consultați cu privire la domeniile, managementul și planificarea finanțărilor europene pe 2021-2027.

Scopul campaniei Viitorul orașelor este acela de a înțelege nevoile administrației locale in ceea ce privește fondurile europene pentru 2021-2027. Consultarea, unică în România, este elaborată pe două direcții distincte: publicul larg și reprezentanții administrației locale. 

Vrem ca vocile membrilor administrației locale să fie ascultate la nivel național și european, de aceea rezultatele acestui proces de consultare vor ajunge pe masa Comisiei Europene și a Guvernului României. 

Ne dorim să dobândim o înțelegere profundă a perspectivelor ambelor grupuri, să găsim punctele comune, dar și eventualele divergențe, cu scopul de a facilita o mai bună colaborare între toți actorii implicați în viața unui oraș, de la cetățeni până la primari.

Se fac trei ani de când am început UrbanizeHub, un proiect care cu toate că a crescut mult este încă la început. Se fac trei ani de când construim și formăm o comunitate de oameni care să modeleze viitorul orașelor

In acești 3 ani am făcut tot ce am crezut că poate contribui la creșterea calității vieții in orașele din România. Am lansat rapoarte si studii (Îndrumar pentru Primari, Ghid de Bune Practici in Domeniul Dezvoltării Urbane, România Metropolitană), am realizat conferințele Urban Talks despre viitorul orașelor, am organizat Hackatoane pentru a inova orașele din România cu soluții venite din partea cetățenilor si publicăm constant soluții, proiecte si idei smart si sustenabile despre orașe pe UrbanizeHub.

La începutul anului 2019 am colaborat cu Banca Mondială pentru un proiect intitulat Prioritățile Orașului Tău, unde peste 100 de mii de oameni au votat pentru orașele lor. Acum, la sfârșitul anului, dorim să continuăm acest exercițiu de consultare și am lansat singurul proiect de consultare publică cu privire la viitorul orașelor prin prisma programării fondurilor europene.

Pentru că doar împreună putem modela viitorul orașelor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult