Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ne aflăm în perioada în care se stabilește şi se negociază planificarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă. Tu cum vrei să arate orașele din România, în viitor?

Foto: Guliver/Getty Images

Oamenii sunt in primul rând cetățeni ai orașelor, fie că reprezintă business-ul, administrația sau ONG-urile și trebuie să fie implicați in viața orașelor lor, pentru că orașul, este casa lor, este locul unde își petrec viața. Orașul în care trăim ne influențează. iar noi îl influențăm la rândul nostru. Nu poate exista oraș frumos acolo unde oamenii sunt răi, ignoranți și agresivi, după cum nu pot exista oameni senini în orașe disfuncționale, care strivesc pofta de viață, scria o prietenă pe Facebook nu demult. Orașele reprezintă comunități și ecosisteme care trebuie să colaboreze pentru a se dezvolta

oameni pe strada - getty images

De aceea, UrbanizeHub, o comunitate care a împlinit 3 ani de curând, a inițiat o campanie de consultare cu privire la planificarea fondurilor europene pe perioada 2021-2027 - Viitorul Orașelor din România.

Ne aflăm în perioada în care se stabilește şi se negociază planificarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă financiară 2021-2027. Noi ne dorim să aflăm de la cetățeni cum văd ei planificarea fondurilor europene. Practic este vorba despre un chestionar cu întrebări clare şi răspunsuri scurte, am formulat cinci întrebări pe câteva teme foarte importante care sperăm noi să influențeze pozitiv și să aducă deciziile mai aproape de nevoile concrete ale oamenilor. Cetățenii sunt invitați să completeze chestionarul din cadrul consultării accesând adresa: urbanizehub.ro/viitoruloraselor.

O campanie similară va fi adresată exclusiv primarilor din România, care vor fi consultați cu privire la domeniile, managementul și planificarea finanțărilor europene pe 2021-2027.

Scopul campaniei Viitorul orașelor este acela de a înțelege nevoile administrației locale in ceea ce privește fondurile europene pentru 2021-2027. Consultarea, unică în România, este elaborată pe două direcții distincte: publicul larg și reprezentanții administrației locale. 

Vrem ca vocile membrilor administrației locale să fie ascultate la nivel național și european, de aceea rezultatele acestui proces de consultare vor ajunge pe masa Comisiei Europene și a Guvernului României. 

Ne dorim să dobândim o înțelegere profundă a perspectivelor ambelor grupuri, să găsim punctele comune, dar și eventualele divergențe, cu scopul de a facilita o mai bună colaborare între toți actorii implicați în viața unui oraș, de la cetățeni până la primari.

Se fac trei ani de când am început UrbanizeHub, un proiect care cu toate că a crescut mult este încă la început. Se fac trei ani de când construim și formăm o comunitate de oameni care să modeleze viitorul orașelor

In acești 3 ani am făcut tot ce am crezut că poate contribui la creșterea calității vieții in orașele din România. Am lansat rapoarte si studii (Îndrumar pentru Primari, Ghid de Bune Practici in Domeniul Dezvoltării Urbane, România Metropolitană), am realizat conferințele Urban Talks despre viitorul orașelor, am organizat Hackatoane pentru a inova orașele din România cu soluții venite din partea cetățenilor si publicăm constant soluții, proiecte si idei smart si sustenabile despre orașe pe UrbanizeHub.

La începutul anului 2019 am colaborat cu Banca Mondială pentru un proiect intitulat Prioritățile Orașului Tău, unde peste 100 de mii de oameni au votat pentru orașele lor. Acum, la sfârșitul anului, dorim să continuăm acest exercițiu de consultare și am lansat singurul proiect de consultare publică cu privire la viitorul orașelor prin prisma programării fondurilor europene.

Pentru că doar împreună putem modela viitorul orașelor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult