Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ne-am făcut-o cu mâna noastră

Covid-19, izolare la domiciliu

Foto: Inquam Photos

Sigur că e serios. Ba chiar „serios” e un eufemism firav, lucrurile se rostogolesc înspăimântător către o situație care pare desprinsă din filme apocaliptice.

Mi-am adus aminte că citeam cândva o zicere emisă de antropologi: din momentul apariției vieții pe Pământ peste 99% dintre speciile care l-au populat au dispărut. Logica lucrurilor spune că și noi, oamenii, ar trebui să avem aceeași soartă la un moment dat. Personal, mă amăgesc cu ideea că salvarea ar fi coeficientul de inteligență superior oricărei alte specii. Adică, mai bine spus, am fi mai bine echipați pentru a ne adapta și a supraviețui. 

Numai că, vorba bunicii, „maică, unde-i carte-i și prostie!”

Nici n-ai crede câte nefăcute face homo inteligentus ăsta! Le știți, de altfel. Se privează de oxigen natural pentru că a dat de gustul diafan al gazelor de eșapament. Radem sute de hectare de arbori, ucidem natura vie pentru un câștig pe cât de imediat, pe atât de păgubos. Poluăm totul, pământ, apă și aer. Pustiim solul și subsolul. Omorâm planeta. Nu știu cum se face că omului inteligent de azi nu-i dă prin minte că, de fapt, își dă foc la casă. Cu toate că, uite, casa asta a noastră tot dă semne că s-a săturat. Nu mai rabdă. Azi o tornadă ici, ieri un incendiu colo. Ba un tsunami, ba un accident la o centrală atomică.

Și-acum un virus. 

Sigur e că îl vom dovedi la un moment dat. La fel de sigur e că va veni un alt moment cu un alt virus. Mai rău ca ăsta.

Ba încă mai e ceva sigur: ai putea crede că oamenii vor învăța ceva din teribila experiență pe care o trăiesc acum. Și-și vor ajusta comportamentul, își vor face lecțiile. 

Poveste: acum destui ani plecam la mare. Vacanța aia așteptată un an. Plecăm cu noaptea-n cap, n-ar strica să facem botezul plajei încă de dimineață. Încălecăm autostrada pe la 5. Încă din primii kilometri ne lămurim că nu suntem singurii care ne-am făcut aceleași socoteli. Bară la bară pe ambele benzi, diferența era că unii se târau iar ceilalți zburdau. Când ai doar două benzi nu-i cale de mijloc, acolo unde m-aș fi simțit confortabil. Așa că intru-n iureș.

De la o vreme, cam după Fundulea, bag de seamă că iureșul se-nmoaie. Progresiv, până la mers domol, ca după dric.

„Să vezi că-i accident undeva” îi zic nevestei.

Vreo 5-6 mașini, una mai mototolită decât alta. Fără dubiu, niște oameni muriseră.

„Știi, îmi spune nevasta, oamenii ăștia au pornit de-acasă, ca și noi, ca și sutele de alți oameni care tânjeau după vacanța așteptată un an, euforici și nerăbdători să se relaxeze. Or fi glumit cu ai lor, or fi râs, or fi cântat, știi tu, bucuria, anticiparea stării de bine. Și de-odată unii au murit. Ceilalți, cei care-au scăpat, nu mai ajung la mare, ajung pe un pat de spital ori în urma unui sicriu”.

Mă trec fiori. Domolesc iureșul, maxim 110. Nici să fi vrut nu puteam mai mult, așa mergeau toți. Frica, analiza de risc, avantaje versus posibile consecințe.

De bun simț, mi-am zis, trebuie să fii idiot maxim dacă nu înveți dintr-o lecție „pe viu”.

Atitudinea firească a ținut vreo 20, poate 30 de kilometri. Apoi obișnuitele flashuri, agresiuni din spate.

Există o masă suficient de largă de indivizi care uită repede. Ori nu reacționează la stimuli direcți, expliciți, evidenți. Probabil pentru că ei consideră că fac parte dintr-o categorie specială, cărora evenimentele grave nu li se întâmplă. Ori, dacă deja s-a întâmplat cândva, undeva, evenimentul ăla nu se mai repetă.

Păcatul e că proporțional cu intervalul de timp care se scurge de la producerea evenimentul crește și numărul de indivizi care populează acea masă de uituci. Ecoul se stinge, încet, încet și, chiar dacă impactul a fost masiv la vremea lui, frica se atenuează, angajamentele ferme se flexibilizează și, în timp, masa se relaxează și uită.

Poate că în atmosfera de azi se mai ordonează priorități în funcție de alte criterii decât cele de până ieri. Mă gândesc că este un moment bun ca decidenții să priceapă pe ce plan trebuie pusă cercetarea. Asta care doare azi, dar nu numai. În biologie și medicină, dar și în tehnologii. Poate că acum e destul de clar de ce sănătatea e mai importantă decât pensiile speciale și de ce învățământul este decisiv în soarta unui popor, ci nu disciplina de partid ori socotelile politice.

Că veni vorba, mă-ntreb, dacă nici în astfel de vremuri hienele politice nu-și potolesc instinctele, oare când ar putea s-o facă? Când satul arde, oare cât de ticălos să fii ca, în loc să pui mâna pe găleată, tu stai pe margine și muști.

Să ne-nțelegem, nimic din ce se-ntâmplă nu seamănă cu ce s-a mai întâmplat în epoca noastră. Nici HIV, nici SARS ori EBOLA n-au avut amploarea, virulența acestui virus. Hienele politice, ca și cele din mediul natural, au simțit pericolul. Nu era momentul să-și asume responsabilități, așa că au mimat adâncul sentiment al responsabilității față de popor, față de țară și față de interesul general. Și au învestit guvernul. Socoteli simple, de altfel, nu-i interesează un cartof fierbinte și a fost clar că oricine preia frâiele în momentele astea își rupe gâtul. O conducere care, inevitabil, bâjbâie după repere. Și caută, propune, se bâlbâie, ezită.

Ca și cum l-ai parașuta pe Popescu într-o metropolă, fără hartă, fără măcar denumiri de străzi și i-ai cere să găsească locuința lui Georgescu. Parfum! Ce ocazie mai bună decât asta ca să ieși pe posturi criticând?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dupa cum bine ati spus , va voi cita, parafrazindu-va : Liberalii, la insistentele celui care-i impinge de la spate si-au facut-o cu mina lor ! cu alte cuvinte : ce-au cautat - aia au gasit , iar domnul pe care-l citati deja de 3 ori in acest text, s-a dovedit a fi, inca o data, neinspirat ! sa ne auzim cu bine !
  • Like 0
  • @ Popescu Gabriela
   Zău?! Atâta ai înțeles tu?! Vai de tine! Crezi ca daca îi lasau pe pesedei cu veorica la cârma, cu orlando pe post de sfetnic și vistiernic , cu olgutza și toată adunătură de panarame, analfabeți, nepregătiți și, cel mai grav, borfași, tâlhari si mincinoși coronavirusul, covidul 19, sau sars cov 9, cum preferi, nu ar fi lovit sau, poate nu ar fi avut nicio șansă???!!! Ar fi observat, bietul virus, cum au devalizat tot ce se putea devaliza ăștia, că are de-aface cu niste impostori, hoți, mincinoși și s-ar fi îngrozit, de soarta poporului și pentru "securitatea proprie", ar fi fost vândut și ăsta pentru un comision gras. În loc să analizezi, n-ai cu ce!!!, eforturile făcute de liberali tu ești nostalgic după hoții de 30 de ani. Să n-ai parte de ei!
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Scumpule, lasa-te de subtilitati politice si tine-te de meseria de zugrav, caci TU NU ai inteles nimic !
   sigur ca virusul era pe teava deja si DACA acel cineva ....ca si voi, cei ce nu prea intelegeti, dar dati repede cu parul, ...NU insista cu jos PSD.ul ...Jos PSD.ul, aceasta pandemie le cadea lor in poala ca un cartof ultra- fierbinte, iar in primavara- toamna, Liberalii, feriti de consecintele acestei pandemii, erau ca si alesi fara prea mare efort !
   asa, nu se stie ce va fi si cum va fi !
   • Like 0
  • @ Popescu Gabriela
   Primo: nu sunt "de meserie" zugrav. Dar mă pricep. Asta dacă dorești sfaturi în direcția asta. Secundo s.a.s.a.m.d. ce să fac? "înțeleg" și eu cât pot. Nu cred în teorii conspirationiste, dar sunt fericit că nu mai sunt ăia la cârmă. E drept că și ăștia umblă, în mod exagerat cu mănuși. Dar poporul asta de amestecuri este indisciplinat. Pe asta se bazează borfașii psd. Și pe prostia acestui popor.
   • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   Vai de terciul tău... Atât ai!
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult