Foto: Guliver Getty Images
Marea Britanie a anunțat lista cu țările pe care le consideră cu risc redus pentru răspândirea COVID-19 și implicit țări pe care le consideră responsabile în gestionarea pandemiei. Pentru cei care vin din aceste țări și vor să intre în Regatul Unit autoritățile engleze nu consideră necesară carantina/izolarea la domiciliu.
Din păcate România nu este pe această listă. Numărul de îmbolnăviri din perioada „relaxării” ne trimite într-o zonă de risc, care-i face pe ceilalți să ne țină la distanță. Am căzut sub linie. Statutul de cetățean al unei țări din UE, care ne-a permis intrarea în UK doar cu buletinul, nu ne mai este de ajutor.
Seamănă cu sentimentul pe care l-am avut de la partenerul nostru strategic SUA care, cu toată prietenia arătată, nu ne-a ridicat vizele de acces nici până astăzi.
Din nou Polonia, Ungaria și chiar Serbia sunt peste linie, în timp ce noi am rămas sub linie.
Desigur că există multe explicații, scuze sau argumente. Realitatea însă ne arată un tablou, un stop cadru, o evidență: la prima strigare s-au aliniat încă o dată țările conform unei clasificări care a decis că România nu s-a calificat pentru Rangul 1.
E un sentiment de neputință, o constatare a unei stări de fapt care, dacă suntem realiști, ne face să vedem exact care ne este locul astăzi.
Schimbările trebuie să fie unele profunde și de lungă durată. De la modul în care conducătorii noștri ne reprezintă în relația cu aceste mari puteri ale lumii și până la modul în care noi ne respectăm pe noi înșine la noi acasă.
Țările europene în mare parte se află pe lista transmisă pe 3 iulie 2020, de UK. Lipsesc însă țări mari, precum SUA și Canada, din motive care cred eu diferă pe fond de motivele care au lăsat România în afara listei.
Este un alt semn că trebuie să fim conștienți că încă suntem pe cont propriu și că trebuie să ne descurcăm prin forțele noastre pentru a ieși la liman. Avem tot potențialul necesar. Ar trebui să-l și transformăm în realitate, în fapte. Nu, să nu ne schimbăm pentru a fi primiți la masa celor de Rangul 1, ci să trecem peste linie tocmai pentru că noi trăim în România deja la acel nivel.
Această formă de izolaționism este una dintre consecințele pandemiei. Sigur, semințele erau deja puse în pământ, însă ele au rodit atunci când contextul le-a fost favorabil. De ce au fost puse acolo nici nu mai contează.
Nu știu dacă suntem primul sub linie sau nu. Dar nu ne mai ajută la nimic. Iar cea mai mare dezamăgire este tocmai pentru primul sub linie. Acum am simțit-o din plin. Încă o dată. Avem o provocare ca nație să acționăm, bineînțeles, în cazul în care nu ne place acest lucru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca sa nu fie misinterpretari, eram sarcastica.
Oricum Romania nu va face parte niciodata din esalonul Marii Britanii sau al SUA. Daca nu vrem sa cadem sub Turcia ar trebui sa ne dam bine pe langa Polonia, asa mai avem o sansa.
Dintr-o simpla analiza se poate observa
ca oamenii nu respecta indicațiile specialiștilor, măștile se poarta pe bărbie, nimeni nu își dezinfectează mâinile și nu se respecta distanțarea sociala.
Marea Britanie va elibera o noua lista o data pe săptămână și lista tarilor se va schimba în funcție de evoluția fiecărei tari.
Noi Romanii trebuie sa înțelegem ca tarile europene și cetățenii europeni ne respecta atâta timp cât și noi ne purtam civilizat.
Dar, bineinteles daca nu ar fi existat lupta politica, fiind un an cu alegeri locale si perlamentare, si politicienii ar fi fost cu totii interesati de binele cetatenilor si s-ar fi pus de acord in luarea măsurilor corecte in aceste vremuri dificile, lucrurile ar fi stat altfel. Acum nimeni nu mai stă in izolare 14 zile dacă este cazul, fiecare face ce vrea, pentru că a rămas doar recomandarea in acest sens.De ce? Stim foarte bine de ce.
Asa că, zic sä nu ne mai desconsiderăm mereu ca popor, si să credem că are cineva ceva cu noi doar că suntem români.
Trebuie sa ne obisnuim cu gandul asta si sa incercam sa ne educam bine copiii , sa luptam pentru primenirea educatorilor si mai ales sa ne influentam microclimatul in mai bine. Mai pe direct ,decat sa pierdem timpul pe Facebook sa luptam cu mafia taierii padurilor , mai bine mergem in curte sau intr-un parc oarecare si plantam 3 pomi. Decat sa conving Romania sa nu ia voteze PSD , mai bine conving mama si 2 vecini. Ceva de genul asta...
de la o medie de 1.000 de teste acum 2 luni, am urcat la peste 10.000, avem chiar puține cazuri.
https://covid19.geo-spatial.org/statistici/teste-efectuate
Ia mai stați voi în țărișoara noastră drgă și mai lăsați plimbărica!
O performanta greu de egalat, anume inflorirea Covidului dupa perioada carantinei dovedeste ori incompetenta ca nu esti in stare sa iti protejezi populatia, ori arivismul decidentilor "cheltuind" 10 mii de euro pentru un asimptomatic bagat in spital