Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ne-am făcut-o din nou cu mâna noastră iar ceilalți încep să ne țină „la distanță”. România a căzut prima sub linie și în grila Marii Britanii

Aeroport UK

Foto: Guliver Getty Images

Marea Britanie a anunțat lista cu țările pe care le consideră cu risc redus pentru răspândirea COVID-19 și implicit țări pe care le consideră responsabile în gestionarea pandemiei. Pentru cei care vin din aceste țări și vor să intre în Regatul Unit autoritățile engleze nu consideră necesară carantina/izolarea la domiciliu.

Din păcate România nu este pe această listă. Numărul de îmbolnăviri din perioada „relaxării” ne trimite într-o zonă de risc, care-i face pe ceilalți să ne țină la distanță. Am căzut sub linie. Statutul de cetățean al unei țări din UE, care ne-a permis intrarea în UK doar cu buletinul, nu ne mai este de ajutor.

Seamănă cu sentimentul pe care l-am avut de la partenerul nostru strategic SUA care, cu toată prietenia arătată, nu ne-a ridicat vizele de acces nici până astăzi.

Din nou Polonia, Ungaria și chiar Serbia sunt peste linie, în timp ce noi am rămas sub linie.

Desigur că există multe explicații, scuze sau argumente. Realitatea însă ne arată un tablou, un stop cadru, o evidență: la prima strigare s-au aliniat încă o dată țările conform unei clasificări care a decis că România nu s-a calificat pentru Rangul 1.

E un sentiment de neputință, o constatare a unei stări de fapt care, dacă suntem realiști, ne face să vedem exact care ne este locul astăzi.

Schimbările trebuie să fie unele profunde și de lungă durată. De la modul în care conducătorii noștri ne reprezintă în relația cu aceste mari puteri ale lumii și până la modul în care noi ne respectăm pe noi înșine la noi acasă.

Țările europene în mare parte se află pe lista transmisă pe 3 iulie 2020, de UK. Lipsesc însă țări mari, precum SUA și Canada, din motive care cred eu diferă pe fond de motivele care au lăsat România în afara listei.

Este un alt semn că trebuie să fim conștienți că încă suntem pe cont propriu și că trebuie să ne descurcăm prin forțele noastre pentru a ieși la liman. Avem tot potențialul necesar. Ar trebui să-l și transformăm în realitate, în fapte. Nu, să nu ne schimbăm pentru a fi primiți la masa celor de Rangul 1, ci să trecem peste linie tocmai pentru că noi trăim în România deja la acel nivel.

Această formă de izolaționism este una dintre consecințele pandemiei. Sigur, semințele erau deja puse în pământ, însă ele au rodit atunci când contextul le-a fost favorabil. De ce au fost puse acolo nici nu mai contează.

Nu știu dacă suntem primul sub linie sau nu. Dar nu ne mai ajută la nimic. Iar cea mai mare dezamăgire este tocmai pentru primul sub linie. Acum am simțit-o din plin. Încă o dată. Avem o provocare ca nație să acționăm, bineînțeles, în cazul în care nu ne place acest lucru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa inteleg ca nu ne-am "calificat", fiindca nu stim sa ne promovam? Ca "ne izolam"? Si ca, pentru pozitia noastra de "primul de sub linie" nu suntem noi responsabili, fiindca gestionam haotic situatia si ca avem din nou peste 400 de imbolnaviri pe zi la populatia cata o avem? Plus ca suntem nedreptatiti de cei care nu ne recunosc meritele? Ciudat punct de vedere.
    • Like 0
  • Multumiri PSD, cu "virful sau de lance" (expresie draga comunistilor) CCR, care incurajeaza anarhia si indeamna la nerespectarea legilor, chiar in Romania, unde disciplina sociala este defectuoasa genetic!
    • Like 2
  • Ce sa spun, ca UK si-a gestionat foarte bine pandemia ... bla, bla.
    Ca sa nu fie misinterpretari, eram sarcastica.
    Oricum Romania nu va face parte niciodata din esalonul Marii Britanii sau al SUA. Daca nu vrem sa cadem sub Turcia ar trebui sa ne dam bine pe langa Polonia, asa mai avem o sansa.
    • Like 2
  • Un articol foarte slab. O dezinformare crasa. Marea Britanie a hotărât ca cei care se întorc din tari precum România, Portugalia, America și altele, trebuie sa stea izolați 2 săptămâni. Au luat decizia aceasta pentru ca statistic, sunt șanse mai mari ca persoanele care vin din tarile respective sa fie purtătoare de virus. Nu are nici o legătură cu dezvoltarea tarilor respective, ci doar cu faptul ca numărul de infectați a crescut alarmant în România după ce s-au relaxat masurile de siguranta.
    Dintr-o simpla analiza se poate observa
    ca oamenii nu respecta indicațiile specialiștilor, măștile se poarta pe bărbie, nimeni nu își dezinfectează mâinile și nu se respecta distanțarea sociala.
    Marea Britanie va elibera o noua lista o data pe săptămână și lista tarilor se va schimba în funcție de evoluția fiecărei tari.
    Noi Romanii trebuie sa înțelegem ca tarile europene și cetățenii europeni ne respecta atâta timp cât și noi ne purtam civilizat.
    • Like 0
    • @ Andrea Vincze
      Delia MC Delia MC check icon
      Englezii au făcut-o de sanchi, că tot sunt cu un picior afară din UE. Populism în regulă, situația din UK era și este mult mai rea decât în țările europene de unde ar veni cineva. Măsura carantinei a fost una la categoria " pentru că putem". Chestiunea britanică nu se pune. DAR se pune cea a țărilor care deja ne-au închis ușa în nas: Slovenia, Slovacia, Estonia și încă vreo 2. Deocamdată. Dacă o ținem tot așa, avem asigurată interdicția de intrare în multe țări ori intrare cu carantină. Bravo, România!
      • Like 0
  • E valabil si pentru cetatenii britanici in UE. Nu sunt printre cetatenii celor 15 tari,care pot intra in UE.Nici britanicii,nici americanii,si nici altii cu "pedigree". Serbia e peste linie? Pai uite ca nu-i mai primesc in Grecia,in concedii. Situatia este volatila,iar analize in care ii criticam doar pe romani,nu-si au rostul.
    • Like 0
  • Hai sa nu luăm totul ca si cum cineva ar avea ceva cu noi, Portugalia are o relatie buna si chiar acorduri cu UK care dureaza de sute de ani si in aceasta cauza a fost si ea lăsată in afara listei. Totul se bazeaza doar pe statistici legate de evolutia cazurilor, România nu a fost exclusa din alte considerente. Greseala, facuta de multe tări, este ca ne-am relaxat inainte de vreme, si că oamenii inteleg prin relaxare cä pandemia a trecut si nu trebuie sa mai respecte recomandările medicilor.
    Dar, bineinteles daca nu ar fi existat lupta politica, fiind un an cu alegeri locale si perlamentare, si politicienii ar fi fost cu totii interesati de binele cetatenilor si s-ar fi pus de acord in luarea măsurilor corecte in aceste vremuri dificile, lucrurile ar fi stat altfel. Acum nimeni nu mai stă in izolare 14 zile dacă este cazul, fiecare face ce vrea, pentru că a rămas doar recomandarea in acest sens.De ce? Stim foarte bine de ce.
    Asa că, zic sä nu ne mai desconsiderăm mereu ca popor, si să credem că are cineva ceva cu noi doar că suntem români.
    • Like 0
  • Cred ca ar trebui sa fim mai putin ingaduitori cu toti cretinii care nu respecta regulile de bun simt, ca sa ne putem misca inainte in vremurile astea. Cat despre englezi sincer nu prea i-as lua in serios mai ales in ultima vreme. Daca ne puneau pe lista asta, nu insemna ca suntem mai abili in a gestiona aceasta criza. Guvernul s-a miscat suprinzator de bine in prima perioada a pandemiei , dar in urma presiunii publice ne-am inecat din nou ca tiganul la mal. Ar trebui sa terminam cu teoria asta ca PSD face si drege , Rusia si alte oculte. Ele sunt prezente si incearca sa faca rau, dar realitatea este ca suntem un popor mediocru si avem exact locul pe care il meritam , pe toate listele. Politicienii ca Dragnea, Dancila , Ponta, Tariceanu, Basescu sunt fructele mediocritatii noastre.
    Trebuie sa ne obisnuim cu gandul asta si sa incercam sa ne educam bine copiii , sa luptam pentru primenirea educatorilor si mai ales sa ne influentam microclimatul in mai bine. Mai pe direct ,decat sa pierdem timpul pe Facebook sa luptam cu mafia taierii padurilor , mai bine mergem in curte sau intr-un parc oarecare si plantam 3 pomi. Decat sa conving Romania sa nu ia voteze PSD , mai bine conving mama si 2 vecini. Ceva de genul asta...
    • Like 4
  • The romanian ways of doing things, like, just for kicks. Asa se fac lucrurile romaneste o dedicatie celui rau. Ultimul avertisment primit si de la C.E in legatura cu defrisarea. La fel va fi si cu 33 miliarde ne vom alege cu praful de pe salile de sport construite printre ciulinii Baraganului. Iar cand majoritatea tarilor vor impune restrictii pentru securitatea alimentara vom linge praful de pe cauciucurile camioanelor strainilor care au cumparat peste jumatate din pamantul tarii.
    • Like 0
  • :)))))))))))) Păi nu asta se vrea?!
    de la o medie de 1.000 de teste acum 2 luni, am urcat la peste 10.000, avem chiar puține cazuri.
    https://covid19.geo-spatial.org/statistici/teste-efectuate
    Ia mai stați voi în țărișoara noastră drgă și mai lăsați plimbărica!
    • Like 1
  • Fiind o capra raioasa in Europa, Romaniei nici ca-i pasa de liniuta Marii Britanii.
    O performanta greu de egalat, anume inflorirea Covidului dupa perioada carantinei dovedeste ori incompetenta ca nu esti in stare sa iti protejezi populatia, ori arivismul decidentilor "cheltuind" 10 mii de euro pentru un asimptomatic bagat in spital
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult