Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ne îndreptăm spre faza endemică a pandemiei?

Danemarca - pandemie

Foto: Francis Joseph Dean/Dean Picture / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ultimele informații despre varianta Omicron confirmă observațiile inițiale din Africa de Sud și Danemarca (una dintre țările cu un sistem foarte performant de raportare, care a făcut o secvențiere rapidă): Omicron, deși este mai contagios decât variantele precedente, are o severitate mult mai scăzută față de Delta. Dar cum putem fi siguri de acest lucru? În majoritatea țărilor se observă o deconectare între creșterea accelerată a cazurilor Omicron și cea a spitalizărilor, admiterilor în reanimare și a deceselor. Această deconectare nu s-a observat în valul precedent Delta. Avem indicii clare observaționale în acest sens:

1. Cazul Olandei este edificator în acest sens:

Cazurile de Omicron din Africa de Sud au atins un nou record, dar numărul de decese și de pacienți internați a rămas relativ scăzut.

2. Cazurile din Londra au depășit vârful, iar decesele rămân scăzute. Deși numărul total al cazurilor de îmbolnăvire în Marea Britanie continuă să crească, datele din Londra arată că lucrurile ar putea să se schimbe în curând.

În plus, o serie de studii științifice confirmă faptul că această variantă este mai puțin severă decât Delta:

- Studiu pe o un grup din California de Sud. Concluzii: În timpul unei perioade cu circulație mixtă a variantelor Delta și Omicron, infecțiile cu SARS-CoV-2 cu prezumția de infecție cu varianta Omicron au fost asociate cu un risc substanțial redus de puncte finale clinice severe și cu durate mai scurte de spitalizare.

- În comparație cu variantele anterioare, Omicron ar putea provoca mai puține leziuni la nivelul plămânilor, sugerează o nouă cercetare pe animale.

- Studiu asupra severității din Africa de Sud. Primele analize sugerează un risc redus de spitalizare în rândul persoanelor infectate cu SGTF (OMICRON) în comparație cu persoanele care nu sunt infectate cu SGTF în aceeași perioadă de timp. Odată spitalizați, riscul de îmbolnăvire gravă a fost similar pentru persoanele infectate cu SGTF și cele care nu au fost infectate cu SGTF, în timp ce persoanele infectate cu SGTF au prezentat un risc redus de îmbolnăvire gravă în comparație cu persoanele infectate anterior cu Delta. O parte din această reducere este probabil rezultatul imunității ridicate a populației.

- Semnale timpurii de infecție semnificativ mai mare a populației vaccinate, scăderea ratelor de spitalizare și o boală mai puțîn severă la pacienții cu COVID-19 cauzată de varianta Omicron a SARS-CoV-2 în Houston, Texas.

Care ar fi însă explicațiile pentru care Omicron este mai puțin virulent decât Delta? Există mai multe indicii, printre care: o mare parte a populației este vaccinată (Europa de Vest și America) sau trecută prin boală (Africa de Sud) ceea ce oferă o protecție importantă față de formele grave; severitatea intrinsecă a Omicron este mai redusă pentru că virusul a evoluat natural spre mutații care îi măresc transmisia, dar cu prețul unei virulențe mai scăzute; virusul nu atacă la fel de eficient plămânii ca variantele precedente.

Această evoluție îi face pe majoritatea experților să considere că vom intra rapid (dacă nu s-a întâmplat deja) în faza endemică a pandemiei. Endemicitatea înseamnă că virusul va continua să circule în anumite părți ale populației globale timp de ani de zile, dar prevalența și impactul său vor scădea la niveluri relativ ușor de gestionat, astfel încât se va asemăna mai degrabă cu gripa, decât cu o boală care va distruge lumea. Asta înseamnă de asemenea că strategiile de anihilare ale virusului (zerocovid) se dovedesc neputincioase, valul pandemic actual atingând un nivel record chiar și în zone „închise” de doi ani de zile, de exemplu în Australia:

Ce se va întâmpla în România? Fară nicio surpriză, valul Omicron începe să se facă simțit și la noi, accelerarea cazurilor fiind evidentă:


Ceea ce contează însă e evoluția numărului de spitalizări și decese. Deocamdată nu vedem o creștere în acest domeniu, însă valul este foarte recent la noi și vom putea trage primele concluzii în câteva săptămâni. Dar putem spera că în ciuda unui procent redus de populație vaccinată, imunitatea naturală deja acumulată din valurile precedente să funcționeze și să vedem și la noi aceeași tendință ca în țările unde valul Omicron e prezent de cel puțin o lună. Pe de altă parte, starea sistemului medical românesc este jalnică, așa că orice presiune suplimentară se poate traduce într-o altă tragedie; dar asta e prețul plătit pentru 30 de ani de inacțiune și politici publice dezastruoase, și nu putem rezolva în câteva săptămâni ce nu s-a făcut în zeci de ani.

Articol preluat de pe Nota marginală

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult