Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ne îndreptăm spre faza endemică a pandemiei?

Danemarca - pandemie

Foto: Francis Joseph Dean/Dean Picture / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ultimele informații despre varianta Omicron confirmă observațiile inițiale din Africa de Sud și Danemarca (una dintre țările cu un sistem foarte performant de raportare, care a făcut o secvențiere rapidă): Omicron, deși este mai contagios decât variantele precedente, are o severitate mult mai scăzută față de Delta. Dar cum putem fi siguri de acest lucru? În majoritatea țărilor se observă o deconectare între creșterea accelerată a cazurilor Omicron și cea a spitalizărilor, admiterilor în reanimare și a deceselor. Această deconectare nu s-a observat în valul precedent Delta. Avem indicii clare observaționale în acest sens:

1. Cazul Olandei este edificator în acest sens:

Cazurile de Omicron din Africa de Sud au atins un nou record, dar numărul de decese și de pacienți internați a rămas relativ scăzut.

2. Cazurile din Londra au depășit vârful, iar decesele rămân scăzute. Deși numărul total al cazurilor de îmbolnăvire în Marea Britanie continuă să crească, datele din Londra arată că lucrurile ar putea să se schimbe în curând.

În plus, o serie de studii științifice confirmă faptul că această variantă este mai puțin severă decât Delta:

- Studiu pe o un grup din California de Sud. Concluzii: În timpul unei perioade cu circulație mixtă a variantelor Delta și Omicron, infecțiile cu SARS-CoV-2 cu prezumția de infecție cu varianta Omicron au fost asociate cu un risc substanțial redus de puncte finale clinice severe și cu durate mai scurte de spitalizare.

- În comparație cu variantele anterioare, Omicron ar putea provoca mai puține leziuni la nivelul plămânilor, sugerează o nouă cercetare pe animale.

- Studiu asupra severității din Africa de Sud. Primele analize sugerează un risc redus de spitalizare în rândul persoanelor infectate cu SGTF (OMICRON) în comparație cu persoanele care nu sunt infectate cu SGTF în aceeași perioadă de timp. Odată spitalizați, riscul de îmbolnăvire gravă a fost similar pentru persoanele infectate cu SGTF și cele care nu au fost infectate cu SGTF, în timp ce persoanele infectate cu SGTF au prezentat un risc redus de îmbolnăvire gravă în comparație cu persoanele infectate anterior cu Delta. O parte din această reducere este probabil rezultatul imunității ridicate a populației.

- Semnale timpurii de infecție semnificativ mai mare a populației vaccinate, scăderea ratelor de spitalizare și o boală mai puțîn severă la pacienții cu COVID-19 cauzată de varianta Omicron a SARS-CoV-2 în Houston, Texas.

Care ar fi însă explicațiile pentru care Omicron este mai puțin virulent decât Delta? Există mai multe indicii, printre care: o mare parte a populației este vaccinată (Europa de Vest și America) sau trecută prin boală (Africa de Sud) ceea ce oferă o protecție importantă față de formele grave; severitatea intrinsecă a Omicron este mai redusă pentru că virusul a evoluat natural spre mutații care îi măresc transmisia, dar cu prețul unei virulențe mai scăzute; virusul nu atacă la fel de eficient plămânii ca variantele precedente.

Această evoluție îi face pe majoritatea experților să considere că vom intra rapid (dacă nu s-a întâmplat deja) în faza endemică a pandemiei. Endemicitatea înseamnă că virusul va continua să circule în anumite părți ale populației globale timp de ani de zile, dar prevalența și impactul său vor scădea la niveluri relativ ușor de gestionat, astfel încât se va asemăna mai degrabă cu gripa, decât cu o boală care va distruge lumea. Asta înseamnă de asemenea că strategiile de anihilare ale virusului (zerocovid) se dovedesc neputincioase, valul pandemic actual atingând un nivel record chiar și în zone „închise” de doi ani de zile, de exemplu în Australia:

Ce se va întâmpla în România? Fară nicio surpriză, valul Omicron începe să se facă simțit și la noi, accelerarea cazurilor fiind evidentă:


Ceea ce contează însă e evoluția numărului de spitalizări și decese. Deocamdată nu vedem o creștere în acest domeniu, însă valul este foarte recent la noi și vom putea trage primele concluzii în câteva săptămâni. Dar putem spera că în ciuda unui procent redus de populație vaccinată, imunitatea naturală deja acumulată din valurile precedente să funcționeze și să vedem și la noi aceeași tendință ca în țările unde valul Omicron e prezent de cel puțin o lună. Pe de altă parte, starea sistemului medical românesc este jalnică, așa că orice presiune suplimentară se poate traduce într-o altă tragedie; dar asta e prețul plătit pentru 30 de ani de inacțiune și politici publice dezastruoase, și nu putem rezolva în câteva săptămâni ce nu s-a făcut în zeci de ani.

Articol preluat de pe Nota marginală

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult