Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Niciodată nu a manifestat o fărâmă de regret sau de părere de rău

Foto - Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Era medic; deci profesia lui supremă era să apere viața; era om de știință, era academician, era os boieresc de viță veche. Viața a fost darnică cu el. A primit diplome, medalii, distincții, onoruri de la cele mai mari instituții de pe pământ. Pe lângă toate acestea a fost și turnător la Securitate.

Constantin Bălăceanu-Stolnici

Osul boieresc din el a intrat în casă ca musafir și cei care l-au poftit la masă au murit din cauza lui. Osul boieresc a fost și plătit pentru trădare. Parcă asta îmi amintește de scenă biblică a Cinei cea de taină, când Iuda a stat la masă lângă Hristos, l-a vândut printr-o sărutare pe față și a fost plătit cu trei zeci de arginți. Doar că Iuda a fost pedepsit pentru eternitate și în lumea asta și în cealaltă. E imaginea trădătorului suprem.

...

Niciodată nu a manifestat o fărâmă de regret sau părere de rău. Osul boieresc e deasupra părerii de rău și a regretului.

Și noi ce am făcut!? Și când spun noi mă refer la noi ca societate.

Victimele le-am uitat sau nu le-am știut niciodată. Cine să știe cine e Vlad Georgescu!? Conducea Europa Liberă și l-a primit în casa lui pe osul boieresc. L-a pus la masă și au vorbit ca prieteni și ca români.

Poate și de asta e societatea noastră atât de strâmbă că ridicăm statui turnătorilor la securitate și acoperim cu uitare victimele.

La noi Iudele nu se pedepsesc, ci li se dau lauri.

...

Faceți-i funeralii naționale osului boieresc, dar vă rog, pomeniți la aceste funeralii și numele lui Vlad Georgescu. Și citiți acolo, la funeralii textul din Biblie: „Și nu voi spune vrăjmașului tău taina ta, nici sărutare nu-ți voi da ca Iuda...”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nicu check icon
    Zice un comentator că nu s-a făcut scandal "atâtea zeci de ani".
    Ba s-a făcut!
    Ca urmare , sursa Laurențiu s-a retras din viața politică după publicarea deciziei CNSAS.
    Elementul de noutate e dat de decorarea sa recentă de către Academia Română și de către Patriarhie.
    Asta spune mult despre lipsa unor criterii morale și despre iubirea de Iscariotean.
    • Like 1
  • Ne puteţi furniza o listă, fie ea şi scurtă, cu unele dintre "cele mai mari instituţii de pe pământ" (exprimarea vă aparţine) care i-au oferit lui Constantin Bălăceanu-Stolnici diplome, medalii, distincții, onoruri?
    • Like 2
  • E corectă, în principiu, atitudinea morală de dezavuare a turnătorilor la Securitate, așa cum a fost și C. Bălăceanu-Stolnici. Totuși mă întreb de ce așa mare frăsuială acum la moartea sa și nu și până acum. În mod normal moraliștii, pe bună dreptate, trebuiau să facă scandal și până acum. Timp au avut, în atâția zeci de ani. Dar probabil că omul fiind la PNL și oprobriul public trebuind să fie mai mult asupra PSD, nu se făcea să se strice unitatea dreptei... Așa că s-au pus tunurile mai mult pe Dan Voiculescu (Varanul... etc) și mai deloc pe Bălăceanu Stolnici, Băsescu, Dăianu și alții asemenea.
    Mai am o observație de făcut. Tunurile astea puse, concertat, pe Bălăceanu Stolnici acum la moartea sa, mă nedumeresc. Mă întreb ce e la mijloc. Nu poate fi ceva întâmplător, ci ceva comandat. Tonul a fost dat de ”dulăul”CTP, secondat imediat de cățeii aflați la ordin în ”UM Republica”, (dar nu chiar toți odată, ci mai răsfirați) precum: Marcel Bartic, Ștefan Colceriu și acum Dvs, Luminița Aldea. Deci deocamdată 4 (PATRU!!!) articole în 2 zile pe tema asta. Deja pare o campanie de presă organizată, nu ceva întâmplător. Pesemne e o miză mai importantă, care acum mie îmi scapă. Dar ”am încredere” că știți, Dvs moraliștii de serviciu (de permanență) ce faceți, ce moșmondiți acolo....
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Corina check icon
      Nu găsesc nimic dubios în faptul că până acum nu s-a vorbit mult în presă despre calitatea de turnător a celui decedat. Prezența lui ținea de o fandoseală marginală, ceva pentru un anumit tip de snobi, plus că nu avea rol important în politică. Băsescu, în schimb, a fost judecat destul pe tema asta, de CTP și alții. Tot CTP s-a ocupat și de liberalul turnător Dan Amedeo Lăzărescu, încă de când trăia. Dăianu nu știu cât e de vinovat, nu cunosc problema. Probabil că a turnat doar succint, de musai :)), și oricum omul nu face politică, se preocupă exclusiv de economie și finanțe, profesia lui.

      Mă dezamăgește că nu credeți în spirite libere, care reacționează cu indignare firească și se exprimă fiecare, din proprie inițiativă. Pe doamna Aldea, cel puțin, ați admirat-o și ați lăudat-o de multe ori. Cât de ușor o jigniți acum...
      • Like 1
    • @ Corina
      Categoric cred că există și oameni cu spirite 100% libere, cu moralitate și integritate absolută. Numai că nu cred că acești oameni se regăsesc printre contributorii respectivi de pe site-ul republica.ro Cred că acest site, pe lângă unele articole benigne, fără cine știe ce miză, de regulă face propagandă bine țintită: globalistă, climatico-marxistă, progresistă etc ați înțeles ideea. Nu e prima oară când, ca la un semn (ordin) apar o suită de articole ”mitraliate” în aceeași direcție și uneori chiar cu repetarea unor clișee similare. Cum ar fi de exemplu acum interpretarea, într-adevăr amuzantă, a distincției ”Sf. Ioan Gură de Aur” primite de Bălăceanu-Stolnici. Să nu fiu greșit înțeles. Repet că sunt și eu, ca toți cei care s-au exprimat aici în scris, ÎMPOTRIVA turnătoriei și turnătorilor la fosta Securitate. Punctam doar, în altă ordine de idei, încă o dată, faptul că site-ul Republica nu este revelația presei independente, ci este doar încă un site de propagandă. Calitativ, desigur, creat frumos și administrat bine, dar... tot despre propagandă e vorba.
      În legătură cu D-na Luminița Aldea, repet, eu nu judec niciodată în alb și negru. Orice om (și dumneaei și Dvs și eu și oricine) are în interiorul său ”și lumini și umbre”. Când am luat contact cu ”luminile” dânsei mi-am manifestat aprecierea sinceră. Când îi văd ”umbrele” mă exprim de asemenea sincer. Dânsa e un om talentat la scris, sentimental, unele texte ale dânsei sunt chiar impresionante și dovedesc existența unor valori umane solide. în același timp cred că și dânsa este, ca și alții, deschisă și către compromisuri. Cred că genul ăsta de oameni pot scrie ceva și la comandă editorială, direcționat politic, împăcându-și cumva conștiința că nu fac neapărat ceva imoral, fiindcă de multe ori opiniile proprii coincid cu direcția editorială impusă articolelor. Și în fond ce poate fi rău să scrii de rău despre un om rău, chiar și la moment, la comandă? Asta cred ei, desigur, NU și eu. O campanie media, chiar și direcționată într-o direcție corectă și morală, este ea în sine un lucru imoral și lipsit de deontologie.
      P.S Între timp a mai apărut alt articol, al cincilea, la fel de spontan, pe tema Bălăceanu-Stolnici, scris de Dl. Dorin Dobrincu.
      Eu tocmai ce am mai postat un scurt comentariu, apreciativ de data asta, la ultimul articol al D-nei Luminița Aldea.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Corina check icon
      Eu am bineprimit și contribuția dlui Dobrincu, cum sunt pregătită să o primesc pe a oricărui om inteligent, care aduce o nuanță sau o perspectivă în plus și cred că tot vor fi minoritare față de osanalele ce i se aduc personajului în discuție. Cei de aici nu fac decât un apel la memorie și la dreptate. Niciodată n-o să văd propagandă în asta.
      • Like 1
    • @ Corina
      Aici avem două lucruri diferite. Unul este dezavuarea, pe bună dreptate, a turnătoriei și turnătorilor, precum și a celor care ridcă în slăvi aceste personaje, fîcându-se că nu văd mizeria de care au dat aceștia dovadă. Acest lucru este benefic și corect. Celălat lucru este ideea de a scrie la comandă editorială, în sensul în care se dorește. Mai mult ca sigur acum cei care au scris au făcut-o cu inima ușoară, fiindcă împărtășesc și ei, ca și noi ceilalți aceleași opinii anti-turnători. Eu însă mă refeream numai la campania mediatică în sine, fiindcă e evident că nu poate fi ceva spontan. Și mergând cu logica mai departe, dacă nu e spontan atunci ce se urmărește? Eu nu mi-am dat sema încă, dar ceva există clar. Totul se întâmplă cam la fel ca și în alte dăți: primul articol e al CTP-ului, după care urmează, în siajul acestuia și ceilalți mai mărunți. Întotdeauna e ordinea asta, niciodată nu scrie cineva, spontan, înaintea CTP-ului. Dacă CTP-ul într-o speță nu scrie, atunci desigur, pot scrie alții articole cu țintă comună, dar dacă scrie și el, atunci va fi primul. În mod spontan nu poate fi mereu așa. E clar că există o organizare. Acum nu mi-e clară miza, dar de regulă era evidentă. Pot face speculații însă, deși nimic nu e sigur. Poate fi o lovitură indirectă pentru PNL și coaliția de guvernare cu PSD-ul, deci un impuls dat USR-ului. În fine, n-are prea mare importanță. Oricum existența, în acest site, a unei organizări editoriale cu țintă clară dovedește că au existat și altă dată mize propagandistice și că jurnalismul acesta NU e deloc independent, așa cum ne-am dori noi, persoanele idealiste (mă includ și eu în această categorie).
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult