Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nicușor Dan spune că are majoritatea necesară pentru aprobarea referendumului: „Sunt trei partide în Consiliul General care formează o majoritate și fiecare dintre ele mi-a confirmat că va vota acest proiect de hotărâre”

Nicușor Dan Foto: Sabin Cârstoveanu/ Inquam Photos

Foto: Sabin Cârstoveanu/ Inquam Photos

Proiectul de hotărâre pentru organizarea unui referendum propus de Nicușor Dan va fi votat luni în Consiliul General, iar primarul Capitalei este convins că va obține majoritatea necesară. „Sunt trei partide care formează o majoritate în vechiul Consiliu General, care va funcționa până la 29 octombrie, USR, PMP, PNL, și fiecare dintre ele mi-a confirmat că va vota acest proiect de hotărâre. Ei împreună sunt 32 de consilieri generali pentru o majoritate care necesită 27 de voturi”, a declarat Nicușor Dan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Dacă referendumul va fi aprobat, acesta va fi organizat pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. În timpul lui, bucureștenii vor avea de răspuns la două întrebări:

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”.

Ideea referendumului a fost anunțată de Nicușor Dan încă de la momentul câștigării alegerilor pentru Primăria Capitalei. „Bineînțeles, am și profitat de expunerea acelui moment, dar am considerat că este onest din partea mea - fiind între un mandat încheiat și un mandat care urma să înceapă - să spun bucureștenilor și principalele două probleme care mă limitează, uneori chiar mă leagă de mâini în a le rezolva problemele. Și astea sunt banii și modul în care se dau autorizațiile cu consecințe asupra traficului”, a spus Nicușor Dan la „În fața ta”.

„Nu o să fiți etern la Primăria Capitalei. Haideți să spunem că se întoarce doamna Firea sau domnul Piedone. Ați vrea să îi dați doamnei Firea prin referendum mai mulți bani?”

Dacă referendumul își va atinge scopul, primarul Capitalei va avea mai mulți bani și mai multă putere de decizie. Jurnalistul Florin Negruțiu l-a întrebat pe Nicușor Dan dacă nu lasă astfel o „moștenire diabolică” la Primăria Capitalei; „Nu o să fiți etern la Primăria Capitalei. Haideți să spunem că se întoarce doamna Firea sau vine domnul Piedone la Primăria Capitalei. Ați vrea să-i dați doamnei Firea mai multă putere de decizie și mai mulți bani pe mână?”

Răspunsul lui Nicușor Dan a fost: „Da”. „Sunt multe argumente, în primul rând că mi-e greu să cred că o să fie mai rău decât acum. Primarul general, pentru că presa națională din România e în București, e totuși urmărit în acțiunile pe care le are, pe când pe primarii de sector nu-i prea controlează nimeni, nici societatea civilă, nici presa. Adică trebuie să întâmple ceva extraordinar pentru ca un primar de sector să fie chestionat cu privire la autorizațiile pe care le dă. Și, în primul rând, noi trebuie să mergem în direcția administrativ corectă și să sperăm că bucureștenii sunt și au dovedit că sunt suficient de inteligenți să aleagă persoane potrivite. Li ultimul argument este că așa se întâmplă în toate capitalele europene”, a declarat Nicușor Dan. 

O altă întrebare adresată edilului a fost cea cu privire la viteza mică de acordare a avizelor. Acesta a afirmat că, deși termenul legal este 30 de zile, există întârzieri la toate primăriile din țară. Potrivit lui, Primăria Capitalei dă avizele în termen de 4 luni, în timp ce precedenta administrație le dădea în 7 luni.

„Se subînțelege că, în momentul în care preluăm această atribuție, preluăm și toți funcționarii de la direcțiile de urbanism din cele 6 primării de sector. Pentru că, dacă luăm noi aceste atribuții, ei nu or să mai aibă obiect”, a spus Nicușor Dan.

„Și veți putea da atâtea semnături dacă acum aveți dificultăți?”, a fost întrebat Nicușor Dan.

„Dificultățile vin din faptul că, în sfârșit, respectăm legea, pentru că înainte nu prea verifica nimeni ce se dădea și de aia erau jumătate din ele au anulat în instanță. Dificultatea mai vine din faptul că mulți oameni au plecat de la noi, pentru că nu mai mergea cu șmecheriile cu care eram obișnuiți și nu am putut să facem angajări. Pentru că cam 2 ani din cei 4 de mandat, guvernul prin ordonanță nu a permis autorităților locale să angajeze”, a afirmat primarul general. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca bucureștean sunt de acord cu schimbările propuse de primarul capitalei. Televiziunile, mai voalat sau direct, nu sunt prea aproape de inițiativa primarului Nicușor Dan. Un motiv cred că ar fi pierderea unor venituri primite de la sectoare pentru propagandă. Întrebarea d-lui Negruțiu - despre „moștenirea diabolică” mă face să cred că însuși dl. Negruțiu nu este de acord cu acest referendum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult