Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nicușor Dan: Vom aloca 90 de milioane de euro din fondurile Primăriei și 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru a reabilita 260 de kilometri de rețea de termoficare

Nicusor Dan - FB 2021

Foto: Facebook Nicusor Dan

Primarul general Nicușor Dan a anunțat luni începerea procedurilor pentru modernizarea rețelei de termoficare a Capitalei. Primăria Capitalei va aloca 90 de milioane de euro, iar alte 300 de milioane vor veni din fonduri europene. Cu acești bani vor fi reabilitați în total 260 de kilometri de rețea primară de termoficare, prioritate având din cele mai afectate zone a spus Nicușor Dan, care a subliniat că se va lucra pe mai multe tronsoane și cu mai mulți constructori.

„Vom avea mâine, 19 ianuarie, ora 16.00, o primă întâlnire cu companiile specializate în lucrări pentru rețelele termice. O a doua întâlnire va avea loc marți, 26 ianuarie, ora 16.00. Companiile care doresc să participe sunt rugate să își anunțe intenția la Primăria Municipiului București, cabinetul primarului. Am chemat deja 8 companii dintre cele prezente pe piață, toate au confirmat, dar subliniez că discuția nu este închisă doar la ele.

Vrem să elaborăm caietul de sarcini după discuții cu constructorii, pentru a lămuri și evita încă din acest moment problemele care pot să apară în etapa de implementare. La începutul lunii februarie, vom putea prezenta date concrete despre demararea lucrărilor și ritmul estimat de lucru, iar până la sfârșitul anului 2021 vom moderniza o parte dintre conductele care azi sunt responsabile de cele mai multe avarii”, a spus Nicușor Dan.

În ultimele zile zeci de blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 ale Capitalei au rămas fără căldură şi apă caldă din cauza unor avarii. Edilul Capitalei a precizat că avariile sunt minore și vor fi rezolvate în cursul acestei zile. În alte zone din București agentul termic este livrat sub parametri, pentru că există riscul ca rețeaua de termoficare „să crape” din cauza temperaturilor scăzute, spune primarul Capitalei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce porcărie, în București sunt vreo 400 de mii de apartamente,
    dacă împarți suma aia la fiecare îți ajung banii lejer pentru a construi centrale de bloc fără a transforma Bucureștiul în șantier pentru minim un deceniu.
    • Like 0
  • sa desfiintam subventiile la termoficare, evident nedrepte si discriminatorii, si atunci mai vorbim despre utilitatea centralelor de apartament;
    evident ca o parte cele 90 de milioane , sunt platite de nebeneficiari ai investitiei.
    • Like 0
  • toti comentatorii care stau la bloc si beneficiaza de trermoficare (aproape gratuita), de anvelopare gratuita ba chiar si de termopane gratuite, asi vrea sa afle ca eu le-am p[atit "gratuitatea" pt ca nu stau la bloc cu termoficare ;
    la toti, indiferent cat salariu au sau cate pensii nesimtite au!
    • Like 2
  • Termoficarea centralizata e un faliment asumat! Pierderile in retea vor fi in continuare mari iar oamenii nu vor putea avea controlul propriului confort. Subventiile pe incalzire vor curge garla in continuare, dar vor fi angajate pile prin termoenergetica sau cum s-o mai fi numind. In plus politicienii vor putea incheia in continuare contracte prin firmele astea de termoficare pentru toate draciile.
    Montarea unei centrale termice de apartament e la cca 2500 - 3000 euro/apt. Asta inseamna ca banii pe care ii baga in tevi pot rezolva prin subventie 100% intre 130.000 si 150.000 de apartamente. La o subventie de jumatate se pot rezolva pana la 300.000 de apartamente din Bucuresti. Iar asta ar insemna cu adevarat rezolvarea problemei pentru oameni. Se pot impune criterii sociale pentru alocarea subventiilor. Altfel povesti si prostii. Luati exemplul oraselor din vestul tarii in care NU MAI EXISTA SISTEM DE TERMOFICARE CENTRALIZAT! Acolo nu se mai plange nimeni, totul e OK!
    • Like 2
    • @ Cristian Dogar
      ”Termoficarea centralizată e un faliment asumat” ? Nu e adevărat. Trebuie doar competență la reabilitare și apoi gestionare corectă. Faptul că vesticii au început să renunțe la centrale individuale și revin la termoficare centralizată (campioana este Germania !) ar trebui să ne pună pe gânduri înainte de a arunca cu banii pe investiții individuale.
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Exact. in primul rand e vorba de poluarea accentuată in cazul încălzirii individuale cu centrala de apartament. Normal ca firmele ce comercializează și montează aceste centrale au tot interesul sa denigreze termoficarea centralizată. Si oamenii egoiști ( la fel ca în cazul celor ce nu renunță la mașinile pe motorină ce indiscutabil au putere mare și consum redus de combustibil - deci economic pt individ) preferă să o ducă ei bine cu centrala proprie ( la fel nu se pune problema ca ai un comfort deosebit dacă ai o astfel de centrala) in detrimentul cauzei generale a scăderii poluării într-un oraș sufocat deja.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult