Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nikol, micuța dansatoare de 11 ani pe care o va vedea întreaga Europă. „Voia să rămână în sală până seara, la trei-patru antrenamente, doar să vadă cum dansează restul fetelor”

Nikol Varga

La 11 ani, Nikol Varga are o listă de titluri naționale, europene și mondiale la dans contemporan, dans modern și, mai nou, balet. A intrat pentru prima dată într-o sală de antrenamente la vârsta de patru ani, împreună cu sora ei mai mare, după ce mama lor a văzut pasiunea fetelor pentru gimnastică. „În casă, umblau mai mult în mâini decât în picioare. Toată ziua făceau gimnastică: șpagat, stat în mâini, roata, nu aveam cum să nu observ că le place. Așa că le-am dus la un club unde se făceau dansuri și, după trei-patru luni, făceau deja dansuri de grup și mergeau la concursuri”, povestește Timea Varga, mama fetelor.

Toți membri familiei sunt pasionați de sport. Sora cea mare a lui Nikol, care practică dansul ca hobby, face triatlon. Fratele cel mic, în vârstă de 5 ani, joacă fotbal, tatăl e pasionat de bicicletă și raliuri off-road, mama, care a făcut înainte alergare, a început să participe ca pilot la curse de raliuri off-road pentru amatori. Iar Nikol îmbină dansul și baletul cu elementele spectaculoase de acrobație.

Încă de când avea patru- cinci ani, fetița și-a uimit mama prin perseverența sa. „Îmi amintesc atitudinea ei, cât de mult i-a plăcut să danseze. Când mergea la antrenamente, voia să rămână până seara, la trei-patru antrenamente doar să vadă cum dansează restul fetelor. Era de la început foarte entuziasmată și ambițioasă”, povestește mama. Același lucru și-l amintește și Nikol. „Îmi place foarte mult să fac salturi, elemente acrobatice. Când am început să fac acro-dance am muncit foarte mult ca să reușesc ce vreau. Eram foarte obosită, dar am lucrat, pentru că îmi place foarte mult”, explică sportiva, care, de atunci, se antrenează zilnic între două și patru ore. Pe lângă cele cinci ore de stat la școală și cele încă două petrecute la teme.

Însă mama ei a auzit-o de puține ori spunând că este obosită. Una dintre aceste situații rare a fost un concurs ținut la Cluj, unde Nikol a trebuit să urce de zece ori pe scenă - de cinci ori individual, de cinci ori cu grupul de dans, cu foarte scurte pauze între reprezentații. „Atunci s-a plâns la final că e obosită și nu mai poate”, spune Timea Varga.

Antrenamente online în timpul pandemiei

Atunci când pandemia a închis cluburile sportive, Nikol nu a mai putut participa la antrenamentele la clubul său, Together Dance, și nici la competiții. „Am fost tristă pentru că nu am putut să merg la antrenament și la concursuri, dar am fost norocoasă că am putut să merg la antrenamente online. E puțin mai greu și nu prea înțeleg așa de bine mișcările ca atunci când merg în sală, dar m-am descurcat”, spune ea. Părinții i-au amenajat în demisolul casei lor o sală de antrenamente și fetița a continuat să evolueze, chiar dacă antrenamentele erau online. Ba chiar și-a descoperit o nouă pasiune, cea pentru balet. „Te înscriai pe Live Dance Classes Online, plăteai o taxă și puteai să faci zilnic antrenamente online cu antrenori foarte buni. Nikol prin antrenamentele acestea a avansat foarte mult într-un an, deși este mai greu atunci când antrenorul nu este lângă tine să-ți prindă piciorul și să-ți arate mișcarea corectă. Dar, totuși, spre uimirea mea, a avansat foarte mult”, spune Timea Varga.

Anul acesta, Nikol a ieșit pe locul al doilea la un concurs internațional organizat online, în care s-a întrecut cu 77 de participanți din 42 de țări.

Pe teren la Campionatul European de Fotbal

Din cauza pandemiei, evenimentele sportive au fost amânate sau anulate în toată lumea. Printre acestea acestea, și Campionatul European de Fotbal, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar devine realitate de-abia acum, în 2021. Nikol este unul dintre copiii talentați invitați de Volkswagen pe teren, pentru a da startul meciurilor de la UEFA EURO 2020 care vor avea loc la București. „Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia indiferent de condiții, și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor”, spun reprezentanții companiei.

Am întrebat-o pe Timea Varga ce își dorește pentru fetița ei. „Visul ei este visul meu. Eu o să las să decidă ce ce vrea să facă și unde vrea să ajungă”, spune mama.

Visul lui Nikol este să ajungă pe cele mai mare scene ale lumii. „Vreau să fiu o mare dansatoare, să fiu și mai bună decât acum. Nu mă opresc niciodată. Când sunt mai obosită, doar merg mai puțin la antrenamente, dar nu mă opresc”, spune ea. 

Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia indiferent de condiții, și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult