Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noi căi de a munci. Viitorul este antreprenorial, agil și disruptiv

Antreprenoare

Foto: Profimedia Images

Am evoluat mult de la începuturile omenirii, am inventat unelte și am construit piramidele. Am plecat din peșteri și ne-am mutat în suburbii, am învățat să lucrăm în echipe și să identificăm avantajul competitiv, pentru a folosi la maxim resursele. Ba chiar am înțeles că alergatul după mamuți și adunatul de fructe din pădure nu mai e de ajuns și am inventat agricultura. Bine, a fost și o perioadă în care am distrus tot și am luat-o aproape de la zero, dar să fim recunoscători, așa am avut parte de Renaștere și când te uiți la ce am construit în perioada aceea și de atunci în prezent, aproape că merită.

Societățile care au inovat și au acceptat perturbatorii ba chiar i-au încurajat, au rescris regulile jocului și au „furat startul”. Paralela cu modul în care oamenii muncesc este ușor de făcut, companiile care au inovat în modul de lucru, de la programul de 8h, linia de producție a lui Ford, până la munca de acasă sau remote și săptămâna de lucru de patru zile au adus îmbunătățiri. Am ajuns într-un moment în care e nevoie să construim noi moduri în care oamenii să muncească, pentru a păstra relevanța, eficiența și productivitatea. Nu doar de unde muncim, cât muncim și ce instrumente folosim, ci foarte important devine și sub ce formă muncim.

Când viețile noastre încă nu erau influențate de pandemii, războaie, inflații istorice și schimbări radicale ale condițiilor meteo, începuserăm să observăm discuții din ce în ce mai serioase despre autonomie, intraprenoriat și chiar antreprenoriat. Încă erau discuții de nișă, în cercurile de rebeli, dar era un început, departe de a atinge masa critică necesară unei revoluții. Timid la început, șoptit „la țigară”, se simțea o tensiune a oamenilor care începeau să înțeleagă că „work/life balance” era doar un mit. Pentru a trăi viața profesională pe care ne-o dorim, singura șansă este să o proiectăm, construim și controlăm mai mult, altfel vor decide alții în legatură cu ce ni se întâmplă.

Schimbările necesită și acțiune, iar motivația oamenilor de a trece la treaba vine doar din două direcții – ce câștig dacă fac sau ce pierd dacă nu fac. Ce spunem altora că a fost motivul pentru care am decis ceva este doar o justificare. Iar când vorbim de schimbarea majoră a modului în care muncim, ne dăm seama după trei ani că era vorba de o schimbare sistemică, intrinsecă pentru care a fost nevoie să fim scuturați de o pandemie globală, un război aproape de graniță, pentru a începe să căutăm soluții concrete pentru noi moduri de muncă și nu doar să ne retragem în valea plângerii, să șușotim pe la colțuri sau să ne resemnăm.

Schimbarea modului de lucru trebuie pună accent mai mult și mai atent pe autonomie, responsabilitate, pasiune, vocație. E nevoie ca fiecare persoană care își dorește să își poată contura drumul profesional așa cum consideră că este cel mai potrivit, în funcție de nivelul de cunoștințe, abilități, nivelul de asumare al răspunderii și motivație. Să ne creștem nivelul de independență și de inițiative antreprenoriale, să învățăm că traseul nostru profesional trebuie să fie prioritatea noastră și apoi să cerem să fie grija partenerilor noștri.

Opțiunile actuale sunt cunoscute, dar cred că lipsa de informații reale creează bariere artificiale în procesul de decizie al oamenilor. Venim cu un bagaj de prejudecăți și capcane mentale din societate și familie, adăugăm acces îngreunat la povestea completă și miturile despre cât costă de fapt autonomia profesională și asta face ca opțiunile să pară limitate. Încă nu suntem cu totul în lumea capitalistă, de exemplu în America 50% dintre persoanele active în piața muncii vor fi prestat și o activitate independentă în 2022. În același timp, în România, persoanele care îndrăznesc să viseze la un mod de lucru altfel decât angajat, încă sunt niște „nebuni frumoși” care visează și care „vor fi aduși curând cu picioarele pe pământ”.

Indiferent care va fi alegerea pentru cei aproximativ 40 de ani de muncă pe care fiecare dintre noi îi datorează societății, ar fi grozav dacă respectăm diagrama de mai jos când alegem direcția. Alege un domeniu care îți place și în care activitățile zilnice te motivează să pleci de acasă, asigură-te că se pot face bani din activitatea respectivă și fii sincer cu tine când analizezi nivelul de abilități și competențe.

Cum lucrăm acum, angajat, freelancer, antreprenoriat cu franciză sau antreprenoriat de la zero? În fiecare dintre aceste patru opțiuni putem să construim zone de autonomie, independență dar fiecare dintre ele cere ceva de la noi. Trebuie să fii bun profesionist și să îți dorești stabilitate dar ai costul unei libertăți mai reduse în cazul în care alegi job. Ai nevoie de o expertiză și specializare bună plus un network și un brand personal puternic pentru freelancing. Găsește domeniul și partenerul potrivit, pe lângă bune abilităti de management, când alegi o franciză. Iar pentru antreprenoriat solo ai nevoie de curaj, o idee bună, o echipă solidă și răbdare. Transformările sociale, umane și psihologice din ultimii ani ne obligă să găsim moduri de lucru hibride și agile. Pornind de la un update al intraprenoriatului și dezvoltând moduri de lucru personalizate născute din explorări împreună cu angajați și parteneri.

Indiferent care este modul de lucru potrivit pentru tine, clasic, mixt sau o alternativă inovatoare și personalizată, tine minte că este modul în care vei munci tu pentru o perioadă de timp foarte lungă și trebuie să fie potrivit pentru tine. Și dacă nu există încă o alternativă pe care să o îmbrățișezi, fii tu disruptorul și creează una.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult