Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum recunoști un șef toxic doar observând o ședință. Pilda celor două organizații identice, conduse de lideri complet diferiți

Dan Berinde

De ce în unele organizații echipele lucrează bine împreună și în altele nu? De cele mai multe ori problemele pleacă de la management, a văzut Dan Berinde, antreprenor și coach certificat internațional. Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, el a povestit experiențele foarte diferite cu două organizații cu obiect identic de activitate - două mici spitale de paliație din județul Suceava. 

„La primele două întâlniri n-am înțeles de ce într-o parte îmi era foarte ușor să lucrez cu oamenii aceia și în cealaltă parte era cumplit de greu. Și n-am înțeles de ce: structura personalului- aceeași, obiectul de activitate- același, complexitatea activității, la fel. Oamenii ăia discutau cu moartea zilnic. Similitudine foarte mare, atitudinile complet diferite - într-o parte o deschidere foarte mare, în cealaltă o închidere totală, 

Cred că la a treia deplasarea acolo am înțeles diferența. În primul caz oamenii mi-au transmis: șeful nostru ne-a întrebat dacă putem să filmăm totul, pentru că este foarte curios să vadă. El ar vrea să fie aici, dar n-are cum. M-am mutat dincolo: a apărut un personaj nou în sală, n-am știut cine este, ceilalți l-au acceptat l-am acceptat și eu. Și acel personaj nu lăsa pe nimeni să vorbească: intervenea peste fiecare după primele două cuvinte. 

Ba, mai mult, după un interval de timp, ajungând noi să provocăm noi tema frustrărilor și oamenii fiind deschiși să vorbească despre propriile frustrări, acest personaj nou venit a intervenit cu o zicere de tipul aproape ad literam: Taci din gură, că n-ai nicio frustrare, doar eu ți-am mai spus și săptămâna trecută, n-ai frustrări, doar ți se pare. Cine era: s-a recomandat drept prietenul șefului. E un exemplu care pentru mine a rămas relevant în timp datorită similitudinii organizațiilor și cum se cascadează într-o parte și-n cealaltă anumite comportamente. Un om poate schimba fața companiei dacă are putere de decizie”, a povestit Dan Berinde.

„O echipă performantă aceea pe care o urmăresc în ședințe și nu e foarte limpede care e liderul”

Care este diferența dintre un șef bun și un șef toxic? La această întrebare venită din partea moderatorilor Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, Dan Berinde a răspuns că este grăitor felul în care se desfășoară ședințele într-o companie. „Avem în practică așa numita observare, observăm ce se întâmplă într-o oră sau două ore cât durează întâlnirea lor. Și aici avem două mari direcții. Dacă ședințele sunt centrate pe raportare sau dacă sunt centrate pe a căuta soluții la problemele cu care echipa se confruntă. Mergând mai departe: Cât la sută din durata întâlnirii vorbește ceea ce am numit șef- mie tare nu-mi place cuvântul ăsta- și cât la sută vorbesc ceilalți. Mentorul meu în ale coaching-ului avea o vorbă care mi-a plăcut tare: o echipă performantă e aceea pe care o urmăresc în ședințe și nu e foarte limpede care e liderul, care e șeful”, a explicat expertul în coaching.

Mulți conducători de organizații consideră că dacă sunt apropiați de angajați, respectul acestora față de ei va scădea. Este o idee greșită, consideră Dan Berinde.

„Întâlnesc șefi care spun: nu pot să fiu în nu știu ce relații de adresare că mi se urcă în cap. Atunci trebuie să-i țin la distanță să mă respecte, să îmi respecte poziția. Eu nu cred că prin asta se câștigă respectul.

Am fost manager de companii foarte, foarte mulți ani. Nu mi s-a întâmplat niciodată ca cineva să sară niște bariere pentru că ne-am adresat pe numele mic sau pentru că am ieșit la o bere împreună. (...) Ne ajută o claritate mai mare asupra felului în care arată acel respect pentru fiecare dintre noi îl dorește și cum îl câștigăm. De obicei îl câștig prin a fi o persoană cu o anumită verticalitate”, a povestit Dan Berinde.

Despre onestitate în organizarea teambuilding-urilor

În timpul emisiunii a fost abordat ți subiectul teambuilding-urilor, recent adus în atenția publicului prin filmul „Teambuilding”. În opinia antreprenorului, este nevoie de onestitate în definirea obiectivelor unei astfel de activități. 

„Există modelul de teambuilding în care ne ducem acolo să ne simțim bine, să consumăm o zi sau un weekend sau o săptămână împreună, obiectivul fiind să mai relaționăm indiferent cum, deci acesta este un model. Există modelul în care în acest interval, un anume procent din timp îl alocăm învățării. Este una din activitățile noastre și sunt companii client care ne invită în weekend într-un teambuilding și acolo, câteva ceasuri. Noi venim cu un program de învățare de-adevăratelea. Partea aia cu un pahar de vin și cu o discotecă au rolul lor, foarte important. Este foarte important cum transmit în avans și cu câtă onestitate transmit în avans că ăsta e scopul. Ultima dată, intervențiile noastre au fost vineri după-amiază și sâmbătă toată ziua, până la 5-6, cu o participare absolut remarcabilă. Nu numeric neapărat, ci mă refer la participarea activă a oamenilor”, a povestit Dan Berinde.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult