Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noi, cei din linia-ntâi. Echipamentul unui medic craiovean de la Urgențe: viziera de împrumut, picioarele învelite cu saci de gunoi lipiți cu scotch

În urmă cu două seri, Sorin Alexandru, unul dintre medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, publica pe site-urile de socializare o fotografie care înfățișa lupta nedreaptă dintre sistemul medical și COVID-19. Echipat cu un halat de unică folosință, viziera „proprietate personală a unei colege” și cu picioarele învelite în saci de gunoi lipiți cu scotch, medicul ilustra rezonant cât de nepregătit este sistemul medical în fața unui adversar atât de crâncen, pe care nici măcar nu îl cunoaștem suficient.

Doctorul a revenit, după o zi, cu lămuriri: „Au apărut unele voci care spun că fotografia cu acel echipament oarecum improvizat a fost făcută doar ca să sensibilizăm. Nu vrem să acuzăm pe nimeni, știm care sunt lipsurile din sistem, nu de azi sau de ieri. Poate că prin aceste postări se vor trezi persoane particulare, instituții, societăți comerciale, fabrici, bănci care să ajute spitalele și medicii. Situația va fi de durată și nu știu cât de mult ne va putea ajuta statul”. 

Este doar unul dintre multe alte semnale trase de medicii din toată țara cu privire la lipsa de echipamente medicale. La alte spitale, unele cadre medicale au protestat, cerând protecție. Peste tot în România doctorii strigă după ajutor.

Echipamentele de protecție prevăzute în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru contactul cu un POSIBIL pacient cu coronavirus sunt halatul de unică folosință, masca și mănușile. Nu pentru că ar fi suficiente și 100% sigure, ci pentru că riscurile de infectare sunt mici și, punând în balanță aceste riscuri de infectare cu echipamentele de protecție disponibile, este soluția optimă. Nu ideală, desigur. Din nefericire, nu ne permitem soluții ideale. Nicăieri în lume nu e posibil ca orice pacient suspect să fie întâmpinat direct în combinezon, cu vizieră, cu măști de protecție speciale. Pentru că nu sunt atâtea resurse disponibile. Omenirea nu a fost pregătită pentru acest război.

Recomandările OMS, preluate și într-un ordin al Ministerului Sănătății, vizează „utilizarea RAȚIONALĂ a echipamentului individual de protecție”, care trebuie să ia în calcul mai multe criterii. Unul este minimizarea nevoii de a folosi echipamente de protecție. Altul este folosirea adecvată a echipamentelor. Al treilea este coordonarea rețelei de furnizori. Toate acestea conduc către o singură soluție rezonabilă: optimizarea disponibilității echipamentelor. Ce reținem din această schemă? Că nu există un izvor nesecat de echipamente și trebuie să defilăm cu ce avem. Să le folosim cât mai eficient. Ceea ce implică neajunsuri.

Asta e realitatea și nu e ceea ce medicii ar vrea să audă când sunt trimiși în prima linie a frontului.

Se tem de războiul în care sunt nevoiți să intre fără suficiente arme, fără echipament. Nu poți lupta cu mâinile goale dacă vrei să câștigi o luptă. Dar nici să nu te lupți deloc nu e o soluție. Ei știu asta.

Oamenii care mai au cinismul, încă, de a-i critica pe medici pentru aceste apeluri la solidaritate și mobilizare ar trebui să înțeleagă că, dacă avangarda e nimicită de inamic, chiar ei vor fi următoarele victime. Vom ajunge să fim tratați de medici bolnavi sau vom ajunge să nu mai fim tratați deloc, căci spitalele se vor goli de cadre medicale trimise în izolare, rând pe rând.

Intenția multora este să își îndrepte privirea către managerii spitalelor. Apoi spre guvern. Să nu ne grăbim să găsim un țap ispășitor. Directorii de spitale cer ajutor. Mulți au făcut achiziții, au avut echipamente de protecție, încă mai au. Dar nimeni nu a fost pregătit pentru asemenea inamic. Pentru un virus care necesită un consum imens de echipamente de protecție, de neconceput până acum câteva luni. Managerul spitalului din Filantropia spune că au avut echipamente, că mai au. Dar pentru cât timp? Când vor apărea cazuri peste cazuri, stocurile se vor epuiza aproape instant. Același lucru îl spune și directorul SJU Craiova. Achiziții s-au făcut și se mai încearcă să se facă. Problema, marea problemă, e că multe dintre achiziții au fost anulate de către furnizori. Materialele nu au mai ajuns. Nu se mai găsesc.

Situația din România se întâlnește și în alte state. Criza echipamentelor de protecție există la nivel global. România nu a fost pregătită pentru o pandemie de asemenea anvergură, dar nici alte țări nu au fost. Pentru că nimeni nu s-a gândit sau nu a fost dispus să investească o mulțime de bani în stocuri de echipamente de protecție de acest nivel pentru o situație ipotetică.

Dar acum, peste tot în lume se caută soluții în timp real pentru a face față acestei lupte. Fabricile își reorientează producția către necesarul de materiale, celebrele branduri din industria modei încep să producă măști și halate, iar companii din industria cosmetică fac dezinfectanți.

Peste tot, oamenii caută soluții și resurse și iau măsuri fără precedent pentru a combate pandemia de coronavirus. Medicii trebuie apărați și sprijiniți. Măsurile luate de stat trebuie respectate. Nu e momentul să aruncăm ironii gratuite și să ne dăm viteji. Avem nevoie de eroi, nu de martiri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Văd cum producători locali de echipamente de protecție sanitare strâng bani din donații să poată sări în ajutorul spitalelor.

    În același timp văd cum statul importă aceleași echipamente, totuși insuficiente.

    Și dacă tot statul obișnuieste să aibe un tic neortodox la achiziționări (contracte preferențiale), plus că avem niște mielușei proaspeți la guvernare, dacă aș fi un astfel de producător aș apela la următoarea soluție logistică:

    Aș posta în timeline pe facebook sau alte rețele către primărie, consiliu/spital județean, minister capacitatea de producție pe zi.

    Populația, noi, am distribui și promova în masă astfel de postări.

    Odată promovate în masa, astfel de inițiative sunt mediatizate aproape instant de presă.

    După ce au fost lansate în media, guvernul este prins la locul faptei cu musca pe căciulă și vor fi forțați de situație să apeleze la producatori autohtoni.
    • Like 0
  • Foame și circ devine foame, frică și circ.
    Cred că ceva nu se leagă în toate procedurile acestea de protecție împotriva contaminării cu viruși sau bacterii în mediile spitalicești.
    Până la apariția acestui virus existau o mulțime de alți viruși și bacterii, protecția împotriva acestora cum se realiza ? Dintr-o dată am aflat că personalul medical nu era adecvat protejat ?!? Înainte de acest virus nu exista echipament de protecție, nu existau biocide și alte mijloace de asigurarea a unui mediu septic în spitale, nu existau proceduri și nu erau stabilite fluxuri de personal care să limiteze contaminarea ? Oare cât din ceea ce ni se spune este adevăr și cât este exagerare din cauza fricii și a unor interese obscure ?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Problema e că e un virus nou, care a omorât destui oameni dar și medici. Deja. Ei sunt în prima linie, expuși, suprasolicitați. Până acum au fost niște vălurele acolo. Se așteaptă un tsunami și nu numai în România. Dacă ei nu sunt protejați, nu va mai avea cine să lucreze în spitale ( vedeți Suceava). Nu știi cand vine cineva la triaj, are sau nu Covid. Mai crunt e când lucrezi cu pacienți infectați.
      Nu, n-a mai fost niciodată așa ceva. Poate în China la SARS.
      Vreți informații corecte? Citiți din informările și articole internaționale cu ajutorul Google Translate Web.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Nu cred că este nevoie să-i răspundeți, pentru că acest personaj este ori prost, ori rău intenționat.
      Practic ori nu înțelege, ori nu vrea să conștientizeze că un virus devine periculos în momentul în care nu există vaccin pentru el.
      • Like 0
  • Medicii tineri sunt nu numai mai bine pregatiti profesional dar sunt si inventivi.
    Imensa parte a medicilor peste 50 de ani nu au si nici nu au avut vreodata responsabilitatea ca apartin unei comunitati. Comportamentul lor se rezuma la "sunt in spital pana la 12.00" "ne vedem la cabinetul privat dupa amiaza". Sunt convins ca nu vreau sa ajung pe mana acestor idioti in halate albe! Preventia este cheia!
    • Like 1
    • @ Marian Androne
      Valentin check icon
      Toţi au fost tineri la început.
      • Like 0
  • Domnisoara , ma simt un pic mintit , cind am vazut titlul am crezut ca sunteti un fel de Ecaterina Teodoroiu a medicilor din Romania. Nu e frumos...
    In rest sunt de acord ca medicii trebuie aparati acum pentru ca ei sunt cei care ar trebui sa ne apere de virus ... sau incearca. Pe langa ei sunt toti cei care stau in strada , ca sa ne permita noua izolarea in situatie de dezastru si nu sunt putini. Unii sunt mai expusi decat medicii pentru simplu motiv ca nu au echipamente de protectie deloc.
    Daca avem noroc si trecem peste aceasta situatie ,ar trebui sa nu fim iertatori si sa vedem urmatoarele lucruri:
    - cine sunt aia care si-au dat demisia sau au intrat in concedii medicale . Astia nu ar trebui sa-si mai gaseasca o slujba in aparatul bugetar in viata lor.
    - de ce trebuie sa dau pensii speciale sau tot felul de sporuri de periculozitate unora care acum stau inchisi in case.
    In general sa spalam societatea asta de mizerabili, la fel de bine cum ne spalam cu sapun in aceste vremuri.
    In rest trebuie sa fim realisti , cu infrastructura medicala pe care o avem, daca scapam mai usor decat Italia , este o mare realizare. Si aceasta realizare se datoreaza celor din prima linie dar si celorlalti care suporta activ acest efort .
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Valentin check icon
      Ăăăă, înţeleg partea morală a chestiunii cu demisiile, dar pe termen lung, efectul nu va fi unul de bumerang?
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi nu au fost bani pentru sănătate pentru că în timpul guvernării Vitei din Videle a trebuit să dublăm pensiile speciale să dăm tichete de vacantă bugetarilor obosiți și să ridicăm catedrale. Mulțumim PSD iștilor că au lăsat țara cu fundul gol in calea virusului.
    • Like 4
    • @ Dorin
      Stimate domn,
      Cititi mesajul colegului Gyorgy Adorjan Szabo, cu care rezonez.
      Sunt antipesedist si anti-orice-tip-de-corupt-si-hot-si-mincinos-si-lepra. Dar acum trebuie sa ne concentram pe ceea ce conteaza in aceste zile. Avem timp suficient sa ne scoatem ochii dupa ce trecem de acest hop.
      O zi buna!
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      Dorin check icon
      Din păcate destui nu vom mai fii pe lume atunci la scosul ochilor , așa că nu
      trebuie să uităm și să lăsăm în urmă vinovații.
      • Like 1
  • Cazul mastilor prezentat de recorder.ro ne arata cam cum se va rezolva problema!
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Mai ales evitarea aspiraţiei din aerul infectat! Lumea nu a fost informată că, acest virus se răpandeşte și prin aerosolii din aerul expirat de un bolnav (chiar fără simptome), apoi inspirat de noua victimă! Aerosolii purtând virusul pot circula până la o distanță de 4,5 metri și pot rezista în aer 30 de minute. Aceasta este și cauza contagiozităţii extraordinare; răspândirea fenomenală a acestui virus invizibil prin aerosolii din aer (nu doar prin suprafeţe infectate).
    Te poți infecta și într-un autobuz gol prin care a respirat un bolnav purtător acum 30 de minute, deși nu ai atins nimic. Sau, dacă circuli într-un spațiu închis în care aerul este ventilat. Ca să nu mai vorbim despre ferestrele de la parterul blocurilor pe lângă care se permite circulaţia pietonală.
    Despre toate aceste exemple deocamdată NU se atenţionează nimic în mass-media.
    În atenția Digi24: ar trebui să modificaţi toate anunţurile de prevenire a contaminării; includeţi neapărat inclusiv posibilitatea de contaminare prin aerosolii din aer, cu exemplele de mai sus!
    • Like 4
  • Poate ne spune stimatul doctor de ce are nevoie sa-si izoleze picioarele cu saci de gunoi sau chiar salopeta integrala daca,asa cum ne informeaza specialistii virusologi, virusul patrunde in organism pe cai respiratorii?Cam prea mult circ,mai bine se gandesc fluxurile de izolare a infectatilor,cu evitarea aspiratiei din aerul infectat,chestie care o putea vedea si in filme de genul Outbreak sau Germenul Andromeda!Pe de alta parte daca nici un oras ca NY,cu banii lui,nu are suficiente locuri in spitale cu suficient echipament si nici macar de protectie,sunt cam exagerate acuzele la sistemul sanitar din amarata si saracuta Romanica,in care se mai si fura!Cam mult cir,mai bine mai multa "paine"!
    • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      ProBono check icon
      Acceptați un răspuns de cineva care are medici în familie, onorabile cinefil, bibliofil și internaut. COVID-19 se transmite prin contactul cu suprafețe, inclusiv podeaua, încălțămintea, hainele (pe care se mai pune și mâna sau care se scutură în aer) și prin respirarea aerosolilor în care s-au scuturat hainele sau încălțămintea. Virusul este extrem de transmisibil iar personalul medical, în lipsa unui sistem logic medical funcțional, SE DESCURCĂ CUM POATE. Vezi cazurile de medici contaminați de la multele spitale. Nu e absolut niciun circ și dacă nu se găsește RAPID o soluție de echipare anti-virus a tuturor medicilor din prima linie, medicii se vor contamina, vor deveni ei pacienți, iar sistemul medical va slăbi, chiar înaintea valului de îmbolnăviri ce va să vină. Mai lăsați sursele dv. de dezinformare și pentru o mai adâncă reflecție, priviți aici https://www.youtube.com/watch?v=2kQkTNChr34
      • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      Stimate domn,
      Problema este ca daca acum, cand totusi suntem abia la inceputul crizei, nici macar doctorii si asistentele nu au echipamentul de protectie necesar pentru a se pastra in siguranta si a putea ajuta pe cei ce au / vor avea nevoie de acest ajutor, ce sa ne asteptam mai tarziu? Pentru ca, cel putin o perioada, lucrurile vor merge din rau in mai rau - indiferent cat de optimisti am putea fi.
      Din punct de vedere tehnic, colegul ProBono a explicat deja ce era de explicat - nu are sens sa reiau.
      O zi buna!
      • Like 1
    • @ ProBono
      Stimate Altruist,recunosc ca am cunostinte din domeniile citate de dvs.,dar nu din discutii la o cafea cu rudele ci din sursa direct de la mama mea care a fost medic cu toate gradele medicale ale vremii!Astfel am si profitat de biblioteca din casa citind,de cateva ori cartea academicianului Nicolae Cajal "oameni contra virusuri"!Nu insist,dar cum patrund aerosolii(cum se aerosolizeaza virusul, de pe haine si/sau echipament nu prea inteleg,dar ma rog!) in caile respiratorii ale mediculii,daca acesta poarta masca,chiar si chirurgicala?Si mai are si manusi de unica folosinta?Altfel plangerile astea exagerate de lipsa de echipament au fost facute cam ridicole cand s-a aflat ca Romania e pe locul 4 in Europa la numarul de paturi ATI!Sigur sunt recunoscuti pentru tendinta de autodenigrare,eu nu vreau sa intri in acest scenariu!
      • Like 0
  • Politrucii și politizarea tuturor instituțiilor statului, numirile pe criterii clientelare ne arată acum, crunt și adevărat, toate minciunile rostogolite de haitele politice locale, și naționale... unde-i pupăza care a ținut pensionarii lipiți de tembelizoare, pentru că le arăta cu cât le vor crește pensiile?! ... în timp ce în spitale se murea cu zile, în școli se continua buzunărirea elevilor și a părinților de către găștile numiților politici... iar rezerva de stat era spoliată și ea de către aceleași găști netrebnice, mincinoase și profitoare. Purtătoarea agramată de coc, alături de gașca ei, nu și-au găsit nicio vină pentru lipsa rezervelor de stat necesare acum, dar a scos capul pentru a acuza. Niciunul dintre profitorii care au devalizat bugetul țării nu s-a arătat dispus să sară în ajutorul statului, al sistemului medical, al semenilor... pe care i-au furat în mod constant. De desființarea pensiilor speciale nu se vorbește, chiar dacă acum ar fi momentul suspendării, cel puțin, al acestor nemernicii aranjate în complicitate.
    Sigur, există și luptători, dar noi trebuie să fim uniți în a desființa numirile politice până la nivelul secretarilor de stat. S-a dovedit din plin faptul că toate numirile conducerilor instituțiilor publice s-au făcut doar pe bază de pile, relații, carnet, amantlâc etc, numiții încasând salarii nemeritate, fiind incapabili, și răspunzând doar la comenzi politice; cățelușii de partid nefiind în stare să asigure apa
    În fiecare comunitate, fiind plătiți din bani publici, toți funcționarii publici, inclusiv magistrații, să fie examinați public, în prezența reprezentanților cetățenilor, aleși din profesioniștii domeniului, fără intervenția politrucilor, pentru că ei sunt doar administratorii temporari; așa vom desființa caracatițele locale și naționale, construite cu mare pricepere mafiotă în ultimii 30 de ani. Așa au rămas în funcțiile de conducere urmașii liderilor comuniști din 1989, securiștii și milițienii care au nenorocit demnitatea acestui popor.
    Confirm faptul că mulți angajați ai sistemului medical sunt/erau oameni de bună-credință dar, cu toată prețuirea, șpăgăreala din sistem și supunerea slugarnică a unora a avut ca și compensație acceptarea plicului; ceea ce este descalificant. Toți știam și cu toții acceptam, inclusiv conducerile statului, cu instituții cu tot. În acest marasm, în realitate, sistemul medical se prăbușea, cu toată susținerea profitorilor din interior... păi, ce se mai lăuda o doctoriță cu excursia primită de la distribuitorul de medicamente... Nu se aștepta nimeni ca suma tuturor nefericitelor complicități să se îndrepte împotriva noastră?! Cei care (foarte mulți) au acceptat și susținut ca un condamnat penal să fie nr. trei în stat, au vreo mustrare de conștiiță?! au demnitate?! constatând că rezervele de stat sunt golite/inexistente, se gândește cineva să-i cheme la raport, legal, pe numiții indivizi responsabili de înaltă trădare și atentat la siguranța națională?! unde-s abonații tembeliziunilor de partid?! Hai să dăm mână cu mână; dar nu și cu cei care nu le au dezinfectate... Părerea mea.
    • Like 3
    • @ Ion Popescu
      D-nule ai dreptate , dar la ce vremuri trăim trebuie absolut toată concentrarea pe găsirea soluțiilor și motivarea populației , nu să ne aducem aminte din ce cauză avem lipsuri . Poporul român demonstrează încă odată în aceste zile măreția disciplinei și conștiinței sociale , bravo , cei care gestionează această criză sanitară se ridică peste așteptări , de la secretari de stat , miniștri , medici , asistente toți sunt 100% implicați. Chiar dacă există lipsuri sunt convins că ele pe parcurs se vor rezolva , până atunci această fotografie arată un medic responsabil ( chiar dacă este nemulțumit) luptând cu mijloacele din dotare sau de care a făcut rost , pentru sănătatea noastră. Să fiți mândru că trăiți printre acești oameni.
      • Like 4
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Excelent mesaj, pe deplin de acord cu dumneavoastra!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult