Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noi modificări fiscale: cote reduse de TVA pentru cazare și restaurante și noi bonificații pentru plata contribuțiilor fiscale restante

Hotel - receptie

 (Foto: Guliver/Getty Images)

Cota de TVA pentru serviciile din domeniul turistic va scădea de la 9% la 5%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat recent, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Același document stabilește că taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile obținute în perioada 2014-2017 vor putea fi plătite până la finele lunii iunie 2019, în timp ce pentru plata anticipată a impozitului și a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) se vor acorda reduceri de 10%. 

Modificările fiscale amintite sunt prevăzute într-un proiect de OUG postat la începutul acestei săptămâni pentru dezbatere publică, pe site-ul MFP, dar care a fost deja aprobat de către Guvern și care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 

Printre altele, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii turistice, măsură ce are în vedere stimularea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice.

Concret, de îndată ce noile prevederi se vor aplica, cota de TVA va scădea de la 9% la 5% în cazul următoarelor categorii:

* cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

* serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, cea care se incadrează la codul NC 22 03 00 10;

* dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN;

* serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN.

Același proiect de act normativ stabilește că taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile obținute în perioada 2014-2017 vor putea fi plătite până la 30 iunie 2019. Practic, Agenția Națională de Administrare Fiscală este în urmă cu transmiterea deciziilor de impunere pe ultimii ani, astfel încât acestea vor definitiva impozitul anual pe veniturile persoanelor fizice din anul 2017 și contribuția la pensii pentru anii 2016 și 2017, respectiv contribuția la sănătate datorată de acești contribuabili pentru perioada 2014-2017.

O parte din aceste decizii vor fi emise și comunicate în luna noiembrie a acestui an, iar o altă parte vor fi emise și comunicate în februarie 2019. În funcție de data când aceste decizii vor fi comunicate s-au stabilit și termenele de plată pentru a se putea beneficia de o bonificație de 10% din aceste sume. Astfel, cei care vor primi deciziile de impunere emise în luna noiembrie vor primi bonificația de 10% dacă achită integral sumele până la data de 15 decembrie 2018. Cei care vor primi deciziile în luna februarie 2019 vor primi bonificatia de 10% dacă sumele sunt achitate integral până la 31 martie 2019. Valoarea bonificației diminuează sumele de plată.

De altfel, Ministerul de Finanțe a anunțat din prima parte a anului că vrea să trimită decizii de impunere tuturor românilor care au acumulat datorii în ultimii cinci ani, adică începând cu anul 2013. Cu câteva săptămâni în urmă, ministrul de resort anunța că ANAF va centraliza în această perioadă datoriile contribuabililor, urmând că toți aceștia să primească deciziile de impunere până la data de 15 noiembrie, termen care înțelegem că nu va mai fi respectat, procesul de emitere a deciziilor de impunere fiind acum în două tranșe – una în noiembrie 2018 și altă în februarie 2019.

Așa cum se poate observa, conform proiectului de OUG discutat, bonificatia de 10% se referă la perioada 2014-2017, nu și la anul 2013, pentru care încă nu erau emise decizii la finalului anului trecut, dar care au început să fie trimise către contribuabili în acest an. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult