Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Noua barbarie

Elevi de liceu, vedere din spate

Foto: Inqiuam Photos

Noua barbarie se pregătește nu doar de către conspiraționiștii ticăloși, ci și de către guvernanții inepți și parlamentarii inculți.

Ce aflăm din ultimele scorneli ale Ministerului Educației? Că de la liceele cu profil real ar urma să dispară cu totul, potrivit surselor citate de Edupedu, Logica și Psihologia și că în clasa a XII-a nu mai există practic nicio disciplină socio-umană. Nu socotim aici nici Istoria, nici Geografia. Dar, cum altfel, rămâne Religia. Religia e profund înșurubată în trunchiul comun al tuturor școlilor din România. 

E cumva firească această evoluție către noul obscurantism: pentru a fi o slugă perfectă a unui sistem corupt, nu ai nevoie nici de logică, nici de psihologie, cu atât mai puțin de filosofie. Orice disciplină care riscă să formeze spiritul critic și autonomia gândirii devine un pericol pentru această nouă școală pe care ne-o pregătește ministerul.

Mi se pare unul dintre cele mai grave atacuri la adresa disciplinelor socio-umane din ultimul secol. Nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să elimine Filosofia. A eliminat Psihologia și Sociologia, așa cum elimină acum acești administratori ai țării lipsiți de orice sens și de orice viziune de viitor.

Pe lângă faptul că școala va forma de acum doar niște soldăței cuminți pentru piața muncii și ușor de manipulat, se mai întâmplă ceva: asistăm la un atac fără precedent la adresa facultăților de Filosofie și de Psihologie, care nu mai pot forma absolvenți pentru a preda în învățământul preuniversitar. Cu doar câteva ore la doar câteva licee dintr-un oraș mare, un absolvent de Filosofie nu mai are nicio șansă să ocupe o catedră. Iar Psihologia pierde, la rândul ei, posibilitatea de a forma profesori de psihologie.

Trăim vremuri îngrozitoare pentru școala românească, iar această garnitură de incompetenți face un rău uriaș educației societății de mâine. E un moment mai potrivit ca niciodată să ne revoltăm împotriva acestui nou val al barbariei propus de întunecatele minți care pretind că ne conduc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pai ce nevoie sa ai de Logica si Psihologie cand in Biblie ai toate raspunsurile?
    • Like 0
    • @ Nume
      Și eu sunt împotriva eliminării materiilor Logica, Psihologie și Filosofie. E într-adevăr o barbarie, așa cum spune și autorul articolului. Dar hai să nu ne revărsăm frustrările pe materiile care rămân în programă (dintr-un motiv sau altul), cum ar fi de exemplu Religia. După mine, problema nu e studierea religiei, ci felul în care se face la clasă această materie, fără să se insiste pe ce e important,adică pe miezul învățăturilor creștine. E nevoie de toate aceste materii pentru a deschide orizontul elevilor. Iar faptul că spuneți malițios, în sens peiorativ și cu o abordare superficială, că în Biblie se găsesc toate răspunsurile, nu e frumos din partea Dvs. Unii oameni nu au găsit până acum răspunsurile proprii la marile întrebări ale vieții nici din Biblie, nici din manualele de științe sau filosofie, nici din nimic altceva din jurul lor. Dar ar vrea, în mod amuzant, să le ofere imediat toate răspunsurile importante inteligența artificială :-) :-)
      • Like 1
  • Este o reclamă (bună!) la o bautură alcoolică (mai puțin bună), care se termină cu următorul schimb de replici:

    " - N-ai cu cine, bă, n-ai cu cine!
    - Ce vrei, bă? Niște țărani..."
    (https://www.youtube.com/watch?v=QbtaBJSAmI0)

    Cu cine? Cu Ciolacu (tare mi-e teamă, dar, cred că va fi viitorul președinte)? Cu Ciucă? Ei, care, niciunul, "nu știe să vorbește" bine românește... Logică, Psihologie, Filosofie? E prea mult...
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    "Mi se pare unul dintre cele mai grave atacuri la adresa disciplinelor socio-umane din ultimul secol. Nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să elimine Filosofia. A eliminat Psihologia și Sociologia, așa cum elimină acum acești administratori ai țării lipsiți de orice sens și de orice viziune de viitor."

    autorul nu a mai fost prin scolile romanesti in ultimii ani. materiile astea nu se mai fac de 10 ani si profesorii doar mimeaza ceva. poate doar la colegiile nationale sa se mai faca orele respective in rest deloc.
    • Like 2
    • @ andrei
      Gabriel check icon
      probabil ca tine gandesc si cei care au venit cu propunerea. autorul, doctor in filozofie, este profund afectat de masura propusa si probabil nu reuseste sa gaseasca o modalitate mai diplomatica de a spune lucrurile... cred eu.
      daca insa renunti la a te uita la autor si incerci sa intelegi mesajul lui, are perfecta dreptate.
      iar ceea ce spui cu mimatul este exact lipsa interesului pentru asa ceva in societate, lucru ce poate fi schimbat doar in zeci de ani de hranire a gandirii, inca de la scoala primara as spune. evident, un lucru extrem de greu de realizat/remediat.
      • Like 2
    • @ andrei
      Marina check icon
      Nu mimează nimeni psihologia și sociologia. Uitați-vă câți elevi le aleg în fiecare an că probă la bacalaureat. Din orice liceu, nu doar din colegiile naționale. Aveți informații greșite.
      • Like 2
  • Ce folos ai dacă-nveţi prea multe-n viaţă?
    Poa' să-ţi explodeze creierul.
    Ce folos din cărţi
    despre domnitorii morţi?
    Tot ce ţi se cere azi e să fii nul.

    La ce bun să-nveţi atît limba română?
    O vorbeşti cursiv de la doi ani.
    Nu exagera
    nici cu matematica:
    S-o ştii numai cît să nu te-ncurci la bani.

    Ah ce frumos
    Viitorul luminos
    li se-arată celor idioţi
    Deci fii supus
    faţa de cel mai sus pus
    Nu uita ca ţara te vrea prost!

    Sarmale reci | Ţara te vrea prost
    • Like 2
  • Marina check icon
    Tot în viitoarea lege a educației, la profilul real, clasele de matematică-informatică și cele de științe ale naturii se propune ca din clasa a XI -a fizica, chimia, biologia și geografia să fie la alegerea elevului. Nu știu ce înseamnă asta, dacă alege doar una dintre aceste științe, dar e stupefiant că istoria evreilor devine obligatorie indiferent de profil, iar științele sunt la alegere. Religia poate fi disciplină de bac la clasele de uman, dar nu și latina. E clară direcția, nu?
    • Like 3
    • @ Marina
      Iata ca se arata de ce s-a spus, la finele secolului trecut: "secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Asta spune multe despre intentiile viitorilor "conducatori" alesi in mod democratic. Cat despre religia evreilor...... ce sa mai spunem. Nu a existat in istoria omenirii, de la inceputuri, ceva mai "grav decat holocaustul". Restul este apa de ploaie. Sau cel putin asta se vrea sa ne intre in cap. Sa nu uitam ca religia crestina este tot o creatie a evreilor. Cum de poporul care l-a batjocorit si ucis pe isus a ajuns "poporul ales"? Ales de cine, de ce? Poporul care a ales un hot in locul mantuitorului!?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult