Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Egoiștii: Viitorul acestei țări nu are nicio șansă cu această generație a mea

Kitsch museum

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Am tot mai des convingerea că fac parte dintr-o generație de hămesiți, de bărbați și femei obsedați să aibă, să mănânce, să acumuleze hulpav, nu care cumva să nu le ajungă.

Noi cei aflați la 40-60 de ani suntem cu adevărat prima generație care nu a suferit de foame. Până la noi, toate generațiile părinților și bunicilor noștri au cunoscut perioade de foamete, de lipsuri materiale majore, de privațiuni de tot felul. În anii 80, în orașele românești lipsea aproape totul: mâncare, apă caldă, curent, servicii medicale, benzină etc. Iar ei, părinții și bunicii noștri, au învățat să trăiască atât cât se putea de senin cu asta, chiar dacă și pe ei i-au schimonosit adeseori lipsurile.

Dar pe noi ne-au crescut în așa fel încât să nu ne lipsească nimic, să nu simțim greul. În aceiași ani 80, copilăria noastră semăna pe alocuri cu spectacolul pus în scenă de actorul principal din „La Vita e bella”, care dorea să-i ascundă copilului său ororile lagărului de concentrare și să i-l prezinte ca pe o scenetă veselă pentru copii. 

După 1990 și, mai ales, după anii 2000, ne-am căpătuit. Marcați de privațiuni, dar fără să le cunoaștem cu adevărat, am început să ne satisfacem orbește toate poftele. Și am început să devenim foarte foarte egoiști. Căci atunci când ești lacom nu poți fi nici solidar, nici empatic, e fiecare pentru sine împotriva tuturor celorlalți.

Această generație de egoiști și-a dorit case și a putut să aibă câte case a vrut, uneori și șase laolaltă.

Această generație de egoiști și-a dorit mașini scumpe, uneori cu antemergător, care, chiar dacă moare ca un câine într-o groapă, mă face pe mine să mă simt împlinit.

Această generație, pentru că s-a „realizat”, crede că i se cuvine totul, mai ales prada supremă, femeia, pe care o tratează ca pe „ființa cea mai de încredere” și jucăria sa de lux.

Această generație a vrut să trăiască opulent, să le demonstreze părinților că s-a realizat: de aceea își construiește care supradimensionate, decorate kitschos, de aceea își face poze cu mâncarea multă pe care și-o permite pe unde ajunge prin lume, mai ales la all inclusive, de aceea se plimbă cu cel mai scump avion din lume și trece pe la nevastă pe acasă să le arate vecinilor ce avion și-a tras băiatul.

Această generație de egoiști și-a dorit mandate fără număr: mandate de primar, de parlamentar, de rector, orice, numai șef să fie și dacă se poate pe viață. Legea Deca ne răsplătește reprezentanții academici cei mai nesătui cu încă zece ani de ședere pe fotoliile de piele.

Această generație acumulează salarii, funcții, prime, reprezentări în CA, posturi în diplomație și la ICR și oriunde sunt bani publici, pentru că vrea și poate în sfârșit să trăiască pe picior mare.

Această generație de egoiști a adunat și titluri simbolice fără număr. Căci de ce și-ar dori cineva zece titluri de Doctor Honoris Causa de la tot felul de universități, care nu au nicio valoare, dacă nu pentru a-și satisface niște frustrări din copilărie?

Această generație a vrut să trăiască opulent, să le demonstreze părinților că s-a realizat: de aceea își construiește care supradimensionate, decorate kitschos, de aceea își face poze cu mâncarea multă pe care și-o permite pe unde ajunge prin lume, mai ales la all inclusive, de aceea se plimbă cu cel mai scump avion din lume și trece pe la nevastă pe acasă să le arate vecinilor ce avion și-a tras băiatul.

În același timp, pe această generație o doare fix în cot că femeile continuă să fie bătute și traficate sau că milioane de copii trebuie să se trezească la 5 dimineața ca să ajungă la școală, pentru că nu sunt bani pentru microbuze școlare, căci toți banii se duc pe mașinile lor la Senat și pe mobila lor de lux din birouri. 40 de limuzine de lux la Senat, 0 microbuze noi pentru copiii din satele care au de făcut zece kilometri ca să ajungă la școală.

Această generație e atât de chitită pe consum și abundență încât nu-i pasă de risipă. Suntem o generație foarte risipitoare, aruncăm foarte mult din ceea ce cumpărăm, dar nu contează, important e să fie coșul plin și portbagajul să se închidă cu greu. După care, aruncăm mâncare, dar aruncăm și ambalaje oriunde apucăm.

Viitorul acestei țări nu are nicio șansă cu această generație a mea. Sper doar să nu distrugem de tot țara asta înainte ca aceia care vin după noi să înceapă să repare ce am stricat și să practice moderația și responsabilitatea învățate din altă parte, că doar nu de la noi. Căci pentru noi moderația e semn de ratare.

Suntem generația cu zero conștiință ecologică. Ce am învățat, am învățat de la copiii noștri, care ne trag de mânecă să ne avertizeze că nu-i ok să le lăsăm totuși moștenire o țară plină de gunoaie. Noi cu mâna noastră, zi de zi, de ani de zile, am umplut până la refuz pădurile, câmpiile, lacurile și râurile de mii de tone de gunoaie, pentru că nu ne pasă, pentru că ne-am umplut burțile cu ce era în ambalaje, după care nu mai contează. Înțelegem libertatea ca dreptul de a arunca gunoaie fix unde vrea mușchiul nostru, nu ne comandă nouă nimeni.

Așa cum tot noi, cu mâna noastră, am pus la pământ milioane de hectare de pădure, să facem un ban, să avem, să nu ne lipsească nimic azi, să arătăm tuturor că avem.

Viitorul acestei țări nu are nicio șansă cu această generație a mea. Sper doar să nu distrugem de tot țara asta înainte ca aceia care vin după noi să înceapă să repare ce am stricat și să practice moderația și responsabilitatea învățate din altă parte, că doar nu de la noi. Căci pentru noi moderația e semn de ratare.

Și să sperăm că vor avea destulă furie să curețe toate deșeurile pe care le-am lăsat în urma noastră peste tot, în natură, dar și în instituții și în mentalități.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mentalitatea unora dintre generatii merita probabil teze de doctorat, studii serioase. Insa...
    In primul rand, intre cei de 60 de ani si cei de 40 de ani sunt diferente fundamentale, majore. Pentru ca cei de 60 de ani au crescut in privatiunile anilor 70-80 (daca autorul nu le-a simtit, inseamna ca parintii sai faceau parte din categoria celor care aveau anumite... resurse), pe cand cei de 40 de ani au trait toata viata constienta postrevolutionar.
    Pe de alta parte, din potentiala analiza care sigur ar fi fost interesanta, a iesit un articol politic ieftinut.
    • Like 0
  • Atât, un citat din dl. Valeriu Nicolae, “Copiii securiștilor noștri vor fi securiștii copiilor noștri.”.
    • Like 0
  • Înțeleg supărarea comentatorilor articolului. Dar îl înțeleg și pe domnul Mihali. Dumnealui a obosit să spere, comentatorii se simt jigniți. E adevărat că atunci când vorbește despre o generație, din care fac și eu parte, ai impresia că toți sunt la fel. Dar caracteristica unei generații e dată de majoritatea indivizilor, și nu de minoritate. Și atunci, da, domnul profesor are dreptate. Și are dreptate și când spune că noi nu am suferit de foame. E adevărat. mie mi-au lipsit multe, dar niciodată mâncarea. Poate nu am avut parte de delicatese, dar copil fiind am mâncat bine și sănătos, iar acum mă întreb cum reușeau ai mei să ne hrănească. Probabil privându-se de altele: haine la modă, aparaturi diverse, concedii prin țară, că de străinătate nu putea fi vorba. Și,deși fac parte din generația de care se face vorbire, nu mă simt egoistă în nici un fel. Unde nu sunt de acord cu domnul Mihali e când spune că tinerii învață în altă parte cum să fie generoși și nerisipitori. Încă mai sunt oameni care îi învață pe tineri ce este empatia, cumpătarea, responsabilitatea. Și chiar dacă uneori simt că mă apucă disperarea, parcă o umbră de speranță tot mai am.
    • Like 0
  • valserg check icon
    Cred ca aritmetica n-a fost punctul tare al autorului. Zice dansul: "Noi cei aflați la 40-60 de ani suntem cu adevărat prima generație care nu a suferit de foame", dupa care ne spune cat de rau era in anii 80. Pai cei care au acum 60 de ani, aveau 26 de ani in 1989, deci au suferit multi ani si de foame si de frig si de toate lipsurile "Epocii de aur" .
    • Like 0
  • MC check icon
    Corect articolul, dus rece necesar! Totusi nu as invinovati chiar intreaga noastra generatie, pana la urma majoritatea suntem - ca ne place sau nu - o turma...
    L-am pretuit initial pe dl presedinte vazand in domnia sa, sperand de fapt, ca este exact omul decent al generatiei noastre care se va fi saturat de marlaniile si hotiile "politicienilor" - in esenta (cu neinsemnat de putine exceptii) niste derbedei lacomi si ne-educati, fara pic de demnitate si mandrie nationala, capabili - ba chiar experti - in a vinde pe nimic tot ce s-a putut si inca se poate...
    Am inteles pana la un punct si comoditatea dovedita de domnia sa in varii ocazii, nimeni nu e perfect, toti avem slabiciuni, momente mai complicate etc. Ce nu pot intelege insa la domnia sa, acum in perspectiva (sic) incheierii mandatelor, si m-as bucura daca ar avea taria sa fie sincer: ce v-a determinat dle profesor/primar sa candidati pana la urma la cea mai inalta functie in stat? Putem inchide ochii (cu ceva greutate) la sirul lung de esecuri, ne-acomodari etc, dar eu unul nu pot pricepe in ruptul capului cum se simte un om serios, votat de atat de multa lume increzatoare atunci cand vede ca nu a facut practic mai nimic concret?! De ce nu bateti cu pumnul in masa ACUM cand patronati o coalitie care ar putea cel putin sa aduca schimbarile in Constitutie, cele care, cu cativa ani in urma, erau pe buzele tuturor - reducerea numarului de parlamentari, legiferarea referendumurilor - pana la urma vointa poporului, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin etc ? Aveti tot ce va trebuie, premier, parlament, ba chiar ati reusit sa spulberati si bruma de opozitie, asa cum era ea, vai-steluta ei!
    Ne pierdem vremea sa facem analize peste analize, sa identificam ca vinovata o intreaga generatie dar nu suntem in stare sa iesim dracului odata in strada sa curmam bataia asta de joc! Sau sa declansam o greva fiscala pana cand numarul de bugetari va scadea la 50% - ma refer la toate agentiile nationale si la toata mascarada asta bugetofaga. Pacat de tara asta si pacat de anii pe care i-am pierdut - pana la urma vom pleca la mai bine, chiar la peste 60, care-pe-unde-apuca si vor ramane aici badalaii, dragnii si toti manelistii lor!
    Halal!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Am asistat la o discuție într-un mall. Doi tineri de 16 ani comentau:
    -Un milion? E ok, hai să-l cumpărăm. Nu e scump.
    Mi-am pus întrebarea unde au văzut acești tineri etichete de preț cu șase cifre. Cred că nici mall-ul nu costa un milion.
    Faptul că cineva se naște în prezent nu înseamnă că n-are ticuri și reflexe legate de trecut. Suntem generații comuniste, oricât de greu ne-ar fi să recunoaștem.
    Ce s-a stricat în câteva generații se va repara în alte vreo câteva generații. Până la a șaptea spiță, cu se zice în Buna Carte.
    • Like 1
  • Nici o problema. Deja sunt calcule care arata ca Romania dispare prin anul 2040.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Și care e problema? Din moment ce comunismul s-a instalat în două generații, tot în două generații se curăță. E normal, e logic, e firesc, e simetric.
    • Like 0
  • daca asta va e speranta, domnule draga, atunci good luck ! Tanara generatie pe care mizati este atat de nestiutoare si atat de marxista, mai ales in SUA si Anglia, de i-a speriat pe refugiatii nord coreeeni, care au constatat ca ''politia gandului'' este la fel in SUA ca si in Coreea de Nord. Apoi, daca acestea sunt batalioanele dvs..... vai de viitor!!!!!! apropos, v-au placut laudele lui Klaus Schwab pentru China ????......Credeam ca generatia dvs va lupta sa elimine marxismul, nu sa-l aduca inapoi....
    • Like 3
  • Şi totuşi în aceste vremuri "egoiste" se trăieşte mult mai bine, atât individual cât şi la nivel de societate sau mediu înconjurător, decât în vremurile dictaturii "binelui colectiv".
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult