Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noua variantă a salarizării bugetarilor, după principiul marxist „la muncă egală, salariu egal”. Cum măsori munca unui polițist? Dar a unui angajat care ia o taxă ca să dea o autorizație?

politie rutiera - Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Foto Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Am înțeles că guvernul are pe țeavă o nouă reformă a salarizării în sectorul bugetar. Se umblă iar la grile și la clase de bugetari. Un fel de lege a salarizării unitare O. v. 2.0. ”O” de la Olguța. Știți voi, cea de la care a copiat Pareto chestii de optimizare.

Ce le-a scornit birocraților legat de noua variantă a salarizării bugetarilor? Aplicarea principiului marxist „la muncă egală, salariu egal”. Unde altundeva să aplici marxismul, cu a lui teorie a valorii muncă despre capital, decât la.... stat?

Se vor împărți iar bugetarii pe clase (a nu știu câta oară), de data aceasta ceva de genul Clasa A - cei care elaborează norme și propuneri legislative, Clasa B - cei care le implementează, Clasa C - cei care fac muncă administrativă (de birou) etc. Nu știu dacă le-am descris exact, nici nu contează.

Salariul trebuie întotdeauna legat de rezultatul muncii tale. Între unul care muncește 8 ore și nu produce mare lucru de valoare pentru piață și altul care muncește la fel și piața apreciază ceea ce face golind rafturile lui e o diferență importantă. Dacă nu o iei în calcul, dai faliment mai devreme sau mai târziu. Indiferent dacă e vorba de sector public sau privat. Singura diferență la sectorul public e că falimentul e pus mereu în spinarea altora, la sectorul privat și-l asumă mereu cel care decide.

Rezultatul muncii la stat va fi mereu greu de cuantificat. Cum măsurăm, de exemplu, rezultatul muncii unuia care ia o taxă pentru a da o autorizație pentru deschiderea unei afaceri? E performant când încasează cât mai multe taxe? Sau munca unui polițist de la circulație. E performant când dă cât mai multe amenzi cu radarul mobil? De ce e mai performant cineva care dă legi inutile sau problematice (de exemplu, o autorizație nouă pentru o afacere)? Sau care, pus în poziția de a da legi, nu dă nicio lege în tot mandatul lui. Cum măsurăm eficiența unui legiuitor: în numărul de legi pe care le dă sau prin simplificarea legislativă pe care o face în mandatul lui? De ce e mai puțin important un profesor decât un medic sau un parlamentar? Cine stabilește asta și care sunt criteriile obiective să poți da un răspuns la așa ceva?

Soluția legată de aparatul bugetar este minimizarea lui și implicarea pe scară largă a pieței și inițiativei private în livrarea de bunuri sau servicii care sunt încă, în bună măsură, apanajul statului.

Logica economică ne spune un lucru teoretic clar: doar prin implicarea sectorului privat poți deveni mai rezilient și mai robust în fața crizelor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Solutia este DIGITALIZAREA,sa nu-l mai vezi pe functionar cum se uita "chioras"la tine si nici el pe tine cum il "injuri printre dinti",ca nu intelege ca el este la dispozitia ta si ca tu esti platitor a salariului lui.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Noi tot incercam sa reinventam roata si tot patrata de ne iese, indiferent ca avem guvern de dreapta sau de stanga. Multe state occidentale au reusit sa asigure o salarizare corecta in sistemul de stat impreuna cu servicii corecte pentru cetateni, si in loc sa vedem ce fac ei, vezi Austria, Germania, Franta ne tot dam lamentam ca nu ne iese deloc. De fapt nu ne iese pentru ca suntem indolenti, lenesi si incompetenti sa facem ceva. Si de aceea in loc sa invatam de la altii mergem pe calea cea mai usoara si hai sa privatizam ca sigur va merge bine. NU va merge bine, va merge chiar mai rau. Dintr-un monopol de stat sa trecem intr-unul privat. Din toate experientele trecute monopolul privat este mai rau decat cel de stat. Vedeti ce se intampla in utilitati. Pe langa faptul ca se stie ca se doreste sa se privatizeze integral sistemul de sanatate - pe sistemul american - si atunci numai cei intr-adevar cu bani isi vor permite operatii si internari ma intreb ce facem cu politia, jandarmeria, invatamantul? Le privatizam si acestea? Poate si ANAF-ul. De nu si Banca Nationala pe sistemul american in asa fel incat dezastrul sa fie complet?
    Este inca o dovada ca indiferent cine este la putere in Romania, ii asteptam si pe USR la raport cat de curand, NU SUNT IN STARE sa reformeze NIMIC pentru ca HABAR NU AU. Ne ascundem incompententa cu tot felul de teorii abstracte pe care nu le inteleg nici cei care le emit si ca sa scapam de problema hai sa privatizam tot, inclusiv aerul daca s-ar putea. Privatizati frate cat nu mai puteti. Dar, sa nu va mirati, sa faceti pe prostii si mai ales sa fiti ipocriti si sa venit cu sloganuri ca ati salvat tara. Nu, de fapt, usor usor o sa o bagati in faliment!

    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult